Владислав Каськів: На Президента ми не можемо вплинути

Владислав Каськів: На Президента ми не можемо вплинути

Глава «неіснуючого» Держагенства з інвестицій розповів, як отримав мільярд

Держагентство з інвестицій та управління національними проектами України заслужено можна назвати найзагадковішим феноменом української влади. Структура, яка планує проекти на мільярди, розпочинає грандіозні програми забезпечення учнів ноутбуками і домовляється з китайцями про мільйонні кредити формально взагалі зависла невідомо де. Хоч Президент своїм указом і створив агентство ще минулого року та призначив його головою депутата нунсівця Владислава Каськіва, проте 31 березня 2011 року Вищий адміністративний суд постановив, що такого органу немає в природі. А тому Каськів не є депутатом-сумісником. Та й сам Владислав Володимирович не перестає повторювати, що його агентства фактично не існує - там ніхто не працює.

Тим більшим було наше здивування, коли в четвер Верховна Рада зробила «неіснуюче агентство» розпорядником 1,158 мільярда гривень. При чому, голова парламентського бюджетного комітету литвинівець Валерій Баранов розповів «Главкому», що нацагенство Каськіва вже функціонує на повну, й одразу почне витрачати отримані кошти. А інший член комітету нунсівець Олександр Чорноволенко заявив, що агентство зможе розпоряджатися грошима тільки після указу Президента про положення про агентство. Коротше кажучи, депутати виділили мільярд гривень, і самі не дуже розуміють, куди і кому.

В бліц-інтерв’ю «Главкому» сам колишній лідер «Пори», а нині поважний чиновник Владислав Каськів розповів про всі перипетії, коли і як його відомство отримає контроль над виділеним мільярдом.

Владиславе Володимировичу, сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект, яким визначила ваше агентство головним розпорядником 1 мільярда 158 мільйонів гривень, якими раніше розпоряджалося Мінекономіки. Але ж ще до сих пір немає навіть положення про ваше агентство й ви раніше повсюди говорили, що вашої структури фактично ще навіть не існує. То хто ж буде розпоряджатися такою великою сумою коштів?

Абсолютно правильно. Наступними кроками має бути затвердження положення про державне агентство указом Президента. Після цього ще має відбутися низка певних бюрократичних процедур. Мають затвердити штатний розпис та визначити порядок використання коштів. Все це має пройти на рівні Кабінету Міністрів. Вже після цього ми набудемо відповідного статусу й почнемо роботу. Тоді ж ми почнемо розпоряджатися виділеними нам коштами. На сьогодні у нас формально працюю лише я та двоє моїх заступників. Й то на громадських засадах, ми не отримуємо за цю роботу зарплати.

За вашими прогнозами, коли запрацює ваше агентство, коли варто чекати положення?

Вибачте, за Президента я не можу відповідати. Це буде його рішення. Як тільки він буде готовий, то з’явиться указ. Скажу, що це буде ключовим моментом для розгортання нашої діяльності. Ми чекаємо, побачимо, як воно буде.

Вам не здається логічнішим, що спочатку треба було пройти всі названі вами процедури, дочекатися положення, а потім призначати вас розпорядником мільярдної суми?

Кошти виділяються згідно закону про Державний бюджет. Щоб у вас не було неправильного уявлення, ці кошти вже передбачені бюджетом. Нічого нового Верховна Рада не ухвалила. Парламент просто змінив статус розпорядника бюджетних коштів.

Згідно нещодавнього указу Президента, Державному агентству з інвестицій та управління національними проектами було фактично присвоєно спеціальний статус. На виконання його і внесли відповідні зміни до бюджету. Тобто, є послідовна дія – сьогодні внесені ці зміни, а положення стане останній ключовим документом, яке дасть нам можливість почати працювати.

Мільярд гривень – це не маленька сума. Не було конфлікту з Андрієм Клюєвим, адже його відомство перестає бути розпорядником цих коштів? Він теж займається інноваційними проектами…

Та немає у мене конфлікту з Клюєвим. Ми ж з ним на одну справу працюємо. Національні проекти запроваджують принципово новий підхід до управління. Це не поточний радянський менеджмент, який у нас функціонує в системі управління. Проектне управління має зовсім інший принцип роботи. Тому без присвоєння спеціального статусу ми би були недієздатні.

Ви зараз проводите бурхливу діяльність, їздите з різними міжнародними делегаціями. В якому статусі це робите, якщо ще немає ні структури, ні штату?

Я призначений указом Президента керівником агентства. Але виконувати на професійній і оплатній основі свої повноваження я не можу. Я здійснюю їх на добровільних засадах.

А чи підписуєте якісь офіційні документи у такому статусі?

Так, підписую. Але повторю, що не можу виконувати свої повноваження на оплатній основі.

Коли варто очікувати, що ви таки напишете заяву про складення депутатського мандату? Суд для вас особисто дозволив суміщати посаду в агентстві та депутатський мандат. З цим буде покінчено одразу після виходу указу президента про положення про ваше агентство?

Ні, після указу Президента ще мають відбутися деякі процедурні дії в Кабміні. Коли всі необхідні дії будуть проведені й агентство запрацює, тоді можна буде говорити про сумісництво з посадою народного депутата України.

Все ж таки, ви ж маєте для себе розраховувати, коли ваше агентство запрацює на повну й перестане бути в такому підвішеному стані, як зараз…

Це ж все залежить не від нас. На Президента ми також не можемо вплинути. Єдине, що можу сказати, що ми все робимо набагато швидше, ніж інші державні структури. А тому ми дуже оперативно розгорнемо свою структуру й почнемо роботу, як тільки всі процедури будуть виконані.

Ви кажете, що у вас ніхто не отримає платню і ваше агентство ще не фінансується. Але ж ваш сайт працює, постійно оновлюється. Якесь фінансування таки ж має іти?

Повторю, ніяких грошей ми не отримуємо. Й кошти на функціонування агентства не виділяються.

До речі, чи не станеться так, що бюджетні гроші не будуть освоєні? Адже поки вашу структуру створять, пройде багато часу й до кінця року ви не встигнете витратити більше мільярда на нацпроекти?

А ми не переживаємо за те, аби встигнути освоїти всі кошти. Для нас головне залучення приватних інвестицій та розвиток національних проектів. Я взагалі не виключаю, що всі виділені кошти нам і не знадобляться.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: