Янукович не пустив церковників до Брюсселю

Янукович не пустив церковників до Брюсселю

Остерігалися спілкування з Європейською народною партією?

Адміністрація Президента, схоже, у кращих традиціях інтриги бореться проти спілкування українських релігійних громад з європейцями. Інакше важко пояснити те, що Банкова свідомо зірвала візит Всеукраїнської ради церков до Брюсселя, що мав відбутися в середу 21 березня, в останній момент призначивши на цей день свій захід.

Візит практично всіх голів найвпливовіших церков України, за винятком Митрополита Володимира, замість якого мали летіти його представники, готувався вже давно, більше року. Були досягнуті домовленості про зустрічі з усіма найвищими посадовими особами Європейського союзу та Європейської народної партії, куплені квитки, заброньовані місця для проживання. Проте, за нашими даними, в останній момент церковникам зателефонували з Адміністрації Президента й попросили скасувати візит. Коли ж чиновники зустріли опір глав церков, просто запланували на той самий день зустріч з Віктором Януковичем в Києві. Зрозуміло, піти на відкритий конфлікт з владою, проігнорувати Януковича й полетіти до ЄС ніхто не наважився.

Як повідомлялося, у Брюсселі делегація ВРЦіРО запланувала зустрічі з Президентом Європейської Ради паном Германом ван Ромпеєм, Європейським Комісаром з питань розширення і політики добросусідства паном Штефаном Фюле, Верховним представником Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки та Віце-президентом Європейської Комісії пані Кетрін Ештон, Віце-Президентом Європейського Парламенту паном Яцеком Протасевичем, президентом Європейської Народної Партії паном Вілфредом Мартенсом та з членами Європейського Парламенту.

Важко сказати, що так налякало Банкову у візиті предстоятелів церков до Брюсселю. Що такого вони могли наговорити Президенту ЄС та Верховному комісару у закордонних справах? Можливо, найбільше непокоїло Адміністрацію Президента таки спілкування з керівниками фракції Європейської народної партії, яка зараз активно захищає Юлію Тимошенко.

Як би там насправді не було, але ЄС вкотре отримав чіткий сигнал щодо методів роботи української влади. Адже саме керівництву ЄС буде найскладніше пояснити, чому українська влада боїться спілкування своїх церков з європейцями?

Щоб прояснити ситуацію ми звернулися до представників найбільших релігійних громад України.

{1-}

Отець Євстратій, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату:

Я б не ставив питання так, що за вказівкою з Адміністрації Президента відмінили зустріч голів українських церков з керівництвом ЄС. АП не може керувати Всеукраїнською радою церков та релігійних організацій. Але, дійсно, сталася прикра накладка в часі та просторі. Всеукраїнська рада церков давно планувала таку поїздку. Початок цього процесу був ще в листопаді 2009 році, після виїзного засідання ВР в Ізраїлі. Ми побачили, який великий міжнародний потенціал та настільки добре працює на імідж України представлення міжконфесійного органу й його плідної діяльності.

Ми вирішили, що в контексті наших євроінтеграційних прагнень й співпраці з Європою було б добре організувати поїздку до Брюсселю. Поступово ми до цього йшли, щоправда, кілька разів вона переносилася, аби у всіх членів ради була можливість поїхати.

Дійсно, завтра мав розпочатися візит Всеукраїнської ради церков до Брюсселю. Але в понеділок від Адміністрації Президента на адресу глав церков надійшли запрошення на зустріч з Президентом України, яка має відбутися в той же час, що й заплановані заходи в Брюсселі. Все ж таки, це Президент України, тому глави церков будуть присутні на зустрічі з ним і не поїдуть до ЄС.

Щодо поїздки до Брюсселю, ми сподіваємося, що вона все таки відбудеться. Зараз якраз працюємо над з’ясуванням деталей. Остаточної відповіді ми не маємо, чи буде нова дата дізнаємось в найближчі кілька днів.

Тобто, на наступному тижні таки полетять голови церков до Брюсселю?

Ми цього не виключаємо, проте не від нас же це залежить. В нас бажання є, ми готові летіти, проте ж у наших європейських партнерів, зокрема керівників органів ЄС, теж дуже щільні графіки. Чи вдасться заново організувати зустрічі – невідомо.

Розкажіть, з ким мали зустрічатися глави українських церков?

Були заплановані зустрічі з президентом ЄС Ван Ромпеєм, віце-президентом Європарламенту та депутатської фракцією Європейської Народної партії, бо у вересні глава ЄНП Вільфред Мартенс, перебуваючи в Києві, зустрічався з Всеукраїнською радою церков. Тому наш візит мав бути продовження цього діалогу. Однією з важливих завдань ЄНП є просування християнських цінностей, тому у нас є поле для діалогу та співпраці. Також були заплановані зустрічі з євро комісаром з питань закордонних справ Кетрін Ештон та євро комісаром з питань розширення та політики сусідства Штефаном Фюле.

Представники всіх церков висловили бажання летіти, в тому числі і Московський патріархат?

Вся Всеукраїнська рада церков, за виключенням кількох членів, які в її діяльності практично не беруть участі. Представник УПЦ МП мав їхати, УГКЦ, глава римо-католиків, протестантських, юдейських та мусульманських об’єднань.

Не намагалися якось домовитися з АП щодо переносу зустрічі з ним? Ви ж тут під боком, можете в будь-який момент зустрітися, а ви вже оформили всі документи і домовилися з високо посадовцями ЄС…

Ви ж самі розумієте відповідь на це питання. Як можна намагатися домовитися з Президентом України? Це ж не та особа, до якої всі мають доступ, і з якою можна зв’язатися.

Але ж так не робиться! Повідомляють за один день до заходу, зриваючи давно запланований візит до ЄС…

Це питання не до мене, я не буду його коментувати.

Які фінансові збитки понесуть церкви?

Безперечно, фінансові збитки через відміну подорожі ми понесемо. Церкви ж самі фінансували поїздку.

У вас є розуміння, про що завтра у Януковича ітиметься мова? Навіщо така поспішність?

Порядку денного зустрічі нам не повідомляли. Можливо, є якійсь ініціативи Президента, які потребують термінової зустрічі. Завтра дізнаємось.

{2-}

Отець Георгій, прес-секретар УПЦ МП:

Я перший раз чую про політ до Брюсселю. Нічим не можу допомогти, також перший раз чую про зустріч у Президента.

{-3}

Отець Ігор Яців, прес-секретар Української греко-католицької церкви:

Ми планували взяти участь в поїздці Всеукраїнської ради церков до Брюсселю. Сьогодні дізналися про аналогічний захід в Адміністрації Президента в той самий час. Поки у нас немає інформації, де буде блаженніший Святослав. Він сьогодні перебуває в Римі, і чи так швидко прибуде в Київ невідомо. Ми довгий час вже готувалися до заходів у Брюсселі, шкода, що вони зриваються.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: