«Білі плями» в декларації Ляшка. Слідство веде Фіскальна служба

«Білі плями» в декларації Ляшка. Слідство веде Фіскальна служба

Податкова шукає, куди Ляшко сховав свої гектари

Однією з новацій парламенту восьмого скликання стало розміщення на персональних сторінках депутатів на сайті Верховної Ради декларацій про їхні доходи. Щоправда, не всі народні обранці поспішають вносити туди всі потрібні дані. Як повідомляли ЗМІ наприкінці минулого року, 54 нардепи не задекларували свій бізнес. Загалом мова йшла про 100 фірм. Серед них – і структури самих депутатів, і компанії членів їх родин, і випадки спільного родинного бізнесу. «Білі» плями з’являються і у розділах про рухоме та нерухоме майно обранців.

За інформацією «Главкома», Державну фіскальну службу зацікавив і фінансовий звіт головного радикала країни Олега Ляшка, який днями висловив готовність зайняти посаду прем’єр-міністра.

Для початку нагадаємо, чим володіє лідер Радикальної партії. В декларації нардепа за 2014 рік йдеться про те, що за 12 місяців він заробив більше 1 млн. гривень, з яких 840 тис. гривень склав дохід від відчуження рухомого і нерухомого майна. Також, за даними, оприлюдненими в його профайлі на сайті Ради, радикалу належать дві квартири (367,2 кв.м. та 95,5 кв.м.), гараж (127,5 кв.м.), земельні ділянки (1,26 га) та інше нерухоме майно (182,8 кв.м.). Члени його родини мають ще 1/4 квартири (20,5 кв.м.).

В розпорядження «Главкому» потрапило повідомлення органів Державної фіскальної служби надіслане до органів прокуратури, МВС, Національного антикорупційного бюро та Верховної Ради. В документі йдеться про встановлення недостовірностей за результатами здійснення перевірки декларації нардепа Олега Ляшка. А саме про те, що в декларації лідера Радикальної партії не відображено дві земельні ділянки площею майже 2 гектари, які розташовані в с. Нижча Дубечня (Вишгородський район, Київської області). А також про те, що стосовно інших земельних ділянок зазначена неповна інформація. Зокрема, загальна площа земельних ділянок, розташованих в с. Княжичі Броварського району Київської області, складає не 1,26 га (як вказано в поданій депутатом декларації), а, згідно з даними Головного управління Держгеокадастру у Київській області, 1,46 га.

Також, як виявилось, протягом досить короткого терміну дивним чином змінюються и дані щодо майна депутата, які зберігаються в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Ще минулої осені «Главком», випробовуючи щойно відкритий Мінюстом для широкого доступу до цього реєстру, витягнув на світ скандальну історію, пов’язану із лідером Радикальної партії – «Янгол-охоронець Олега Ляшко. Хто надав притулок головному радикалу в Конча-Заспі?». Згідно з довідкою реєстру за 06.10.2015, в розпорядженні нардепа (на додаток до зазначеного в декларації) перебував житловий будинок під Києвом загальною площею 549 кв.м. (село Козин) – як виявилося, його він орендував в липні минулого року терміном на 10 років з правом пролонгації у Артема Валентиновича Савицького. Цей же громадянин надав політику в оренду 14 соток землі під будинком на аналогічних умовах. Від свого орендодавця Ляшко також отримав ще одну ділянку в цьому ж селі: 45 соток землі в жилому масиві «Рудики» з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку».

Нажмите на изображение, чтобы увидеть весь документ

Як відомо, Артем Савицький в 2014 році балотувався за списками «Радикальної партії» до Верховної Ради під номером 92. Сам Савицький входить в число членів колективу забудовників «Південний» (мова про поселення на території державного санаторія «Конча-Заспа» під Києвом, де кілька років тому виріс котеджний анклав). Також на момент виборів він займав посаду заступника голови правління Всеукраїнської громадської організації «Чиста хвиля», керівником якої є його батько – Валентин Савицький. Останній в часи президентства Януковича очолював Громадську раду при Міністерстві екології та природних ресурсів, яким керував одіозний Едуард Ставицький. До цього Савицький-старший керував Центром державного земельного кадастру, обирався народним депутатом від Народної партії і займав посаду голови Контрольного управління ще в Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Звісно, будинок та ділянки, які отримав в оренду радикал в 2015 році, не могли бути представлені в його декларації, яка заповнювалася раніше. Проте і вони за кілька місяців наче розчинилися в повітрі. В січні – опрацьовуючи інформацію, отриману з документів ДФС – «Главком» знову звернуся за випискою з онлайн-сервісу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Та в отриманій виданням довідці вже за 21.01.2016 не містилося інформації ані про об’єкти, що зацікавили правоохоронні органи та ДФС, ані про об’єкти, які ще станом на жовтень перебували в оренді у депутата, ані про квартири, зазначені в декларації. Лише - про вказані в ній гараж та нежитлові приміщення – «інше нерухоме майно» (а саме – офіс площею 183 кв.м. на Кловському узвозі).

Нажмите на изображение, чтобы увидеть весь документ

Також за інформацією «Главкому», питання у ДФС та правоохоронних органів до Ляшка виникли і у зв’язку із інформацією про транспортні засоби, що перебувають у його власності.

Згідно декларації, лідер Радикальної партії володіє легковими автомобілями: Тойота «Прадо» 2004 року випуску та Мерседес Бенц 2006 року випуску. У членів його родини також є автомобіль Мазда СХ-5 2014 року випуску. Сума витрачених коштів на це авто, набуте в минулому році, в декларації вказана не була. Це, власне, і спонукало фіскалів розпочати перевірку.

«Главком» звернувся за інформацією щодо володіння Ляшком транспортними засобами до Реєстру транспортних засобів. Проте ані за індивідуальним податковим номером, ані за прізвищем, ім’ям, по батькові та датою народження нардепа інформація не знайшлася (що, в свою чергу, може свідчити про якість роботи відкритих онлайн-реєстрів).

Певний час тому докори на адресу нардепа звучали з приводу того, що він їздить на дорогому «Рендж Ровері» із номером АА3303ВР. Врешті Ляшко заявив, що передав авто на фронт. Щоправда, навіть після цієї заяви, в серпні минулого року, за даними бази ДАІ, воно ще перебувало у власності депутата. А сам він озвучував різні версії долі автівки: 1) віддав на фронт, батальйону «Свята Марія» в Маріуполь, 2) продав, віддав на фронт разом із новим власником, а гроші витратив на військових (версія змінилась після того, як політику нагадали, що за продаж «Рендж Роверу» він отримав 70 тисяч доларів).

Та питання у чиновників виникли до обґрунтування використання ідентичних державних номерних знаків різними автомобілями, на яких в той чи інший час пересувався нардеп-радикал. Зацікавлення правоохоронців викликали такі автомобілі: Merscedes Vito, Mercedes S-klass, Range Rover (начебто, використовувались ті ж самі держномери), на яких, за даними ЗМІ, їздив депутат Ляшко. Так, один і той же державний знак використовувався на Mercedes Vito і на Range Rover. Номерний знак автомобіля Mercedes Slk 200 (кабріолет) «їздив» на зазначеному вище Mercedes Vito. «Ділилися» між собою номерами Range Rover та Kia Soul, Mercedes S-klass та ВАЗ 21104.

Источник фото на главной: globalist.org.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: