Кого і за що вигнали з БПП (список)

Кого і за що вигнали з БПП (список)

Відразу 15 людей виявилися чужими для Президента

Під час закритого з’їзду «Блока Петра Порошенка - «Солідарність», який відбувається у Києві, ухвалено рішення про виключення зі списку 15 кандидатів цієї політичної сили на виборах Ради в жовтні 2014 року, в тому числі двох діючих народних депутатів Миколу Томенка та Єгора Фірсова, нині позафракційних, проте обраних за списками БПП. Тепер президентська політична сила має намір зареєструвати в ЦВК оновлений список кандидатів.

Партія Порошенка пішла тим самим шляхом, яким раніше «Радикальна партія» Олега Ляшка і «Самопоміч» Андрія Садового. Радикали виключили зі свого списку 9 кандидатів, а «Самопоміч» - 11.

Вочевидь, делегати з’їзду БПП скористалися положеннями прийнятого Верховною Радою і підписаного 25 лютого Президентом закону про так званий імперативний мандат. Так, закон передбачає, що після завершення виборчої кампанії та до ухвалення рішення ЦВК про визнання кандидатів такими, яких обрали, партія може виключити цих кандидатів зі свого виборчого списку. Примітно, що дія закону поширюється також на парламентські вибори, які відбулися у жовтні 2014-го.

Власне, з Миколою Томенком та Єгором Фірсовим все зрозуміло. Перекладаючи людською мовою, ці двоє отримали червону картку за довгі язики. Микола Володимирович приблизно рік тому записав себе у нищівні критики Президента особисто та його оточення, вправляючись у красномовстві. Єгор Фірсов не далеко пішов від свого колеги: «невпинно і неустанно» надсилаючи на адресу Петра Олексійовича та його політики гостренькі жарти на межі фолу.

Член ЦВК Андрій Магера в коментарі «Главкому» заявив, що «у ст. 81 Конституції України прописані випадки дострокового припинення повноважень депутата. Одна з підстав – це вихід народного депутата із фракції партії, яка висунула його на виборах. Тому ми це питання будемо обов’язково з’ясовувати. В тому разі, якщо партія справді достроково припинила повноваження депутата на цій підставі, то ЦВК вимушена буде визначатись із наступним рішенням». Ще раніше голова ЦВК Михайло Охендовський заявляв, що депутат Верховної Ради, який був обраний від політичної партії і вийшов зі складу її фракції в парламенті, може бути позбавлений мандата. «Говорити про нереальність дострокового припинення повноважень депутата, який вийшов зі складу тієї фракції, за списком якої він був обраний, це означає сумніватися в тому, що норми Конституції є нормами прямої дії... Не можна посилатися на те, що через відсутність якогось закону конституційну норму можна не виконувати», - сказав він, пояснюючи, що відсутність у законі «Про статус народного депутата України» положення про дострокове припинення повноважень депутата через вихід його з фракції не може бути вищою за Конституцію.

Не менш цікаво проаналізувати список тих, хто так і не зміг стати депутатом від БПП. І вже, очевидно, не стане.


{1-}

Андрій Богдан (№74 списку БПП). Адвокат, з 2007 року керівний партнер «Адвокатської фірми «Юридичні радники» (у 2009 р. фірма повернула колишню назву – «Пукшин і партнери»). Балотувався у Раду у 2007 році за списком блоку «Наша Україна - Народна самооборона». Представляв у судах інтереси блоку і президента Віктора Ющенка. За часів Януковича у березні 2010 року був призначений заступником міністра Кабінету міністрів України, який очолював Анатолій Толстоухов. Пропрацював на цій посаді до лютого 2011-го року, до того моменту як посада була ліквідована. Після відновлення в Кабміні посади урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, з липня 2013 року Андрій Богдан вдруге був призначений на посаду, яку обіймав раніше. Його виключення зі списку пов’язують з тим, що він є одним з адвокатів Геннадія Корбана.


{2-}

Олексій Маловацький (№84 списку БПП). Адвокат. У 2014-му році був депутатом фракції Київради «УДАР-Солідарність». Зупинив адвокатську діяльність у травні 2015-го. Після чого був призначений секретарем секції Вищої ради юстиції (ВРЮ) з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад (з червня 2015 року) за квотою БПП. Партії президента закидають порушення при призначенні юриста на високу посаду. Мовляв, на момент призначення він не мав передбачених законом 15 років стажу з моменту отримання ним диплому юриста у 2001 році. Його називають «юристом групи Порошенка». На останніх позачергових президентських виборах Маловацький був заступником керівника юридичної служби нинішнього глави держави і керував нею під час дочасних виборів до Верховної Ради.


{3-}

Малашенкова Тетяна (№85 списку БПП). Директор ТОВ «Столичний адвокатський альянс». Член ВРЮ, була призначена минулого року за квотою Президента Петра Порошенка.










{4-}

Олексій Рябикін (№87 списку БПП). Заступник директора ТОВ «Транспортні системи». У 2005 році працював у штабі Віктора Ющенка в Оболонському районі столиці. У 2006-му був заступником керівника штабу Кличка в Голосіївському районі, а потім піднявся до заступника Київської організації «Удару» Віталія Ковальчука.




{5-}

Андрій Вовк (№91 списку БПП). Юрист. Його називають людиною Петра Порошенка. Є директором ТОВ «Юридична компанія Універсальний правовий радник». В серпні 2015-го року президент призначив Вовка заступником голови Антимонопольного комітету України.







{6-}

Фрідман В’ячеслав (№99 списку БПП). Керівник департаменту стратегічного розвитку «ТРК» Студія 1+1». Соратник Ігоря Коломойського. «З трьох років ми жили в одному під'їзді. Вчилися в одному класі. Все життя ми у дружніх стосунках», - розповів Фрідман в одному з інтерв’ю про дружбу з Коломойським.




{7-}

Раупов Рустам (№100 списку БПП). Нардеп VII скликання від «Удару». Тривалий час керував Житомирським осередком «Удару», входив до політради партії Кличка. Минулого року після розвалу «Удару» в інтерв’ю ЗМІ зізнався, що йому цікаві нові політичні проекти, як, наприклад «Народний контроль», лідером якого є Дмитро Добродомов, а також «Укроп» Геннадія Корбана.



{8-}

Віталій Іляшенко (№117 списку БПП). Юрист. Нардеп VII скликання від «Удару». До розвалу очолював Черкаський обласний осередок партії Кличка. У 2013 році став фігурантом скандалу у місцевих ЗМІ, які писали про значні заборгованості Іляшенка перед своїм колишніми працівниками.





{9-}

Юрій Тарасовець (№119 списку БПП). Комерційний директор, ТОВ «Чернігівміськбуд». Ударівець. Очолював Чернігівський обласний осередок партії Кличка. Є також колишнім депутатом міськради, очолював земельну комісію. Місцеві ЗМІ називають його фігурантом багатьох земельних скандалів.




{10-}

Іван Жеков (№124 списку БПП). Відомо тільки, що Іван 2 роки тому був активістом спільноти EuroArmyMaydan «Підтримай армію України», які власними силами відремонтували 18 БТРів, а також декілька вантажівок для 92-ої окремої механізованої бригади під Харковом.





{11-}

Костянтин Бєдовой (№128 списку БПП). Помічник-консультат Віталія Кличка. Входить до спостережної ради компанії «Укр.Нет». Бєдовой є довіреною людиною Артура Палатного. Був депутатом у Києво-Святошинській районній раді від «Удару». Бєдовой має темне минуле. Начебто він ховався від бандитського «наїзду» в Ізраїлі. Йому також приписують ізраїльське громадянство. В цій країні начебто проживають його батьки та інші рідні.

{12-}

Святослав Лешик (№157 списку БПП). З 2010 р. до 2015 р. - віце-президент у справах молодi та зв’язків з громадськістю ТОВ «Парк Київська Русь». З 2014-го керуючий партнер Юридичної фірми «Лешик та партнери». Працював також головним спеціалістом відділу з питань банкрутства головного управління юстиції у Київській області.

«Укроп» вважає Лешика своєю людиною, Святослав Володимирович є віце-президентом Міжнародної громадської організації «Міжнародна дипломатична рада в Україні».



{13-}

Анатолій Велімовський (№170 списку БПП). Колишній депутат Київради від «Удару». Голова координаційної ради Київського громадського об’єднання «Нова політика». Член партії «Укроп». Водночас в коментарі «Главкому» Велімовський повідомив, що не є членом партії Корбана. Втім «Укроп» вважає Велімовського своєю людиною. Запам’ятався минулого року через скандал з рухом «Чесно», коли громадські активісти публічно вимагали від нього оприлюднити декларацію про доходи. Однак Велімовський відмовився це зробити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: