Остап Семерак: Ми покажемо Європейському парламенту фільм про українське правосуддя

Остап Семерак: Ми покажемо Європейському парламенту фільм про українське правосуддя

Семерак з лікарні реконструює події того дня та не підбирає виразів, коли згадує своїх кривдників.

Сутичка між депутатами та «грифонівцями», що сталася в залі Печерського суду майже тиждень тому, стала одним з найяскравіших вражень процесу над Тимошенко для всіх, хто в той час знаходився в залі. Причому постраждалими себе називають обидві сторони. Але більше за всіх дісталось бютівцю Остапу Семераку, який після цього потрапив до «Феофанії» з діагнозом струс мозку і, за його ж словами, до активної діяльності повернеться ще не скоро. Тобто в суді своїм колегам він більше не помічник. Семерак з лікарні реконструює події того дня та не підбирає виразів, коли згадує своїх кривдників.

Остапе, відомо, що ви опинилися в Феофанії після сутички з «Грифоном» у Печерському суді. Розкажіть, що все-таки сталося?

Минулого вівторка суддя у справі Юлії Тимошенко виніс чергове неправомірне рішення, оскільки ті статті кримінального кодексу, на які він посилався, чітко регулюють, що суддя не має права ні в якому разі видаляти з залу будь-кого з тих, хто прийшов на відкрите судове засідання. Раніше Кірєєв приймав такі рішення стосовно певних осіб – Косіва, Суслова, а тут прийняв рішення видалити всіх. Така ось совкова процедура. Протягом декількох секунд суддя покинув зал, а замість нього увірвались два-три десятки «грифонівців», які не дуже перебирали, хто перед ними – журналісти чи депутати, і викидали усіх із залу. Я сидів на лавці всередині залу і, оскільки я до того ходив на суд кожен день і був знайомий з методами «Грифона», то продовжував просто сидіти на лавці і не здійснював ніяких неправомірних дій.

Хотів би звернути увагу, що порядок на засіданні охороняють сержанти, але коли потрібно здійснити якісь такі дії, то сержантів виводять з залу і забігають офіцери, причому в вівторок цим процесом керував підполковник. Так от бійці «Грифона» зайшли ззаду, вперлись в стінку і ногами почали виштовхувати ті лавки. Оскільки я сидів на передостанній, то задня лавка впала на мене разом з людьми, я впав на підлогу. Після цього я не дуже пам’ятаю, як все відбувалося. Єдине, що пам’ятаю, це те, як на мене ще хтось впав, а потім вже мій колега допоміг вийти з залу, і я опинився в коридорі. Хоча з відео видно, що мене ще якийсь час штовхали, але я цього вже не пам’ятаю.

Тобто ви були в стані афекту?

Я потім звернувся до лікарів, мене терміново госпіталізували і поставили діагноз струс головного мозку. Зараз я перебуваю на лікуванні, і лікарі кажуть, що буду змушений це робити три-чотири тижні. І я, звичайно, не можу займатися іншою діяльністю – не можу бути присутній у Печерському суді і підтримувати свого лідера і свою команду. До того ж, у мене є купа інших завдань – я зараз продюсую фільм про цей суд…

Факт в тому, що «Грифон», який щось там розповідає про дотримання закону, – це озброєні бандюки, що входять в приміщення з палками, з паралітичним газом… І, чесно кажучи, я був глибоко шокований, коли в номері газети «Сегодня» за минулу п’ятницю прочитав анонімне інтерв’ю одного з тих «грифонівців», який погрожує, що прийдуть часи, коли вони вже не в залі судового засідання розберуться з народним депутатами. Думаю, що після місяця судового процесу і публічних погроз в газеті, цей спецпідрозділ, що названий в честь дуже непривабливого птаха, який харчується падаллю, треба розігнати.

«Грифонівці» скаржились, що депутати їм також нанесли синці…

Ну, вони повинні це говорити, тому що їм треба прикривати свою агресивну незаконну діяльність. І це дуже простий захист. Вони не мають права штовхати нікого, в тому числі народного депутата, який показує їм свої посвідчення. Я представився, хто я є, і просив, щоб вони зробили так само. До того ж, вони одягнуті в форму, в яку входять щитки на ногах. Як можна через щиток поставити синець? А ви попросіть депутатів показати ноги – ці лавки ставлять такі синці на ногах, що тижні два-три не сходять. Останній місяць, як йде суд, в мене ноги просто сині, соромно в басейні роздягтись.

Добре, а як повинен був вести себе «Грифон», якщо ви не реагували на його вимоги? Вони ж не одразу почали все трощити, а спочатку вимагали залишити залу суду.

«Грифон» не звертався, а просто залітав в зал і всіх викидав. Хоча в законі написано, що представник закону, який планує здійснити якісь дії просто мирного громадянина, повинен представитись і пояснити причину своїх дій і майбутніх своїх дій в разі непокори. А так це банда, яка порушує всі норми закону, влітаючи в зал і б’ючи людей. А потім починають погрожувати депутатам через ЗМІ. Так що якщо з якимось депутатом станеться якась біда за межами суду, то це точно буде «Грифон», бо вони про це попередили.

Ви не перебільшуєте цю анонімну заяву?

Так все вони роблять анонімно. Ми ж не добилися від них ні їхніх імен, ні хто в них старший, тому викликали у вівторок наряд міліції по телефону 102, який, до речі, теж не встановив прізвищ тих «грифонівців». Єдине, що їм вдалося встановити – це прізвище керівника спец підрозділу, який підтвердив, що це його підлеглі, і вони виконують рішення суду.

У вівторок, коли це все відбувалося, у залі суду були прокурори, які виступають стороною обвинувачення, але тим не менше вони зобов’язані наглядати за дотриманням закону. І я до них публічно звертався, щоб вони припинили беззаконня, але вони, сором’язливо опустивши голови, швиденько втекли з залу, щоб не бути свідками того, що там відбувалося.

МВД звернеться до регламентного комітету ВР щодо поведінки народних депутатів, народні депутати збирались звернутись до МВД та Генпрокуратури щодо поведінки «Грифону». Які оцінки, на ваш погляд, будуть дані?

Міністр внутрішніх справ, замість того, щоб взяти підручник, КПК і прочитати лекцію своїм безграмотним офіцерам, він став на їхню сторону і почав їх захищати. Абсолютно зрозуміло, що МВД в нінішній Україні перетворюється на жандармерське управління, яке займається політичними переслідуваннями. Скарги в регламентний комітет ВР – це дурня повна, бо ніякі нормативні акти йому це не дозволяють. До того ж, він говорив не про те, що буде скаржитись, а вони будуть звертатись щодо позбавлення депутатської недоторканості, щоб притягнути до відповідальності. Але за що, наприклад, мене притягувати? Я нікого не штовхав, не бив, не ображав, натомість мені «грифонівці» кинули на голову лавку. І тепер, замість того, щоб з дітьми спілкуватися, я вимушений лікуватись. Це нормальне явище? Міністр якось аналізує те, про що говорить, бо це ні в які рамки не лізе! Українське керівництво декларує сприйняття європейських норм, але насправді це судилище абсолютне несумісне з судовою реформою, про яку Президент говорив. Це абсолютно репресивна машина, яка порушує навіть свої найдрібніші інструкції.

Чи намагались ваші депутати якось поговорити з «грифонівцями» і зафіксувати якісь негласні джентльменські домовленості?

Звичайно, що намагались, але спільної мови немає. Мені точно відомо, що і Кириленко, і Кожемякін спілкувались з керівництвом підрозділу, але вони не приймають рішення, як себе поводити. Їх поставили в позицію, коли вони повинні це робити, і наша дискусія завершиться на тезі, що якщо суддя прийняв рішення вас видалити, то будемо виганяти, не ображайтеся. А що значить – не ображайтеся?

Але останнім часом в суді вже нема таких рецидивів...

Гадаю, вони схаменулись, бо те, що зі мною відбулося, це, звичайно, кримінальна відповідальність.

Роман Забзалюк, що у формі «грифонів» в залі перебувають досить загадкові представники того ж СБУ, «Соколу». Ви це помічали?

Мені це невідомо. Єдине, на що я звернув увагу, – частина «Грифону» стоїть в залі, коли йде судове засідання, а коли потрібно здійснити якійсь дії, замість них вбігають якісь інші люди. Не виключаю, що в формі «Грифону» перебувають якісь інші головорізи, але в будь-якому разі відповідальність за їхню діяльність несуть, як мінімум, дві людини – голова Печерського суду, яка повинна забезпечити правильний режим роботи в суді, і керівник цього підрозділу. Вся відповідальність персоніфікована. І сподіваюсь, що після одужання я ще перегляну відео і фото і впізнаю людей, що мене лавкою били.

Чи були заведені якісь кримінальні справи за результатами викликів бютівців в прокуратуру, коли ви нібито нанесли побої представникам громадської організації?

Відкрита кримінальна справа по факту. Ця провокація була висмоктана з пальця, але наших депутатів викликали давати свідчення. Але після того, як один з організаторів цієї громадської організації відкрив всі карти і пояснив, що за тим стоїть Партія регіонів, що вони планували побиття й інші протиправні дії, плюс ми скористались нашим правом робити заяви та звернення до правоохоронних органів, ці всі справи відійшли в сторону. Це є свідченням того, що влада хотіла виключити з публічного поля зору процес над Юлією Тимошенко. Очевидно влада хотіла дискредитувати таких людей, як я, які ходять кожного дня в судовий зал, і сформувати в суспільства хибну думку, що це є хулігани, які заважають проведення суду. Але ті методи, якими вони це роблять…

Є така думка, що зараз депутати від БЮТ проходять своєрідний кастинг перед Тимошенко за місця у майбутньому списку. А декого з ваших колег з БЮТ ми взагалі в суді не бачимо. Розкажіть про внутрішню кухню: чи є якесь чергування – списки складаються, хто коли буде?

Ця теза, про яку ви сказали, була обіграна громадською організацією. Її представники були в накидках, на яких були намальовані депутати і написано, що вони начебто лізуть у списки. До виборів ще довго, щоб говорити про формування списку, а на сьогоднішній день відбувається інша історія. До речі, в зал ходять не всі члени нашої фракції – хтось хворий, хтось кудись поїхав, хтось інші функції має. Ми ходимо туди не тому, що нас хтось заганяє, а тому що розуміємо, що по одинці розбити будь-яку армію елементарно. Звичайно, що влада б хотіла дискредитувати нашу політичну силу, когось купити, когось залякати і щоб цей політичний процес відбувся тихенько. Їм цього не вдасться. І хай говорять, що хочуть але депутати туди ходять, щоб, в першу чергу, підтримати свого лідера, а також, щоб надати суспільству чітку інформацію, що відбувається. Коли я намагаюся пояснити деяким європейським політикам, що відбувається в суді, ніхто не може в це повірити. Я вже казав про те, що я є автором ідеї та продюсую фільм, який буде абсолютно позбавлений політичних коментарів і висновків. Ми змонтували вже першу частину фільму, де іде виключно відео того, як відбувається процес, і буде англійською знизу підписано або надиктовано пояснення, що людина бачить в цей момент на відео. В мене є домовленості показати після закінчення канікул в Європейському парламенті фільм про українське правосуддя всім бажаючим депутатам, розішлемо його також через дипломатичні представництва. Думаю, що для європейського і світового політикуму такий нейтрально-політичний фільм буде доволі великим шоком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: