Яким буде літній туристичний сезон?

Яким буде літній туристичний сезон?

В цьому році в Україні рамки активного туристичного сезону, який традиційно зосереджений на липні-серпні, розширюються і на червень.

В цьому році в Україні рамки активного туристичного сезону, який традиційно зосереджений на липні-серпні, розширюються і на червень. Це відбудеться в зв’язку з проведенням «Євро-2012», але не за рахунок вболівальників-іноземців, а мешканців приймаючих міст, які захочуть на цей час подалі вивезти свої сім’ї .

Традиційно влітку 3-5% українців поїдуть закордон, 15-20% - віддадуть перевагу вітчизняним курортам, а решта – відпочиватимуть на дачах. Пріоритетними країнами для відпочинку закордоном стануть Хорватія, традиційно Туреччина, Іспанія, Греція та Болгарія. У прихильників українського туристичного продукту також чималий вибір, адже крім Криму можливості пляжного відпочинку демонструють Миколаївська та Херсонська області, для любителів активного відпочинку є багато пропозиції в Карпатах. Трускавець, Моршин, Миргород та Херсонщина представляють медичний туризм та бальнеологічні курорти. Крім цього активно розвивається сільський та міський туризм, зокрема, в Чернівцях, Івано-Франківську та Ужгороді.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» розповіли голова ВСГО «Рада з питань туризму і курортів» Євген Самарцев та заступник голови Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Віктор Зінченко.

Євген Самарцев: «80% українців взагалі нікуди не виїжджає влітку»

Зазвичай літній сезон у більшості асоціюється з пляжним відпочинком. Крим в цьому році трохи активніше почав продаж на літній сезон, спостерігається більш активне зацікавлення Кримом на цей момент з боку російського ринку.

Один з базових трендів, який ми будемо підтримувати, – це абсолютно різні форми якісного активного відпочинку, пов’язаного із культурним, екологічним аспектами. На цей сектор ринку уже працюють професіонали, прийшли зацікавлені люди. Активний відпочинок «плюс» екскурсійні подорожі Україною вже дійсно дають можливості за помірні гроші відпочити в Україні і отримати позитивні враження.

Віктор Зінченко: «Пріоритетним напрямком в цьому році, крім Криму, буде Хорватія»

Пріоритетним напрямком в цьому році, крім Криму, буде Хорватія, яка сьогодні демонструє безвізову політику, що дуже зручно для пересічного громадянина, та досить конкурентні ціни. Туреччина залишатиметься хітом сезону, але планове підняття цін на турецькому побережжі спонукає думати про інші напрямки, зокрема, Хорватію, яка є конкретним альтернативним проектом. Популярними залишаться Іспанія та Греція – це традиційні країни відпочинку. Радує практиків те, що оформлення віз, зокрема, до цих країн стає більш поміркованим. Ми були вражені підходом посольства Греції в Україні, яке сьогодні задекларувало досить лояльне ставлення: віза в цю крану може бути оформлена максимум за 3-4 робочі дні.

Цікаві моменти відбуваються з Болгарією. Добре забуте сьогодні відтворюється в новій якості болгарського туристичного продукту. Болгарія сьогодні має досить широкий спектр пропозицій, починаючи від дитячого та молодіжного туризму, закінчуючи елітним. На певному рівні розвитку нового поняття туристичного бізнесу, коли з’явилися пропозиції щодо Єгипту та Туреччини, ми забули про Болгарію як колишню союзну республіку. Але там відпочивати дійсно комфортно, це наша кліматична зона, там гарне відношення до українських туристів, а нові об’єкти господарювання, які там з’явилися, абсолютно адекватно впливають на те, що попит туди збільшується.

Чи з’являться в цьому році в Україні, крім Криму та Карпат, якісь нові осередки відпочинку?

Віктор Зінченко: Відносно українського туризму, зокрема, 2012 року, то буде цікава особливість. За рахунок проведення в червні «Євро-2012» рамки туристичного активного сезону, який концентрувався завжди на липень-серпень, вже стовідсотково розширюються і на червень. Дуже багато пересічних громадян, які проживають у містах проведення «Євро», на цей період хочуть оздоровити свою сім’ю і уберегти нерви від «пробок» і іншого ажіотажу. Це досить серйозний відсоток, тому що ми відчуваємо збільшення замовлень саме на червень. Тим більше, що можливості для такого відпочинку зводяться сьогодні не лише до Криму. Сьогодні можливості пляжного відпочинку демонструють Миколаївська та Херсонська області. Там за рахунок, хай невеличких, але інвестицій, в об’єкти, які були збудовані ще за радянський часів, все-таки з’являються місця, де середньому класу можна відпочити всією сім’єю.

Я вже не кажу про курорти України Моршин, Миргород і його величність Трускавець – це ті регіони, де українці з радістю відпочивають. Найприємніше, що в цих регіонах з’являються та функціонують об’єкти досить серйозного світового класу.

В якому стані зараз інфраструктура Шацьких озер?

Віктор Зінченко: Інфраструктура Шацьких озер потребує розбудови. А найголовніше, що потрібно, - це пропаганда на загальнодержавному рівні, на рівні Волинської області, популяризація цього місця, тому що далеко не всі знають про потенційні можливості Шацьких озер, що дуже прикро.

Євген Самарцев: Нові якісні готелі світового класу вже запускаються в Трускавці, Буковелі. Ясно, що готелі класу 4-5 зірок не орієнтовані на пересічного українця, але проект створення масштабної інфраструктури призведе до їхньої конкуренції, а відповідно і до конкурентних цін, які дозволять українцям мати можливість відпочинку в готелях світового класу.

Продовжують реалізовуватися проекти в сфері сільського відпочинку. Один день в садибі на Херсонщині для дітей коштує 45 гривень з повною культурною програмою. В Херсоні була представлена ідея народного бальнеологічного курорту, там відкрили поклади лікувальної грязі. Ми маємо дуже серйозно працювати в сфері медичного туризму.

Ви казали, що на час «Євро-2012» мешканці міст, які приймають чемпіонат, просто хочуть вивезти свої сім’ї на цей період. Кули б ви порадили їм поїхати?

Євген Самарцев: Відповідь проста – Херсонщина, Чернівці, Буковель, Івано-Франківськ, Ужгород, на Закарпатті є багато цікавих пропозицій.

Які ціни по Криму будуть цього року? Можливо, вони залишаться на рівні минулого року, враховуючи низьку платоспроможність українців?

Євген Самарцев: Такими ж самими вони не залишаться. Подорожчання може бути до 10-12%.

Віктор Зінченко: Якщо брати відпочинок в Криму, ми сьогодні рівняємося на велику кількість відвідувачів, які приїжджають з Росії. Цей відсоток туристів і диктує цінову політику. Яким буде подорожчання, покажуть підсумки сезону. Але радує одне, що ми нарешті доходимо до періоду розвитку туризму України, коли ціна відповідає якості. Це не стовідсотково, але ми підходимо до цього. Філософія туризму: гарний відпочинок дешево коштувати не може. Просто кожному пересічному громадянину треба правильно планувати свій відпочинок, тому що сьогодні є дуже багато місць, які можуть бути адекватними кишеням того чи іншого громадянина. Ми не згадали Полтавську область, а саме містечко Нові Санжари, де знаходиться санаторій і два пансіонати, в яких відпочинок на рівні повного пансіону становить приблизно 100 гривень.

Безумовно, в Криму особливо в липні-серпні дешево бути не може. Тому треба правильно зорієнтуватися в туристичному просторі. Звичайно, коли потенційний турист в силу своєї ментальності згадує про те, що йому треба відпочити та оздоровити сім’ю, в середині липня, то, безумовно, він натикається на найвищі ціни. А якщо говорити про відпочинок в червні або у вересні, то ціна буде зовсім інша. Сьогодні дуже щільно в туристичному продажі увійшло поняття раннього бронювання – це не рекламні трюки туроператорів, це дійсно можливість за рахунок попереднього замовлення і проплати заощадити на турі 20-30%.

Чи збільшується вартість закордонного відпочинку, і наскільки його ціна відрізняється від відпочинку в тому ж Криму?

Євген Самарцев: Інколи Україна програє своїм європейським конкурентам за рахунок того, що у нас найбільше ПДВ на готельні послуги. За рішенням Європейської комісії, країна-член ЄС може встановлювати ПДВ з 5%. Коли писався Податковий кодекс, ми ініціювали такі зміни, але вони не були враховані. Натомість всі кажуть, що готелі звільнені від податку на прибуток. Але це не зовсім так. Готелі звільнені від податку на прибуток в частині, яка спрямовується на реконструкцію. Все це в комплексі впливає на ціноутворення.

Віктор Зінченко: Якщо брати однаковий рівень якості в Криму чи за кордоном, то більш ефективну ціну можна знайти у нас. Якщо говорити про якісь можливості різностороннього відпочинку чи більш широкий вибір, то його можна знайти закордоном. Треба вміло порівнювати опції, розуміти мету подорожі і обов’язково дивитися в цілому, тобто на вартість транспортування, трансферів, страховок і т.і.

Євген Самарцев: Малі готелі в Криму, які працюють в пільговому податковому режимі, дешевше, ніж аналогічні за якістю номеру в тій самій Болгарії. Якщо ми говоримо про великий 3-х зірковий готель, то кримський готель буде коштувати на 5-10% дорожче, але дорога та додаткові складові з’їдять цю різницю.

Чи є прогноз щодо кількості туристів, які приїдуть до України в цьому році, в порівнянні з минулим?

Віктор Зінченко: За рахунок проведення в Україні «Євро-2012» в цьому році кількість людей, які приїдуть в Україну, буде більшою. Це сумніву не підлягає. Інша річ, наскільки це є туристичним продуктом, тому що за статистикою середня кількість днів, які відвідувач проведе на «Євро-2012», - 1,75. Можна сподіватися, що саме «Євро-2012» стане поштовхом для того, щоб приїхавши до нашої країни на футбольні матчі, пішла жива реклама і дійсно збільшився потік саме класичного туристичного ґатунку в період після «Євро».

Скільки відсотків українців традиційно відпочивають закордоном влітку, а скільки в Україні?

Євген Самарцев: Орієнтовно закордон виїжджає 380-400 тисяч туристів, бо саме 1% населення живе краще. В Україні кількість клієнтів готелів становить приблизно 1,5 мільйони.

Який відсоток іноземців приїжджає відпочивати до України?

Євген Самарцев: Ми маємо статистику щодо ночівлі в готелях. Іноземці в Криму, якщо ідеться про Білорусь та Росію, – третина відпочиваючих. Сподіваємося, що в цьому році збільшиться кількість білорусів. По російському ринку можливо буде зростання на 5-7%. В цьому плані досить наполегливо працювало Міністерство курортів Криму, яке спеціально робило презентації кримських продуктів, в тому числі в російських містах.

Для європейців в форматі пляжного туризму Україна не є цікавою, саме тому ми маємо розвивати абсолютно нові речі. Середній європеєць з задоволенням поїде до «Асканії-Нової» чи на сплав по карпатських річкам.

Зорієнтуйте по цінах в цьому сезоні. Скільки коштуватиме тиждень активного відпочинку в Карпатах чи сільський відпочинок?

Євген Самарцев: Від 1000 гривень за тиждень. Сільський відпочинок – можна знайти тиждень за 500 гривень. Але як тільки сільські садиби стають більш популярними, практичні селяни можуть ціни збільшити.

Який відсоток українців взагалі нікуди не виїжджає влітку?

Євген Самарцев: 80%. Ми проводимо опитування в інтернеті, і виявилося, що 3-5% їде закордон, 15-20% - поїде відпочивати в Карпати та Крим, решта – або на дачі, або не будуть відпочивати взагалі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: