Янукович у словах

Янукович у словах

Дню рождения Президента посвящается...

«Що у Президента на думці, те у Президента і на язиці», – користуючись цим свіжовигаданим прислів’ям, «Главком» вирішив по-своєму відзначити подвійне свято Віктора Януковича: його 61-й день народження, який країна мала нагоду святкувати позавчора і 500-денний ювілей на посту глави держави, який ми могли відзначати вчора.

Ми згромадили в один файл 25 різнопланових промов Президента, які він виголосив протягом часу свого президентства – від інавгураційної промови до вступного слова на п’ятничній прес-конференції і від виступу на сьомому Ялтинському саміті до промови у Бориспільському Книшовому меморіальному комплексі з нагоди річниці початку Великої Вітчизняної війни. Далі ми проаналізували отриманий текст на предмет частоти вживання в ньому окремих слів для того, щоб зрозуміти, про що найчастіше говорив наш глава держави, відповідно – що його найбільше турбувало і чому він приділяв найбільше уваги, бодай на словах.

Ми цілком свідомі того, що наш аналіз не дасть повного і адекватного враження про образ нашого Президента: найчастіше він читає промови з папірця, подекуди роблячи в них такі помилки, наче бачить їх уперше. Ми чудово розуміємо, що значно адекватнішим та показовішим був би такий аналіз промов Віктора Ющенка, який з легкістю відкидав написані його спічрайтерами тези і міг годинами говорити про те, що цікавило особисто його.

Проте якщо нинішній глава держави озвучує те, що йому пишуть радники, – значить, бодай якоюсь мірою він з цим погоджується, інакше це було б уже навіть не смішно. Тому, можливо, Янукович «на словах» не так вже й далеко відійшов від справжнього Януковича, про пріоритети, прагнення і цілі якого ми можемо тільки здогадуватися.

У будь-якому разі, ми в жодному разі не стверджуємо, що за допомогою отриманих результатів ми змогли зазирнути в душу Президента. Однак на деякі висновки отримані нами дані наштовхують.

Отже, найчастіше (якщо не враховувати службових слів) Віктор Янукович вживав слово «Україна», що в принципі і не дивно. На другому місці, майже з двократним відривом – слова «Рік» і, що характерно, «Реформа». Слово «Реформа» Президент вживав в середньому дев’ять раз на промову і, як правило, у множині. Цікаво буде подивитися, чи спаде цей реформаторський запал у Віктора Федоровича за рік-другий…

Якщо говорити про прикметники, то найчастіше вживане Януковичем слово – «Новий». Далі, з солідним відставанням – «Європейський» та «Економічний». Помітимо, що слово «Європейський» Янукович вживає у півтора рази частіше, ніж «Український» і в десять разів частіше, ніж «Російський». Слово «Економічний» у промовах Президента зустрічається дещо частіше, ніж «Політичний» (хоча слова «Політика» і «Економіка» він вживає з приблизно однаковою частотою).

Віктор Янукович у півтора рази частіше вживає слово «Держава», ніж «Країна». Говорячи про жителів України, найохочіше він вживає слово «Люди», у півтора рази рідше – «Громадяни», в два з половиною рази рідше – «Народ», майже в шість разів рідше – «Співвітчизники». Практично не зустрічається в промовах Президента слово «Нація».

Враховуючи, що слово «Європа» Президент промовляє удвічі частіше, ніж «Росія», не дуже зрозуміло, чому на вищих щаблях нашої влади досі триває дискусія про те, в який бік Україні інтегруватися…

З інших «цікавинок»: Янукович вживав слово «Криза» частіше, ніж «Зростання», але рідше, ніж «Розвиток». «Свобода» – частіше, ніж «Торгівля», «Закон» – уп’ятеро частіше, ніж «Порядок», «Майбутнє» – утричі частіше, ніж «Минуле», «Корупція» – удвічі частіше, ніж «Бідність», «Демократія» – у 38 разів частіше, ніж «Авторитаризм», а «Життя» – у 68 разів частіше, ніж «Смерть» (і тим самим додав українцям зайвий привід для оптимізму).

У 25 проаналізованих нами промовах він 39 разів вжив вираз «Тому що», який був слоганом його виборчої кампанії 2004 року. Чотири рази Янукович говорив про «покращення життя», але у жодному з цих випадків не йшлося про те, що його потрібно очікувати «вже сьогодні». Слово «Почую» (як у відомому слогані часів останньої президентської кампанії «Почую кожного!») Янукович за весь цей час вжив всього одного разу – у минолурічній промові на День Незалежності.

Віктор Янукович значно частіше вживає слово «ми» у всіх його формах, ніж слово «я». З одного боку, це може свідчити про його усвідомлення себе як лідера цілої країни, що несе відповідальність за всіх «нас», українців. З іншого, за цією конструкцією може ховатися прагнення уникнути відповідальності за власні дії і перекласти її на абстрактних «нас».

Якщо виходити з того, що найкраще побажання – це те, чого людина бажає собі сама, то більше всього з традиційних побажань Віктор Янукович вживає слово «Здоров’я». Приблизно з такою самою частотою він говорить про «Успіх» і зовсім мало, всього двічі на 25 проаналізованих нами промов – про «Щастя». Слово ж «Проблеми» він вживає більше, ніж «Щастя», «Здоров’я» і «Успіх» разом взяті. У цій ситуації «Главкому» не залишається нічого, окрім побажати Віктору Януковичу більше думати і говорити про хороше – може, від цього зміниться на краще ситуація не лише у абстрактних «нас», але і в цілком конкретній «Україні», про яку Президент і так говорить частіше за все...

10 іменників, які найчастіше вживає Янукович: Україна, Рік, Реформа, Держава, Розвиток, Країна, Влада, Люди, Система, Завдання.

10 прикметників, які найчастіше вживає Янукович: Новий, Європейський, Економічний, Політичний, Державний, Український, Переконаний, Національний, Міжнародний, Важливий.

10 дієслів, які найчастіше вживає Янукович: Бути, Мати, Стати, Хотіти, Казати, Забезпечити, Вважати, Зробити, Залишатися, Підкреслити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: