Коли в Україну прийде зима?

Коли в Україну прийде зима?

Снігу немає не тільки в Україні, а і в Європі.

Снігу немає не тільки в Україні, а і в Європі. Повноцінна зима прийшла лише в гірські регіони. Тим не менше, синоптики прогнозують морозну новорічну ніч у більшості областей країни, очікується хоч і невеликий, але помірний сніг. Найбільше снігу буде у східних областях, Приазов’ї та Криму. Але вже з 1 січня знову потеплішає, тож хто хоче провести новорічні і різдвяні свята з морозом та снігом, потрібно їхати в Карпати, де вже зараз сніговий покрив місцями сягає 1,5 метри.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко та заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Наталя Голеня.

Микола Кульбіда: «Найбільш відчутні похолодання будуть в лютому»

Середня річна температура 2011 року у більшості регіонів України була вищою за норму на 1-1,5 градуса, і лише на півдні та південному сході вона була близька до норми. За останні 30 років лише два роки середня річна температура наближалася до норми, а всі інші роки вона була і залишається вищою за норму, причому в окремі роки суттєво, як наприклад, в 2007 році. Таким чином, підтверджується той факт, що має місце глобальне потепління і його регіональні прояви на територію України продовжуються. Останні висновки міжнародних експертів у змінах клімату також підтверджують, що найближчими десятиліттями нам не слід чекати призупинення загальних процесів глобального потепління.

Серед особливостей року можна відмітити найменшу за останні 50 років кількість опадів в західних областях України, що є значною аномалією. Особливістю також є надзвичайна строкатість у випадінні опадів. В окремих районах їх кількість суттєво перевищувала річну норму, а в деяких районах, навпаки - була суттєво меншою норми.

В цьому році спостерігалася дуже незначна кількість небезпечних природних явищ, порівняно з попередніми періодами. Це також є певною аномалією, а не підтвердженням загального правила, що в умовах зміни клімату збільшується загальна кількість небезпечних природних явищ. Нинішнього року було дуже мало паводків на гірських річках. Останній був у грудні, він тільки наближався до середніх характеристик. Мається на увазі паводки на річках Закарпаття, частково в басейні Дністра, але ніяких особливо небезпечних проявів відмічено не було.

Справжньої зими на європейській території сьогодні ще немає. Стійкий і достатньо великий сніговий покрив спостерігається лише на півночі Скандинавії (частково в Норвегії, Швеції та частині Кольського півострова), а ще в Альпах, Карпатах, болгарських Родопах і частково на півночі Греції. Це все гірські райони, а на рівнинній території снігу дуже мало навіть у центральних та північних районах європейської частини Російської Федерації. Вся зима у нас зосереджена за Уралом, який відділяє Європу від Азії.

Наталя Голеня: «31 грудня у більшості областей України очікуємо невеликий та помірний сніг»

Завтра в Україні ще буде тепла погода, а 29-30 грудня зима потроху все-таки намагатиметься повернутися на територію України. Ми чекаємо опади у вигляді дощу з переходом у мокрий сніг. На 31 грудня у більшості областей України очікуємо невеликий та помірний сніг. У новорічну ніч найбільше снігу буде у східних областях, у Приазов’ї та Криму. На решті території це буде невеликий сніг та незначні морози. Вночі 2-7 градусів морозу, вдень - від 0 до 3 морозу або від 0 до 3 тепла.

Із небезпечних явищ у новорічні свята місцями буде ожеледиця на дорогах, а також у південному та східному регіоні, де буде більше снігу, місцями налипання мокрого снігу.

Щодо Києва, то якщо поглянути в ретроспективу на 20 минулих років, то у більшості випадків в перший новорічний день температура була від 3 до 8 градусів морозу. Всього сім випадків, коли температурний фон був вище нуля на Новий рік, і чотири випадки, коли температура була нижчою, ніж 10 градусів морозу. Таким чином, і розрахунки на сьогодні, і метеорологічна статистика свідчать про те, що новорічна ніч все ж таки буде більш-менш зимовою з не невеликим морозом, невеликим снігом і сніговим покривом.

Тетяна Адаменко: «30% засіяних площ мають потенціал нормального доброго урожаю, а близько 40% треба буде пересівати чи підсівати»

Розпочну з хорошої новини, що у грудні нарешті закінчилася осіння засуха, як це не дивно звучить. Кількість опадів у грудні склала по різних регіонах України від 50% до 100% норми. Звичайно, така кількість опадів не компенсувала осінній і літній дефіцит, але вони все одно надзвичайно корисні, бо зараз талий грунт і всі опади пішли на поповнення вологозапасів грунту. Звичайно ще дуже корисний той аспект, що вологий грунт певним чином затримує різкі зниження температури, тобто охолоджується повільніше, ніж сухий. І в разі різкого похолодання, яке ніхто не відміняв, наприклад, у лютому та березні, це певним чином захистить посіви.

Аномально тепла погода у грудні виявилася корисною для посівів. На значній частині полів південних, навіть західних та деяких центральних областей з’явились сходи. Хоча не можна говорити, що це повноцінні сходи, але ситуація дещо покращилася. Місцями розпочалося укорінення рослин. Але спостерігається вкрай нерівномірна ситуація, яка за зиму не зміниться. Ситуація залишається нестандартною і несприятливою для урожаю озимих культур 2012 року. На сьогодні ми можемо стверджувати, що лише 30% засіяних площ мають потенціал нормального доброго урожаю, а близько 40%, можливо, треба буде пересівати чи підсівати. Неоднорідність посів – це і певні збої в технологічних процесах. Селянам треба мати кошти та мужність пережити те, що станеться весною.

Вперше за 50 років в Україні було порушено біологічний цикл розвитку озимих культур. Вона має зійти, утворити два-три стебла, укорінитися та потім спокійно зимувати. 70% посівів не досягли цього стану і за зимові місяці нічого не зміниться.

Дійсно, західні області цього року мали найменшу кількість опадів відносно норми, порівняно з іншими областями. Дефіцит складає 150-200 мм опадів за рік.

Миколо Івановичу, коли все-таки в Україну прийде зима? Чи не означає теплий грудень, що вона потім відіграється на березні?

Микола Кульбіда: Серйозних проявів зимового характеру погоди в Україні ймовірніше за все не слід чекати в першій половині січня. Кілька хвиль холоду пройде в Україні в другій його половині, а також на початку лютого. За приблизною оцінкою, найбільш відчутні похолодання будуть саме в лютому. Вже зараз можна говорити, що в цілому зима буде з підвищеним температурним режимом, з нестійким сніговим покривом і достатньо великою кількістю небезпечних явищ погоди зимового характеру.

Чи не змістяться холоди на весну, говорити зараз дуже складно, але якщо більш зимовий характер погоди ми матимемо саме в лютому, то не виключено, що як мінімум на першу декаду березня ще можливі прояви зимових процесів в Україні.

Яка погода буде на Різдво?

Наталія Голеня: На Новий рік буде досить зимова погода, між 1 і 7 січня піде хвиля тепла, а на Різдво, можливо, знову буде повернення до морозів. Але це морози не нижче 10 градусів, температурний фон буде від 0 до 8 градусів морозу.

Незначний сніговий покрив відіб’ється на урожаї?

Тетяна Адаменко: При такому температурному фоні для озимини це нормально. Але при зниженні до 15 градусів морозу при безсніж’ї будуть додаткові втрати навіть тієї незначної частини посівів, які зараз знаходяться в нормальному стані.

Микола Кульбіда: Була надзвичайно жорстка засуха, яка не сприяла нормальним сходам. Але слід також відмітити, що майже половина посівів була посіяна по закінченню оптимальних строків. Причиною цього була не тільки засуха, але і економічні та соціальні причини. І в результаті комплексу причин ми маємо такий незадовільний стан посівів перед входом в зиму.

Дефіциту яких культур слід очікувати наступного року?

Тетяна Адаменко: В першу чергу нашої основної культури - озимої пшениці, а також ячменю, та жито, але його площа незначна.

Яка ситуація зі снігом в Карпатах та горах Криму?

Наталя Голеня: В Карпатах є сніговий покрив. Сподіваємося, що за сьогодні-завтра, коли буде тепло, він не розтане. По наших станціях в Карпатах це 2-35 сантиметри снігового покриву, а у снігозйомці виявлено сніговий покрив до 1,5 метри. В Криму снігу немає, можливо, саме в новорічну ніч сніговий покрив утвориться.

За вашими прогнозами, коли в Україну прийдуть найсильніші морози?

Наталя Голеня: В новорічну ніч на Прикарпатті і в Карпатах може бути 10-15 градусів морозу, оскільки там буде найбільше прояснень, найменше хмарності, тому туди буде затікати більш холодне повітря.

Заглавное фото: bigmir.net

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: