А у Бойка «Київгаз». А у вас?

А у Бойка «Київгаз». А у вас?

За два тижні київська влада спробує змістити менеджмент столичного монополіста

Корпоративний конфлікт, зумовлений намірами змінити менеджмент столичної газотранспортної компанії ПАТ «Київгаз», набув особливої гостроти перед запланованими на 30 березня зборами акціонерів. Нагадаємо, що збори ініціювала столична влада, яка пробує посилити контроль за діяльністю монополіста.

Підготовка до цих зборів відбувається на тлі кількох скандалів. З одного боку, журналістка «Нового врємєні» Христина Бердинських заявила про погрози на свою адресу після публікації розслідування про «Київгаз». Там відповіли розтиражованою у пресі заявою колективу «Київгазу» про наміри рейдерського захоплення компанії . Звернення про захист працівники «Київгазу» ще у лютому спрямували до президента Петра Порошенка та мера Віталія Кличка. Редакція «Главкому» звернулася до «Київгазу» з проханням розповісти про факти, на підставі яких виникло звернення. «В пресі є публікації щодо групи осіб, які зацікавлені в володінні підприємством для особистих цілей, це не є таємницею. До того ж цю групу цікавить не тільки «Київгаз» а і інші комунальні підприємства. Ми лише газотранспортуюча компанія, що не володіє газовими родовищами, тому усі зацікавлені особи будуть дуже розчаровані», - відповіли у компанії.

Втім, у цій відповіді є лише частина правди. Адже «Київгаз» - досить багата структура, прибутки якр вимірюються мільйонами. «Главкому» вдалося отримати лише деякі офіційні цифри: «За 2015 рік підприємство сплатило податків та зборів в т.ч.:

- НДФЛ - 17 516 тис.грн;

- Військовий збір -1 812 тис.грн

- ПДВ - 43 895 тис. грн

- Податок на прибуток -1 642 тис.грн

- Плата за землю - 1 489 тис.грн

- Цільова надбавка - 20 548 тис.грн

- Інші податки -735 тис.грн

- ЕСВ - 47 114 тис.грн. За 2015 рік профінансовано пільг та субсидій по ПАТ "Київгаз" 26 474 753,16 грн».

Водночас суму прибутку за минулий рік у компанії назвати відмовилися. Хоча впертість, з якою в компанії пручаються і проведенню зборів і зміні менеджменту, говорить сама за себе. Не такі вже й бідні у «Київгазі», як хочуть видаватися.

Пікантність ситуації в тому, що з посади голови правління ПАТ «Київгаз» планують змістити Сергія Горового, зятя екс-міністра паливенерго Юрія Бойка з уряду Азарова. «Збори акціонерів «Київгазу» означають втрату впливу над компанією олігархічного клану Бойка-Фірташа», - так прокоментувала в пресі політолог Олександра Решмедилова інформацію про призначення на 30 березня позачергових зборів акціонерів ПАТ «Київгаз».

Чому ж виникла гостра потреба в таких позачергових зборах? Та чи дійсно існує загроза рейдерського захоплення компанії? Справа в тім, що наприкінці 2010 року Сергій Горовий був обраний головою правління на 3 роки. Тобто, збори акціонерів мали б відбутися десь на початку 2014-го, тобто в розпал революції.

Цього не сталося, тому столична влада ініціювала проведення позачергових зборів акціонерів. Водночас існує реальна загроза рейдерського захоплення ПАТ «Київгаз», але, за джерелами «Главкому», готує його не столична влада.

Хоча в самому «Київгазі» стверджують, що востаннє збори акціонерів відбулися в 2013-му році. Цитуємо з відповіді, наданій «Главкому»: «Останній раз збори проводились 15.05.2013 року, тоді і прийняли рішення про сплату дивідендів. Ті ж, хто кажуть що у 2013 році не було зібрання і що нібито ми не сплачували дивідендів, просто не компетентні». Жодних документів щодо проведення таких зборів і щодо рішень, на них ухвалених, у компанії не надають.

-- «Київгаз» повернуть громаді Києва?

З приходом до влади, нова команда почали міняти менеджмент комунальних компаній. Проте в Києві процес витіснення сформованих за часів Януковича наглядових рад столичних монополістів - «Київенерго», «Київводоканал» та «Київгаз» - затягнувся надовго. Депутати Київради намагаються зрозуміти, чому так відбувається, і вбачають у цьому корупційні хитросплетіння деяких представників міської влади та столичного бізнесу.

Загалом же стосунки монополістів з міською радою, м’яко кажучи, напружені. І це логічно, адже міська влада намагається контролювати їхню діяльність. Неодноразово в пресі вибухали суперечки з приводу непрозорої економіки столичних монополістів, що надають киянам комунальні послуги за завищеними тарифами.

Проаналізувавши чисельні порушення прав споживачів, міська влада налаштована повернути в управління столичної громади вищезгадані підприємства. Звісно, що цей процес зумовив супротив з боку монополістів – з відповідним резонансом у пресі.

«Ми сьогодні маємо унікальне явище, коли політична влада помінялася, а фактично економічна залишилася в тому ж варіанті, що був раніше. Тобто, наглядові ради компаній були сформовані Ахметовим, Курченком, Стоматологом (Олександром Януковичем – ред. Главкома) та Юрієм Бойком», - коментує Главкому голова Комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Володимир Бондаренко.

Столичний депутат не виключає, що керівництво «Київгазу» спробує зірвати призначені на 30 березня збори акціонерів. «Думаю, вони шукатимуть шляхи, як їх уникнути. Там вже є всі заготовки і ми повинні бути готові до цього», - каже Бондаренко. Власне, цю позицію нам підтвердили і в самому «Київгазі». Ось думка щодо проведення зборів 30 березня, котра надійшла нам у відповідь на офіційний запит: «Питання про правомірність проведення зборів 30 березня поточного року трохи некоректне, оскільки їх ще не провели, організатор теж не ПАТ «Київгаз», і ми не уповноважені виносити рішення щодо правомірності. Це компетенція Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, суду.

А щодо звинувачень у їх зриві, то це лише політичні спекуляції до того ж, таке тверждення вираване із контексту. Взагалі збори акціонерів це лише формальність. Жодні серьезні питання функціонування підприємства там не підіймаються».

Однак керівництвом «Київгазу» давно були створені передумови для зриву зборів акціонерів.

«В «Київгазі» виникла унікальна ситуація. Коли вони ухвалили в своїх розпорядчих документах прийняті на загальних зборах рішення, стало можливим оголошувати збори (акціонерів – Главком) лише за наявності всіх трьох членів Наглядової Ради консенсусним рішенням. А у них (ПАТ «Київгаз» - Главком) уже декілька років є лише 2 члени, тобто, вони юридично не можуть оголосити збори», - каже Бондаренко, - Тому ми пішли іншим шляхом. Департамент комунальної власності міста, як один із мажоритарних акціонерів «Київгазу», оголосив збори акціонерів. Дуже тяжко іде притирка до тих обставин, щоб вони (монополісти – Главком) зрозуміли, що ситуація трохи помінялася».

На його думку, в Києві «потрібно кардинально міняти ситуацію в усіх монопольних структурах. В першу чергу, потрібно вносити кадрові зміни, для того, щоб потім здійснювати серйозні реорганізаційні зміни».

-- Петиція киян до Київради

Кияни збирають підписи під петицією щодо ПАТ «Київгаз» до Київської міської ради. Головні вимоги: провести збори акціонерів ПАТ «Київгаз», зробити виплати усім акціонерам (головне, до міського бюджету) дивідендів та звільнити голову правління ПАТ «Київгаз» Сергія Горового.

Головні посили у петиції: «Керівництво ПАТ «Київгаз» отримує мільйонні надприбутки, в той час, коли кияни змушені зі шкури лізти, щоб оплатити платіжки за газ та комунальні послуги».

«Громада столиці є головним акціонером ПАТ «Київгаз», але керівництво «Київгазу» не виплачує громаді десятки мільйонів гривень дивідендів і ні копійки не платить за користування газотранспортною системою Києва».

-- Хто стане рейдером: Кононенко чи Мартиненко?

В колективному зверненні до президента Порошенка та мера Кличка працівники «Київгазу» повідомили про погрози «із уст публічних осіб, які закидали компанії порушення законодавства і буквально закликали до фізичного захоплення».

«Колектив розцінює розпалювання конфлікту навколо компанії як атаку для агресивного поглинання з наступною зміною менеджменту підприємства», - заявили в «Київгазі».

Чи дійсно є ризики «створення надзвичайних ситуацій, диверсій чи навіть терактів на газових мережах Києва?» Відповісти однозначно досить складно, адже, з одного боку, експерти попереджали, що нині чинний менеджмент «Київгазу» докладе всіх зусиль, щоб зірвати проведення зборів акціонерів.

На запитання, а чи причетна Київрада до можливого рейдерського захоплення «Київгазу», відповідь Бондаренка однозначна: «Точно – ні»: «Тут можна підозрювати все. Я також цього не виключаю. Це можуть бути люди, яких прикривають окремі народні депутати від нинішньої влади, тому що вони природнім шляхом не люблять ходити. То намагаються Житомирську фабрику прихопити, то ще що-небудь. Тепер мені хтось розказує, що там (в «Київгазі» - Главком) можуть бути інтереси Кононенка, а інший каже, що там завуальовані інтереси Мартиненка. Безумовно, все проявиться, як тільки почнуться більш різкі рухи», - наголосив Бондаренко.

Залишається лише нагадати що проти обох цих осіб Національне антикорупційне бюро (НАБ) веде розслідування. Зокрема, екс-депутат Микола Мартиненко, права рука прем’єра Яценюка, виступає фігурантом кримінальних проваджень з метою розслідування отримання ним хабарів від чеської Skoda JS на рахунок у Швейцарії при закупівлі обладнання для атомних електростанцій, що входять до складу НАЕК «Енергоатом».

Другий фігурант – перший заступник лідера парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко. На початку лютого НАБ зареєструвало кримінальне провадження за заявою міністра економіки Айвараса Абромавичуса про його участь у корупційних схемах.

Схоже, що контроль за фінансовими потоками паливно-енергетичного комплексу України намагаються перебрати на себе особи, які представляють інтереси двох перших осіб держави.

-- «Київгаз» ігнорує ініціативу «Київенергохолдингу»

Перш ніж оголосити загальні збори акціонерів «Київгазу», столична влада провела величезну роботу. «Спочатку ми відновили контроль над ПрАТ «Київенергохолдинг», якому належить 60% акцій ПАТ «Київгаз», оскільки територіальна громада міста Києва, в особі Департаменту комунальної власності, контролює лише 28,46% корпоративних прав у майні «Київгазу», – сказав директор Департаменту комунальної власності міста Андрій Гудзь.

За його даними, нинішнє керівництво ПАТ «Київгаз» демонструвало неповагу до законних прав акціонерів, а отже, і до всіх киян, не відповідаючи на численні листи з вимогою провести збори акціонерів.

В дійсності ж перспектива проведення зборів, призначених на 30 березня, під великим запитанням. Як повідомив Андрій Гудзь, керівництво «Київгазу», відповідаючи на звернення «Київенергохолдингу», пише, що, починаючи з 16 грудня 2015-го, питання проведення зборів акціонерів навіть не виносилося на розгляд Наглядової ради компанії.

Не зважаючи на повне ігнорування своїх інтересів, «Київенергохолдинг», відповідно до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» (ч. 6 ст. 47), вирішив самостійно скликати позачергові збори акціонерів ПАТ «Київгаз». Що з того вийде, дізнаємося 30 березня 2016 року.

Довідка:

На порядок денний засідання винесені питання, запропоновані Департаментом комунальної власності м. Києва:

• обрання членів лічильної комісії;

• обрання голови та секретаря Загальних зборів Товариства;

• прийняття рішення про припинення повноважень членів Наглядової ради Товариства;

• прийняття рішення про обрання членів Наглядової ради Товариства;

• прийняття рішення про затвердження умов цивільно-правових договорів, трудових договорів (контрактів), що укладатимуться з обраними членами Наглядової ради Товариства, встановлення розміру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на підписання договорів (контрактів) з членами Наглядової ради.

Департамент комунальної власності м. Києва звертається до громадськості з проханням підтримати ініціативу міської влади з метою відновлення контролю киян над стратегічно важливим столичним підприємством, яке постачає газ усьому місту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: