Столична зрада. Компанія Ахметова готує чергове подорожчання тепла для киян

Столична зрада. Компанія Ахметова готує чергове подорожчання тепла для киян

Регулятор вже схвалив забаганку «Київенерго». Останнє слово за Кличком

Столична компанія «Київенерго», підконтрольна ДТЕК Ріната Ахметова, вимагає знову підняти плату за централізоване опалення на 13% - до 742,53 грн за гігакалорію (з пдв). Як стало відомо «Главкому», відповідний пакет розрахунків та обґрунтувань компанія мільярдера вже спрямувала до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Відомо також і те, що Державний Регулятор схвалив прогнозні розрахунки тарифу на опалення - відповідний проект постанови вже зареєстровано на сайті НКРЕКП. В новому тарифі враховано складову як джерело фінансування інвестиційної програми на 2016 рік на суму майже 244 млн грн.

Щоб переглянути документ натисніть на зображення

Нині кияни платять за тепло з розрахунку 657,24 грн за Гкал (з пдв) - якщо житло споживачів обладнане лічильниками тепла. В разі відсутності приладів обліку, споживачі платять по 16,14 грн за кожен квадратний метр за місяць (з пдв), що обходиться їм значно дорожче, ніж споживачам з лічильниками.

Галопуюче зростання тарифів на опалення почалося восени 2014-го – тоді плата відразу підскочила майже втричі, щоправда, платити стали лише протягом опалювального сезону. Спочатку столичний монополіст обґрунтував перед Регулятором тариф 375 грн за Гкал теплової енергії для киян, які живуть в будинках з лічильниками, а весною 2015-го знову підняв до вище зазначеного рівня.

Зростання тарифів тоді торкнулося всіх без виключенням українських споживачів. Кожному місту України, де є централізоване опалення, встановили свої тарифи згідно з постановою НКРЕКП від 31.03.15 за №1171, які дуже відрізняються один від одного.

Представники громадських експертів піддають таку диференціацію гострій критиці, адже для всіх теплопостачальних компаній України встановлено однаковий тариф на газ, який витрачають на виробництво тепла для населення – 2994,3 грн за кубометр (з ПДВ). Вартість газу є визначальним компонентом у структурі собівартості виробництва тепла (тариф на тепло на 70% складається з вартості газу).

Враховуючи, що за останні два роки доходи українців в доларовому еквіваленті були знецінені більш ніж втричі, а вартість енергоносіїв зросла в 3-6 разів, чергова спроба «Київенерго» підняти тариф на опалення зумовила шалений опір з боку громадських організацій.

«Монополіст має право закладати в тариф все, що він вважає за потрібне, тому тарифи й надалі зростатимуть. Це відбувається тому, що протягом 25-ти років комунальники не модернізували свої підприємства. Тепер цю безгосподарність влада переклала на плечі населення, яке не брало участі в «дерибані», завдяки якому збагачувалися керівники підприємств та їх власники», - вважає представник громадської організації «Публічний аудит» Тарас Галайда.

Цілком зрозуміло, що для багатьох споживачів діючі нині тарифи стали справжнім комунальним зашморгом на шиї. Тому Регулятор не наважується без згоди київської влади знову підняти тариф на опалення столичних помешкань.

-- Київська влада також відповість за зростання тарифів

Розуміючи складність стосунків між споживачами та монополістом, НКРЕКП – вперше з моменту її створення у вересні 2014 року – вирішила не брати на себе відповідальність за зростання вартості теплопостачання, а тому підключила до процесу Київську міську державну адміністрацію (КМДА).

У січні голова НКРЕКП Дмитро Вовк спрямував листа до голови КМДА Віталія Кличка з метою нагадати про причетність місцевих органів влади до формування тарифів на централізоване опалення, гаряче водопостачання та інших комунальних послуг згідно з чинним законодавством.

До цього часу київська влада, як власне й представники місцевих органів самоврядування по всій Україні, повністю відмежувалися від формування тарифів на комунальні послуги, хоча цього вимагають закони «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування», «Про теплопостачання» та інші нормативно-правові акти.

Державний Регулятор вперше виніс на публічне обговорення тему підвищення тарифів на опалення помешкань киян, намагаючись залучити до цього процесу й київську владу. В своєму листі Дмитро Вовк нагадав, що саме місцева влада – згідно з вище перерахованими законами – повинна затверджувати норми споживання та якість тепло-комунальних послуг і контролювати необхідний рівень якості цих послуг.

Саме органи місцевого самоврядування повинні погоджувати температурні графіки роботи теплових мереж, встановлювати місцеві податки і збори з підприємств комунальної енергетики, затверджувати ставки земельного податку, які потім монополіст включає до тарифів.

В листі до очільника КМДА керівник НКРЕКП Дмитро Вовк закликав Віталія Кличка «висловити свою позицію щодо зазначених рівнів тарифів» на теплопостачання для киян.

Минуло понад два тижні, але поки що міська влада Києва ніяк не відреагувала на пропозицію Регулятора, тоді як громадські організації вщент розгромили спроби київського монополіста в черговий раз підняти вартість централізованого опалення.

І що важливо, на боці громади – голова комісії Київради з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко, який, за його словами, добре обізнаний з комунальними махінаціями монополістів.

-- На якій підставі зростають тарифи?

«Компанія Київенерго подала до державного Регулятора свої обґрунтування про необхідність підвищення тарифів на теплову енергію для киян. Відразу ж виникає запитання: а що ж стало основою? Що, у нас став дорожчим газ? Чи може покращились послуги?», - заявив пресі Володимир Бондаренко.

Колишній керівник КМДА категорично проти підняття плати за опалення, адже населення й без того переплачує за цю послугу. За його даними, столична влада провела експеримент, порівнявши оплату за тепло в 12-ти однакових будинків – з однаковою системою опалення та теплоізоляцією, але половина будинків була оснащена лічильниками тепла, а інша – ні.

«Так от, різниця в оплаті за опалення – майже 30%, а в деяких будинках навіть більша. Тому потрібно розібратися, чому виникає така різниця? Спільно з громадськими організаціями ми зробили відповідний аналіз, і вважаємо, що потрібно нарешті навести лад у стосунках між громадою Києва та монополістами», - говорить Володимир Бондаренко.

За даними депутата, виявлені чисельні махінації в ході оснащенням будинків киян лічильниками тепла. Зокрема, в минулому році киянам вдалося повернути 10,5 млн грн, що незаконно були вилучені з бюджетів декількох будинків житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та ОСББ і не були компенсовані компанією, що здійснює теплопостачання.

Крім того, великий подив викликає «феноменально висока вартість теплових лічильників», встановлених на будинках протягом 2015 року коштом монополіста та міського бюджету. «Зараз ми створюємо спеціальну комісію для розслідування», - повідомив Володимир Бондаренко.

Перелік зловживань на цьому не завершується. Наприклад, дивує те, що лічильники були встановлені, але на комерційний облік не поставлені, а тому споживачі продовжували платити за встановленими нормативами. Тому монополіст повинен компенсувати цим споживачам понад 30 млн грн - це різниця вартості послуги, яка виникла внаслідок сплати за встановленими нормативами, а не за лічильниками.

А якщо врахувати, що весь минулий 2015 рік був відносно теплим, а киянам перерахували плату в залежності від температури навколишнього повітря лише за грудень, то обсяги обдурювання киян вимірюються вже сотнями мільйонів гривень.

Подібні порушення властиві й з іншими послугами для киян. Володимир Бондаренко вважає не правомірно високою плату за електроенергію та холодне і гаряче водопостачання. «Зашкалює вартість електроенергії в ціні води – 35%. Ніде в Європі такого немає. Чому сьогодні затверджені технологічні втрати біля 18% , а не 6% чи 4%, як у європейських країнах. Чому водоканал диктує киянам такі непомірно високі ціни?», - запитує Бондаренко.

-- «Київенерго» повернуть громаді Києва?

В 2017 році київська влада планує переглядати договірні документи з Київенерго. Проаналізувавши чисельні порушення прав споживачів, не виключено, що компанія, якою практично повністю заволодів донецький мільярдер Ахметов, буде повернута громаді столиці.

«Сьогодні в користуванні Київенерго знаходиться величезна кількість мереж, які належать громаді Києва – це понад 1100 теплопунктів, котелень, бойлерів і тд . Так от, ми можемо не підписати договір на тих же умовах, що були підписані раніше, коли їм просто передали в користування ці об’єкти.

Потрібно провести глибокий аудит робити компанії, страхової діяльності, адже в системі страхування цих об’єктів іде пряме перевищення нормативів Кабміну. Треба все порахувати і потім киянам повідомити, як вони («Київенерго» – Главком) на цьому нажилися», - повідомив Бондаренко.

За його даними, повернення монополістів під контроль міської громади практично вже розпочато. «Сьогодні ми думаємо про реструктуризацію наглядових рад монополістів. Пан Ахметов створив цю систему роботи в «Київенерго», тому тариф в Києві був не контрольований, і вони на цьому мають зиск величезний», - підсумував В.Бондаренко.

-- Встановлювати тарифи – вигідний бізнес, але…

Голова «Союзу власників житла України», екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко вважає, що дехто в Україні рветься встановлювати тарифи, забуваючи про необхідність нести за це відповідальність.

Але нарешті Регулятор прозрів, тому, за словами Олексія Кучеренка, настав історичний момент, коли відбувається спроба перекласти відповідальність на КМДА.

За його підрахунками, протягом опалювального сезону «Київенерго» постачає споживачам тепла на суму 5 мільярдів гривень. «Уявімо собі, що виявлені завищення в оплаті послуг - приблизно 20%. Це означає, що на 1 млрд грн нам були завищені платежі, але вони не пішли на виробництво послуг. Ось чому йде така колосальна боротьба за ці фінансові потоки», - говорить Олексій Кучеренко.

Цілком очевидно, що за відсутності прозорого встановлення тарифів, в дійсності завищення в оплаті далеко не 20%, а в декілька разів більше. В такий спосіб з наших кишень щороку комунальники вимивають мільярди гривень, і при цьому знову наполягають на підвищенні тарифів на теплопостачання.

На переконання Олексія Кучеренка, мине максимум півроку, і за вимивання мільярдів з кишень зубожілих громадян виникне кримінальна відповідальність. Зрозумівши, що за це рано чи пізно доведеться відповідати, Регулятор запропонував міській владі розібратися з тарифом на тепло, адже саме від неї цей тариф залежить на 30-40%.

Щороку міська влада затверджує фінансовий план «Київенерго», а тому зобов’язана контролювати витрачання коштів компанії. Протягом двох років киян просто дурили: влада усунулася від відповідальності, намагаючись витиснути зі столичних споживачів якомога більше коштів за неспожиті послуги. Але під тиском громадських організацій справа нарешті зрушила з мертвої точки.

Але питання в тому, чи вдасться зупинити нове підвищення тарифу на тепло для киян? Час покаже.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: