Микола Петрук: Росія перемогла Україну

Микола Петрук: Росія перемогла Україну

Міністр оборони опозиційного уряду – про харківські домовленості Януковича та Медведєва

Колишній Головнокомандувач Сухопутних військ Збройних Сил України Микола Петрук нечасто спілкується з пресою. Професійний військовий вже більше трьох років є народним депутатом від БЮТ, але так і не полишив звички говорити коротко та лаконічно, не заглиблюючись в навколополітичні роздуми.

Не вибиваючись з опозиційного хору, він закидає Януковичу зраду національних інтересів через рішення залишити Чорноморський флот Росії в Криму. Не стримуючи емоцій, називає Януковича некомпетентним у військових питаннях, коли той говорить про ЧФ Росії як запоруку стабільності в Причорноморському регіоні. Більше того, на думку Петрука, російський флот в Криму ставить хрест на будь-яких планах євроатлантичної інтеграції України й водночас позбавляє нас можливості бути позаблоковою державою. Про все це міністр оборони в опозиційному уряді Микола Петрук розповів в бліц-інтерв’ю «Главкому».

Миколо Миколайовичу, чи відповідає дійсності заява Президента України про те, що Чорноморський флот РФ є запорукою стабільності в Криму та всьому Причорноморському регіоні?

Я б хотів запитати в пана Верховного Головнокомандувача, які завдання виконує Чорноморський флот Росії в інтересах України. В яких документах це прописано? Цих завдань і документів, звичайно, немає ні в Генеральному штабі Росії, ні в Генштабі ЗСУ.

Про що може взагалі йти мова, яка запорука стабільності від флоту? Такі фрази доводять, що керівники держави у військових питаннях взагалі не розбираються. Яка може бути безпека з Чорноморським флотом Росії? Ми що, в якомусь союзі з Росією? Ми ніяких документів не підписували, тож на чому базується така впевненість Президента про гарантування безпеки? Президент порушив Конституцію, порушив закони України і намагається придумати якесь виправдання!

Опозиція говорить про якісь загрози для України з боку російського флоту, але ніхто не може назвати їх конкретно. Хоч ви можете їх озвучити?

Як військовий можу сказати так: політика Росії щодо України полягає в отриманні засобів для впливу на нас. Вони свого досягли, хоч і надалі будуть смикати газову нитку.

Як професійний військовий, який закінчив дві академії, в тому числі академію Генштабу в Москві, я ставлю політикам одне питання: під які реальні військові завдання Росія хоче залишити Чорноморський флот в Україні ще на 25 років? На це відповіді ніхто з влади не дасть. Єдина мета для Росії залишити флот в Криму – зберегти політичний вплив на Україну.

Скажіть як опозиційний міністр оборони, в чому ж конкретно полягає зрада національних інтересів України Віктором Януковичем? Багато хто з цим твердженням не погодиться…

Найперше – порушена Конституція. Я не бачу сенсу, навіщо залишати Чорноморський флот на нашій території ще на 25 років. У нас з Росією ніякої системи колективної безпеки не було і немає. Виходить, що тепер треба змінювати все: ухвалювати низку нових документів, в тому числі і міняти Конституцію. Логічним кроком далі має бути підписання з Росією якихось військових договорів. Інакше немає в цьому всьому сенсу.

Чи може збереження російського флоту в Криму стримати розвиток українських військово-морських сил?

Та українським флотом і до цього ніхто серйозно не займався. Те, що було передано в 1991 році, те й залишилося. Може там пару корветів додали. Треба розвивати свій флот, а у нас цього ніхто не робить. Якщо ми незалежна країна, позаблокова, як наполягає Верховний Головнокомандувач, то треба терміново починати розвивати свій флот, а не кивати й надіятися на чужий.

Так чого тепер очікувати українським ВМС? Для них у Севастополі місця не буде?

Та в Севастополі й так немає нашого флоту. Весь наш флот базується в Донузлаві. З самого початку нам місця в Севастополі не було. Тепер тим паче не буде. Ми можемо заходити в місто одним-двома кораблями для показухи. Подивіться на Севастополь, там повсюди на кораблях російські прапори, і так буде ще дуже довго.

До слова про позаблоковість. Чи можемо ми бути такими, якщо в нас ще тридцять два роки стоятиме чужа військова база?

Очевидно, що ні. Нам на багато років треба забути і про Європейський Союз, і про НАТО, і про всі інші блоки. Ми вже міцно прив’язалися до Росії.

Російський флот використовує багато гідрографічних та інших тренувальних об’єктів по всьому Криму і на Півдні України. Останніми роками йшла мова про передачу маяків і деяких інших важливих споруд Україні. Чи можна на це надіятись за нових обставин?

Якщо Верховна Рада ратифікує договір Януковича й Медведєва, то ніхто нічого ні в кого не зможе забрати. Всі об’єкти залишаться за Росією. Ніхто цьому не зарадить. Тим більше, що ця влада навіть намагатися забирати їх не буде.

Багато експертів кажуть, що російський флот не пішов би з Криму в 2017 році, навіть якби не підписували нові угоди. Чи були в України реальні важелі, аби таки витурити ЧФ з півострова без конфліктів, протистоянь і кровопролиття?

Ніяких проблем не було б, аби українська влада не робила необдуманих кроків і не кидалася в крайнощі. Все б спокійно пройшло за договором – в 2017 році флот залишив би Крим, і росіяни від цього нікуди не поділися б. А так, коли нову угоду затвердять, Росія зможе розслабитися. Вони це питання для нас закриють практично назавжди. Росія перемогла Україну.

А всі заяви про провокації і кровопролиття в 2017-му надумані і нікому не потрібні. Все це – намагання навішати людям «лапші на вуха», щоб вони повірили в необхідність того, що сталося.

Чи готувала Росія реальну альтернативну базу на Чорному морі, аби туди переводити Чорноморський флот?

Так, в Новоросійську вже починались роботи щодо облаштування бази на власній території. Зараз це все згорнеться. Росіяни зекономили значні кошти й не повинні будуть виділяти цінні землі на березі моря під військову базу. На мою думку, розмін «флот на газ» для України пройшов невигідно. Ми дуже багато втратили як політично, так і економічно. В мене насправді просто бракує слів…

Я розумію і знаю ситуацію з флотом. Влада дуже тупо вчинила стосовно майбутнього України. До того ж в нас не залишилося ніяких гарантій колективної безпеки. Зараз будь-якими способами треба заблокувати ратифікацію угоди щодо пролонгації перебування російського флоту в Криму, інакше Україна від цього дуже сильно програє.

Насправді російський флот в Україні достатньо застарілий. За різними даними, мало кораблів можуть виконувати бойові завдання. Можливо, що ця угода – прикриття нездатності Росії утримувати сучасний флот, і все це спокійно буде іржавіти в Севастополі?

Ні в якому разі! Так можуть говорити люди недалекі. Росія вже планує найближчим часом направити в Севастополь два нових корвети, 8 підводних човнів й іншу військову техніку. Росіяни там не проводили масштабної модернізації, бо не було впевненості в перебуванні флоту в Україні. Після підписання документів вони по-новому візьмуться за справу й укріплять Чорноморський флот. Зараз у них в Україні 68 суден, але вони можуть збільшити кількість одиниць в сім разів. Можна і не сумніватися, Росія не перетворить флот на металобрухт, вони все зроблять так, як треба. В росіян зараз ставлення до збройних сил зовсім інше, ніж в України.

А навіщо їм потужний флот в Чорному морі? Проти кого воювати – знову проти Грузії чи проти «натівської» Туреччини?

Звичайно, флот потрібен не тільки для виконання завдань в Чорному морі, а й в Середземному та Атлантиці. Російський флот тут не замикається, для нього це калюжа. ЧФ виконує завдання в інших морських районах світу. А з Туреччиною, яка контролює всі протоки, Росія завжди може домовитися. Вона ж не збирається воювати проти НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: