Олена Кондратюк: У європейських дипломатів шок від побаченого в суді Донецька над Надією

Олена Кондратюк:  У європейських дипломатів шок від побаченого в суді Донецька над Надією

«Суд оголошуватиме рішення по справі Савченко щонайменше два дні»

День оголошення вироку Надії Савченко перетворився в російському Донецьку на повномасштабну «військову операцію». Задля охорони приміщення суду влада РФ залучила численну кількість правоохоронців. До місцевих стражів порядку з інших місць прибула підмога в кілька десятків людей у формі, в тому числі і військові, яких стягнули до будівлі суду. З неділі у місті вжито посилені заходи безпеки, поліція патрулює вулиці, була навіть підозра про закладену вибухівку, яка не справдилася. Батьків школярів просять ретельніше доглядати за дітьми, а бюджетників привезли під суд допомогти «відстояти російське правосуддя».

Суд у Донецьку сьогодні весь день виголошує рішення по справі української льотчиці, яку обвинувачують у вбивстві російських журналістів на Донбасі влітку 2014 року. На підтримку Савченко на суд приїхала велика делегація українських парламентарів разом із прес-секретарем президента Святославом Цеголком. Проте доїхати до Росії змогли не всі. На кордоні російські прикордонники розвернули депутата Ірину Геращенко з поясненням, що її перебування є не бажаним в Росії, заборонивши їй в’їзд до цієї країни на 5 років. Хоч і пустили до РФ, однак не пропустили до будівлі суду і 13 дипломатичних місій іноземних держав. Про це повідомив у своєму Twitter однопартієць Надії Савченко Олександр Рябчин. Він разом із низкою інших нардепів та Вірою Савченко зараз у російському Донецьку.

Так чи інакше, делегація українських парламентарів на чолі з консулом України в Ростові-на-Дону Віталієм Москаленком змогла бути присутньою у залі суду під час першої частини засідання. Однак потім українців попросили вийти. Серед депутатів, які нині перебувають в Донецьку, народний депутат з фракції «Батьківщина» Олена Кондратюк. В інтерв’ю «Главкому» депутат розповіла, про що російські прикордонники питали Ірину Геращенко на міждержавному кордоні, хто пікетує суд з вимогою покарати Савченко, як росіяни просять передати квіти Надії Савченко та про те, європейські дипломати в шоці від побаченого в Донецьку.

Яка обстановка зараз на суді, наскільки затягнеться оголошення його рішення?

Сьогодні, прибувши до суду, ми змогли потрапити тільки на ранкове, початкове засідання. На другу частину всю українську делегацію на чолі з генеральним консулом вже не пустили до зали засідань. Звичайно, все це справляє дуже гнітюче враження, окрім того, що в залі можна побачити усміхнену Надію. Важко говорити про те, наскільки затягнеться оголошення рішення суду. Принаймні адвокати кажуть, що це триватиме не менше, ніж два дні.

Скільки плануєте залишатися там?

Звичайно, ми чекатимемо на рішення суду. Ми ж приїхали сюди підтримати Надію, засвідчити їй свою повагу. Тут присутній представник президента, прес-секретар глави держави Святослав Цеголко. Тут присутня велика, потужна делегація депутатів з «Батьківщини», від БПП, є позафракційні депутати. Ми з колегами працюємо як єдина делегація.

Окрім Ірини Геращенко чи всіх українських політиків, які їхали до Росії, пропустили через кордон?

Ми з усіма їхали єдиною колоною. Я, наприклад, їхала з Іриною в одній машині. На жаль, її не пропустили. Нас довго тримали на кордоні, більше трьох годин. Було дуже холодно.

Хто і про що саме питали на кордоні членів української делегації?

Незрозуміло, хто це є. Ці люди представилися прикордонниками, але виглядають більше подібними на співробітників ФСБ. Питали, звідки ми їдемо, де плануємо зупинятися. Тобто нічого особливого. Потім вони відійшли, ми їх довго чекали. Хоча ми ж їм заздалегідь приготували списки тих, хто їхатиме, аби ніяких проблем на кордоні не було, щоб вони з цими списками були ознайомлені. Але потім підійшли до нас й сказали, що пані Ірина є небажаним гостем на території Росії.

Наскільки є велика ймовірність того, що після оголошення вироку суду Росія передасть Надію Україні?

Ми розраховуємо на максимальну роботу і нашу, і дипломатів українських. Скажу вам, що те, як працюють наші дипломати, заслуговує лише на похвалу. Від кого залежить юридична і політична складова – усім зрозуміло. Я дуже сподіваюся, що все має вирішитися, тобто наша задача полягає в тому, аби Надія повернулася в Україну. Тільки що ми заходили до суду, дивилися. Є дипломати з Європейського Союзу там, є дуже багато представників іноземної преси, з усіх провідних видань і телеканалів.

Як діятимете, якщо Росія не передасть Надію Україні?

Я не хочу на цю тему зараз говорити.

Ви кажете, що у суді перебувають європейські дипломати. Комусь з них таки вдалося потрапити до зали засідань?

Важко сказати. Суд нині оточений з усіх боків поліцією. Багато людей у формі, є багато військових. Є «ряжені» так звані козаки, які допомагають поліції пропускати журналістів тощо. Вони роблять черги, створюють умови, аби максимально унеможливити потрапляння людей до середини. Хоча в середині набагато більше місця, ніж здається. Все це робиться для того, щоби місця було менше.

Як європейські дипломати реагують на те, що відбувається?

У них в очах шок від побаченого.

У переддень судового засідання поліція в Донецьку шукала вибухівку, проводила антитерористичні заходи. Наскільки спокійно у місті сьогодні?

Є біля суду нечисленні акції протесту. Молодь тримає в руках портрети загиблих російських журналістів. Вони також тримають плакати з іменем Савченко. Якісь про вокативні гасла кричать. З іншого боку, присутня тут організація «Национальное освободительное движение», яку очолює Сергій Кургинян.

Була інформація, що значну частину серед пікетувальників складають місцеві бюджетники. Це так?

Чесно кажучи, не дуже над цим замислювалися. Ми ж добиралися дуже важко, 13 годин були в дорозі. Хто кого виводить на акцію? Воно просто не приємно все виглядає. Якщо подивитися, то це back to the USSR. От зараз бачу через вікно (із будівлі суду), що на вулиці ходять бригадами козаки, ніби охороняють. Вони групами стоять, кучкуються. Тут 10, далі якщо глянути, також 10. Вони всі масивні хлопці.

На захист Савченко хтось з місцевих вийшов?

Не можу сказати, що масово, але серед місцевих є ті, які просто підходять, починають з нами говорити, висловлювати свою підтримку. Багато людей підтримують, коли проходила Віра Савченко. Їй дарують квіти, просячи, щоб вона передала їх Надії. Дякують люди за її позицію. Дуже строкато це виглядало, якщо чесно. Але ж це не замовне, це щире висловлення своєї позиції з боку таких людей. От, є і такі люди. Є тут росіяни, які спеціально приїхали на суд. Вони ходять зі значками, з нашими прапорами, таких кілька людей.

Де саме ви спинятиметеся на ночівлю, в яких умовах мешкатимете?

Цього точно я вам не буду говорити. Навіть не говорили, де саме ми перетинали кордон. Вибачте.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: