Теракти в Бельгії. Версії і сценарії

Теракти в Бельгії. Версії і сценарії

В соцмережах почалася дискусія, кому це вигідно більше – ІДІЛ чи Росії?

Два вибухи в аеропорту Брюселя стали шоком для мільонів громадян, які ще досі не відійшли від не недавніх терактів в Парижі наприкінці минулого року. Ще два вибухи на брюссельських станціях метро Мальбек і Шуман – викликали шок, страх і одночасно обурення. За попередніми даними загинуло більше 30 людей, десятки травмовані. Офіційно точну кількість загиблих поки не називають.

В результаті вибуху в метро постраждав один із словенських дипломатів. Група українських депутатів під час теракту також перебувала в аеропорті Брюсселя і стала свідком того, що відбувається, написала у соцмережах парламентар Олена Сотник. Українське дипломатичне представництво у Брюсселі поки не має інформації про постраждалих українців.

Відповідальність за вибухи (за повідомленням різних ЗМІ) ніби-то взяла на себе терористична організація «Ісламська держава». Однак, як ця інформація потрапила до журналістів – теж загадка, оскільки ІДІЛ не має своїх офіційних «речників» і на відміну від Аль-Каїди не поширює відеозвернення та не пояснює дій, які стають приводом до терактів.

В столиці Бельгії нині оголошено четвертий, найвищий рівень терористичної загрози. Скасовані авіарейси, зокрема з Києва в Брюссель, заблоковане також залізничне сполучення між Парижем і столицею Бельгії. За словами Прем’єр-міністра Бельгії Шарля Мішеля, владі вдалося запобігти ще одному теракту, який мав намір здійснити терорист-смертник. Поліція Бельгії розшукує чотирьох спільників терориста Салаха Абдеслама, які все ще перебувають на волі, передає телеканал BFMTV.

Європейські високопосадовці уже засудили теракти у Бельгії. Прем’єр Франції Мануель Вальс заявив, що Європа перебуває у стані війни. Президент Європейської ради Дональд Туск також засудив теракти, заявивши, що ЄС буде солідарним із Бельгією у боротьбі з тероризмом. Прокоментував

Глава СБУ України Василь Грицак не залишився осторонь подій у Брюсселі. Він не виключив «російський слід» у вибухах в міському аеропорті і в метро столиці Бельгії. «Я не здивуюся, якщо це є елементом тієї гібридної війни Росії», - сказав він. Така версія подій виглядає цілком логічною. Саме сьогодні було оголошено вирок Надії Савченко, і Росії вигідно максимально відволікти увагу світової громадськості від цієї події. Після теракту в Бельгії російські високо посадовці не стримувалися в коментарях.

В той самий час речник МЗС Росії Марія Захарова назвала заяву Василя Грицака такою, яка «за межами людяності», глава Комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Алексій Пушков недвозначно натякнув, що якби НАТО не розміщувало війська в Латвії, то і загрози для Європи не було б. Українське експертне середовище неоднозначно оцінює теракти у Брюсселі.

«Главком» поспілкувався з колишнім заступником глави СБУ Олександром Скіпальським та колишнім керівником українського бюро Інтерполу Кирилом Куликовим, а також промоніторив записи у соцмережах.

-- Олександр Скіпальський, екс-заступник глави СБУ: «Думаю, європейцям допоможуть ізраїльтяни і американці»

Яка може бути причина терактів, які сталися у Бельгії?

Головна причина терактів – неготовність західноєвропейських спецслужб до тих викликів, які зараз перед ними постають. Вони не сподівалися, що ці загрози можуть бути реальними у вигляді терористичних актів. Причина – ліберальна міграційна політика ЄС. Розплачуються за відсутність консолідації в тому числі з Україною. Бо ж досі думають, чи встановлювати безвізовий режим, чи ні… Натомість широко відкрили двері для тих людей, які культурно несуть загрозу для майбутнього людства.

Кому найбільше вигідні ці теракти?

Одразу, хочу сказати, що, безумовно, найбільш достовірна інформація надійде від розслідування. Щодо версій, то перш за все я б розглянув декілька. Це може бути помстою тих людей, які організовували теракти в Парижі, помстою за затримання в Бельгії підозрюваних у тероризмі. Або це може бути відволікаючим маневром і аргументом тих, кого затримали. Мовляв, подивіться, ви нас затримали, а теракти все одно сталися і в дійсності організатори зовсім інші. Це один напрямок міркувань.

Інший полягає в тому, що є країни, яким вигідно дестабілізувати ситуацію в Європі, відволікти від інших проблем, щоби багаті і ситі європейці відмовилися від своєї зовнішньої політики, а переключили свою увагу на внутрішню.

Є думка, що цей теракт може бути вигідний Росії. З одного боку це відволікання від процесу над Савченко, з іншого – тиск на Європу, мовляв, з нами слід домовлятися, аби у вас був мир. Ця версія головна?

В тому числі серед цих країн, безперечно, є і Росія. З вами я можу без слів у чомусь погодитися, але як професіонал я не можу вам це сказати (що це головна версія). Щоб так сказати, для цього потрібно мати реальні підстави. Так чи інакше, принцип про те, що на базарі злодій, який вкрав капелюх першим починає кричати «лови злодія!» ніхто не скасовував. Тому, звичайно, така версія має право на існування, думаю, в тому числі вона буде перевірена.

Якщо допустити причетність Росії до організації терактів, наскільки цей тиск Росії вплине на позицію Європи щодо санкцій проти РФ?

Дуже важко говорити про причетність. Уявіть собі такий приклад. Я попросив вас занести моєму сусідові трохи цукерок, купивши їх в магазині. Ви це зробили, принесли їх в пакеті, але у сусіда пролунав вибух. Чи звинувачуватимете ви мене, коли вас розпитуватимуть, як так сталося?

Цілком можу підозрювати.

Це емоції, адже доказів у вас не буде. А в дійсності я, зайшов в магазин, дав 1 тисячу доларів і сказав, що як прийде такий то чоловік, зображення якого є на фото, дасте йому цукерки саме в цьому пакеті. А як довести, що саме все так і було? Ця модель є показником того як непросто знайти сліди того, хто ж насправді є замовником і організатором теракту.

Чому західні спецслужби не навчилися попереджати теракти на своїй території?

Не все так просто. Система безпеки не виникає за один день. От ви бачите високий рівень загрози на Заході, але наша влада не бачить високий рівень загроз і в Україні. Що можна казати, коли спецслужби, які повинні боротися з терором, сепаратизмом, не можуть впоратися з одним сепаратистом (Антоном Шевцовим, колишнім начальником міліції Вінниці – «Главком»), який приїхав з Криму, як вони стверджують, по завданню! В той же час знаходять співробітників, час, зусилля розслідувати кримінальну справу по Житомирській фабриці, яку вкрали бандити у владі. В Україну в 100 разів небезпечніше, ніж ті події, які в Бельгії. В Європі є ресурси, вони наберуться досвіду і все у них буде в порядку. А от нам про себе потрібно думати.

Яким чином західні спецслужби вчитимуться, якщо вони не розумітимуть першоджерело терактів?

Думаю, європейцям допоможуть ізраїльтяни, американці, які мають більший досвід, потужніші позиції у світі щодо оперативно-розвідувальної роботи спецслужб.

-- Кирилл Куликов, экс-глава Интерпола в Украине: «Я не верю в способность российских спецслужб устроить синхронный теракт»

Какова причина терактов в Брюсселе, кому они могут быть вигодными?

Мне отвратительны параллели взрывов в Брюсселе с процессом Надежды Савченко. Предполагаемый террорист, задержанный на днях в Брюсселе – это внешний маркер. Я на 100% уверен, что при существовании современных систем средств безопасности, особом внимании к процессу миграции, организовать теракты одновременно в четырех местах без институциональной помощи, то есть спецслужб, невозможно.

Не секрет, что в Европе работает очень большая агентура российских спецслужб. Отвлечение внимания от дела Савченко и давление на ЕС и НАТО со стороны России как раз отвечает чаяниям, по крайней мере, руководства этой страны. Разве не так?

Я был бы с вами полностью согласен, если бы дело Надежды Савченко имело бы какое-то значение для мира и Европы. Посмотрите, кто из обычных европейских граждан вообще знает, кто такая Надежда Савченко? Европейские политики являются отображением своего электората. К сожалению, Надежда Савченко является серьезным, важным, сложным вопросом для Украины, но отнюдь не для других стран.

Но ведь в самой России как раз показывают значимость Надежды Савченко, а конфликт на Донбассе часто называют противостоянием России с США и Западом.

Мне кажется, что 99%, к сожалению, рассматривают ее ни как узницу совести, не как учасника противостояния Украины с Россией, а рассматривают как убийцу. То есть все эти люди расходятся лишь во мнении, каким образом Надежду Савченко наказать. Это такое общественное мнение в России. Но ведь общественное мнение никогда не является показателем здравого смысла. К сожалению, у нас до сих пор не ратифицирован Римский статут, который бы позволил назвать Надежду Савченко военнопленной. Ведь из-за АТО военнопленных не бывает…

Но ведь глава Комитета Госдумы РФ Алексей Пушков в своем заявлении неоднозначно намекнул, что если бы руководство НАТО не размещало войска в Латвии, таких трагедий как эти теракты, не было бы. Разве это не давление России?

Как любая страна-участник геополитического процесса Россия делает такого рода политические заявления. Точно так же как подобные заявления делают США, Китай, Великобритания, Франция. Характеризовать различные политические заявления и вкладывать их в конву, что если разместить войска в Латвии, то будут теракты, не следует. Я не верю в способность российских спецслужб устроить синхронный теракт. Убрать одного Березовского? Верю, что можно. Убрать Литвиненко? Верю, что возможно. Лидера чеченского сопротивления можно так убрать где-то в Катаре. Тоже поверю. Но организовать настолько синхронные действия…

Кто тогда организатор, кому они выгодны?

У меня нет пока ответа на этот вопрос, не могу пока сложить эту мозаику. Например, это туркам может быть выгодно, почему нет? Они получат больше средств от ЕС, чтобы предотвратить поток беженцев. Может быть и такая версия. С другой стороны, зачем тогда были теракты в Турции? Ведь в мусульманской стране, вероятно, их совершили мусульмане. Сейчас крайними объявят мусульман, исполнителями терактов были шахиды, люди исламского вероисповедания. Но вот кто ими руководил – вопрос.

А ось як відреагували на теракти в Брюсселі дописувачі соцмереж:

Все-таки ми з росіянами - брати :( Як мусульманська "банда GTA" в Підмосков'ї відстрілювала водіїв, так росіяни істеричи...Опубликовано Олександром Михельсоном 22 марта 2016 г.

На 99,9% впевнений, що за вибухами в Брюсселі стоїть Москва. Бо їй це вигідно. І вигідно саме сьогодні. По-перше, щоб в...Опубликовано Viktor Shlinchak 22 марта 2016 г.

В Брюсселе новые теракты. Хорошее напоминание нам, что нас могут защитить только своя армия и спецслужбы. Ибо никто сег...Опубликовано Юрием Романенко 22 марта 2016 г.

Навіть не так важливо, чи причетна безпосередньо Росія до терактів у Брюсселі, в Анкарі, в Парижі, в Стамбулі... Важливо...Опубликовано Vitalii Chepynoga 22 марта 2016 г.

Как вы успели заметить, я уже давно не комментирую теракты. Потому что все и так ясно. Весь международный терроризм упра...Опубликовано Олегом Пономарем 22 марта 2016 г.

Мне очень часто приходилось слышать два вопроса/утверждения в разной форме от представителей РФ еще задолго до актуализа...Опубликовано Олесей Яхно-Белковской 22 марта 2016 г.

Мені важко уявити масштаби психічного розладу людини, якщо для відволікання уваги від вироку Савченко, вона організовує серію терактів з десятками жертв в столиці Європейського союзу.Опубликовано Александром Равчевым 22 марта 2016 г.

З розряду випадковостей, що цілком можуть бути невипадковими.Вибухи в Брюселі відбулися саме в день оголошення вироку С...Опубликовано Bogdan Butkevych 22 марта 2016 г.

- Террористическая организация Россия. Что вы о ней знаете на самом деле? Она хорошо работает с мозгами людей. С одной с...Опубликовано Peter Shuklinov 22 марта 2016 г.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: