Миротворці, роззброєння, амністія, вибори… Уроки для України

Миротворці, роззброєння, амністія, вибори… Уроки для України

Досвід врегулювання конфліктів у світі (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Мінські домовленості виявилися способом часткової деескалації конфлікту на Сході України, але довели свою неспроможність як інструмент його врегулювання.

Через майже рік після підписання документа жоден із передбачених ним заходів не є повністю виконаним. Мінські домовленості не враховують найкращих практик врегулювання конфліктів і не пропонують дієвого алгоритму розв’язання конфлікту, а отже, мають бути переглянуті.

Інститут світової політики вивчив світовий досвід локальних конфліктів з метою з’ясування найкращих практик та вироблення рекомендацій для України стосовно безпекових та політичних аспектів врегулювання конфлікту на Сході. Зокрема, експертами ІСП було проаналізовано 10 кейсів врегулювання конфліктів у різних країнах світу.

У цьому дослідженні викладені найкращі практики реалізації найбільш дискусійних етапів врегулювання конфлікту – відрядження миротворчої місії, роззброєння та демобілізації, амністії та проведення виборів на постконфліктній території.

Штучність проблеми сепаратизму на Сході України та інспірованість конфлікту Росією обумовлює безпрецедентність такого типу конфлікту у світовій практиці. Попри це, наявний досвід врегулювання локальних конфліктів може підказати дієві механізми, які можуть спрацювати і в українському випадку, як-от: послідовність ключових аспектів врегулювання, роль зовнішніх гравців у вирішенні конфлікту тощо.

Дослідження підготовлено на основі відкритих статистичних даних та компаративістських праць стосовно різних етапів врегулювання конфлікту, а також вивчення 10 конфліктних кейсів із 9 країн – Великої Британії, Анголи, Ліберії, Хорватії, Боснії, Косово, Молдови, Грузії та Республіки Кіпр.

Натисніть на зображення, щоб ознайомитись з повною версію дослідження

Джерело: Інститут світової політики

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: