Олександр Омельченко: Якщо знесення на Андріівському було без письмового дозволу - це злочин

Олександр Омельченко: Якщо знесення на Андріівському було без письмового дозволу -  це злочин

Колишній мер оцінив знищення будинків на Андріївському узвозі

В Києві розпалюється скандал навколо знесення низки будинків на Андріївському узвозі. Ще в березні почала ширитись інформація, що низку споруд знесуть разом з колишньою фабрикою «Юність». Компанія «ЕСТА-Холдинг», яку повязують з Рінатом Ахметовим, запланувала збудувати там великий комплекс «Андріївський».

Громадських активістів та захисників старого Києва обурило прагнення знести будівлі на узвозі й поставити на їх місці не зовсім доречну скляну висотку. Забудовники запевнили, що їх проект відповідає всім стандартам й в суботу таки знесли будинки на Андріївському узвозі. Представники компанії-забудовника та влади заявили, що знищенні споруди не мали історичної цінності, адже є тільки стилізацією під старовину. В той же час, за інформацією КМДА, дозволу на знесення у компанії «ЕСТА-Холдинг» не було.

В будь-якому разі, будинки вже знесені, і тільки після піднятої хвилі обурення киян влада нарешті звернула увагу на ситуацію й навіть до того байдужий до проблеми Олександр Попов пообіцяв втрутитись. Забудовник також дає заднього ходу, відмовляючись від будівництва офісного центру, проте знищеного вже не повернеш.

Вже сьогодні о 19.00 люди збираються на мітинг під офіс компанії забудовника на вулиці Десятинній, 3-А, а на 21 квітня запланована масштабна акція протесту. Про своє бачення ситуації на Андріївському узвозі «Главкому» розповів колишній мер Києва Олександр Омельченко.

Олександре Олександровичу, ви довгий час були мером Києва. За час вашого правління були і значні архітектурні скандали, і успішні проекти зі збереження та відновлення історичних об’єктів. Зараз київська громадськість стурбована тим, що відбувається на Андріївському узвозі. Його ремонтують, проте паралельно знесли фабрику «Юність», а разом з нею і три будинки на узвозі. Влада і забудовник стверджують, що споруди – стилізація під старовину, а тому зносити можна, і на їх місці дозволено будувати висотний офісний центр. Яка ваша думка щодо цієї ситуації?

Андріївський узвіз – це одна з найважливіших святинь архітектурної, історичної та культурної цінності. Він завжди був недоторканим: і при радянській владі, і в часи Незалежності України. На жаль, останні п’ять років над Андріївським узвозом йдуть жахливі, злочинні знущання. Підкреслюю – останні п’ять років його нищать і з нього знущаються.

Свого часу – років 12 тому – владою Києва було ухвалено рішення про недоторканність Андріївського узвозу. Крім однієї споруди – Театру на Подолі. Якраз цей театр як був заморожений 5 років тому, так і на сьогодні не добудований й не введений в роботу. Більше того, кілька років тому Міністерство культури своїм розпорядженням теж закріпило важливість Андріївського узвозу як цілісної пам’ятки. А порушення цілісності такої пам’ятки карається законом. Тому ті, хто це роблять зараз, мають бути покарані згідно закону.

Ви кажете про покарання винних. Проте міністр культури уже заявив, що знесені будинки не були пам’ятками. Чи сприймаєте ви такі аргументи й чи можна виправдати знесення?

Аргументи, що будинки не були пам’ятками архітектури – безпідставні балачки. Незалежно від архітектурної, історичної чи культурної цінності, без письмового дозволу ніхто не має права як почати будівництво, так і починати руйнувати. Немає значення, чи це була пам’ятка, якщо початок будівництва чи знесення будь-якого об’єкту виконується без письмового дозволу, про що було заявлено, то це вже злочин.

Щоб ви порадили робити киянам, які хочуть вберегти узвіз. Міська влада чи то не може, чи то не хоче захищати узвіз, будинки все одно зносять. Як діяти і до кого треба звертатися?

Якщо місцева влада бездіяльна, то є держава і найвищі її керівники. До них треба звертися. Іншого виходу мабуть немає.

Треба звертатися до Президента Віктора Януковича за допомогою?

А що робити ще, коли місцева влада не здатна ні на що, безпорадна та недієва? Треба звертатися тільки до влади державної.

Прямо на узвозі, на місці знесених будинків і фабрики юність планують звести скляний офісний центр. Така річ взагалі має право на існування в святині, як ви назвали Андріївський узвіз? Варто його буде знести, коли влада зміниться?

Я не володію глибинно інформацією, хто і як відводив землю і затверджував план тієї споруди, яка буде називатись чи то офіс, чи то готель, чи то бордель. Треба створити комісію та розібратися у всіх цих нюансах. На жаль, я не бачив ні проекту, ні висотності, ні архітектурної частини. Проте в будь-якому випадку, для цього будівництва десь же має бути дозвіл. Треба поцікавитись цими речами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: