Азаров: Польща не хоче добудовувати трубопровід Одеса-Броди

Азаров:  Польща не хоче добудовувати трубопровід  Одеса-Броди

У вересні минулого року проект Одеса - Броди – Плоцк був зупинений польскою Радою Безпеки Народової.

Польща не хоче добудовувати трубопровід Одеса - Броди з продовженням до Гданська – заявив прем’єр України Микола Азаров, відповідаючи на запитання на своїй сторінці у Facebooku.

-Неодноразово пропонували нашим польським партнерам (продовження трубопроводу Одеса -Броди – РАР), однак не вважають зараз це за нагальне, - написав Азаров.

Проект продовження існуючого гнафтопроводу Одеса - Броди до Плоцка, а далі перегін нафти трубопроводом «Дружба» до Гданська, звідки могли б здійснюватися поставки для Європи, є частиною потужнішого проекту: євроазійського коридору траспорту нафти, що має поєднати Європу з ресурсами регіону Каспійського моря.

У 2004–му році виникла компанія «Сарматія» в результаті угоди укладеної поміж польською PERN (Компанією Експлуатації Нафтових Трубопроводівї "Дружба" SA) і українською «Укртранснафтою». ЇЇ завданням є здійснення економічно-фінансового а також технічного аналізів можливості реалізації проекту побудови транспортного коридору для доставки нафти з Одеси через Броди до Плоцка і дальше до Гданська. У 2007-му році досягнута домовленість про входження до компанії, як акціонерів, трьох партнерів з Азербайджану, Грузії та Литви.

Зараз PERN і «Укртранснафта», а такожz State Oil Company з Азербайджану (SOCAR) та Georgian Oil and Gas Corporation Ltd володіють по 24,75 відсотків акцій «Сарматії» , a AB Klaipedos Nafta – 1-им відсотком акцій.

Згідно з паланами трубопровід Одеса - Броди – Плоцк має до 2021 року транспортувати майже 30 млн. тонн нафти щорічно. Попередньо запуск трубопроводу заплановано на 2016 рік. «Сарматія» підписала так звану попередню угоду на спільне до фінансування з Інститутом Нафти і Газу в обсязі 495 млн злотих січні 2010 року. Вартість проекту для польського партенра становитиме майже 1,6 млрд злотих.

У вересні минулого року проект Одеса - Броди – Плоцк був зупинений польскою Радою Безпеки Народової. Президент Броніслав Качинський оголосив потім, що буде рекомендувати урядові, аби той проаналізував рішення які торкаються нашої участі в цьому проекті.

-Буду рекомендувати урядові після виборів, перевірку відповідних рішень, розпоряджень (…), на яких умовах польський бік хоче в цьому проекті брати участь. – сказав він. Коморовський також тоді зазначив, шо «є ціла низка невияснених до кінця питань, якщо йдеться про економічну доцільність того підприємства, яка відповідно має і політичні наслідки».

Підготував і переклав за матеріалом Wiadomosci.onet.pl Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: