Володимир Огризко: Здавши уран, ми підтвердили, що не контролюємо свої наукові установи

Володимир Огризко: Здавши уран, ми підтвердили, що не контролюємо свої наукові установи

Екс-глава МЗС про зустріч Януковича та Обами

Півроку тому «Главком» писав про початок ізоляції Віктора Януковича від світових лідерів. Тоді на сесії Генасамблеї ООН Янукович за будь-яку ціну намагався сфотографуватися з Президентом Обамою, щоб вдати, ніби вони мали офіційну зустріч. Оприлюднені Адміністрацією Президента України фотографії, на яких Віктор Федорович через кілка рядів делегатів тягнеться до президента США потиснути руку, вказали на реальне ставлення до України та її керівництва.

Пройшло 6 місяців, а ситуація не поліпшилась. На саміті з питань ядерної безпеки в Сеулі Янукович зумів сфотографуватися з Бараком Обамою, проте їх розмова тривала всього кілька хвилин. Але і за таких умов визнання американською стороною, що певне спілкування таки відбулось, у нас вже вважається за досягнення. Очевидно, після передачі Україною всього високозбагаченого урану американці нас повністю проігнорувати не могли. А от лідери ЄС на саміті не були обтяжені цією обставиною й зустрічатись з Януковичем, фактично, відмовились.

Про те, що для України означає перехід до такого своєрідного формату спілкування зі світовими лідерами «Главкому» розповів колишній міністр закордонних справ України часів Віктора Ющенка Володимир Огризко.

Володимире Станіславовичу, саміт з ядерної безпеки в Сеулі та зустрічі з керівниками провідних держав світу, за версією української влади, стали успіхом для України. Як ви оціните ці події?

Насправді, важко давати повну оцінку того, що відбувалось в Сеулі, адже немає детальної інформації про підсумки переговорів. Звичайно, тема боротьби з ядерним тероризмом актуальна. Питання тільки в тому, чи не біжить Україна попереду паротягу? Маю на увазі, чи не надто швидко ми робимо те, що від нас вимагають, нічого за це не отримуючи? Питання риторичне й стосується не тільки цього саміту. Йдеться більше про стратегію нашого розвитку й визначення важелів впливу на потужних світових гравців для забезпечення наших національних інтересів. Я вважаю, що передача усього високозбагаченого урану навряд чи є правильним кроком в цьому контексті.

Стосовно зустрічей Президента України, то відомо, що зустріч з Обамою тривала кілька хвилин, вона не була проведена в офіційному форматі. Важко коментувати такі речі, але якщо це дійсно так, то це не говорить на користь України.

В повідомленні, що був оприлюднений на сайті Білого Дому, сказано, що США вітають повну здачу всього українського високозбагаченого урану. Чи варта здача урану можливості потиснути руку Обамі й сфотографуватися?

Наскільки я знаю, Україна має отримати певну кількість низькозбагаченого урану, який може бути використаний для наукових досліджень, в тому числі й медичного характеру. Питання тут в іншому. Здавши цей уран, ми добровільно залишили групу приблизно 35-40 країн світу, які працюють на цьому напрямку. Ми обмежили свої можливості в цій сфері. Наскільки це було виправданим – я думаю, що цей вибір таким не був.

Чи можна його порівняти з тим, що ми отримаємо на заміну – питання риторичне. Ми могли б мати й те і інше, якби більш чітко розуміли важливість напрямку розвитку досліджень високозбагаченого урану. Проте для влади переважили ситуативні моменти й цілий напрямок розвитку держави тепер закритий.

Розмови, що така здача є кроком вперед у боротьбі із загрозою міжнародного тероризму є принизливими для України. В такий спосіб кажуть, що українці самі не могли захищати збагачений уран від міжнародних терористів.

Тобто, нас самих розглядали як загрозу?

Фактично, ми підтвердили, що не здатні контролювати те, що відбувається в наших наукових установах. Я не думаю, що це було реальним фактом. На це не треба було погоджуватись.

Ви добре знайомі з тонкощами дипломатії. Коли весь МЗС працює на організацію кількахвилинної зустрічі з Бараком Обамою, це говорить про початок міжнародної ізоляції України й нашого Президента?

На сайті Білого Дому з’явилася інформація про розмову з акцентом на те, що крім питання ядерної безпеки обговорювали внутрішньополітичні. Мені здається, що ці кількахвилинні зустрічі Президента не варті відмови від високозбагаченого урану й відповідних наукових досліджень. Навзамін ми отримали інші матеріали, проте менш значимі.

Ми ж розуміємо, що зовнішня політика не може випереджати те, що відбувається всередині України. Особливо зараз, коли події в Україні стають відомими в світі в режимі онлайн. Якщо в Україні відбуваються негативні явища, дипломатія не здатна переконати світ у протилежному. Тут варто поспівчувати нашим дипломатам, бо вони фізично не здатні в очах світу чорне перефарбувати у біле.

У багатьох є сумніви, що за чотири хвилини можна фізично виговорити все те, що було повідомлено про розмову Януковича з Обамою українською та американською сторонами. Не кажучи, що це мала бути осмислена розмова. Дві людини, які не знають мови один одного, можуть проговорити про уран, вибіркове правосуддя та вибори?

Це можливо, коли на кожну з цих тем виділяється кілька речень. Тоді протягом п’яти хвилин можна позначити теми, які хвилюють сторони. Мабуть, президенту Обаме це вдалося так швидко...

Але ж там ще мав перекладач пояснювати слова Обами Януковичу…

Звичайно, там був перекладач.

Зараз йде багато розмов про те, що в очах Заходу Україна все більше стає схожою на Білорусь. Коли спілкуєтесь з європейськими колегами, бачите такі настрої?

Безумовно, тема сповзання України до рівня Білорусі надумана. Порівнювати Україну з Білоруссю не можна за жодних обставин. Зрозуміло, що ми відверто сповзаємо вниз, це нас має хвилювати. Не можна довести, щоб дійшли до білоруської ситуації, ми втратимо дуже багато в такому разі. Тому сигнали, що ми відходимо від демократичних стандартів – є серйозним попередженням, якщо ми хочемо іти європейським шляхом. Якщо влада налаштована на європейську інтеграцію, то нинішню ситуацію треба змінювати і реагувати на зауваження. Навіть не хочу уявляти, що ми колись досягнемо рівня Білорусі. Це означатиме хрест на нашій європейській перспективі.

Обама в кінці розмови з Януковичем наголосив на важливості демократичного проведення парламентських виборів в Україні. Коли про це відкрито говорить Президент США, а ми до цього не дослухаємося, шлях до Білорусі таки буде відкритий?

Президент Обама повторив те, що нам давно сказали європейські лідери. Очевидно, що проведення виборів за європейськими стандартами чи їх порушення буде вододілом для України. Якщо вибори проведуть належним чином – це означатиме, що ми точно підпишемо Угоду щодо Асоціацію й почнемо її поступову ратифікацію. Якщо вибори будуть недемократичними, то тема буде закрита до зміни керівництва України. Це, в свою чергу, вестиме до білорусизації України в негативному значенні цього слова. Сподіваюсь, такого не буде.

Фото: Светланы Скрябиной, «Контракты.ua»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: