Роман Забзалюк: За злочини повинні відповідати Янукович, Фірташ, Коломойський та інші

Роман Забзалюк: За злочини повинні відповідати Янукович, Фірташ, Коломойський та інші

Нам потрібно піклуватися про безпеку Тимошенко – і фізичну передусім...

Інтерв’ю з колишнім спецназівцем, а нині – депутатом-бютівцем Романом Забзалюком «Главком» записував на підвищених тонах: звичайний тембр голосу під Печерським судом просто неможливо почути. Тим не менше, у жаркому подвір’ї оточеного міліцією дворика на Хрещатику, під акомпанемент істеричних висків та набридливої музики з динаміків, які по встановлювали на головній вулиці столиці противники та прихильники Тимошенко, нам вдалося підбити підсумки чергового «процесуального тижня» та спробувати передбачити, у якому напрямку розвиватиметься судовий розгляд справи проти екс-прем’єра надалі.

Цього тижня суд почав допитувати свідків у справі проти Юлії Тимошенко. Покази окремих з них преса встигла охрестити несподіваними…

Так, хоча у деяких ЗМІ з’явилася інформація про те, що покази свідків нібито підтверджують матеріали, які були докладені до фальшованої справи Тимошенко, це є неправдою. Покази більшості свідків якраз демонструють, що Тимошенко була права, що її справа була сфальшованою і є елементарною помстою їй з боку олігархів, зокрема, Фірташа, у якого відібрали можливість грабувати газотранспортну систему, а відтак – Україну в цілому.

Це ж саме у ці хвилини підтверджує своїми показами колишній глава «Нафтогазу» пан Дубина.

Якщо практично всі свідки свідчать на користь Юлії Тимошенко, звинувачувальний вирок судді буде виглядати досить дивно…

Очевидно, що суддя Кіреєв виконує замовлення режиму, адже жоден суддя, корумпований чи ні, – не дозволив би собі відібрати у Юлії Тимошенко адвокатів, не давати їм можливості увійти в справу.

Це – ще одне свідчення того, що ця справа розвалюється. Відтак сьогодні режим у розпачі. Бліцкриг, який вони обіцяли, провалився. Величезний фактаж проти Тимошенко виявився просто пшиком. Тому зараз у тупиковому положенні опинився саме Янукович, бо хто такий Кірєєв? Кірєєв – це просто маріонетка…

Припустімо, влада і справді опинилася в тупиковому положенні. До яких дій в цій ситуації вона вдасться?

Тепер вони, і ми можемо в цьому переконуватися щодня, затягують час, адже вони не можуть знайти виходу з цієї патової ситуації.

Арешт Юлії Володимирівни Тимошенко означатиме, що Україна підніметься. Підніметься однозначно! Це буде означати фактично перехід до стадії національно-патріотичного підйому України, відстоювання її незалежності.

Ви говорите про революцію?

Я не хочу говорити гучними гаслами, але те, що сьогодні режим оголосив холодну війну України і її населення – це очевидно. Я би дуже не хотів, щоби ця холодна війна перейшла у гарячу…

До речі, ще один висновок з подій цього тижня ми могли зробити зі спілкування з офіцерами спецпідрозділів, які знаходяться тут, у суді. Адже тут, переодягнені в форму «Грифона» перебувають представники спецпідрозділу «Сокіл», підрозділів СБУ. Сьогодні режим штовхає їх на злочини, аби їм просто не було дороги назад, аби перетворити їх на заручників ситуації, яка виникла зараз.

Спілкуючись з цими офіцерами, ми розуміємо, що більшість з них усвідомлюють, що тут відбувається повний «беспредел». Вони обурені цим не менше нашого. Але, перебуваючи під присягою, будучи на службі, вони поки що не можуть відверто не виконувати накази, які їм віддаються...

А що має статися для того, щоб вони, грубо кажучи, не вдавалися до тих брутальних дій, які ми вже бачили у Печерському суді на цьому тижні?

Аналізуючи поведінку цього так званого «Грифону», ми можемо сказати, що лише кілька офіцерів (якщо їх можна так назвати, бо насправді це – просто перевертні в погонах) отримують садистське задоволення від того, що глумляться над журналістами та народними депутатами. Більшість з них згодом підходять до нас і вибачаються: мовляв, зараз ми просто не можемо не виконати цей злочинний наказ.

Але повірте мені, дуже швидко прийде той час, коли справжні офіцери не підуть на виконання таких злочинних наказів. В тому числі, їх надихне на це приклад Юлії Тимошенко, яка передає їм свою енергію, відстоюючи справедливість стосовно себе і України в цілому у суді…

І все одно я не можу зрозуміти, коли ж правоохоронці, про яких ви говорите, перестануть виконувати ці злочинні накази?

Не будемо згадувати про банальні гасла «Міліція з народом», але згадаймо: правоохоронці є невід’ємною частиною народу України. У них теж є батьки, рідні й діти, які сьогодні зіштовхуються з кримінальним «беспределом». У них так само виникли величезні проблеми з заробітними платами, з цінами на продукти харчування, на паливо, на все «покращення життя вже сьогодні», яке приніс пан Янукович. Тому повірте мені, разом з підйомом всього населення підніметься і офіцерський склад.

Дивлячись на ваш настрій і настрій багатьох ваших колег, можна тільки припускати, що станеться, коли БЮТ чи партія «Батьківщина» раптом прийде до влади. Ви уявляєте собі за яким сценарієм буде проходити судовий процес над Віктором Януковичем? Якими будуть процеси над тими так званими «грифонівцями», які виштовхували вас з зали суду? Чи ви все ж залишите ці події просто так, на їхній совісті?

Ні, просто так нічого залишити не можна, колись у цьому треба ставити крапку. За двадцять років незалежності ми зіштовхувались з чисельними фактами, коли на політичному та державному рівні правоохоронцям віддавалися відверто незаконні накази, і жодного покарання за це ніхто не поніс.

Сьогодні ми з вами є свідками страшного злочину. Фактично йдеться про антиконституційний переворот, про узурпацію влади в Україні кримінальною олігархією, перетворення держави на інструмент особистого збагачення.

Тому, коли в Україні запрацює демократія, – а я у цьому навіть не сумніваюся, – коли у владі опиниться український народ, і в тому числі партія «Батьківщина», то ми з вами станемо свідками розгляду справ за 109-112 статями Кримінального кодексу, тобто по звинуваченнях у злочинах проти основ незалежності нашої держави. Тоді все стане на свої місця. Пан Янукович буде відповідати не за те, що він грабував нашу державу, а за віддання злочинних наказів, які суперечили Конституції, руйнували незалежність нашої держави.

І ця невелика група людей, в тому числі, й ті, які сьогодні тут в суді отримують садистське задоволення від того, що глумляться над журналістами та депутатами, звісно будуть відповідати перед законом. Але я ще раз підкреслюю – це будуть звинувачення по статтях 109-112 Кримінального кодексу України.

Цього тижня Юлія Тимошенко заявила, що одним з ідеологів процесу проти неї є ваш колишній однопартієць, більше того, колишній заступник голови вашої фракції Андрій Портнов. Що вам відомо про його роль у цьому процесі?

Я думаю, що привертати зайву увагу до людей, які не визначають те, що відбувається сьогодні в країні, неправильно.

Тобто Портнов не визначає?

Ні. Клерки взагалі ніколи нічого не визначали, а хіба що могли корегувати якийсь вектор. За ті злочини, які були вчинені у нашій державі протягом останніх півтора року, повинні відповідати, в першу чергу, Янукович і його кримінально-олігархічне оточення, до якого, в першу чергу, відносяться Фірташ, Коломойський та інші.

Тобто Портнова за названими вами 109-112 статтями судити будете?

Давайте все-таки розпочнемо з пана Януковича і тих олігархів, які грабували країну…

… і «грифонівців», які били депутатів у залі суду?

Я ще раз хочу наголосити: режиму і Януковичу особисто вигідно налаштовувати і натравлювати один на одного громадян та правоохоронців. Тому кожен з нас повинен розуміти, що є дійсно принципові працівники силових структур, які не зі своєї вини потрапили в настільки складну ситуацію, як сьогоднішня, а є просто виродки, які, надягаючи погони, фактично будучи новими пукачами, дискредитують і державу, і правоохоронні органи. І відноситися до них треба відповідно.

Прізвища цих, як ви кажете, «виродків» ви особисто знаєте, до якогось секретного блокнотика їх записали?

Для себе я ці прізвища знаю.

Цього тижня Віктор Янукович отримав недвозначний сигнал з Заходу про його ставлення до ситуації в Україні. У колонці колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера для Kyiv post багато хто звернув увагу на наступну фразу: «Така політика вже звела нанівець перспективи Януковича отримати запрошення відвідати Вашингтон. Чи будуть прагнути зустрічі з українським главою держави європейські лідери, зважаючи на те, що внутрішня політика України дедалі більше відрізняється від політики держав ЄС?» Як ви думаєте, що має статися для того, щоб Янукович та члени його політичної команди стали реально невиїзними?

Судячи з усього, вони і зараз нев’їздні уже нікуди де факто. Де юре – поки що ні. Але ми бачимо, як рушаться відносини нашої кримінальної олігархії навіть з керівництвом Російської Федерації.

Однак беручи до уваги, що більшість капіталу нашої олігархії сконцентровано якраз у Європі, повірте мені, ми з вами дуже скоро станемо свідками того, як ці їхні украдені у народу України активи буде заморожено Євросоюзом. Повірте мені, доля кримінальних олігархів, які повірили в те, що й Бога можна купити, а тоді – перетворити Україну в зону закритого режиму, незавидна.

Ви можете передбачити результат процесу над Тимошенко? Деякі ваші колеги по партії прогнозують, що все закінчиться в районі 20 серпня – звинувачувальним вироком…

Я не беруся прогнозувати, як вони вчинять, навіть розуміючи, що сьогодні у Печерському суді відбувається повний «беспредел». Ми розуміємо, що Янукович і іже з ним будуть захищати свої продажні шкури. Ми знаємо, що загнаний в кут звір може піти на найнепередбачуваніші кроки. Тому нам, в першу чергу, потрібно піклуватися про безпеку Юлії Володимирівни Тимошенко – і фізичну передусім.

Якщо все ж станеться так, що режим відбере у Юлії Тимошенко можливість брати участь у парламентських виборах – чи то умовним строком, чи то реальним терміном ув’язнення – що буде робити «Батьківщина», хто стане першим номером її виборчого списку?

Звичайно, роль особистості для сучасних партії в Україні є визначальною. Але, незалежно від того, буде Тимошенко у списку чи ні, – партія «Батьківщина» здобуватиме все більше прихильників. Тому що всі знають – незалежно від того, на першому місці вона у списку чи ні – саме Юлія Тимошенко є лідером не тільки нашої партії, але і всіх національно-патріотичних сил України?

А як ви ставитеся до чуток про те, що суперечки між кількома крилами БЮТ за те, хто стане першим номером списку за відсутності там Юлії Володимирівни можуть призвести навіть до розколу вашої партії?

Ми вже бачили, яким чином творилися «розколи» у партії «Батьківщина» у Львівській області, на Київщині, у Тернополі у переддень минулорічних місцевих виборів. Це були не розколи, а провокації режиму проти нашої політичної сили.

Так, говорити, що у нашій політичній силі немає потенційних лідерів, буде неправильно. У нас є ціла плеяда людей, яка спроможна вести партію до перемоги, навіть якщо Юлії Володимирівні Тимошенко не дадуть можливість балотуватися до парламенту.

Партія «Батьківщина» – це величезний партійний колектив. Колегіальним органом, який приймає всі рішення стосовно, зокрема, партійних списків, є її з’їзд. Саме він буде визначальним, чого б там не хотіли «шестірки» пана Януковича.

Тому я б сьогодні не піддавався на «качки», які, переконаний, генерує та запускає Адміністрація Президента, готуючи громадськість до тих нібито розколів партії «Батьківщина», які вони вже приготували. Це все – провокації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: