Григорій Омельченко: Кримінальну справу проти Путіна повинен розглядати той самий Печерський суд

Григорій Омельченко: Кримінальну справу проти Путіна повинен розглядати той самий Печерський суд

Непритягнення Путіна як співучасника ставить під сумнів вирок щодо Тимошенко

Невгамовний нардеп-викривач Григорій Омельченко, що у парламенті нинішнього скликання встиг побити горшки з БЮТ і вступити до партії «Наша Україна», вимагає порушення кримінальної справи проти без п’яти хвилин президента сусідньої держави Володимира Путіна. У своєму депутатському запиті до Генпрокурора і голови СБУ, що займає з десяток сторінок, він доводить, що ВВП є повноцінним співучасником злочину, за який засуджено Тимошенко, то ж також має постати перед українським правосуддям. Цікаво, що фантазії пана Омельченка вже матеріалізувались у вірусному ролику з кадрами судового процесу над російським лідером.

На думку Омельченка, Путін домігся підписання невигідного Україні контракту методом шантажу та тиску особисто на Тимошенко, про старі гріхи якої (той же борг ЄЕСУ перед Міноборони РФ) був чудово проінформований. Депутат приходить до висновку, що внаслідок зловживання владою Путіним при підписанні «газових угод» заподіяно значної шкоди державному суверенітету України. А діяння Путіна, який усвідомлював, що «навмисне створення штучної напруги між Україною та РФ щодо постачання газу матиме міжнародний резонанс та поставить Україну у ситуацію вимушеного підписання невигідних газових умов з РФ», підпадають під ч.4 ст.27, ч.3 ст.365 КК України. А непритягнення Путіна як співучасника у цій справі ставить під сумнів і сам вирок Печерського суду щодо Тимошенко. Тож справу треба направити на додаткове досудове слідство, а Юлію Володимирівну звільнити з-під варти.

Пане Григорію, чому ви вирішили звернутися з таким запитом саме зараз, а не в ході процесу, коли того ж Путіна дехто (зокрема, про це говорили окремі представники Партії регіонів, наприклад Інна Богословська) хотів викликати до суду в якості свідка? Або не одразу після закінчення процесу?

Мій запит був підготовлений після того, коли вирок, що був винесений щодо Юлії Володимирівни Тимошенко, вступив в законну силу. Я вивчав всі матеріали справи, які розглядалися на судовому засіданні, а також були в Генеральній прокуратурі під час досудового слідства. Я зробив аналіз і прийшов до висновку, що в діях прем’єр-міністра Російської Федерації є два склади злочину – зловживання службовим становищем і участь у злочині, який вчинила Тимошенко. Просто з юридичної точки зору, поки вирок не вступив в законну силу, говорити про те, що Путін є співучасником злочину, було б некоректно.

Чи не здається вам, що Путін в тій ситуації просто діяв як бізнесмен, а в бізнесі всі методи підходять?

Він займає посаду прем’єр-міністра Російської Федерації, і якщо ви відслідковували заяви керівника «Газпрому» Міллера, то він не раз казав, що ціна на газ буде така, яку скаже Володимир Путін. В моєму запиті – лише аналіз фактичних даних, і немає емоцій. Зверніть увагу, що станом на 30 грудня було домовлено, що ціна буде $235, а 31 грудня виходить Міллер і переказує слова Путіна, що ціна буде $300–320, хоча вже був складений проект договору між «Газпромом» та «Нафтогазом». І така заява, звичайно, зірвала підписання угоди. Путін вів велику політичну гру.

Ну так це ж його справи. А ви справді вірите, як написали в запиті, що можуть бути озвучені таємні подробиці перемовин Путіна та Тимошенко, в ході яких вона щось пообіцяла російському прем’єру? Хто може бути зацікавленій в зливі цієї інформації?

Ну, якщо дійшло до того, що Путін офіційно сказав, що Юлія Тимошенко обіцяла подовжити перебування Чорноморського флоту на 50 років, то з урахуванням багаторічного досвіду роботи Путіна в системі КДБ, а потім в ФСБ, відповідь на це питання ви можете дати самі.

Тобто ви вважаєте, що є якісь записи цих розмов?

Я не вважаю, я не виключаю.

В ті роки ви ще були в БЮТ. Чи були в вас розмови з Тимошенко на цю тему?

Я вам скажу одну річ: коли Юлія Володимирівна приїхала з Москви після підписання угоди 19 січня 2009 року, через два-три дні в мене була дуже серйозна розмова з нею та ще з двома особами з фракції БЮТ з приводу того, що вона підписала. І я сказав Юлії Володимирівні, що за те, що вона зробила, їй прийдеться нести дуже серйозну відповідальність. Я вже тоді – 22–23 січня мав ксерокопії угод, причому Тимошенко навіть Президенту їх не надала з аргументацією, що це – таємні матеріали, і Президенту довелося діставати ці копії по лінії зовнішньої розвідки.

Так і що вона вам тоді відповіла?

Я вам це скажу, коли поруч буде вона та ще двоє людей з фракції БЮТ, в присутності яких велася розмова.

Ці люди з вищого керівництва фракції?

Я сказав вам те, що сказав.

Ви ж розумієте, що ніхто Путіна в міжнародний розшук оголошувати не буде. Якої реакції від прокуратури ви очікуєте?

Слухайте, Юлія Тимошенко в 2005-му році була прем’єр-міністром України і обвинувачувалась Головною воєнною прокуратурою Росії у вчиненні злочинів – дачі хабарів. Вона була оголошена в міжнародний розшук по лінії Інтерполу, і їй був обраний запобіжний захід. І це робилось російською стороною! Тож яка різниця – якщо прем’єр РФ вчинив злочин щодо України, Генпрокуратура України має всі підстави порушити справу проти нього як співучасника Тимошенко, винести постанову про пред’явлення обвинувачення та об’явити в міжнародний розшук.

А політичні нюанси вас не бентежать?

Шановні мої, я в політику не граюсь – є закон. Мене, як колишнього слідчого, здивувало те, що під час досудового слідства Генпрокуратура не винесла процесуальне рішення щодо Путіна – тобто порушення кримінальної справи чи офіційне винесення постанови про відмову від порушення кримінальної справи, що передбачається 97-ю статтею КПК. Крім того, його треба було викликати на допит, коли справа ще була у Генпрокуратурі, або послати у Росію клопотання, щоб його там допитали по тім запитанням, що цікавлять Генпрокуратуру України. Адже між нашими Генпрокуратурами є договір про правову взаємодопомогу.

Так і де, по-вашому, мають судити Путіна?

Кримінальну справу проти Путіна повинен розглядати той самий Печерський суд, який розглядав справу Юлії Тимошенко. До речі, на початку 2005-го року, коли Тимошенко виконувала обов’язки прем’єр-міністра і їй було запрошення із Російської Федерації, то пам’ятаєте, що сказав Генпрокурор Росії? Він сказав, що якщо Тимошенко приїде до Росії, то буде заарештована. Подібним чином Генпрокуратура України має діяти по відношенню до прем’єра Російської Федерації. В кримінальних кодексах і України, і Росії немає поняття прем’єр, президент, народний депутат, а є поняття обвинуваченого, підозрюваного, свідка і так далі.

Знаєте, чому Путін робив такі болючі коментарі та заяви з приводу суду над Тимошенко? Тому що справді є всі підстави для порушення проти нього кримінальної справи як до співучасника злочину. І зараз після вироку Тимошенко Україна з юридичної точки зору має право в односторонньому порядку розірвати газову угоду і звернутися в арбітражний суд. І Міжнародний арбітражний суд визнає цей договір недійсним, тому що переговори відбувалися в умовах шантажу та тиску.

В своєму запиті ви багато пишете про компрометуючу інформацію, яка може бути в Путіна на Тимошенко. Чи вам щось відомо про аналогічний компромат в Кремля на нинішнього українського Президента?

Це ви, як журналіст, може гадати на кофейній гущі. Те, що стосувалося Юлії Тимошенко, я написав. Так само коли вирішувалося призначення прем’єром Павла Лазаренка і Кучма вніс подання на його призначення, в Генпрокуратуру були покладені матеріали та копії фінансово-банківських документів про його валютні рахунки за кордоном і відмивання мільйонних коштів. Я тоді був з покійним Анатолієм Єрмаком у Леоніда Кучми і запитував Президента – як ви можете внести подання на людину зі захованими за кордоном коштами, з панамським паспортом, як можна гарантувати, що він не завербований спецслужбою якоїсь країни і не буде на компроматі чи Росії, чи США, чи ще когось?..

Тобто про компромат на Януковича вам нічого не відомо?

Я відповів те, що відповів.

Чи реально, що в числі тих, хто ще буде притягнутий до відповідальності в рамках «газової справи», буде пан Ющенко?

У діях Президента Ющенко немає жодних ознак злочину щодо підписання газових угод, бо він не мав до них жодного відношення. НАК передбував в підпорядкуванні Кабінету міністрів. В України ж були запаси газу по квітень-травень 2009-го року, тобто можна було продовжувати переговори, країни Євросоюзу могли б знайти можливості впливу на Росію.

Тож давайте підведемо риску. Колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко визнана винною в перевищенні службових повноважень, а вона перевищила їх в переговорах з російським прем’єром Путіним, який підбурив її до дій, що судом визнані злочинними. Для студента другого курсу юридичного факультету, який пройшов курс кримінального правопроцесу, очевидно, що в діях Володимира Путіна є ознаки злочину – співучасть у вигляді підбурювання. І тут хочеш не хочеш треба порушувати кримінальну справу і проводити розслідування. Чи піде на це Генпрокуратура – це вже політика. А як тільки політика починає брати верх над юриспруденцією, виходить кримінальний політичний вінегрет.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: