Остап Семерак: «Ми стоїмо за один крок до арешту майна і рахунків Бойка»

Остап Семерак: «Ми стоїмо за один крок до арешту майна і рахунків Бойка»

Остап Семерак та Сергій Власенко оприлюднили звернення до FATF, де просять розібратися з корупційними схемами, що використовуються українськими високопосадовцями.

Минулого тижня Остап Семерак та Сергій Власенко оприлюднили звернення до FATF, де просять розібратися з корупційними схемами, що використовуються українськими високопосадовцями. Зокрема, мова йде про ситуацію з закупівлею «вишки Бойка», яка, згідно з інформацією ЗМІ, була придбана по значно завищеній ціні. В інтерв’ю «Главкому» Остап Семерак розповів, як протікає розслідування, інстанції яких країн уже задіяні та чим це обернеться для конкретних можновладців.

Остапе, останніми тижнями ви активно розкручуєте тему корупції навколо «вишок Бойко», мовляв, там були вкрадені мільярди гривень. Було навіть звернення Тимошенко до FATF з цього приводу. Чи вдалося вам довести якісь реальні махінації, без голослівних заяв про віртуальні розкрадання? Чи маєте серйозні докази?

Ми зібрали достатню кількість доказів того, що державні закупівлі «вишок Бойка» – це корупція і відмивання грошей. Більше року досліджували цю корупційну схему. Та й не тільки цю. Найближчим часом опозиція оприлюднить ще низку звернень до міжнародних організацій щодо фактів масштабної корупції у вищих ешелонах української влади. Головне наше майбутнє розслідування – корупція під час підготовки Євро-2012.

Щодо вишок. Розслідуючи цю історію нам вдалося отримати багато первинної інформації та документів. На їх основі можна зробити кілька висновків. Перший – тендер щодо купівлі вишок (бурових установок) був фіктивний, він відбувся між двома пов’язаними фірмами, що суперечить українському законодавству.

Фіктивність доведена, чи це ваші припущення?

Це доведено й підтверджено документально. Є реєстраційні документи – вони в легальному доступі на сайтах реєстраторів іноземних компаній. Крім того, ми отримали тендерну документацію, з якої це випливає.

Друге, що нам вдалося довести – на тендерну комісію були надані фальшиві документи. Тобто, пов’язані фірми подали ще й фальшивки. Докази щодо фіктивності були отримані за допомогою повноважень народного депутата. Правоохоронні органи країн, на території яких здійснювалися ці злочини, матимуть можливість більш достеменно все перевірити.

Ці фіктивні фірми записані переважно на громадян Латвії, які уявлення не мають, що відбувається. Там така ситуація, що порядку 600 компаній зареєстровані за однією юридичною адресою. Ці компанії різними людьми використовувалися в багатьох оборудках. Вони мають чіткі ознаки належності до підставних фірм. Є зафіксовані свідчення цих латишів, що вони не ставили своїх підписів під документами, які фігурують в історії з вишками.

З аналізу й перебігу цього корупційного скандалу випливає, що існує змова: в юридичному сенсі – змова замовника закупівлі та учасників тендера, а фактично – змова українських чиновників, починаючи від міністерства енергетики та генпрокуратури, й закінчуючи дрібними виконавцями.

Цих фактів достатньо для того, щоб українська влада вживала якихось заходів. Натомість це покривається, внаслідок чого розкрадаються величезні суми.

Крім публікування статей в пресі, ви зверталися до прокуратури напряму із зібраними доказами?

Такі звернення були не тільки від мого імені, а й від інших народних депутатів. Зверталися й до Генеральної прокуратури, й до Контрольно-ревізійного управління. Українське законодавство дозволяє на підставі публікацій в пресі починати розслідування. Моя стаття в у «Дзеркалі тижня» добре ілюструє речі, про які я кажу. На жаль, відповіді з Генеральної прокуратури беззмістовні. На моє запитання в парламенті до першого віце-прем’єра Хорошковського, який очолював СБУ, коли відбувалися оборудки з вишками і не тільки з ними, було сказано, що вони не бачать складу злочину. І він усе звів до питання переплати. Проте проблема в історії з вишками не тільки у факті переплати, а й у підтасовці документів, фіктивному тендері та змові чиновників. На ці закиди він не відповідає.

Щоб ви розуміли, Генеральна прокуратура навіть відмовляється давати копії актів перевірок навколо цієї оборудки. Повністю ховають усі кінці в воду, навіть від депутатів. І за це в тому числі їм у майбутньому доведеться відповідати.

Скільки, за вашою версією, було переплачено за вишки, тобто, фактично вкрадено з бюджету? Представники влади обґрунтовують витрачені кошти, а вишки дійсно країні потрібні …

У нас є докази, що 151,8 мільйона доларів було переплачено під час закупівлі першої бурової установки. Також є підписаний договір на ще одну вишку – там теж є велике питання. До цього всього було куплено чотири кораблі, при цьому також переплатили десь 70 мільйонів доларів. Загалом на купівлі двох вишок і чотирьох кораблів, яку здійснив «Чорноморнафтогаз» під патронатом міністерства […] енергетики, український бюджет переплатив приблизно 3,2 мільярди гривень.

Очевидно, що ви робите головну ставку на міжнародне розслідування цієї ситуації, є звернення до FATF, Великобританії та Латвії. Чи є шанс, що правоохоронні органи цих країн візьмуть ваші докази до уваги й почнуть якісь дії?

Минулого тижня ми відправили звернення до FATF за підписами екс-прем’єр-міністра Тимошенко та народних депутатів Семерака і Власенка. FATF – це міжнародна організація, яка займається боротьбою з відмиванням коштів, отриманих незаконним шляхом. Саме про це ми й говоримо в Україні.

Регламент роботи цієї організації такий, що, отримавши документи й проаналізувавши їх, вони звертаються до правоохоронних органів тих країн, в юрисдикції яких могли відбутися елементи цієї оборудки. Документи ми їм всі вже передали. На сьогодні однією з таких країн є Латвія, оскільки громадяни цієї країни є фіктивними засновниками підставних компаній, а також банк, через який відмивалися кошти, зареєстрований у Латвії. Офшорні компанії, які виграли фіктивні тендери, зареєстровані у Великій Британії. Були ще менші елементи цього пазлу, які нам дали підстави звернутися до США. Крім листа, який отримав FATF, ми звернулися і до правоохоронних органів усіх цих країн.

Які перші результати?

Сьогодні в мене вже є підтвердження того, що в цих країнах почалися розслідування махінацій з вишками.

Вже порушені кримінальні справи?

У кожній країні за боротьбу з відмиванням коштів відповідальний окремий орган. Вони по-різному називаються: десь це генеральна прокуратура, десь спеціальна структура. Всі вони отримали документи, ми з ними підтримуємо візуальну та персональну комунікацію і маємо офіційне листування. Думаю, найближчим часом ми оприлюднимо результати цих розслідувань.

З огляду на таємницю слідства ще не можу сказати, чи порушені кримінальні справи. Певні рішення іноземних органів щодо «вишок Бойка» вже прийняті. Треба почекати.

Наша мета – домогтися об’єктивних розслідувань і застосування санкцій стосовно персон, які стоять за цими оборудками. Сьогодні ми розуміємо, хто ці люди й знаємо їх прізвища.

Хто й які санкції може застосувати?

У різних країнах різні процедури. Коли йдеться про відмивання коштів, застосовують, наприклад, арешт рахунків та майна за кордоном та забороняють в’їзд. Більш того, Україна брала на себе серйозні зобов’язання перед FATF. Значною мірою ця оборудка відбувалася на території України, тому в нас теж мають прийматися якісь рішення. Бо якщо сусідні країни почнуть вживати заходів, а Україна – ні, то виникнуть запитання щодо бездіяльності наших правоохоронних органів.

Тому наше звернення в FATF має спонукати українські правоохоронні органи якось засвідчити офіційну позицію.

Не так давно Україну викреслили з «чорного списку» FATF. Ви добиваєтесь, щоб ми туди повернулись?

Ми не ставимо за мету повернути Україну в якісь «чорні списки». Ми хочемо зберегти державні кошти й покарати чиновників, які їх вкрали. Наше звернення до FATF націлене не на те, щоб повернути Україну під дію моніторингу, ми перш за все хочемо покарання окремих посадових осіб.

Президент України Янукович давав доручення розібратись у ситуації й перевірити оборудки з вишками ще рік тому. Якщо наслідком бездіяльності правоохоронців буде повернення України під моніторинг, то ми повинні розуміти, що це «заслуга» не опозиції, а самої влади, яка розкрадає мільярди.

Назвіть прізвища конкретних чиновників, застосування санкцій до яких ви домагаєтесь. Чиї підписи стоять під документами, кого можна притягнути до відповідальності?

Контракти на поставку бурових установок і кораблів укладені між «Чорноморнафтогазом» і різними компаніями, переважно офшорними. «Чорноморнафтогаз» – на 100% державна компанія, яка підпорядковується «Нафтогазу України» й міністерству енергетики та вугільної промисловості. За всі протиправні дії, які призвели до втрати державних коштів, несе відповідальність міністр Юрій Бойко.

Але ж під угодами немає його підписів, як він може нести відповідальність?

Бойко підписував фінансові плани компаній, скільки й куди вони витрачають коштів, які закупівлі проводяться. Більше того, ці плани підписує міністр фінансів. Міністр енергетики здійснює управління всіма активами, які є в його підпорядкуванні. Крім того, банк, через який відмивалися кошти, пов'язаний із бізнес-групою Фірташа й Фурсіна, до якої, як відомо, причетний і Бойко. Це змова, яку потрібно розслідувати.

Тобто, людина, яку можна притягнути до відповідальності й застосувати санкції – це Бойко?

Це один із найвищих посадовців, які стоять за всім цим. Проте виконавців у цій схемі багато. Але крім покарання окремих осіб, ми ставимо ще й політичну мету: сподіваємося, що тепер Янукович під час нечастих візитів за кордон, окрім закидів щодо репресій, буде отримувати й запитання про розквіт корупції. Думаю, що йому буде не дуже приємно чути про те, як він бореться з тотальними розкраданнями державних коштів у нафтогазовому секторі.

Тверезо дивлячись на ситуацію, ви особисто вірите в арешт рахунку чи санкції щодо Бойка у результаті розслідування справи щодо вишок?

Оцінюючи документи, які я отримав від іноземних установ, куди ми звернулися, можу припустити, що ми стоїмо за один крок до арешту майна і рахунків Бойка, вказаних компаній та інших чиновників, а також заборони їм пересуватися в ЄС.

Цей крок затягнеться на роки, чи можна очікувати санкцій ще до парламентських виборів?

Це міжнародні розслідування. Країни, які розслідують ситуацію, звертаються із запитами до інших країн. Це відтягує прийняття рішення. Я думаю, не так важливо, відбудеться це до виборів чи після них. Це просто треба зробити. Але дивлячись на те, як швидко розвивається процес, розумію, що санкції можуть застосувати ще до виборів.

Вибори і боротьба з корупцією – це речі, які існують паралельно. Я б їх не пов’язував, окрім одного моменту – на виборах громадяни дають оцінку владі. Суспільство відповідальне за те, щоб люди, які тотально прокрались, не потрапили до влади. Сьогоднішня прокуратура не здатна карати організаторів цих корупційних схем, проте прокуратура колись теж зміниться.

Хто вигадав стратегію бити по темі корупції й уособлювати це на конкретному чиновнику – Тимошенко?

Я вже казав, що розслідуванням теми «вишок Бойка» займаюсь уже рік. Рішення про таке розслідування приймала Юлія Тимошенко, і вона попросила мене вести цей напрямок. Зараз ми підтримуємо комунікацію листами, Юлія Володимирівна «тримає руку на пульсі» цього процесу.

Вага політичного імені є дуже велика. Факт підписання Тимошенко звернень допомагає в комунікаціях у Брюсселі та в країнах, про які я вже згадував. За її підтримки швидше відкриваються потрібні двері.

Насправді, в останні роки міжнародна спільнота більше уваги приділяла політичним репресіям в Україні, а корупція залишалася поза увагою. А це – пов’язані речі, оскільки кошти, отримані від корупційних схем, використовуються на політичну боротьбу та фінансування продажних прокурорів і суддів.

Ви анонсували гучні розслідування щодо корупції при підготовці Євро-2012. Проте згадаймо, що за уряду Тимошенко також лунало багато звинувачень щодо махінацій при організації чемпіонату. Не боїтесь, що ця ініціатива вдарить по вам самим?

Ми не боїмося того, про що ви сказали. Будь ласка, хай перевіряють. У момент, коли Юлія Тимошенко була звільнення з посади прем’єр-міністра, Державна цільова програма з підготовки до Євро-2012 коштувала бюджету 5 мільярдів гривень. Зараз вона коштує 80 мільярдів. Після приходу Януковича та Азарова було змінено законодавство: всі державні закупівлі, пов’язані з підготовкою до чемпіонату, вивели з-під тендерних процедур. Тоді під вивіскою Євро-2012 потекла справжня «золота річка». Це треба розслідувати. Нагадаю, що претензії прокуратури до екс-міністра економіки Данилишина зводилися до того, що він дав дозвіл на спорудження без тендера автостоянки за 400 тисяч гривень. А тут йдеться про десятки мільярдів.

В історії з вишками ви домагаєтесь санкцій проти Бойка, в історії Євро будете робити відповідальним Колеснікова?

Очевидно, що в уряді питання Євро-2012 веде Колесніков.

Фото: byut.com.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: