Олександр Стоян: Семенюк? Забудьте про неї на посаді голови ФПУ

Олександр Стоян: Семенюк? Забудьте про неї на посаді голови ФПУ

Соратник Василя Хари про відставку керівника профспілок

Сьогодні закінчилась багатомісячна епопея з протистоянням глави ФПУ, народного депутата від Партії регіонів Василя Хари з керівництвом цієї ж Партії регіонів. Василь Георгійович написав заяву про звільнення, звинувативши голів центральних комітетів у підлабузництві до влади.

Останні півроку Генеральна прокуратура чи не кожен день заявляла про все нові факти зловживань у відомстві Хари, доходило до арештів його найближчих соратників. А минулого тижня донецький суд відібрав у його доньки санаторій «Святі гори». Важко судити, чи дійсно Василь Хара, нардеп від ПР так насолив владі саме захистом прав профспілок, чи просто не ділився цінним майном з потрібними людьми. В будь-якому випадку, він вирішив відступити.

Про причини відставки Василя Хари та можливих його наступників на посаді в бліц-інтерв’ю «Главкому» розповів близький соратник та друг Василя Георгійовича, колишній керівник ФПУ, а нині народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян.

Олександре Миколайовичу, ви підтримуєте добровільну відставку Василя Хари, вашого друга та колеги, з посади голови федерації профспілок України?

Я знав про цей крок Василя Хари ще раніше. Василь Георгійович зі мною радився. Мені було відомо, що на цьому тижні він напише заяву. Я б в цій ситуації наголосив на двох моментах. Перший: на превеликий жаль, Харі не вдалося порозумітися з нашою владою, яка є нашою ж політичною силою – Партією регіонів. Він був і главою федерацією, і представником влади. Не вийшло знайти можливість вирішувати різні складні питання. Василь Георгійович відстоював позиції соціального захисту населення, і як голова ФПУ, і як голова соціального комітету в парламенті. Всі питання, які він ставив, на жаль, позитивно не сприймалися в уряді. Тому його крок – незгода з діями уряду. Це перша причина.

Є ще одна причина відставки. Розумієте, він прийшов у федерацію до тих самих людей, які працювали до 2000 року, ще зі мною. Ці люди вже давно не представляють інтереси членів профспілок. Я тут маю на увазі голів центральних комітетів ФПУ. Їм вже далеко за пенсійний вік, їм нічого не треба. Головне для них – спокій, нормальні стосунки з владою та стабільність. Коли вони бачать, що щось роблять не в цьому руслі, моментально збираються вплинути на голову, висловити йому недовіру.

Цього разу цим людям не вдалося випередити події та звільнити його. Хара зробив крок на випередження, написав заяву. Вони цього не чекали, точно знаю, що керівники центральних комітетів ФПУ самі мали намір звільнити Хару. Скажу так, Василь Георгійович працював з людьми, які не хотіли працювати, не хотіли підтримувати дії голови. Ці люди давно не представляють інтереси трудящих. Тому звільнення Хари – також протест проти дій голів центральних комітетів ФПУ.

В кінці минулого тижня глава АП Сергій Льовочкін дуже різко висловився в бік Василя Хари, мовляв, той займається політикою. Такий тиск АП мав вплинути на позицію голови ФПУ?

Не знаю, чи був жорсткий тиск. На 11 листопада готувався форум громадських організацій, в тому числі і ФПУ брала там активну участь. Мета цього форуму, так би мовити, прийняти документ про розбудову громадянського суспільства в Україні. Це не є політика, але, на превеликий жаль, співавтори цього форуму підкинули туди серйозні політичні питання. Був підготовлений різкий проект маніфесту, який містив жорстку оцінку ситуації в державі та серйозні анти владні заклики. Я вважаю, що профспілкам, які мають бути поза політикою, не треба було погоджуватися на проведення цього форуму. Він нічого не додав, але політичної тріскотні накрутив. Це була одна з причин заяви Льовочкіна.

Я 12 років очолював профспілки. При будь-якій владі профспілки повинні бути в опозиції донеї: конструктивній або деструктивній. Ні одна влада за 20 років не зробила так, щоб людям жилося краще. Тому Хара опинився в делікатній ситуації: представник правлячої Партії регіонів мав би захищати владу, а з іншого боку, маючи свою позицію, він висловлював точку зору, яка суперечила поглядам влади на соціальну політику.

Як вважаєте, кримінальне переслідування Василя Хари та його сім’ї після відставки послабиться?

Не знаю, які були причини кримінального переслідування. Я знаю, що жодних кримінальних злочинів Василь Хара не вчиняв. Майно профспілок ніколи не було державним. Тому казати, що він зловживав державним майном, не можна. До речі, я не маю фактів, щоб він встиг за час роботи такого зробити, щоб справу відкривали. Я не думаю, що було саме кримінальне переслідування, були певні заяви, певні ситуації з донькою…

Але все це було тиском через Генпрокуратуру на нього?

Тиск влади на Хару був. Чи припиниться він через його заяву про відставку – я не знаю. Треба виходити з того факту, чи було щось кримінальне в діях Хари взагалі. Я прихильник того, що відставка – не результат тиску правоохоронних органів, це був більше внутрішній протест через непорозуміння з владою та керівниками організацій профспілок. Парадокс полягає в тому, що вони можуть звільнити голову на з’їзді, а Хара, як голова, змінити їх не мав права.

Виходить, що профспілки на боці влади і Партії регіонів боролися з головою ФПУ?

Я б сказав не так. Є велика різниця між профспілками та діячами профспілковими. Профспілки – це первинні організації, які працюють на місцях, профкоми, рядові активісти. І є профспілкові функціонери вищого ґатунку: голови центральних комітеті, наприклад – металургів, хіміків та освітян. Саме це вище керівництво боїться будь-якої критики влади, бо бояться за свої посади.

11 листопада можна чекати ухвалення того різкого антивладного маніфесту?

11 листопада ніякого форуму після відставки Хари вже не буде. За моїми даними, всього 5-8 членських організацій ФПУ (із понад сорока центральних комітеті та 20 обласних структур) заявили про підтримку форуму. Враховуючи, що Хара - один з ініціаторів форуму, пішов, нічого не відбудеться. Якщо хтось і збереться, то без профспілок. Якби Хара лишився, то форум відбувся б. Чи став би він резонансним – зараз вже говорити не актуально.

Хто може очолити ФПУ?

Я не можу сказати, хоча є свої передбачення. Я не людина, яка може запропонувати кандидатуру, і з якою погодяться. Це буде вирішувати президія ФПУ 11 листопада. До речі, її засідання призначили замість форуму. Голову обирає з’їзд, тому хтось буде виконувати обов’язки майже рік.

Головою ФПУ може стати знову хтось з депутатів від Партії регіонів?

Я думаю, що це буде не депутат.

Можливо, що посаду може зайняти Валентина Семенюк?

Я не хочу розвивати цю тему. Що стосується Семенюк – забудьте це прізвище на посаді голови ФПУ.

Тобто, вона точно не очолить профспілки?

Абсолютно точно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: