Газова спадщина Яценюка. Скільки блакитного палива тепер здатна видобувати країна

Газова спадщина Яценюка.  Скільки блакитного палива тепер здатна видобувати країна

Чому зарплата керівника «Укргазвидобування» складає мільйон на місяць?

Чому видобуток газу в Україні падає, а зарплата керівника «Укргазвидобування» Олега Прохоренка зросла до шокуючих для пересічного українця розмірів? Не маючи досвіду в цій високотехнологічній галузі, якою керує з червня 2015 року, Прохоренко власноруч призначив собі зарплату у мільйон гривень на місяць. А от чи зросте видобуток за підсумками 2016-го року - це питання, на яке поки що немає відповіді.

Показником справді успішної роботи керівника найбільшої видобувної компанії - «Укргазвидобування» - може стати лише 2 цифри: щорічний приріст видобутого газу, а прирощених розвіданих запасів. Але поки що немає жодних свідчень, що це трапиться за підсумками поточного року.

Оклад голови правління ПАТ «Укргазвидобування» Олега Прохоренка становить 398 тисяч гривень на місяць. Про це на початку року повідомив голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко. «30 грудня (2015 року) минулого року очільнику «Укргазвидобування» Олегу Прохоренку встановлено оклад у розмірі 398 тисяч гривень. Крім цього, згідно з колективним договором, йому нараховується щомісячна премія 75%, надбавка за інтенсивність праці 50%, надбавка за роботу з секретними документами 15%. Разом виходить 955 тисяч грн на місяць», - заявив Москаленко.

Хоча лише за таких умов можна було б спростувати запущене в пресі твердження, що своїми «видатними» заслугами новий менеджер завдячує опосередкованому зв'язку з сімейством Петра Порошенка, доказом йього начебто є те, що Прохоренко раніше працював в компанії McKinsey разом з невісткою президента. Водночас експерти газовидобувної галузі, які створили колись напрочуд успішну галузь, критикують Олега Прохоренка за те, що вже «наламав дров». Знадобилося більш ніж півроку перебування на цій посаді, щоб він хоч трохи почав орієнтуватися у цій галузі. Це була прелюдія, а тепер - до конкретики.

-- 27 млрд кубометрів до 2020 року?

Виступаючи наприкінці березня на Українському газовому інвестиційному форумі ’16 на той момент ще діючий міністр Демчишин заявив: видобуток газу в Україні до 2020 року зросте до 27 мільярдів кубометрів, тобто, на 8 мільярдів за такий короткий строк! Учасники форуму, серед яких і багато представників іноземних компаній, намагалися в кулуарах з`ясувати, на чому ґрунтується цей оптимістичний прогноз. Але ніхто не зміг обґрунтувати заяву високопосадовця.

Дійсно, Україна володіє величезними покладами газу і на суші, і на морі. Але створені штучно вкрай непривабливі умови для бізнесу лише відлякують інвесторів та гальмують виконання вже запущених програм з газовидобутку. Тому в 2015 році видобуток газу впав на понад мільярд кубометрів – до 19,2 млрд, з яких 14,5 млрд (понад 74%) – це вклад державного «Укргазвидобування».

Експертні розрахунки свідчать: щоб видобути додатковий 1 мільярд кубометрів газу за рік, потрібно інвестувати в розробку родовищ $200 млн. Відповідно, щоб приростити 8 млрд кубометрів, потрібно вкласти $1,6 млрд. Де взяти такі кошти? В коментарях «Главкому» Демчишин не зміг відповісти, хто з інвесторів готовий вкладати подібні інвестиції у видобуток українського газу. Потенційні інвестори давно повтікали з України. Щоб прогнозувати газове майбутнє, заглянемо у недалеке минуле.

-- Влада «сприяє» інвесторам

З приходом до влади в 2014 році, головним гаслом нової команди став заклик до створення привабливого інвестиційного клімату в газовидобувній галузі. «Україна може збільшити видобування газу на 50% - до 30 мільярдів кубометрів на рік, адже в її надрах розташовані значні, проте, важкі для видобування запаси газу. Тому майбутнє цієї галузі залежить від можливостей застосування новітніх технологій, а також створення сприятливого інвестиційного клімату для міжнародних та вітчизняних незалежних виробників». Цю оптимістичну заяву зробив директор міжнародної консалтингової компанії в енергетичній сфері IHS Energy Метью Сейгерс на круглому столі у Києві в 2014 році.

Але прогнози не збулися, адже з серпня 2014 року ставки на користування надрами для газовидобувних компаній зросли з 15-28% від вартості добутого газу до 28-70% - в залежності від глибини залягання покладів!

Фондові біржі відразу ж прореагували на такі зміни. Вплив нових ставок відчули газовидобувні компанії – на західних біржах їхні акції різко впали в ціні. Рекорд встановила JKX Oil & Gas, яка володіє однією з найпотужніших видобувних компаній – Полтавською газонафтовою компанією - її акції на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі відразу ж втратили в ціні майже 18%! І це лише один з прикладів, як влада «посприяла» газовому бізнесу, враз помінявши правила гри.

Тоді парламент та уряд пояснювали необхідність вдатися до тимчасових надзвичайних фінансових заходів гострою потребою наповнювати бюджет (планували додатково залучити за рахунок ренти 4,8 млрд грн), посилаючись на надзвичайно складну економічну ситуацію. Але експерти, озброївши прем’єра Арсенія Яценюка належними розрахунками, попереджали, що бюджетні надходження не зростуть, а навпаки скоротяться, адже зростання ренти призведе до падіння видобутку газу.

Саме так й сталося – в 2015 році видобуток газу впав до 19,2 млрд кубометрів (в 2014 – 20,5 млрд), а відтак, скоротилися й податкові надходження до бюджету. Очільника уряду про це попереджали, але які принади змусили його діяти всупереч розрахункам?

Різке падіння видобутку газу таки змусило уряд з 2016-го року знизити ренту, але її рівень все одно в 2-3 рази вищий, ніж у тих країнах, куди йдуть інвестиції. Складається враження, що комусь дуже вигідно стримувати нарощування власного видобутку газу? Чому новоспечений керівник з мільйонною зарплатою не протестує проти високих рентних ставок?

-- Пригоди іноземних інвесторів Україні

Про який баланс інтересів держави та інвесторів можна говорити? За умови високих податкових ставок та великих геологічних ризиків, характерних для України, газовидобувні компанії протягом 2014-2015 років різко скоротили свої інвестиційні програми. А такі світові лідери як Shell та Chevron, які готові були інвестувати десятки мільярдів доларів в наші надра, взагалі пішли з України. Ті ж інвестори, що залишилися, зазнали величезних збитків.

Приклад - ТОВ «Карпатигаз», що належить шведській компанії Misen Energy AB. Вклавши великі суми в давно покинуті родовища, інвестор отримав збитки від спільної діяльності з «Укргазвидобування». За 5 років на умовах спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування» шведи інвестували в газовидобувну галузь України $350 млн! Завдяки цьому з давно покинутих державою відпрацьованих свердловин було видобуто 2,5 мільярда кубометрів газу! Коли ж настав час ділити дивіденди з «Укргазвидобування» (через 5 років з початку реалізації спільної програми), то виявилося, що зароблені кошти давно знецінилися.

-- Правила гри на 10 років

Заклики щодо збільшення видобутку газу в Україні звучать практично на кожній міжнародній конференції чи форумі. І чим поважніший чиновник дає обіцянки, тим більша «мильна газова бульбашка» надувається

Цілком справедливим є зауваження експертів, що, перш ніж починати діалог з інвестором, потрібно визначити конкретні правила співпраці як мінімум на 10 років наперед! Потім оголосити міжнародний конкурс і надати широкий доступ до геолого-технічної інформації, а не запрошувати інвестора до зачинених дверей, обвішаних «замками» з непомірними податками.

Інвестори, які вже зазнали поневірянь в Україні, на останок піддали гострій критиці виступ міністра Демчишина на конференції, що пройшла за кілька днів до відставки уряду. «Міністрові потрібно було б спочатку подякувати газовидобувникам за те, що не всі вони не покинули цей ринок», - не стримався один із учасників форуму в приватній розмові в кулуарах форуму.

-- З п’єдесталу лідерів до стагнації

Дійсно, міністр не запропонував інвесторам того, що вони очікували. Можливо, Україна не готова до нарощування видобутку? Ні, це не так. Працювати в газовидобувній галузі є над чим. Україна одна з першихкраїн, де почався видобуток вуглеводнів. Перші промислові розробки родовищ нафти і газу почалися ще в кінці дев’ятнадцятого століття на заході країни. А відкриття родовищ газу та нафти у східному басейні припало на 50-60-ті роки двадцятого сторіччя, і вже в 70-ті роки був пік видобутку газу - 75 млрд кубометрів на рік! Тоді українським газом користувався увесь Союз.

Вивченість суходолу нашої держави в плані пошуку родовищ вуглеводнів становить біля 90%, а шельфи Азовського та Чорного морів вивчені і досліджені лише на 10% . Саме родовища суходолу – навіть при значній вичерпаності запасів - залишаються основною ресурсною базою видобутку як нафти, так і газу, і, відповідно, мають ще потужний залишковий потенціал.

За оцінкою геологів, ресурс газу на суходолі України становить більше 1 трильйона кубометрів! Тому видобувати сьогодні біля 20 млрд на рік (порівняно з захищеними запасами) – це надзвичайно мало. Світова практика показує, що річний видобуток повинен становити біля 4% від захищених балансових запасів, а щорічний приріст розвіданих запасів повинен перевищувати річний видобуток приблизно в два рази.

Запаси газу заховані на великих глибинах, видобути які можна лише за допомогою сучасного високотехнологічного обладнання провідних світових виробників. Видобувний ресурс знаходиться на глибокозалягаючих горизонтах у 6-8 тисяч метрів. Крім того, можна ще видобувати з родовищ, які знаходяться на завершальному етапі розробки.

-- Дискримінація на газовому ринку – найбільше гальмо

Учасники ринку та відомі експерти переконані: лише привабливі умови для інвесторів та активізація пошуково-розвідувальних робіт дозволить через 10 років наблизити власний видобуток газу до 25 млрд кубометрів на рік! Це аж ніяк не корелює із вищенаведеною заявою міністра про 27 млрд до 2020 року.

Перш за все влада повинна знизити податковий тиск та забезпечити видачу ліцензій на користування надрами на конкурсній основі, тобто, на відкритих аукціонах. Більше не повинно повторюватися те, що зробив уряд Яценюка щодо газовидобувних підприємств державного, приватного сектору та тих, що працюють на умовах спільної діяльності. Дискримінація на ринку, непомірні податки змусили найпотужніших інвесторів піти з України, а ті, що залишилися, призупинили видобуток газу.

Підприємствам, що працюють на умовах спільної діяльності, взагалі було зірвано виконання виробничих програм. Тому й не дивно, що минулий рік започаткував стагнацію газовидобувної галузі. В першому кварталі цього року намітилося зростання видобутку газу - на 24 млн кубометрів. Але це далеко не ті обсяги, які б дозволили відновити хоча той видобуток, що був до 2014 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: