Адвокат Луценка: В колонії проти Луценка очікуються провокації

Адвокат Луценка: В колонії проти Луценка очікуються провокації

Олексій Баганець про етапування Луценка в колонію

Останніми днями пішли розмови, що Юрія Луценка ось-ось переведуть до так званої «червоної» колонії в Чернігівській області, де відбувають покарання колишні правоохоронці, працівники прокуратури та суду. Серед «зірок» цього закладу – скандально відомий суддя Ігор Зварич, засуджені за вбивство Гонгадзе Олександр Попович й Микола Протасов та інші. Вчора ближче до вечора прийшла й офіційна інформація від голови Державної пенітенціарної служби Ігора Андрушко. Він розповів, що його служба отримала повідомлення про вирок Луценку, тож до кінця тижня буде прийняте рішення про етапування екс-міністра до виправної колонії.

16 травня Апеляційний суд залишив без змін в силі вирок Печерського суду у «справі Луценка» й здавалося б, більше немає ніяких перепон для переведення екс-голови МВС на «зону». Проте в Печерському суді продовжується розгляд ще однієї справи, по якій проходить Юрій Віталійович. Теоретично, це могло б завадити етапуванню. Адвокат Луценка Олексій Баганець проводить аналогії справи свого підзахисного зі справою Тимошенко та розмірковує щодо потенційного майбутнього свого підзахисного в Менській колонії.

З’явилась інформація, що Юрій Луценко найближчим часом буде відправлений до Менської колонії. Чому так поспішають?

Не знаю, в зв’язку з чим виникла ця інформація. Адже відносно Луценка ще розглядається справа в Печерському суді і, відповідно до статті 90 Кримінально-процесуального кодексу, за необхідності проведення слідчих дій в зв’язку з розглядом справи в суді засуджений може бути тимчасово залишений в слідчому ізоляторі.

КПК також говорить про те, що ці питання вирішуються судом, в провадженні якого знаходиться справа. Тобто головуючий у справі в Печерському суді повинен звернутися до слідчого ізолятора і відправити туди відповідну постанову про тимчасове залишення Луценка до моменту закінчення розгляду.

Хоча ви знаєте, що вони відправили до колонії Юлію Тимошенко, не дивлячись на рішення Шевченківського суду не тільки про залишення в СІЗО, а й про обрання їй міри запобіжного заходу – арешт. В тій ситуації працівники Державної пенітенціарної системи чи слідчого ізолятора, які приймали таке рішення, повинні були нести кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду.

Чи є подібне рішення у нашій справі, що зараз слухається у Печерському суді, я не знаю. Луценко на сьогоднішній день перебуває в двох статусах: є засудженим за попереднім вироком і є ув’язненим у справі, яка ще слухається судом. В цій ситуації у нього права та обов’язки зовсім різні. Якщо він засуджений і його відправлять відбувати покарання в місця позбавлення волі, на нього буде розповсюджуватись дія КПК. А якщо він підсудний, тобто йому пред’явлене обвинувачення, він знаходиться в СІЗО, а справа слухається судом, то розповсюджується не КПК, а закон про попереднє ув’язнення.

Але ви ж самі навели приклад Юлії Тимошенко…

Так от – якщо в цій колонії, де повинні відбувати покарання колишні працівники правоохоронних органів, прокуратури і суду, є спеціальна дільниця слідчого ізолятора, то Луценко як ув’язнений може бути туди направлений і утримуватися не в колонії, а на території цієї дільниці, як це було у Тимошенко. Справа в тому, що і пенітенціарна система, і правоохоронні органи, коли їм було вигідно, говорили, що вона засуджена і на неї розповсюджується КПК, а коли невигідно – позбавляли її права на побачення, бо вона не засуджена. А по закону про попереднє ув’язнення без дозволу слідчого побачення заборонені.

Якщо суддя Печерського суду винесе постанову, яку направить до слідчого ізолятора, я вважаю, Луценка не можна відправляти в виправну трудову колонію. Але ми вже тричі проводили судові засідання і я до сьогоднішнього дня не знаю, чи ми знаходимося на стадії попереднього розгляду справи чи на стадії підготовки справи до розгляду по суті. Головуюча так веде процес, що я не можу дати відповіді.

Пенітенціарна служба неодноразово демонструвала камеру Тимошенко – мовляв, в яких чудових умовах вона там перебуває. Чи будуть тюремники так «піарити» камеру Луценка, на ваш погляд?

Вони, до речі, не мали права стежити за її камерою. Згідно КПК адміністрація дійсно має право здійснювати аудіо-, відеоконтроль за засудженими, якщо є підстави. Але враховуючи, що Тимошенко знаходиться на території дільниці слідчого ізолятору, то за ув’язненими такий контроль законом не передбачений.

Щодо камери Луценка, то я цього не виключаю, бо ця справа є не кримінальною, а політично вмотивованою. Тому, звичайно, щодо нього можуть бути застосовані такі методи, які, я вважаю, підпадають під поняття «тортури» – нелюдське відношення до мого підзахисного.

На які умови утримання може розраховувати Луценко, як дуже непересічний ув’язнений навіть за мірками Менської колонії?

В нас є конституційний принцип – за законом всі рівні. Але ніколи не треба забувати, що навіть ті, хто сьогодні запроторив за грати і Тимошенко, і Луценко, розуміють, що не можна їх рівняти з більшістю. Сподіваюсь, їм створять нормальні умови, як і десяткам тисяч людей, які сьогодні утримуються за гратами.

Луценко в колонії, мабуть, не зможе так активно писати і читати, як він це робив в СІЗО. Та ж Тимошенко в колонії відмовляється працювати, посилаючись на стан здоров’я. Чи будете ви вимагати аналогічних умов для свого підзахисного?

Я з ним це не узгоджував, це його особиста справа. Хоча залучення засуджених до праці, якщо не помиляюсь, складає не більше 20–30 %. Тому коли говорять, що Тимошенко така-сяка, не хоче працювати – так нема таких об’ємів роботи на території кримінально-виконавчої системи!

Який в Луценка зараз моральний стан, бо він відправляється туди, куди сам направляв злочинців, будучи міністром?

Ну, безпосередньо він не направляв. Але ви ж не забувайте, що Луценко не є працівником міліції, він не приймав присяги. Він був першою в історії України політичною фігурою, що була призначена на цю посаду. Тому він не є правоохоронцем в тому сенсі, в якому ви ставите питання.

Але ж в колонії багато його колишніх підлеглих… Чи не очікуєте ви якихось провокацій в самій колонії щодо екс-глави МВС?

Цього не можна виключати. Керівництво Державної пенітенціарної системи є установою, підпорядкованою державній виконавчій владі, а остання є в досить непростих стосунках з Юрієм Луценком як зі своїм політичним противником, який до сьогоднішнього дня висловлює свою громадянську позицію, навіть перебуваючи під вартою. Тому гарантувати, що таких провокацій не буде, на жаль, не можу. Очікувати можна все, що завгодно, навіть найнесподіваніших провокацій.

Зважаючи на проблеми Юрія Віталійовича зі здоров’ям, чи може він розраховувати на кваліфікований нагляд в колонії?

Про що б ми не говорили, я знаю матеріальний стан державного Департаменту з питань виконання покарань. У мене немає ніяких ілюзій з приводу того, що Луценку там буде надана належна медична допомога. Тим більше, якщо він знаходиться в конфлікті з діючою владою – хто там йому буде створювати якісь умови для належного лікування? Звісно, що ні!

Умови будуть навіть гіршими, ніж в СІЗО?

Навіть може бути гірше. Бо в Києві він безпосередньо майже кожен день контактує з дружиною, яка є його захисником з кола близьких осіб, а там у нього буде лише кілька побачень у встановлений термін, передбачений КПК. Тільки дружина намагалася забезпечити його належними медикаментами, щоб надати хоч якусь медичну допомогу в умовах слідчого ізолятора. В колонії такої можливості не буде.

До того ж, йому потрібно дієтичне харчування, якого, звичайно, в слідчому ізоляторі і тим більше в кримінально-виконавчій системі ніколи в житті не буде.

Апеляційний суд вже виніс рішення по першій справі Луценка. Коли ви будете подавати касацію?

Як отримаю на руки ухвалу Апеляційного суду з підписами і печатками. Тоді і почну готувати касаційну скаргу.

Скоро можна очікувати на рішення Європейського суду щодо судової процедури. Навіть якщо Страсбург визнає порушення, що були допущені під час суду, що це дасть Луценко?

Звичайно, ми будемо користуватись законом України «Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини». Окрім морального і матеріального відшкодування позивачу, до нього також можуть бути застосовані додаткові заходи індивідуального характеру – в тому числі, це може бути підставою звернутися до Верховного Суду з проханням про перегляд всіх рішень суду, які стосувались Юрія Луценка – щодо затримання, арешту та перебування під вартою. Коли ми почитаємо сам зміст рішення Європейського суду, то будемо планувати свої подальші дії.

Потім після касації буде і позов в Європейський суд по суті – будемо оскаржувати, що було порушене право Луценка на справедливий суд та інші статті Конвенції з прав людини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: