160 сторінок досягнень Яценюка. Без коментарів

160 сторінок досягнень Яценюка. Без коментарів

Чим прем’єр буде звітувати перед парламентом





Кабмін опублікував звіт своєї роботи за 2015 рік. Довгоочікуваний текст документу обсягом в 161 сторінку з’явився на урядовому порталі вчора пізно ввечері. Документ в той же день був зареєстрований і на сайті Верховної ради, про що на своєму Facebook повідомив прес-секретар голови парламенту Дмитро Столярчук. Та вже згодом з незрозумілих причин документ був видалений з сайту.

Звіт Кабінету міністрів про результати своєї програми за 2015 рік складається із вступу та 11 розділів. За словами спікера Володимира Гройсмана, заслухати документ в сесійному залі можуть в період з 16 по 19 лютого, але точна дата поки що обговорюється.

«Главком» ознайомився із документом та публікує найконкретніші досягнення, які уряд та його очільник вважають своїми і внесли до свого звіту.

Зазначимо, що зараз в парламенті активно обговорюється відставка діючого прем’єра, зокрема цього активно вимагають фракції «Самопоміч» та «Батьківщина».

-- Оборонна сфера

Одним із своїх найголовніших досягнень в оборонному секторі Яценюк вважає створення Державної оборонної програми розвитку Збройних сил до 2020 року. У звіті вказано, що в минулому році, у порівнянні з позаминулим, на оборону та безпеку видатки зросли в 1,5 рази (на 32,1 млрд. грн.) до 95,8 млрд. грн. Для Збройних сил було закуплено 4715 зразків озброєння та техніки, 401 500 боєприпасів різного калібру. Завдяки системі електронних закупівель при цьому було заощаджено значні кошти – проте, в якому розмірі, в звіті не вказали. Окрім того, завдяки старанням уряду українські солдати отримали біля 98,6 тисяч бронежилетів та нову військову форму. Також в документі не забули і про відмову від позаблокового статусу та впровадження стандартів НАТО.

-- Безвізовий режим

В урядовому звіті детально прописали весь хід виконання Україною плану дій щодо візової лібералізації. Зокрема, нагадали про виконані технічні можливості запровадження безвізового режиму і про те, що Європейська Комісія висловила готовність представити на початку 2016 року пропозицію щодо внесення України до переліку країн, громадянам яких не потрібні візи для візитів в країни Шенгенської зони.

-- Державне управління

Якщо у досягненнях оборонного комплексу Яценюк міг похвалитись конкретними досягненнями, то в сфері державного управління все лишається лише на рівні планів та обіцянок. Яценюк похвалився розробкою проекту Стратегії реформи державного управління на 2016-2020 роки та планом заходів із реалізації Стратегії реформування державного управління на 2016-2018 роки. Зокрема, вже створено механізм для залучення коштів Євросоюзу для підвищення заробітної плати держслужбовців.

-- Децентралізація

В 2015 році було затверджено до фінансування 876 проектів на суму понад 2,9 млрд. грн. з Державного фонду регіонального розвитку, з них в минулому році було реалізовано 532 проекти. Децентралізовано повноваження з проведення державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

Проведено перші місцеві вибори голів та депутатів відповідних рад у 159 об’єднаних територіальних громадах (21 міській, 45 селищних та 93 сільських), які об’єднали майже 800 сільських, селищних, міських рад.

З метою консолідації органів місцевого самоврядування у розв’язанні місцевих проблем на договірних засадах укладено 32 договори про співробітництво територіальних громад.

-- Поліпшення умов ведення бізнесу

У вересні 2015 року були завершені перемовини із донорами та отримана грошова допомога від уряду Канади для реалізації цієї реформи. Так, вже скасовано понад 100 обмежень для бізнесу, зменшено строк його реєстрації з 5 до 1 дня, також скасовано обов’язкове використання печаток. Спільно з ПРООН (Програма розвитку Організації об’єднаних Націй) був започаткований проект «Зміцнення членських бізнес-організацій малих і середніх підприємств» із загальним бюджетом $ 1,053 млн.

-- Реформа системи юстиції

З 1 січня 2016 р. функції органів юстиції у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також реєстрації бізнесу поступово будуть передаватися на місця до моменту завершення цього процесу у визначений Законами строк – 30 квітня 2016 року.

Нотаріуси отримали право проводити усі реєстраційні дії у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також реєстрації бізнесу вже з 21 грудня 2015 року.

На сьогодні у сфері державної реєстрації прав на нерухомість із понад 5800 нотаріусів 4075 осіб, або 70% їх загальної кількості, вже виконують функції реєстратора. Нотаріусами проведено 55 тис. дій з “первинної” реєстрації нерухомого майна, або 38% загальної кількості реєстраційних дій такого виду.

Понад 6000 нотаріусів виявили бажання та подали заявки на отримання доступу до єдиних державних реєстрів.

У сфері реєстрації актів цивільного стану було запроваджено “електронізацію”. Через Інтернет можна отримати такі послуги:

подати заяву про державну реєстрацію шлюбу;

подати заяву про державну реєстрацію розірвання шлюбу;

записатися на прийом щодо державної реєстрації народження дитини в зручний час;

подати заяву про державну реєстрацію зміни імені;

подати заяву про отримання витягу з реєстру актів цивільного стану;

записатися на прийом щодо державної реєстрації смерті;

проставити електронний апостиль.

У визначені дні до медичних закладів приїжджають працівники органів юстиції, які виконують функцію фронт-офісу – приймають документи і протягом 24 годин видають свідоцтва про народження.

-- Запровадження електронного урядування

Створено зручні умови для отримання громадянами таких послуг від органів державної влади в електронному вигляді:

електронні послуги у сфері будівництва – реєстрація повідомлень та декларацій про початок підготовчих та будівельних робіт, декларацій про готовність об’єкта, подання документів для отримання ліцензії на будівництво об’єктів IV і V категорій складності;

електронний сервіс замовлення витягу з Державного земельного кадастру;

безкоштовний он-лайн сервіс з видачі інформації з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство;

он-лайн сервіс електронної звітності арбітражних керуючих.

Створено електронну систему вільного доступу до інформації про речові права на нерухоме майно та їх обтяження.

-- Боротьба з корупцією

У звіті зазначено, що уряд приймав активну участь в процесі оновлення влади та проведення антикорупційної реформи. Так, з органів державної влади, станом на 19 січня 2016 року було люстровано 878 чиновників. Було створено Національне антикорупційне бюро, обрано його директора, стараннями Кабміну було утворене Національне агентство з питань запобігання корупції, яке буде розробляти та втілювати відомчі антикорупційні програми. (В кінці грудня Україна взяла на себе зобов’язання запустити роботу агентства із запобігання корупції в I кварталі 2016 року. Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, Європейська комісія і схвалила 18 грудня позитивний звіт для України – «Главком»). До плюсів своєї роботи уряд зачислив і створення фундаменту щодо прозорості фінансування політичних партій та забезпечення доступу громадян до інформації про джерела фінансування політичних партій.

-- Реформа правоохоронної системи

Детально зупинились в звіті на чи не найбільш розпіареному досягненні – створенні Національної поліції. Наразі нові патрульні поліцейські вже працюють в Києві, Львові, Одесі, Харкові, Ужгороді та Мукачеві, Миколаєві, Хмельницькому, Луцьку, Дніпропетровську, Івано-Франківську. Загалом в поліції працевлаштовано біля 6,7 тисяч людей. Окрім того, іде робота над створенням кіберполіції, поліції охорони та підрозділів з протидії наркозлочинності.

-- Економічні реформи

Серед головних заслуг в економічній політиці Кабмін зазначив реформування податкової системи. Уряд встановив норми, які удосконалили систему адміністрування податків, скоротили кількість податків і зборів, звітів та відповідно часові витрати бізнесу на їх підготовку. Так, кількість податків і зборів була скорочена з 22 до 11, був запроваджений мораторій на два роки на проведення перевірок малого бізнесу (з обсягом доходу до 20 млн. гривень на рік).

Скоротилась кількість перевірок органами ДФС у два рази. Розпочалось реформування і самої Державної фіскальної служби: затверджено її нову структуру центрального апарату, оптимізовано роботу, скорочено штат, оновлено кадровий склад. Кількість податкових інспекцій була скорочена з 311 до 161. Згідно з оперативними даними митної статистики, загальний зовнішньоторгівельний обіг у 2015 році становив $74,6 млрд. У січні 2016 р. митницями видано понад 4500 сертифікатів EUR.1 на експорт товарів з України. З початку цього року в рамках торгівлі з ЄС отримали статус схваленого експортера 23 підприємства, які експортують з України мед, кетчупи та соуси, олію, дріжджі, печиво, скляну продукцію та інші товари.

-- Державна власність

В звіті уряду зазначили, що в минулому році рівень збитковості держ підприємств зменшився. Так, згідно попереднім оцінкам, сукупний чистий збиток держпідприємств за 2015 рік складе 16 млрд. грн., в той час, як в 2104 році аналогічний показник становив 117 млрд. грн. За січень-грудень 2015 року Фондом Державного майна було приватизовано 117 об’єктів державної власності, надходження від продажу яких оцінюють в 151,48 млн грн. Від оренди держмайна в минулому році було забезпечено надходження коштів в Держбюджет на суму 1,21 млрд грн.

-- Енергетична незалежність

Серед досягнень уряду в звіті згадано реформування системи управління єдиною газотранспортною системою та початок реорганізації НАК “Нафтогаз України”. Окремо сказано і про енергетичну незалежність України. Так, імпорт вугілля з Росії в 2015 році склав 628 тисяч тонн, що на 69% менше, ніж в 2014 році. Навпаки, імпорт вугілля з Південно-Африканських республік виріс на в 2,5 рази і склав 897 тисяч тонн (в 2014 році він складав 376 тисяч тонн). На 21% зменшилось споживання газу за минулий рік – з 42,6 до 33,8 млрд. кубічних метрів.

-- Реформа соціальної сфери

В звіті, складеному урядовцями, згадано про скасування спеціальних пенсій міністрам, народним депутатам, чиновникам, суддям, прокурорам (крім військовослужбовців та науковців). Окремо акцентовано увагу на спрощенні механізму видачі житлових субсидій (тепер вона призначається на підставі лише двох документів – заяви і декларації). Поза увагою не залишились і переселенці. Станом на 29 січня 2016 року обліковано 1 346 278 родин, які звернулись за призначенням грошової допомоги для покриття витрат на проживання і на оплату житлово-комунальних послуг.

-- Підтримка вітчизняного кіно

Згідно тексту звіту, на 100 млн. грн. були збільшені видатки на підтримку виробництва кіно- і телефільмів. На розвиток кіновиробництва було спрямовано з державного бюджету 130 млн грн. В цьому році фінансова підтримка національного кіно була збільшена до 267,4 млн. грн..

-- Залучення міжнародної допомоги

Урядом було забезпечено виконання попередніх заходів в рамках програми співробітництва з МВФ, що дозволило Україні отримати у 2015 році $6,7 млрд у вигляді двох траншів та як результат збільшити резерви Національного банку. Була завершена реструктуризація державного боргу за 13 випусками єврооблігацій на суму близько $15млрд, що передбачає зменшення основної суми державного і гарантованого державою зовнішнього комерційного боргу на 20% ($3 млрд) та перенесення погашення $8,5 млрд, що підлягали сплаті у 2015-2018 роках на більше пізніший строк. В звіті похвалились залученням 200 млн євро на відновлення Донбасу від Європейського інвестиційного банку та залученням 500 млн євро на фінансування державного бюджету та проектів, спрямованих на відбудову інфраструктури східної частини України від уряду Німеччини. Також вказали про залучення $104,1 млн. у вигляді 26 проектів міжнародної технічної допомоги Урядів США, Японії, Швеції, ЄС та ООН, які спрямовані на підтримку українців, які постраждали від конфлікту на Донбасі.

Натисніть на зображення, щоб побачити повний текст Звіту Уряду

Джерело: сайт Уряду

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: