Чи порушує заборона абортів права людини?

Чи порушує заборона абортів права людини?

Противники заборони абортів знову вийдуть протестувати

Київ – Противники заборони абортів знову вийдуть протестувати, адже 23 травня Верховна Рада розглядатиме законопроект про заборону штучного переривання вагітності. Автор проекту Андрій Шкіль переконаний у його необхідності. Однак ініціативу критикують представники як феміністичного руху, так і інших партій. Вони стверджують, що законопроект не тільки не вирішує проблему небажаної вагітності та її переривання, а й порушує права жінок.

Законопроект, що забороняє жінкам добровільно робити аборти, спричинив хвилю громадського обурення ще в березні, коли був зареєстрований. 23 травня представники громадського руху «Феміністична Офензива» збираються знову відстоювати право жінки на переривання вагітності. Вони вважають, що такий законопроект порушує тридцять другу статтю Конституції України, в якій заборонено втручання в сімейне і особисте життя.

Проблема абортів не пов’язана з небажанням народжувати, стверджує представниця руху «Феміністична Офензива» Ніна Потарська. За її словами, це результат низького рівня сексуального виховання та економічних проблем у державі.

«Це втручання в цілісність жінки. Право народжувати або не народжувати – це те, за що має відповідати і те, що має вирішувати сама жінка. Спочатку треба вживати якісь превентивні заходи, а не репресивні. Після заборони кількість абортів не зменшиться, вони просто стануть криміналізованими», - вважає вона.

-- Доведено на практиці

Автор законопроекту, депутат від БЮТ Андрій Шкіль натомість переконаний, що заборона не сприятиме збільшенню кількості нелегальних абортів. Він посилається на світову практику:

«У сусідній Польщі діє набагато жорсткіший закон, ніж той, що пропоную я. Але там не було зафіксовано ані «чорних» абортів, ані жертв від таких абортів», - стверджує він.

Андрій Шкіль також запевняє, що в його проекті передбачено випадки, за яких переривання вагітності може бути дозволене: наприклад, коли вагітність загрожує здоров’ю матері, або коли йдеться про зґвалтування.

-- «Шляхом заборони суспільство навішує на жінку моральний тягар» - депутат

Однак представники інших партій досконалим законопроект не вважають. Співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», депутат від НУ-НС Ірина Геращенко вважає, що цей проект не вирішує ані проблему народжуваності, ані поліпшує рівень моралі у суспільстві.

«Нещодавно ми провели конференцію на цю тему. І знаєте, не було жодної людини, яка б сказала, що вона підтримує штучне переривання вагітності. Але якщо говорити про цей законопроект, то я вважаю його надзвичайно слабким. Шляхом заборони суспільство навішує на жінку моральний тягар. Адже насправді, коли жінка носить в собі дитину – це результат рішення двох людей. Я категорично проти того, аби чоловік писав такі закони, не враховуючи ані думки лікарів, ані думки жінок, ані ситуації в Україні», - наголошує вона.

Ірина Геращенко вважає, що сьогодні в головній зоні ризику щодо абортів є жінки в сільській місцевості, що не мають повноцінного доступу до інформації на цю тему та сучасних засобів контрацепції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: