Андрій Павловський: Сила Кличка занадто регіональна

Андрій Павловський: Сила Кличка занадто регіональна

Наприкінці цього тижня опозиція традиційно відсвяткує День соборності і скаже багато слів про необхідність в черговий раз об’єднатись.

Наприкінці цього тижня опозиція традиційно відсвяткує День соборності і скаже багато слів про необхідність в черговий раз об’єднатись. Про глобальне об’єднання, щоправда, мова не йде, але наближення парламентських виборів змусить борців проти «антинародного режиму» хоч якось сплюсувати свої зусилля. Так, опозиційні сили, що входять в Комітет опору диктатурі (КОД), заявляють про домовленості виставити єдиних кандидатів на мажоритарні округи, і цей процес, якщо вірити одному з найактивніших «бютівців» - Андрію Павловському, підходить до завершення. Щоправда, округи фактично розподіляються між трьома основними опозиційними гравцями – «Батьківщиною», «Фронтом змін» та «Свободою». Всім іншим учасникам КОДу відводиться роль «масовки», а якісь преференції малим силам подаються як велика поступка.

Анонсоване опозицією узгодження округів проходить нормально?

Вже погоджено близько 175 округів з 225-и. Повністю погоджені округи по Західній Україні, по Галичині, завершуються переговори по Центральній Україні та Києву. Є проблеми на Сході – з урахуванням того, що там сильний адмінресурс, треба знайти кандидата, який мав би певну політичну вагу і хоч би якісь шанси. В основному, саме з цим пов’язана затримка, що ми не всі 225 округів узгодили.

Або з тим, що багато хто на Схід просто не хоче йти… Так округи таки поділені за квотним принципом, виходячи з сьогоднішньої популярності партій?

Так.

Тобто «Батьківщина» отримала більше всіх?

Ми маємо зараз рейтинг трохи більше 20 %, тобто пропорційно таку ж кількість своїх кандидатів ми висуваємо в мажоритарних округах. Так саме і «Фронт змин», і «Свобода». Зараз ведуться переговори, щоб до цієї схеми приєднався і Кличко, який нібито попередньо погодився. Ну, і інші дрібні політичні сили, які не мають можливостей і шансів самі по собі пройти в парламент, будуть мати право висунути своїх кандидатів на мажоритарних округах.

Той же В’ячеслав Кириленко представляє «За Україну», яка, будемо відверто казати, не має багато можливостей, але ми погодили, що він буде іти по Західній Україні, наприклад, по округу з центром в місті Дрогобич.

Так Кириленко ж іде разом з Яценюком…

Ну, як разом? Формально так, але сам В’ячеслав піде по мажоритарному округу. Ми не будемо заперечувати, якщо Володя В’язівський піде по одному з округів Львівської області – він хоч і до «Нашої України» належить, але людина патріотична, дисциплінована. Катеринчук, як і Порошенко, піде по Вінницькій області. Гриценко, хоч він вже не член КОДу, хай іде там, де вважає, що в нього більше шансів – ми не будемо йому заважати. Віталій Кличко зробив публічну заяву, що піде по одному округу з Олесем Довгим. Не заперечуємо, якщо він запропонує когось з партії «УДАР» на Київщині.

Що з Кличком, до речі? Ви його «завербували» вже?

Кличку ми радимо приєднатися до КОДу, бо він каже, що є опозицією, але якось організаційно неохвачено стоїть в стороні. Ми йому кажемо, що конструктивно налаштовані, що зацікавлені в розширенні нашого опозиційного обєднання. Будь ласка, Віталію, пиши заяву та входь до КОДу! Оформлюй офіційно свої відносини з опозицією – і тебе не образять. Але він каже, що йому не радять цього робити радники. Виникає питання – які це радники і звідки? А якщо він так відповідає, то в мене враження, що, може, він політик ще такий недосвідчений, що за нього такі важливі питання вирішує хтось інший.

Я правильно розумію, що за збереження нинішньої ситуації на інших округах, окрім кількох київських, кандидати від «УДАРу» будуть конкурувати з вашими «єдиними»?

Кличко не буде створювати конкуренцію, бо його сила занадто регіональна. Він має певну популярність серед киян, бо він балотувався тут на мера, його знають і так далі. Але повірте, по тим замірам, що ми проводили на Галичині, в його сили максимум 0,2–0,3 %. Там їм краще взагалі нікого не висувати, а все-таки погоджуватись на ті округи, де він зі своїми колегами може розраховувати на успіх.

В «Батьківщині» вже зрозуміло, хто піде по мажоритарці, а хто по списках?

Новий закон про вибори дозволяє це робити одночасно, тому в нас прийняте рішення, що всі народні депутати, що закріплені за окремими територіями, по тим містам і районам й будуть балотуватись. Тобто майже всі народні депутати будуть підтверджувати свої повноваження на мажоритарному окрузі. Володимир Бондаренко буде балотуватись в Києво-Святошинському районі по Борщагівці, де тричі перемагав. Я, можливо, теж піду по тому району, якщо в межах того району будуть два округи – один на Борщагівці, інший на Академмістечку та Біличах.

А сім’я Тимошенко? Зрозуміло, що Юлія Володимирівна, якщо зможе, очолить список. А скажімо, та ж її тітка – пані Ульяхіна – не планує подальшу депутатську кар’єру?

Вона живе і працює в Дніпропетровській області, і я не виключаю, що може там спробувати балотуватись.

Пані Королевська, після того як очолила партію…

Пані Королевська, наскільки я знаю, мала намір мажоритарно балотуватись по Хмельницькій області. Ми не будемо заперечувати проти цього. Вона є членом БЮТ, її партія є складовою цього блоку. Чому б ні, хай балотується… Повторюсь, що поки ми поділили більшу частину округів без прізвищ, виключення – кандидати, що не входять в великі опозиційні партії.

Тобто все ж таки поділили на трьох, як-то кажуть… Щодо такого жорсткого квотування, до речі, виступали багато хто з членів КОДу. Той же Катеринчук не надто ховав свого незадоволення…

Можна з цим погоджуватись чи ні, але коли вже домовленості досягнуті, їх не обговорюють. Катеринчук мав можливість висловити свою думку, але зараз, якщо він дисциплінований член опозиції, то має погодитись з рішенням щодо квотування, яке було прийняте ще на початку грудня. Зараз ми перейшли до розподілу округів, а третій етап – це висунення конкретних кандидатів кожною політичною силою, але висуватись повинна людина знана та авторитетна, яка має всі шанси, щоб за неї проголосували.

І коли всі етапи будуть пройдені?

Ближче до березня. На початку цього місяця буде зроблена офіційна заява.

З прізвищами?

В прізвищах ми не можемо бути на 100 % впевнені. Можуть бути заміни, бо хтось відмовиться, хтось захоче перейти на інший округ. Або ми побачимо, що у Львові «Свобода» може взяти більше, і ми поміняємо свій округ у Львові, скажімо, на їхній округ у Києві або у Центральній Україні. Так само з «Фронтом змін». Можливі ще перестановки, бо ця квота нежорстка. Тут буде ще працювати ще і здоровий глузд з тим, щоб максимально використати ті можливості і шанси, що є.

Пані Королевська закликає до єдиного списку на виборах, «как завещал», до речі, ваш партійний лідер…

Це питання залежить не тільки від «Батьківщини» та УСДП. На жаль, від наших партнерів по опозиції, яких ми вмовляємо на цей єдиний список, остаточної згоди немає. Олег Тягнибок офіційно заявив, що «Свобода» буде йти окремою колонною, бо в них особливий виборець, який тільки за них буде голосувати. А якщо «Свобода» та «Фронт змін» не захочуть цього єдиного списку, то мови про нього й бути не може.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: