Олександр Кузьмук: Військовий бюджет виконати неможливо

Олександр Кузьмук: Військовий бюджет виконати неможливо

Регіонал про згубність бюджету армії на 2012 рік

Військовий кошторис на 2012 рік, представлений урядом, залишає армію на межі виживання. Хоча перед президентськими виборами Віктор Янукович обіцяв Збройним силам і достатнє фінансування, і реформування, і перехід на професійну основу з 2011 року. Ще в 2009 році опозиційний міністр оборони Олександр Кузьмук стверджував, що якщо військовий бюджет не збільшити до 19 мільярдів гривень, то армія просто вимре. І Янукович це підтверджував.

Але на посаді Президента Віктор Федорович не охоче згадує про свої попередні обіцянки. При ухваленні бюджету на 2010 рік армії дали зрозуміти своє місце – їх кошторис майже не збільшили у порівнянні з попереднім роком. Але і на цьому Віктор Федорович не обмежився. В середині літа 2010 Верховна Рада з подачі уряду урізала військовий бюджет ще на 2 мільярди гривень. Після цього навіть представники влади оцінювали стан Збройних сил України не інакше, як трагічний, але Віктор Янукович все одно підписав скорочення військового бюджету.

На 2011 рік військовим теж показали дулю, давши всього-на-всього 13,6 мільярди гривень, що ледь більше кризового 2009 року. І зараз, коли чиновники не перестають говорити про якісь міфічні військові реформи і скорочення армії, уряд знову подає жалюгідні цифри військового кошторису – 17,4 мільярди, з яких 2,2 армія ще має сама заробити.

Про те, що з таким бюджетом можна сміливо забути про розвиток українського війська та хоч якісь реформи, в інтерв’ю «Главкому» розповів відомий регіонал, член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, екс-міністр оборони Олександр Кузьмук. Він був тіньовим міністром оборони в уряді Януковича, йому пророкували посаду міністра в уряді Азарова, а після призначення Михайла Єжеля постійно сватають на заміну.

Олександре Івановичу, в проекті бюджету на 2012 рік на потреби армії передбачено 17,4 мільярда гривень. Частина цієї суми – 2,2 мільярда – по спеціальному фонду, ці гроші ще треба заробити. Це майже на 4 мільярди більше, ніж в цьому році, але набагато менше, ніж ви вимагали навіть на 2010 рік. Які ваші оцінки проекту військового бюджету на 2012 рік?

Я не можу сприйняти такий оборонний бюджет. Цьому є кілька причин. Є проект Концепції розвитку Збройних сил України, який вже розглянутий урядом. Він підготовлений для затвердження. Є доктрина, де чітко визначені параметри майбутніх Збройних сил України. Для того, щоб цього року була розроблена Програма розвитку ЗСУ, і наступного вже реалізовувалася, потрібен фінансовий старт. Такого фінансового старту для розвитку армії я в проекті бюджету на 2012 рік не бачу. В минулому році, і я про це заявляв, бюджет повинен був бути 19,6 мільярда. Але навіть зараз він такої суми не досягає. До того ж, 2,2 мільярди гривень, які планують виділити зі спеціального фонду, на моє глибоке переконання, бо я до атомів знаю ситуацію в ЗСУ, армія не отримає. Військовий бюджет на 2012 рік виконати буде неможливо.

На вашу думку, яким би мав бути військовий бюджет на 2012 рік, щоб була змога розвивати та реформувати Збройні сили?

Щоб був нормальний старт реформування, військовий бюджет на 2012 рік має скласти 21 мільярд гривень.

Чи реально домовитись з урядом про досягнення саме цієї суми?

В цьому і полягає моє завдання. Ми, народні депутати, комітет з питань оборони та національної безпеки, я як радник Президента України, будемо наполягати, щоб детально розглянути питання та збільшити військовий бюджет. Ми розуміємо, що сьогодні для держави це важко, фінансові та економічні можливості обмежені, але затягувати процес реформування Збройних сил України не припустимо.

Ви казали, що в бюджеті 2011 року армії не додали 6 мільярдів, ми правильно розуміємо, що в цьому проекті військовим не додають 4 мільярди, не дотягуючи до 21 мільярда?

Ні, порахуйте, що 2,2 мільярди по спецфонду військові не отримають. Ми повинні вести мову про розвиток. Але ми свідомо втрачаємо можливість реформувати Збройні сили, щоб вони були такими, як і належить незалежній державі. 21 мільярд – це тільки старт реформ. Це ж не мої розрахунки, а наукові, на підставі намірів держави щодо реформування ЗСУ.

Ми кажемо – от завтра розпочинаємо реформування армії. А чим? Словами? Але ж словами армія не реформується!

Але ж варто визнати, що збільшення військового бюджету з 13,6 мільярда до 17,4 – теж досягнення…

Воно не рятує армію! Врахуйте, як ростуть зараз ціни на всі товари та послуги. Додайте сюди ще й велику кількість організаційних заходів. Якщо ми бажаємо скорочувати Збройні сили, а Верховна Рада проголосувала за закон про чисельність ЗСУ на 2012 рік, так вибачте, треба проплатити ці заходи. Це ж не просто так – взяти і звільнити. Звільняють не просто особовий склад: офіцерів, сержантів, солдат і матросів. Ліквідують цілі військові організми. А на це потрібні гроші. Я вже не кажу про технологічну компенсацію. Замість тисячі солдат має з’явитися одиниця техніки, яка їх компенсує. Про це також немає мови. Тому я скажу відверто – я не бачу збільшення військового бюджету.

Арифметично – можливо. Якщо ж взяти рівень інфляції – то збільшення не помітиш.

Фактично, зростання бюджету – це тільки компенсація інфляції?

Так, ми тільки наздоганяємо інфляцію, а армія ніяк не розвивається.

Минулі роки ви також гучно заявляли про недостатнє фінансування армії. Але бюджет не збільшували, а навіть урізали. Є надії, що цього року буде інакше?

Важко сказати. Були випадки й урізання… Скажу вам так, за шість з половиною років мого перебування на посаді міністра оборони в мене не було бюджету більше 2 мільярдів 400 мільйонів. Але тоді були внутрішні резерви ЗСУ. Склади, які були заповнені ще в Радянському Союзі майном та боєприпасами. На поповнення запасів держава 20 років коштів не витрачає. Збройні сили робили державі величезну економію, а повернення, на превеликий жаль, ще немає.

Чи в повному обсязі виділяються кошти в 2011 році?

Так, в 2011 році кошти ідуть регулярно, «рівно й ритмічно», як у нас люблять казати. Але ще раз скажу, зараз іде тільки споживання, про розвиток армії з таким бюджетом вести мову не можна.

Тобто, в 2012 році з нинішнім проектом бюджету реформування армії не буде?

Навіть теоретично, з такими грошами розвитку армії не буде. Говорять – з 2012 року ми починаємо реформування, а грошей на це не виділяють.

Віктор Янукович давав щедрі обіцянки щодо розвитку та реформування української армії. Скажіть, про які успіхи у військовій сфері можна говорити за півтора роки управління новим Президентом?

Я би напередодні прийняття бюджету про успіхи мови не вів. Ще рано підводити підсумки, в листопаді Верховний головнокомандувач їх підведе. Сьогодні не про досягнення армії треба казати, а про те, які наміри на 2012 рік. На превеликий жаль, в 2010-у та 2011-у році Збройні сили перебувають в позапрограмному забезпеченні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: