Президент Червоного Хреста в Україні Іван Усіченко: Продаж шоколадок і зубної пасти – це що, корупція?

Президент Червоного Хреста в Україні Іван Усіченко: Продаж шоколадок і зубної пасти – це що, корупція?

«До огульної дискредитації Червоного Хреста причетні народні депутати»

На початку цього року навколо Товариства Червоного Хреста України, яке займається наданням гуманітарної допомоги населенню, розгорівся гучний скандал. Волонтери стали свідками корупційних дій співробітників цієї громадської організації зі світовім ім’ям. Згодом факти про корупцію підтвердилися журналістськими розслідуваннями. Керівника столичного осередку Червоного Хреста Ніну Гусєву відправили у відставку, звільнили також голів кількох районних осередків у Києві. За перевірку оприлюдненої волонтерами і журналістами інформації, зокрема щодо привласнення гуманітарки в Одесі, взялися правоохоронці.

Штаб-квартира Червоного Хреста розташовується у Швейцарії. Національні комітети є незалежними в своїй діяльності, однак отримують допомогу від партнерських організацій з різних країн. Український національний комітет з 1993 року отримує допомогу і з Держбюджету. Примітно, що за три останні роки на потреби організації було виділено понад 365 мільйонів гривень платників податків нашої держави.

«Главком» завітав до Товариства, аби з перших вуст дізнатися про причини скандалу і долю корупціонерів, яких спіймали на гарячому журналісти. Президент Червоного Хреста в Україні Іван Усіченко в інтерв’ю відхрестився від усіх обвинувачень, називаючи факти торгівлі зубною пастою, косметикою неефективним управлінням, а обвинувачення - свідомою дискредитацією організації. «Я дивлюся кожен божий день на те, що в державних структурах відбувається, коли мова іде про мільйони і мільярди. Ось це корупція», - наводить порівняння Усіченко. Між тим називати замовників дискредитації керівник Червоного Хреста не поспішає. Каже лише, що до брудної кампанії проти Товариства причетні деякі народні депутати, імена яких не розголошує. Президент організації також зізнався, що під час скандалу ходив до Адміністрації президента, але на стадії узгодження інтерв’ю Усіченко попросив інформацію про це видалити...

Які результати внутрішнього аудиту діяльності Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України?

Я почав би з того, що іде цілеспрямована акція з дискредитації Товариства Червоного Хреста України, від якої постраждають бідні люди… Ми ж усю гуманітарну допомогу направляємо переселенцям, а це сотні тисяч людей. Ми співпрацюємо з більш як 30 Національними товариствами Червоного Хреста по всьому світу. І от зараз після того резонансу, ми повинні виправдовуватися, пояснювати, чому виникла така ситуація. Корупції в Червоному Хресті немає.

А що ж для вас є корупція?

Корупція – це використання бюджетних коштів, службового становища в особистих цілях. Окремі виключні приклади неправильного використання натуральної допомоги, що наводяться в сюжеті «Громадського», як от продаж шоколадок і зубної пасти – це що, корупція? Я дивлюся кожен божий день на те, що в інших структурах відбувається, коли мова іде про мільйони і мільярди. Ось це корупція.

Але ж там викладені факти, в тому числі зафіксовані на відеокамеру порушення. Яку оцінку їм дала ваша перевірка?

Голова Червоного Хреста у місті Києві Ніна Гусєва після подачі нею заяви була звільнена, зважаючи на неефективну роботу Червоного Хреста в столиці. Ще рік-півтора тому їй пропонували звільнитися. Неефективно працюють і міська, і районні організації, особливо що стосується роботи з молоддю. У Києві є більше 400 тисяч студентів, але робота з ними не проводиться. Київська міська організація на останньому місці з усіх організацій Червоного Хреста по роботі з молоддю, волонтерами тощо.

В чому неефективність, і чому її не помічали до скандалу?

Зараз ми закінчили перевірку по Києву. Перевірка в Одесі продовжується. Вона буде закінчена за 2-3 тижні. Після цього проведемо велику прес-конференцію, на якій усе розкажемо. Щодо Одеси, то там вина голови обласної організації Тамари Барнич була в тому, що вона не мала права приймати гуманітарну допомогу від приватної особи (від громадян Швейцарії – «Главком»). Так от, ця людина працювала у нас давно, вона знала про ці нюанси, але порушила. В кожній країні є Національне товариство Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Ми працюємо з ними. Громадяни Швейцарії і приватна структура, яку вони представляють, повинні були звернутися до Швейцарського Червоного Хреста, який би від свого імені передав би нам допомогу в Україну, й усе пішло би нормально. А так Тамара Барнич прийняла допомогу, порушивши один з основних принципів прийому гуманітарної допомоги в Червоному Хресті.

В результаті перевірки по Києву були виявлені недоліки і окремі порушення. Вони дали можливість констатувати комісії, що в міській організації не велася належна робота ревізійною комісією, також не було контролю за діяльністю районних організацій з боку відповідальних осіб на рівні міста. Двічі за останній час було проведене засідання президії Київської міської організації, відбулися зібрання правління. Станом на сьогодні тимчасово обов’язки голови столичної організації виконує Любов Блінда.

Потребує покращення організація роботи Товариства в районах Києва – надання гуманітарної допомоги незахищеним верствам населення, перш за все вимушеним переселенцям. Це перше. По-друге, робота при надзвичайних ситуаціях. Товариство співпрацює з Держслужбою з надзвичайних ситуацій. По-третє – організація роботи молодіжної ланки організації, волонтерів. Слід не забувати і організацію осередків на різних підприємствах, приватних і державних. А в Києві робота у цих напрямках поводиться не в достатньому обсязі. Люди мало знають, що є таке Товариство Червоного Хреста, для чого воно існує, які завдання у цієї організації тощо.

Генеральний секретар Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Алла Хабарова обіцяла, що не тільки керівників районних організацій, а і безпосередніх виконавців, тобто «продавців» гуманітарки також покарають. Кого покарали?

Звільнилися голови Печерської, Солом’янської районних організацій. Ви розумієте, у нас не державна, не бюджетна структура. Я не маю права звільнити людину своїм наказом, розпорядженням тощо. Такі питання вирішує правління. І якщо воно когось не звільнило, значить, за людиною порушень не було виявлено. Саме Правління ухвалює своє рішення щодо виборних осіб. Щодо інших осіб, то районні організації проводять свої засідання, на які запрошуються керівники державних структур, інші громадські організації, волонтери, аби всі рішення ухвалювалися прозоро.

Ваша думка, чому такий скандал став можливим?

Першопричина – недостатня організація роботи Київського осередку Товариства, в тому числі і районних у місті Києві організацій. Завдано великого збитку організації, зокрема Анною Бурдиляк (волонтер, студентка «Міжнародного інституту глибинної психології» - «Главком»). Особисто цю людину в очі не бачив. Але вона прийшла до нас, стажувалася, була нашим волонтером. Їй запропонували минулого року організувати один із наших заходів для загонів швидкого реагування. Анна, не закінчивши роботу, просто пішла займатися іншими справами… Чому? Це питання не до нас.

Скажу вам, що ми з вами є свідками спроб знищити Товариство Червоного Хреста, які наносять велику шкоду і нашій організації, і державі. Товариство тепер не має змоги отримати достатньо гуманітарної допомоги, аби її передати людям.

Приходили до нас представники партнерських організацій, з якими ми багато років співпрацюємо. Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надавало нам велику допомогу. А от зараз запитують, чи працювати з нами надалі, чи не працювати, з огляду на ці скандали? Довго ми з ними в нашому офісі спілкувалися. Подумавши, вони зробили висновки, що слід продовжувати з нами співпрацювати. Porsche є нашим давнім партнером, який щорічно перераховує кошти. Минулоріч вони надавали нам допомогу для переміщених осіб. Хтось зараз думає, вагається, чекає результатів перевірок. Нещодавно ми телефонну конференцію проводили з керівниками національних партнерських товариств Червоного Хреста з цього приводу. Розумієте, за кордоном в них також бувають порушення, але вони розв’язують свої ситуації. У нас же іде огульна дискредитація Товариства Червоного Хреста. І в цьому зацікавлені деякі народні депутати. Але поки що я їх прізвища називати не буду.

Де гарантія, що керівники, які прийшли, або прийдуть на місце звільнених, будуть ефективнішими?

Ми ж не просто з вулиці беремо людей. Людина, яка приходить до нас, походить обов’язковий випробувальний термін, навчається. От, наприклад, зараз тимчасово виконуючою обов’язки керівника столичною організацію призначена Любов Блінда, яка 5 чи 6 років працювала керівником управління внутрішньої політики КМДА. У цієї людини позитивна характеристика, працює в нас більше місяця. Якщо вона буде справлятися, Правління обере її головою Київської міської організації.

У нас немає підготовленого кадрового резерву для того, щоби вибирати кандидатів. Ми розраховуємо на молодь, яка приходить в Червоний Хрест. Наприклад, коли я працював головним лікарем станції швидкої медичної допомоги міста Києва, там працювало більше 1000 лікарів. Тоді було з кого вибрати, був резерв.

А як щодо вашої особистої відповідальності, свою провину відчуваєте?

Звичайно, як президент Товариства з себе я не знімаю відповідальності.

Чи спілкувалися ви особисто зі звільненими, відстороненими працівниками?

Кожен рік по кілька разів ми запрошували до себе голів районних організацій ТЧХУ м. Києва і вказували їм на ті чи інші недоліки. Востаннє Генеральний секретар Товариства Алла Хабарова це робила 23 грудня, ще до цих усіх колізій.

Міліція розслідує факти розкрадань гуманітарки, оприлюднені в ЗМІ, вас особисто допитували?

Ви знаєте, у нас не має даних про такі факти...

А інформація ЗМІ про те, що інвалідні візки надавалися в платну оренду?

Послухайте, я про це сам вперше днями прочитав, тільки-но дізнавшись зі ЗМІ. Знаєте що, у кожній організації бувають недоліки. Тим паче навантаження на Червоний Хрест особливо у 2014-му і 2015-му роках дуже сильно зросло. До Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Київської обласних організації приходило по 300-400 людей щоденно, яким надавалась гуманітарна допомога. Розумієте, якщо буде вказано, де, який візок, кому дали в оренду і взяли гроші за нього, тоді будемо про це говорити. Конкретна людина буде покарана.

Хто основний донор вашої організації?

Все іде в основному за рахунок членських внесків населення. От якщо ви хочете бути членом організації, пишете заяву і щорічно вносите 5-10 гривень. Люди об’єднуються у первинні організації. Окрім того, більше 30 національних Товариств допомагають нам. Із цих товариств приїжджають спеціалісти до нас, проводять аудит, вивчають, як ми розпоряджаємося отриманою гуманітаркою. За десятки років, які ми з ними співпрацюємо, з їх боку не було зауважень. Окрім того, нам виділяє фінансування уряд для забезпечення патронажних сестер, однак це лише заробітна плата, яка становить в середньому 1800 грн. Не дай Боже, зараз не буде патронажних сестер, я не знаю, до кого ці бідні люди звертатимуться. Зважаючи на те, що у нашій країні іде війна, немічних, тих, які звертаються по таку допомогу, стає все більше і більше.

Юридичний радник Transparency International Україна Дмитро Кузін каже, що в їх організації є документи, які свідчать про бездіяльність патронажних сестер в окремих регіонах, про відсутність їх співпраці з медичними і соціальними закладами, де вони повинні отримувати списки тих, хто потребує допомоги. Що вам про це відомо?

Ми з ним не спілкувалися з цього приводу. Якби він надав факти, про які говорить, назвав би прізвища тих людей, які працюють неефективно, навів би факти відсутності співпраці, про які ви кажете, тоді можна було би про щось говорити.

Яким чином можна перевірити витрачання коштів, виділених на патронажну службу, якщо МОЗ заявляє, що не має права на здійснення такої перевірки?

У нас є окремий відділ, який займається патронажною службою. Вони щорічно оцінюють її ефективність. Більше того, ми за останні 15 років змогли організувати те, що не організувала жодна з країн колишнього СРСР. Мова іде про роботу наших чотирьох лікарень Червоного Хреста, маємо 450 центрів і кімнат медико-соціальної допомоги по всій країні, це 18 денних стаціонарів, три хосписи, пункти першої допомоги на громадських засадах в сільській місцевості, де немає медичних закладів. Окрім того, у нас є 400 пунктів прокату милиць і візків, близько 500 банків одягу. Все це ми організували власними силами.

Якщо перевіркою вашої організації займається її окремий відділ, то яким чином він може надати неупереджену інформацію?

Є Ревізійна комісія Національного товариства Червоного Хреста, це абсолютно незалежна структура. Результатам її перевірки варто довіряти. Випадки виявлення недоліків можуть бути в будь-якій організації.

Яку власність має Товариство Червоного Хреста в Україні?

Наш головний офіс років 15 тому став нашою власністю. Аби це сталося, я років три, як пам’ятаю, ходив до Олександра Олександровича Омельченка на прийоми, коли він був міським головою. І це дало результат. Він схвалив передачу нам приміщення і Київська міська рада ухвалила рішення передати нам приміщення. Щодо офісів по Україні, то маємо їх в Хмельницькому, Чернігові, Житомирі, Миколаєві, Херсоні. Волинська обласна організація теж має офіс. Тобто в шести областях маємо власність. Також мають у власності приміщення деякі районні організації. А так, здебільшого, орендуємо приміщення.

Такий приклад: приміщення в Хмельницькому і Чернігові були побудовані Червоним Хрестом ще в радянські часи. Потім раптом з’ясувалося, що ці приміщення не у нашій власності, а у власності громади міст. Нам кажуть, мовляв, платіть оренду. От зараз ми судимося з місцевою владою з тим, аби довести, що це наше приміщення, воно належить нашій організації. Докладаємо зусиль, щоб в судовому порядку вирішити це питання.

Як Червоним Хрестом збираються кошти? В ЗМІ звучала інформація про те, що район в середньому має перераховувати вище 1500 грн в місяць. Наскільки вона відповідає дійсності?

Для кожної області сума є різною, адже кількість членів у кожній обласній організації різна. 80% суми направлені на виконання статутних завдань, а 20% - на заробітну платню та забезпечення роботи організації (комунальні витрати тощо).

Скільки грошей організація збирає щомісяця?

Не було такого, щоби Товариство мало великі кошти за рахунок донорів. За 2014-2015 роки ми надали допомогу тільки переміщеним особам на суму близько 360 млн гривень, в тому числі 80-90 млн гривень лікарням, госпіталям, де лікуються поранені бійці. Скандал роздули через кошти, які у нас ходять. Я ще раз відповідально заявляю, що корупції немає у Червоному Хресті. Не там люди шукають корупцію!

Вашу організацію обвинуватили у заробітку на безплатних курсах надання першої допомоги. Визнаєте факти таких порушень, чому так сталося?

У 2014-му році, коли почався збройний конфлікт на сході України, ми оголосили, що Товариство проводить навчання населення навичкам першої медичної допомоги. Тільки силами Київської міської організації за короткий термін було підготовлено 500 осіб. У нас є міжнародний сертифікат, ми маємо різні програми навчання, маємо інструкторів, тренерів. Щодо начебто випадків платних курсів у Солом’янському і Деснянському районах, про які писали у пресі, то скажу вам, що таких випадків під час перевірки зафіксовано не було.

Наприклад, якщо тренер Червоного Хреста проводив тренінг для якоїсь організації, то робив це безплатно. Натомість організація як жест доброї волі могла передавати нам, перераховувати на рахунок районного осередку певну суму коштів, 500, або 1000 гривень. Такі випадки були. Але, підкреслюю, тут немає мови про платні курси. Ми зв’язувалися з деякими слухачами, які відвідували курси минулого року. Так от, вони не підтвердили, що від них вимагали кошти. Одна із слухачів курсів у Деснянській районній організації сказала, що сама добровільно внесла благодійний внесок до скриньки у розмірі 100 грн.

Але в журналістському розслідуванні не було мови про благодійний внесок. Там йшлося саме про платні курси.

В той же час я не можу сказати, що такого не було взагалі. Я просто розповідаю вам про результати нашої перевірки. Ми ж не можемо з’ясувати, хто саме, за яким саме номером кому дзвонив, хто відповідав на дзвінок, хто саме вимагав в людини гроші. Ми не є правоохоронними органами, щоб цим займатися.

Керівником Запорізького осередку Товариства продовжує залишатися Костянтин Сілін, незважаючи на те, що він перебував у лавах Партії регіонів, що заборонено статутом Червоного Хреста, а також був причетний до ДТП, в якому загинула людина. Перебування Сіліна на керівний посаді у вашій організації не шкодить репутації Товариства?

Наскільки я знаю, суд щодо ДТП ще не завершений. За нашою інформацією, так, він збив людину, але він не порушував правила дорожнього руху. Як саме сторони домовилися, я не знаю, але начебто з приводу ДТП до нього претензій уже немає. Якби суд сказав, що він винний, то, мабуть, люди його не обрали би головою обласної організації. Він зараз не депутат, він не член Партії регіонів. Так що зараз все нормально.

Правоохоронні органи розглядають заяву Transparency International Україна та матеріали щодо можливості притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Товариства Червоного Хреста. Чи допитували вас або ваших колег з вищого керівництва організації слідчі?

Абсолютно ніхто не приходив. Я сплю спокійно. Ні в мене, ні в колег немає ані магазинів, ані дач великих, ні літаків, ні лайнерів, ні яхт. Я відповідально вам заявляю, що ніхто, з ким я працюю, не корумпований.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: