Що робить з українцями алкоголь?

Що робить з українцями алкоголь?

В українському суспільстві більше десятка мільйонів тих, хто не вживає алкоголь взагалі.

В українському суспільстві більше десятка мільйонів тих, хто не вживає алкоголь взагалі. Водночас тільки офіційно реєстровано приблизно 700 тисяч хворих, де співвідношення між чоловіками і жінками складає 6:1. Все сконцентровано на частині населення активного віку, здебільшого чоловіках, які мають приблизно в 5 разів більше різних проблем, ніж жінки. Крім того, розширюється на 3% контингент молодих людей 13 років, які вживають алкоголь, а вперше в житті його пробують в Україні у 9-ти річному віці. При цьому у 70% випадках це відбувається з подачі самих батьків.

Фахівці ВООЗ рекомендують не вживати алкогольні напої принаймні 3 дні на тиждень, а в інші дні обмежитись безпечними дозами.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів директор Українського медичного моніторингового центру з алкоголю та наркотиків Міністерства охорони здоров’я Анатолій Вієвський.

Анатолій Вієвський: «Східні регіони України практично в два рази більш питущі, аніж західні»

Ми країна, яка сприймає алкоголь в трошки схибленому вигляді. З одного боку, з усіх формальних точок зору, за виключенням декількох статей Кримінального кодексу, – це звичайний продукт. Він легальний, продається. Раз продається, значить, буде не тільки куплятися, але і вживатися, відповідно, ми будемо п’яніти і т.д. Всі ці наслідки нам відомі. З іншого боку, ми себе поводимо так, ніби ми про це абсолютно не знаємо, а тут ні сіло, ні впало з’являються негативні наслідки. Більше того, говоримо про дуже вузьку групу негативних наслідків - саме залежності. Насправді ж 95-97% наслідків пов’язані із вживанням алкоголю в житті не алкоголіків, а звичайних людей, просто сп’янінням. Серед них ДТП, в тому числі з фатальними результатами, асоціальні вчинки аж до злочинів, спрямованих проти інших осіб, виробничі травми, фатальні випадки в побуті, втоплення і т.д. І тільки решта 3-5 % наслідків – це те, що пов’язано з залежностями.

Більше 70% алкоголю в світі вживається в Європі і Північній Америці. Зростає кількість вживання слабкого алкоголю в Африці, і, скоріше за все, через деякий час африканський континент стане найбільш проблемним з алкогольної точки зору. В інших країнах відсоток вживання алкоголю невеликий, можливо, так складалося історично або ж інші пріоритети та необхідності по відношенню до психоактивних речовин.

Алкогольне навантаження в українському суспільстві розподіляється нерівномірно. Серед нас точно більше десятка мільйонів тих, хто не вживає алкоголь взагалі. Все сконцентровано на частині населення здебільшого активного віку, здебільшого чоловіках, які мають приблизно в 5 разів більше різних проблем, ніж жінки. Діти ж не надто фінансово спроможні, а алкоголь коштує грошей, і це дуже сильно керує ситуацією. Надзвичайний вплив на ситуацію має те, що більше 70% дітей вперше пробують алкоголь з рук батьків. Ми - країна, в якій вважається, що це безпечніше. Діти під найбільшим ризиком, тому що ми не маємо принципів захисту і структурованого ставлення до алкоголю.

Скільки в Україні залежних від алкоголю чоловіків, жінок, дітей?

Анатолій Вієвський: Дітей дуже мало. Для того, щоб дитині стати залежною, потрібен час та систематичне вживання. Тому переважна кількість дітей, які мають алкогольні проблеми в дитячому віці, перетинають межу 18 років. І якщо вже і будуть мати проблеми із залежністю, то починаючи з 21-22 і старше.

У нас реєстрованих приблизно 700 тисяч хворих. Співвідношення між чоловіками і жінками - 6:1.

В пресі була інформація, що ми нібито на першому місці в світі по дитячому алкоголізму – це помилка журналіста, такого рейтингу не існує. Насправді ж Україна перебуває в середній групі європейських країн по рівню вживання алкоголю – це так званий середній високий рівень (рівень Німеччини).

Чи ефективним механізмом для зниження вживання алкоголю є заборона продажу алкоголю в МАФах?

Анатолій Вієвський: Не можна врегулювати ситуацію тільки атакуючи МАФи, бо скоріше за все, там інші цілі, ніж намагання врегулювати алкогольну ситуацію. Треба одночасно декілька регуляцій, якщо ми хочемо вплинути на розміри вживання чи на доступність алкоголю. У норвежців, наприклад, використовуються три типи територій – дуже урбанізована, середня і сільська, в залежності яких встановлюються точки доступності алкоголю.

Світ часто переймався проблемою, чи продавати алкоголь на автозаправочних станціях. Дослідження показало, що хоч це і виглядає як ефектний крок, але ніяким чином на рівень нетверезого керування не впливає.

Чи дієвим у цьому контексті є механізм є заборони продажу алкоголю у вечірній і нічний час?

Анатолій Вієвський: Скоріше, з’явиться нелегальна пропозиція. Перша реакція завжди - це «п’яні» таксі, коли алкоголь возять таксисти.

Які ще заходи ви можете запропонувати?

Анатолій Вієвський: По відношенню до алкоголю потрібне мужнє ставлення, ця проблема не врегульовується так просто. Найпростіший спосіб – це «сухий закон». Але до чого він призвів в Сполучених Штатах Америки (тривав 4 з лишком років, був найбільший за всю історію людства)? Він став базою для нових кримінальний форм господарювання, розквітла наркотична мафія.

Заходи, які потрібні для того, щоб врегулювати цю проблему: ефективно обмежувати час, місце, вік та продаж алкоголю людям, які вже перебувають в нетверезому стані. Заборонити повністю без будь-яких підтекстів розпивання алкоголю на робочому місці. Не може бути подвійного ставлення до алкоголю слабкого і сильного. Хоча міцний алкоголь – це насправді страшна річ, а які наслідки має пиво, ще є відкритим питанням. Переважна більшість статей про те, що пиво викликає імпотенцію, ангажовані міцною алкогольною промисловістю. Вони воюють між собою, бо у нас дуже своєрідна ситуація, коли пиво і міцні напої перебувають у майже одному ціновому сегменті. Ніде в світі немає війни між цими секторами алкогольної промисловості.

Чи правда, що вік від 30 до 40 років є найбільш критичним для здоров’я чоловіка, і якщо він в цей період надмірно вживає алкоголь, то має більші проблеми у подальшому?

Анатолій Вієвський: Це правда. Суто біологічно чоловік слабший і уразливіший, ніж жінка. В цей період відбуваються сильні зміни з чоловічим організмом, тому це вік найбільшої ураженості. Крім того, це роки найбільшої фінансової свободи і спроможності…

В якому віці людина вперше вживає алкоголь?

Анатолій Вієвський: Перші спроби відмічені приблизно в 9 років. Вже багато років цей вік не знижується. Єдине погіршення, яке у нас відбувається, - розширюється на 3% контингент молодих людей 13 років, які вживають алкоголь. Це не є хорошою ознакою. Як показує практика, ці 3% можуть дуже нам відгукнутися через декілька років.

Останні 5 років Україна перебуває у стабільній алкогольній ситуації з багатьох причин. По-перше, роки пригнічують вживання. По-друге, ринкові зміни майже завжди не на пряму приводять до пригнічення вживання алкоголю. Якщо б криза була системною, затяжною та важкою, тоді б люди почали шукати психоактивні речовини. Ну, явно не на порядку денному для деякої частини населення почати випивати. Ми це побачили у стабілізації алкогольних показників.

Чи є у нас статистика щодо найбільш та найменш питущих регіонів?

Анатолій Вієвський: Східні регіони практично в два рази більш питущі, аніж західні, та в півтора рази більш питущі, ніж центральні. Є різниця в тому, що вживається. Чим ближче до Росії, тим більше це горілка.

А чим ближче до Європи?

Анатолій Вієвський: Шість західних областей взагалі більш благополучні в алкогольному та наркотичному відношенні. Можливо, в деяких областях впливає збережена релігійна культура. Але й між ними є різниця, бо Чернівецька область – це не Івано-Франківська, там вже і у вихідні працюють.

На півдні країни теж не все так однозначно. В Одеській та Херсонській областях ситуація така ж, як і в центрі України. Стосовно Криму, то там різна ситуація на півночі та на півдні автономії. Там в достатній мірі вже звучать наркотичні теми.

Скільки людей щорічно помирає в Україні від алкоголізму?

Анатолій Вієвський: Від алкоголізму взагалі люди не вмирають. Алкоголізм – це залежність. Ми потребуємо впорядкування системи моніторингу наркотичної та алкогольної смертності. Очолювана мною структура протягом найближчих двох років має зробити реєстр так, як це зробили ще 28 європейських країн, і мати конкретне уявлення про це. Але дещо ми знаємо, і це виглядає так: найбільш достовірна цифра у токсикологів – від 11 до 12 тисяч кожен рік.

Яка ситуація у сільській місцевості із алкоголізмом?

Анатолій Вієвський: Взагалі виглядає так, що нібито у переважній частині сільськогосподарських районів країни ситуація повільно поліпшується, як це не дивно. Я багато їжджу по країні, тож висловлю свою експертну думку. Я бачив багато поселень, де горілка перестала відігравати роль валюти. З іншого боку, є села, де п’ють так, як пили і за радянських часів. Саморобної горілки стало набагато менше, практично у вісім разів менше дають відповідей щодо її вживання, а в містах ви майже не знайдете таких випадків.

Життя змінюється. Якщо раніше спиртні напої активно розпивали у дворах у випадкових компаніях, то зараз рамочних розливочних повно, але охочих туди ходити менше. Це змінює ситуацію, вона по-своєму починає регламентуватись.

Є інформація про те, що люди, які повністю утримуються від вживання алкоголю, більше схильні до серцево-судинних захворювань…

Анатолій Вієвський: Є інформація… Я не знаю жодного дослідження про користь алкоголю для серцевого м’язу, яке було б зроблене поза межами центрів, що фінансуються алкогольною промисловістю. В мене така думка не викликає довіри. Думаю, що вино містить, як і виноградний сік, певні речовини, які добре впливають на серцевий м’яз.

Ми демонізували алкоголь у суспільстві, з іншого боку, ставимося до нього безпідставно поблажливо. Але «золотої середини», яка потрібна для зрілого суспільства, щоб ми могли і дітям задати правильні форми, немає. У нас виходить так: один лікар сказав, що 50 грам коньячку – це добре, інший те ж саме про вино, третій ще про щось. Є система обстеження водіїв, так там просто викинули фрагмент про безпечні межі вживання алкоголю. Ми не таке суспільство, в якому треба говорити про алкоголь «так», бо неправильно зрозуміють, почнуть пити.

І все-таки, алкоголь шкідливіший для чоловічого чи жіночого організму?

Анатолій Вієвський: Є роботи, які показують, що жіночий організм нібито швидше призвичаюється. Але я був би обережний в цьому відношенні. Просто в жінки є періоди в житті, коли їй взагалі з алкоголем бажано не бавитись, під час вагітності – жодного разу. Оскільки алкогольний синдром плоду виникає не в жінок, які пиячать, а в тих, хто один раз вжив алкоголь, бо ніколи не знаєш, чим це закінчиться.

Зараз дуже поширені слабоалкогольні напої. Як вони впливають на молодь?

Анатолій Вієвський: Вони націлені на молодь. Це зорієнтований на неї продукт – солоденьке, смачненьке, газоване. В світі це досить успішний маркетинговий прийом. Моя головна претензія до пивної промисловості України в одній речі – нічого розумнішого, ніж атакувати молодих на початку незалежності України, вони не придумали. Вони вчинили з нами, як у колоніальних країнах, а тепер стали розумні, шукають соціальний консенсус, раніше треба було.

Алкоголізм лікується?

Анатолій Вієвський: Лікується і успішно. Але які у нас реальні можливості отримати повне лікування? Проведуть детоксикацію, підлікують сон, емоції, реабілітаційні програми, анонімні алкоголіки – прекрасний тому приклад. Але скільки людей має можливість всім цим скористатися?..

До того ж ми – країна, яка взагалі не мала психологічного ферменту. Психологія тут була довгий час заборонена, відповідно, не було психологічних шкіл, які б займалися реабілітаційними програмами. Тепер робіть висновки, якої якості можуть бути реабілітаційні програми, які виникають в незалежній Україні.

Крім того, ви особисто дуже любите ходити по лікарях? Ні. Чому людина з алкогольними проблемами повинна це любити? Люди не спішать по лікарнях бігати, та й що їх там зустріне? Здебільшого дуже медикалізована галузь. От і все – реабілітаційних центрів в Україні – раз, два, три…

Скільки людей, які схильні до вживання алкоголю, проміняли його на наркотики?

Анатолій Вієвський: Зараз змінюється спектр наркотичних речовин і алкоголь починає відновлювати свою основну позицію серед вживачів наркотиків, бо вони з наркотику переходять на алкоголь, потім на інший наркотик і йдуть по колу. Ситуація є дуже своєрідною ще й тому, що дуже часто вживаються наркотики, які не викликають серйозної залежності. По суті, мова йде про те, що спотворюється життя.

Завдяки кампанії 1985 року, ті, хто виживав алкоголь, не стали вживати наркотики. Просто наша країна – частина світу, і ми опинилися всередині хвилі наркотизації разом з іншими східноєвропейськими країнами в один час.

Чи було дослідження щодо впливу реклами алкоголю та її обмеження?

Анатолій Вієвський: В Америці було дослідження щодо впливу реклами на людей, в тому числі на дітей. При цьому частина показує, що впливає, а частині – ні. Скоріше за все, там є якісь тонкощі.

Чи має бути заборонена реклама алкоголю?

Анатолій Вієвський: Безумовно.

В яких кількостях вживати алкоголь безпечно?

Анатолій Вієвський: Була видумана (як і всі одиниці виміру) стандартна доза – 1 юніт (англ. unit – одиниця, іноді one drink – одна випивка), що дорівнює 8 г або 10 мл чистого алкоголю.

Відповідно, ВООЗ вирахувана кількість стандартних доз у різних напоях. Наприклад, 1 пляшка звичайного пива – 2 U, міцного пива – 3 U, 1 пляшка алкогольного напою в 40% – 20 U. Рекомендовані межі безпечного вживання алкоголю встановлені у вигляді таких правил:

для чоловіків не більше 20 U, для жінок не більше 14 U на тиждень. Не більше 4 U алкоголю за один день для чоловіків та 3 U - для жінок. Не вживати алкогольні напої принаймні 3 дні на тиждень. Ніколи не перевищувати межі у 5 U за будь-якої нагоди вживання алкогольних напоїв. Тож, безумовно, існують безпечні межі вживання алкоголю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: