Юрій Павленко: Ющенко підтримав моє призначення

Юрій Павленко: Ющенко підтримав моє призначення

Помаранчевий міністр про призначення в Адміністрацію Президента Януковича

Черговий член «помаранчевої команди» перейшов працювати до Віктора Януковича. Президент створив новий орган в рамках своєї адміністрації - Управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини та призначив уповноваженим Юрія Павленка.

Юрій Олексійович очолює Житомирську обласну організацію партії «Наша Україна» та входить до її політради. Був міністром молоді, сім’ї і спорту в обох урядах Тимошенко, а також деякий час за прем’єрства Віктора Януковича. Працював губернатором Житомирської області. Є кумом дружини екс-президента Віктора Ющенка Катерини.

Навіть скептики визнають, що одним з небагатьох досягнень «помаранчевих» була реформа системи дотримання прав дитини. Тому призначення Павленко не є аж таким несподіваним. Хоча, після його свідчень в суді у справі Тимошенко, які однопартійці лідера БЮТ зарахували на свою користь, навряд чи хтось очікував призначення так швидко.

Юрію Олексійовичу, звідки з’явилася ідея призначити вас уповноваженим Президента з прав дитини? Хто був ініціатором такого кроку?

Ініціативи запровадження такої інституції виходили від громадських організацій. Було багато звернень до Президента України щодо запровадження такої посади, зокрема, підписане і мною як головою «Служби захисту дітей». Я знаю, що ціла низка громадських організацій пропонували мою кандидатуру, враховуючи мої попередню роботу в міністерстві, досвід та знання. Також брався до уваги достатньо високий рівень співпраці профільного міністерства на чолі зі мною з громадськими організаціями.

Крім того, ситуація, яка виникла у зв’язку з адміністративною реформою і ліквідацією профільного міністерства, викликала занепокоєння громадськості. Як варіант виходу із ситуації, Президенту пропонувалося саме створення такої посади, щоб здійснювати чітку координацію між органами влади, які відповідають за політику в сфері захисту прав дітей.

Власне, декілька днів тому я був запрошений на зустріч до Президента, і Віктор Янукович запропонував мені сформувати орган та його очолити.

Мали ж бути якісь попередні перемовини, з ким тримали контакт в Адміністрації Президента?

Була попередня розмова з главою Адміністрації Президента.

Які у вас взагалі стосунки з Сергієм Льовочкіним?

У нас з ним чисто ділові стосунки.

Уповноважений з прав дитини – це незалежна від держави людина, адже вона й має захищати права дитини, які порушує держава. А ви будете частиною виконавчої влади…

Є чотири основні форми діяльності уповноваженого з прав дитини. Крім того, в самих рекомендаціях Комітету ООН з прав дитини Україні вказано, що він заохочує призначити уповноваженого в державній структурі. Тобто, не від держави захищати, а навпаки, щоб держава захищала дитину від викликів, які перед нею постають.

Але ж логічно, щоб відомий правозахисник очолив нову структуру. Хіба не так?

Я ж кажу, що є чотири моделі роботи уповноваженого. Перша – посаду запроваджують спеціальним актом парламенту. Друга – уповноважений запроваджується через законодавство про соціальний захист, як структура виконавчої влади. Третя – уповноважені працюють в рамках існуючих державних органів (Президент, Кабмін). Четверта – уповноважені, що створені та діють на базі громадських організацій.

Враховуючи українську адміністративну модель, і я сам виходив з такою пропозицією, найбільш ефективно, швидко та результативно сьогодні є створити такий орган в системі президентської вертикалі влади. У нас все таки президентська держава, Президент має всю повноту влади. Крім того, будучи в президентській вертикалі можна найбільш ефективно координувати інші органи влади – Кабмін, обласні державні дміністрації та місцеве самоврядування. Також тут можна максимально залучити до роботи громадські організації.

Перед тим, як стати частиною президентської вертикалі влади Віктора Януковича, не було страху переходити до цього політичного табору? Опозиція все більше говорить, що все в державі ділиться на чорно-білі кольори, і або ти з владою, або з опозицією. Навіть нещодавно створили Комітет спротиву диктатурі, куди увійшла і ваша партія «Наша Україна». Обдумували всі за і проти переходу роботи на так звану «диктатуру»?

Дітям не легше від того, що політики сваряться. В даному випадку ця робота є моєю професією та моїм фахом. До мене надійшла пропозиція від Президента продовжити ту роботу та напрацювання, які були в мене ще з міністерства. При цьому я зараз бачу цілу низку загрозливих тенденцій для прав дітей в Україні. Чесно кажучи, коли поставити на ваги політичну боротьбу, а з іншої боку – не дати рухнути системі захисту прав дітей, дати можливість десяткам і сотням дітей розвиватися в сім’ях, то мій вибір був на користь роботи.

Вам телефонували вже колеги з партії? Вже якась реакція на призначення була?

Деякі колеги телефонували. У всіх нормальна позитивна реакція.

Будете надалі очолювати Житомирську обласну організацію «Нашої України»?

Давайте це питання поки не чіпати. Але очевидно, що робота уповноваженим з прав дітей не дає мені можливості очолювати партійну організацію й приділяти їй достатньо уваги. Тому я складу з себе повноваження голови облпарторганізації «Нашої України».

Але членом лишитеся?

Це покаже час. Найголовніше не створити конфлікту інтересів. Якщо я цей вибір зробив, і буде виникати конфлікт інтересів й я буду змушений призупинити членство в партії, я це зроблю. Скажу вам так - Віктор Ющенко знав про цю пропозицію, і він підтримав моє призначення. Тому в моїх діях немає жодного елементу зради.

Зараз з Адміністрації Президента знову роблять своєрідне «осердя зла». Та й взагалі, Владислава Каськіва за перехід у владу «затаврували» зрадником, те ж саме з Мариною Ставнійчук. Як сприймаєте, що вас обізвуть так само?

Це вже пішло.

Так, Москаль сказав, що вам дали посаду за «потрібні свідчення» у справі Тимошенко…

Москаля в суді не було, він моїх свідчень не бачив. А ті, хто там був, можуть підтвердити, що я говорив правду.

Навіть, можливо, на користь Тимошенко…

Я говорив так, як воно було. Нічого не придумував ні на чию користь. Тому такі звинувачення мені смішні.

Добре, ви поки ще є членом політради партії «Наша Україна». В неї досить сильна ідеологічна позиція, вони часто таврують Дмитра Табачника як українофоба. А вам з ним доведеться активно співпрацювати. Ідеологічні переконання не будуть заважати роботі з Табачником, адже він профільний міністр?

Я буду діяти виходячи з пункту першого Указу Президента про питання уповноваженого: «Здійснення Президентом України повноважень щодо забезпечення додержання конституційних прав дитини здійснюється Уповноваженим Президента України з прав дітей». Як бачите, я буду працювати з Президентом. Впевнений, що в тому напрямку, в якому маю відповідальність, я зможу відстояти свою політику у відносинах з будь-яким органом.

Ви впевнені, що вам дадуть проводити свою політику? Багато чиновників, які пішли у нинішню команду, скаржаться, що їм ставлять палки в колеса…

Якби я вважав, що я не зможу, то б не пішов працювати. Розмова з Президентом, його доручення й сказані ним слова дають мені впевненість, що я зможу реалізувати ту політику, яку вважаю правильною. Вона знайде підтримку Президента України.

В ході адміністративної реформи багато говорили про оптимізацію та скорочення в АП. В указі Президента йде мова про створення цілого нового управління. Скільки додаткових чиновників з’явиться?

Я думаю, що тут буде працювати сім людей. Управління буде не великим. Це мінімальна кількість. При правильній організації їх роботи, а також налагоджені тісної співпраці з Кабінетом міністрів, відповідними підрозділами в регіонах та правоохоронними органами ефективну політику можна реалізовувати. Головними завданнями будуть моніторинг дотримання прав дитини, швидка оперативна реакція на їх порушення, і найголовніше – формування цілісної, ефективної та результативної політики в цій сфері. Ми маємо сформувати нову якісну законодавчу базу, ще багато роботи.

Впевнений, що кращі члени команди, які працювали зі мною в міністерстві, будуть запрошені на роботу в нове управління. Ми зможемо швидко представити національний план дій та національну програму, запропонувати відповідний пакет законодавчих ініціатив щодо захисту прав дитини.

Ви для себе припускаєте, що в майбутньому будете іти на вибори в команді Партії регіонів?

Це питання сьогодні не стоїть. Президент поставив завдання працювати професійно, залишити політику осторонь. Головне – створити орган, який стане впливовим та ефективним. Треба створити найбільш якісну систему координації спільної роботи з Кабміном, місцевими органами влади і громадськими організаціями. Це для мене завдання номер один.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: