Українські депутати проти «руського міра». Хто кого?

Українські депутати проти «руського міра». Хто кого?

Як убезпечити українську культуру від «кримнашистів». У Верховній раді вигадали черговий спосіб

Війна на Донбасі та нахабна окупація Криму не завадили російським артистам повернулись до України з гастролями. В столиці, наприклад, традиційними майданчиками, на яких відбуваються виступи акторів і співаків ворожої держави, стали МЦКМ (Жовтневий палац) та Центральний будинок офіцерів. Зали ці не найбільші у Києві, але факт лишається фактом: заради грошей гастролери готові танцювати і співати навіть в країні, яку у них на Батьківщині сьогодні вважають «фашистською».

«Главком» вже писав про «російських гастролерів», які, користуючись байдужістю української влади, повадились до нас знову заробляти гроші. Всім, хто бажає ознайомитись з весняною афішою таких гастролей можна натиснути сюди Десант «Руського міра»…

-- Верховна рада проти «відвертої пурги»

Саме після цієї публікації група депутатів Верховної ради, які входять до міжфракційного об’єднання «Наступ», вирішили захистити українських артистів та зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора». Парламентарі пропонують встановити обмеження щодо гастролей російських артистів: давати їм можливість виступати у нас лише за умови підписання заяви, яка засуджує окупацію української території Росією. «Наші артисти не всі мають можливість виступати на великих майданчиках через засилля російських гастролерів – сцени буквально забиті російськими антрепризами, причому, часто низькосортними, вони гонять «відверту пургу» на сцені, займаються в Україні заробітчанством», – так пояснив «Главкому» мету депутатів співавтор законопроекту, депутат від «Народного фронту» Сергій Висоцький.

Його колега Ігор Лапін додає: цей законопроект – один із способів протидіяти інформаційній війні, яку проводить Росія. «Через російську пропаганду ми фактично втратили і Крим, і Донбас. У них (депутат має на увазі країну-агресора, - «Главком») великі кошти виділяються для того, щоб наплодити «русский мир», заволодіти свідомістю наших людей. Якщо ми і надалі будемо програвати інформаційну війну, ми втратимо державу», – переконаний Лапін. За його словами, законопроект, з одного боку, накладає обмеження, з іншого – звільняє інформаційний простір. «Коли з’являється багато зайвого часу в інформаційному просторі, то він стає дешевшим. Як тільки він стає дешевшим, то наші артисти, які не їздять до Росії, можуть його заповнити», – пояснив Лапін сенс ініціативи.

За словами Сергія Висоцького, Росія спеціально використовує своїх діячів культури задля пропаганди «кримнашизму» та розпалювання агресії. При цьому автори документу відмічають: якби в України були кошти для стимулювання вітчизняної культури, такі обмежувальні бар’єри навряд чи довелось би виносити на рівень законів. Депутат обіцяє, що коаліція обов’язково просуватиме цей законопроект. «Будемо принаймні розмовляти із нашою фракцією про те, щоб цей законопроект вносити в порядок денний, будемо просувати», – запевняє він.

Ігор Лапін визнає, що в коаліції тепер навряд-чи набереться 226 депутатів, які підтримають законопроект. «Та я знаю «некоаліціянтів», які його підтримають, бо вони є патріотами»,– певен депутат. Автори законопроекту прописали, що такий вид заборони російських культурних діячів сприятиме захисту національної безпеки України, зменшить сепаратистські настрої в суспільстві, зміцнить авторитет держави та дасть «зелене світло» для діяльності наших театральних артистів та виконавців.

Юрист та голова ГО «Фонд ефективної законотворчості» Тимур Крюков вважає, що вимоги, які депутати пропонують в своєму законопроекті до російських артистів обґрунтовані та не порушить нічиїх прав. «В нинішній ситуації доцільно було б витребувати від артиста прояв поваги до нашого суверенітету, а заява – це зовнішня форма такої поваги», – каже юрист. Крюков впевнений, що якщо

на український державний суверенітет посягає інша держава, то резидент такої держави (в нашому випадку російський артист), має визначитись із своєю позицією.

-- Середньовічна ініціатива?

А от українські актори сприймають таку турботу з іронією. «Така заборона виглядає трохи середньовічною. Це питання скоріше в компетенції Мінкульту, СБУ та Прикордонної служби: якщо вони разом почнуть працювати, то проблема вирішиться», – переконана заслужена артистка, популярна акторка Ірма Вітовська.

На її думку, якщо навіть депутати і протягнуть цей законопроект, то це не зменшить кількості російських артистів, які бажають виступати у нас. «Повірте, вони підпишуть що завгодно, аби гроші тут заробити», – упевнена акторка. Вона стверджує, що російські актори через свої антрепризні вистави розбещують українську аудиторію. «Як правило, ці вистави низькосортні, за тиждень поставлені: беруться зірки, за чотири дні вони готують фігню, потім показують і за це збирають дуже великі гроші. Це дратує, тому, що є честь акторської професії: вона не повинна перетворюватись в дешевий ширпотреб», – міркує Вітовська.

ЇЇ колега, народний артист, «свободівець» Богдан Бенюк – називає дану депутатську ініціативу недолугою. «Якщо ми знаходимось в стані війни з Росією – то будь-яке спілкування з ворогом – це не правильно», – запевняє Бенюк. На думку актора, під час війни із противником потрібно поводитись інакше: зупинити перемовини, будь-які торгово-економічні стосунки. «Ми повинні визначитись всередині себе: любимо ми чи не любимо свою культуру, а в нас все виглядає дивно: навіть в газетах більше пишуть про російських артистів, а про своїх не згадують», – скаржиться легендарний актор.

Бенюк занепокоєний тим, що в Київ сьогодні приїжджають артисти із країни-агресора. «Це все-одно, якби приїхала німецька трупа від Гітлера та почала показувати виставу в Кремлі», – проводить аналогію він. До речі, далеко не всі українські артисти з радістю готові давати коментарі на тему україно-російських відносин. Відмовились давати оцінку депутатським ініціативам художній керівник Київського молодого театру Андрій Білоус, та співачка Руслана, яка вже не раз обпікалась на політичних заявах.

За словами Ірми Вітовської, багато російських артистів саме з почуття страху тримають нейтральну лінію у висловлюваннях щодо України, тобто публічно нічого не кажуть про анексію Криму та війну на Донбасі. Відверто за Україну виступають лише кілька десятків з них. Серед найсміливіших – Лія Ахеджакова, яка, до речі, публічно вимагає визволення Надії Савченко.

Андрій Макаревич, який часто підтримує проукраїнські акції. До Києва він також приїздить із концертами, але спеціально не афішує свої приїзди та виступає в невеликих клубах.

В списку друзів-артистів України також Олег Басилашвілі, Армен Джигарханян, Юрій Шевчук, Борис Гребенщиков та багато інших митців. Виникає питання, чи варто ставити перед цими людьми ще й умову підписувати заяву, як тепер вимагають депутати?

Більш того, ініціатива парламентарів може загнати російських артистів, які симпатизують Україні, у глухий кут. У них на Батьківщині тим часом ініціюють зовсім протилежні санкції. Цього тижня голова Слідчого комітету Російської Федерації Олександр Бастрикін запропонував впровадити кримінальну відповідальність за заперечення підсумків так званого референдуму «про приєднання Кримського півострову до Росії». За його словами, в окупованому Криму сьогодні є спроби викривити «результати кримського «референдуму». «Прокурор» окупованого Криму Наталія Поклонська ініціативу Бастрикіна, звичайно ж, підтримує. На її думку, було б непогано визнати екстремізмом заперечення результатів так званого волевиявлення. Нагадаємо воно трапилось навесні 2014 року під наглядом озброєних «зелених чоловічків». Поклонська також наперед передбачила, що люди, які не визнають наслідки псевдореферендуму, збудуть виставляти себе в образі мучеників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: