Ольга Герасим`юк: Грищенко перестав бути дипломатом

Ольга Герасим`юк: Грищенко перестав бути дипломатом

Член Моніторингового комітету ПАРЄ про скандал з Костянтином Грищенком

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко став антигероєм міжнародного скандалу. За словами співдоповідачки Моніторингового комітету ПАРЄ пані Марієтти де Пурбе-Лундін, на зустрічі з українським міністром їй було повідомлено, що Україна може не виконувати резолюції ПАРЄ і рішення Моніторингового комітету. Це було оголошено журналістам на підсумковій прес-конференції делегації Комітету після триденного візиту до України. Європейці контролювали, як ми виконуємо ухвалену 26 січня резолюцію ПАРЄ щодо України.

Риторика була схожу на часи пізнього Кучми, але ж навіть тоді міністри закордонних справ не дозволяли собі таких слів, адже вони суперечать взятим Україною на себе зобов’язанням при вступі до Ради Європи.

Через кілька годин після прес-конференції на блозі Костянтина Грищенка з’явилося повідомлення, що подібних речей він не казав, і їх йому приписали самі доповідачі Моніторингового комітету.

Як ПАРЄ може відреагувати на скандал з Костянтином Грищенко й чи чекати нам чергових критичних резолюцій щодо України «Главкому» розповіла член Моніторингового комітету, нардепом від НУНС Ольга Герасим’юк. На жаль, поспілкуватись з віце-президентом ПАРЄ, регіоналом Іваном Попеску нам не вдалося - його телефон цілий день був відключеним. Член Моніторингового комітету, регіоналка Юлія Льовочкіна перебувала за кордоном й спілкуватися також не могла.

Пані Ольго, вчорашня заява доповідача Моніторингового комітету ПАРЄ Марієтти де Пурбе-Лундін стала справжнім холодним душем. На прес-конференції вона передала слова Міністра закордонних справ Костянтина Грищенка про те, що Україна може не виконувати Резолюцію ПАРЄ та рекомендації Комітету. Пані Пурбе-Лундін була шокована цим. Як член Моніторингового комітету ПАРЄ від України, чого очікуєте після такої теплої зустрічі?

Однозначно, що буде така сама шокова реакція, як і в колег, які не змогли приховати своїх вражень перед журналістами. Для мене незбагненно, як пан міністр може робити такі заяви в той час, коли Україна ще в 1995 році погодилась виконувати свої зобов’язання перед Радою Європи, щоб стати повноправним членом? Іван Попеску, член Партії регіонів і віце-президент ПАРЄ, весь час виступає й доповідає, що з нас скоро ледь не знімуть моніторинг, оскільки ми так все чудово виконуємо. Потім вони проводять через Верховну Раду абсолютно порожню постанову, яка підміняє документ, який ми мали би ухвалити, щоб виконати вимоги резолюції. Якщо ви почитаєте резолюцію, то там чітко йде мова про політичні переслідування опозиції. Влада цього не помічає.

Вже тільки це показує, що заяви влади - декорації та цинізм. Але коли головний дипломат країни озвучив цей цинізм абсолютно недипломатично, для мене це стало особистою образою, соромно за країну. Наші дипломати давно перестали розмовляти, як дипломати, а говорять, як політики. Ця приголомшлива зустріч Костянтина Грищенка з доповідачами Комітету дуже негативно буде сприйнята в ПАРЄ. Адже ми спеціально голосували на комітеті за можливість для доповідачок приїхати в Україну й на місці розібратися в ситуації.

Чиновники постійно доповідають європейцям, що йдуть назустріч, виконують все, ухвалюють потрібні закони й постанови. А тут співдоповідачі приїздять – Президент з ними як завжди не зустрівся, а міністр прямо в очі каже, що нічого робити не будуть. Ми ж ніби так хотіли сидіти з європейцями за одним столом, говорити на рівних. Чому ми комизимося за цим столом? У нас що, зараз сильні позиції, у нас є друзі де-небудь? В України ж вже немає друзів – ні в Росії, ні в Європі!

Костянтин Грищенко ввечері на своєму блозі фактично звинуватив доповідачів ПАРЄ в перекручуванні його слів. «Вперше мені приписують слова, яких я не казав», - повідомив Грищенко. Ви добре знаєте пані Пурбе-Лундін, вона могла піти на перекручування слів міністра й навигадувати чогось?

Ні в якому разі. Я знаю Марієтту, вона з великою симпатією ставиться до нашої країни. Ця жінка – одна з найактивніших депутатів ПАРЄ, дуже досвідчена людина. Можу сказати, що Марієтта – надзвичайно збалансована людина, вона точно не могла би собі дозволити відверту брехню чи перекручування слів пана міністра. Мені соромно за пана Грищенка, що він дозволяє собі подібні звинувачення на адресу доповідачів ПАРЄ.

Це мене не дивує. МЗС останнім часом звинувачує всіх підряд. В нас посол ЄС Тейшейра був неугодним. Всі, хто проти порушення демократичних стандартів, чомусь, на думку українських дипломатів, «брешуть, лізуть не в свої справи й хай вирішують свої європейські справи». Це ж головна риторика останнього часу. Такі слова не цивілізовані, прикро це чути від українських дипломатів.

Вже не кажу, що коли приїздиш в ПАРЄ, то стало звичною практикою, що українські дипломати працюють й допомагають лише тій частині депутатів в делегації, які представляють більшість. З опозиційними депутатами наші дипломати намагаються навіть не вітатись.

На вашу думку, він свідомо пішов на провокацію чи це таки була випадкова прикрість?

Можна списувати це на будь-що в конкретному випадку. Але я ніколи не повірю, що головний дипломат країни може випадково сказати такі речі. Хіба що він не професіонал, хоча я в цьому сумніваюсь. Останнім часом Грищенко перестав бути дипломатом. Я бачу його виступи в шоу, де він поводиться як політик. Дипломати ніколи не виходять із себе, не стоять на одному боці. Мені дуже прикро, що наше дипломатичне відомство весь час є заручником Банкової. Хто б там не сидів. Дипломати не політики, вони мають провадити політику держави. Але зараз вони повністю виконують команди влади, яка, нажаль, примушує зовнішньополітичне відомство озвучувати цей жах.

Ви маєте знати внутрішню кухню Комітету. Які будуть подальші дії після повернення доповідачок до Страсбургу?

Безперечно, висновок буде негативним. Вони будуть готувати доповідь, яка обов’язково відіб’є вказані події. Наша влада дивиться, що Росія не виконує свої зобов’язання перед Радою Європи й думає, що й їм це зійде з рук. Мовляв, європейці будуть терпіти. Чому вони нас мусять терпіти? Я цього не розумію.

Очевидно, що реакція ПАРЄ буде дуже негативною, буде ставитися питання про наступні логічні кроки. Адже перед тим, як доповідачки їхали в Україну, на постійному комітеті ПАРЄ були дебати з приводу погіршення ситуації з ув’язненими політиками в Україні. Вони саме так і називалися. Пролунала заява, що Моніторинговий комітет уповноважується на подальші кроки й визначення заходів, якщо ситуація не покращиться. І тут їм таку відповідь дає Грищенко...

Що ви маєте на увазі під подальшими кроками, на які уповноважений Моніторинговий комітет?

Знаєте, не дуже хочеться про це говорити. Кроки бувають різними: позбавлення прав делегації України брати участь в роботі ПАРЄ, усунення країни з Ради Європи – цього європейського клубу. Так свого часу сталося з Білоруссю. Але ж українське суспільство цього не заслужило! Я впевнена, що це повна зухвалість влади перед виборами так хамити європейцям. Напевно переконані, що тут все так «схвачено», що вже нічого не бояться. Не впевнена, що влада така безкарна, а народ не тільки не заслуговує на таке ставлення Європи – він цього не дозволить.

Коли буде зустріч Моніторингового комітету, на якому й буде визначена реакція на поїздку в Україну й розмову з Грищенком?

Наступна сесія в нас з 23 по 27 квітня. Тоді буде засідання Моніторингового комітету. Відповідно, буде засідання політичних груп, які розглядатимуть всі питання, включно і з українським. Цього разу в сесійну залу тему України не винесуть, але на рівні комітетів буде йти робота й пропозиції. Потім в травні доповідачки ще раз приїдуть до України, бо їм дали мандат на два візити. Прикро, що з кожним візитом до України у доповідачів Моніторингового комітету враження погіршується.

Раніше ситуація складалася таким чином, що до парламентських виборів нібито вже не мало бути якихось критичних документів з боку ПАРЄ. З таким ставленням влади до доповідачів Комітету ситуація може змінитися?

Ставлення міністра дійсно хамське. В нас ще буде сесія в червні, а потім вже восени. Будемо бачити, як воно складеться. Але в світлі останніх подій розмова про Україну триватиме. Крім того, це з українського боку нав’язують думку, що ми вам проведемо чесні і прозорі вибори, а ви нам все пробачите. Проте в ПАРЄ таку позицію не сприймають: кажуть, вибачте, в резолюції що було написано? Щоб посаджені опозиціонери взяли участь у виборах. Тому такі ігри в демократію досить небезпечні.

Скажіть, чи є зараз якісь заходи в рамках ПАРЄ, на яких могли б бути представники України. Важко зв’язатися з представниками Партії регіонів в ПАРЄ, вони десь за кордоном…

Ні, зараз нічого немає. Скажу вам, що вони, як правило, в Страсбург приїжджають десантом, не знаючи що їм там робити. Працюють вони погано, ніколи не думали, що на міжнародному напрямку треба вміти працювати. Вони беруть кількістю, роблять плутані заяви. Нещодавно пан Ківалов зробив заяву, що голова GRECO (Група країн Ради Європи з протидії корупції) виступив проти пункту Резолюції про декриміналізацію «статей Тимошенко». Після цього голова GRECO це спростував. Вони приїздять, не знають куди і що говорять. Така робота не професійна, беруть криком і нахрапом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: