Сергій Власенко: Вбивство Щербаня було вигідно Януковичу

Сергій Власенко: Вбивство Щербаня було вигідно Януковичу

Адвокат Тимошенко про Щербаня, ЄЕСУ і свою безкоштовну роботу

Сьогодні для Тимошенко знаковий день – виповнюється 300 днів з моменту її арешту в залі Печерського суду. З того часу Україна пройшла серйозну еволюцію від країни, яка була за крок від підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, до країни-парії, до якої європейські лідери навіть соромляться їхати на Євро-2012.

Мало хто вірив в таку жорстку позицію ЄС, проте стосунки України зі світовими лідерами в ці 300 днів зводилися до постійних вимог до Януковича випустити Тимошенко, той же у свою чергу вигадував кожного разу все нову відмовку цього не робити. Найдивніше, що чим жорсткіше тиснув Захід, чим відвертішими ставали резолюції європейських інституцій, тим грубіше Янукович та прокуратура намагалася довести світові злочинну сутність Тимошенко. Розмова Заходу з Януковичем нагадувала діалог сліпого з глухим. На всіх можливих самітах та зустрічах йому згадували Тимошенко, він же засилав Рената Кузьміна до Європи розповідати, яка Тимошенко злочинниця та вбивця. Розповідям європейцям про замовлення Юлею Володимирівною вбивства Щербаня перший заступник Генпрокурора Кузьмін навіть присвятив окремий вояж європейськими столицями.

Напередодні Євро-2012 тиск Європи став особливо жорстким, здається, що ось-ось Янукович піде на поступки. Проте і в такій ситуації прокуратура ще більше погіршує ситуацію, розповідаючи про нове звинувачення Тимошенко у вбивстві.

Про погрози прокуратури найближчим часом пред’явити Тимошенко звинувачення в убивстві Євгена Щербаня далекого 1996 року й перипетії інших справ проти екс-прем’єра «Главкому» розповів її адвокат Сергій Власенко.

Після неодноразових заяв Рената Кузьміна про наявність доказів вини Тимошенко у вбивстві Щербаня з’явилася інформація, що прокуратура найближчим часом може пред’явити екс-прем’єру звинувачення. Ви знайомі з доказовою базою, що там може бути?

Як казав мій дідусь, «брехати – це не мішки тягати». Вони казали, що в них є доведена газова справа, зараз пробують розказати, що вона ледь не ідеальна, хоча вся Україна й світ розуміють її абсурдність. Ніяких доказів у справі Щербаня у Кузьміна немає і бути не може.

Вчора Геннадій Москаль заявив, що у нього є копії документів МВС, згідно яких Руслан Щербань, син, 18 лютого 2012 року був задіяний в ситуації, за наслідками якої була вбита людина. Всі свідки підтверджували, що в саме руках Щербаня була рушниця. Зрозуміла, що він тепер повністю на гачку Генпрокуратури. Руслан тепер буде робити всі потрібні заяви. Але навіть в такій ситуації Руслан Щербань не наважився звинувачувати Юлію Тимошенко.

Я розумію, що представники єнакіївської правничої школи не знають ні теорії, ні історії права. Проте ще древні римляни казали, що у будь-якому злочині треба шукати, кому вигідно. Хочу нагадати, що вбивство Євгена Щербаня, як й інші резонансні вбивства в Донецьку в середині 90-х, були вигідні одній людині – Віктору Януковичу. Стрімка політична кар’єра якого почала різко йти вгору одразу після вбивства Євгена Щербаня, який на той момент був господарем Донецького регіону.

В рамках цієї справи розкопували могилу кримінального авторитета Мільченка, якого поховали 15 років тому. До вас доходила інформація, що вони там шукали?

В мене є логічна версія їх дій – прокурори хотіли отримати від трупа Мільченка показання. Й вони їх, напевно, отримали.

Якщо серйозно, навіщо це було потрібно?

Вони створили сюрреалістичну конструкцію. Давайте я звинувачу Кузьміна в тому, що він вбив президента Кеннеді. Прокуратура створює абсурдну конструкцію, а ви хочете шукати там здоровий глузд. Кузьмін в своїх заявах неодноразово посилався на якісь американські файли. При цьому посол США Тефт неодноразово цю інформацію спростовував. Тому всі розмови ведуться з однією метою – створити пропагандистський продукт, який можна буде пробувати «парити» українським громадянам та європейцям.

Попри ваше ставлення до справи Щербаня, хоч якось готуєтесь опонувати у разі її появи?

Пан Кузьмін їздив з гастрольним туром по Європі, розповідаючи про справу Щербаня. Було це ще чотири місяці тому. Він стверджував усім, що у них є неймовірні докази, в тому числі і зі США, вини Тимошенко. Потім Тефт спростував. Кузьмін продовжив їздити, розказуючи, що на 100% докази є. Далі вони змушені були випхати нещасного Руслана Щербаня, який почув Кузьміна і вирішив поділитися своїми сумнівами. Коли його запитали, що ж він знає чи бачив у цій справі, той відповів, що нічого не бачив, проте є сумніви.

Чому ж він 15 років мовчав? Каже, що Тимошенко була впливовим політиком. Проте він був допитаний в суді Луганська 2003 року. Тоді президентом був Кучма, а прем’єром – Віктор Янукович. Вони контролювали владу і той суд. Тимошенко була опозиційним політиком, яку Кучма також хотів посадити.

В чому логіка ситуації – весь світ б’є по Януковичу, Євро зривається, оголошується бойкот з єдиною вимогою – випустити Тимошенко. А прокуратура ще більше підставляє Президента. Навіщо?

Я переконаний, що Януковича підставляють всі його радники, які йому доводили, що в них є залізобетонні докази у газовій справі. Це юридичні невігласи, які не знають, що таке кримінальне право, проте хочуть вилизати Януковичу так, щоб моторошно стало.

Так само Януковича переконували, що є залізобетонні докази у справі «про усні вказівки», яку вони називають справою ЄЕСУ. Після цього вирішили показати, що вона ще й вбивця.

Чиї замовлення виконує Кузьмін? Поділяєте думку, що за ним стоїть Фірташ?

Не знаю, на кого працює Кузьмін. Вони хочуть підняти десятки сотні трупів, які лежать в донецьких териконах. Так хай піднімають. Вбивство Щербаня було вигідно Віктору Януковичу, який після цього почав стрімко рости. І його бізнес-партнерам, які отримали всю імперію Щербаня. Хай копають в цьому напрямку.

Яка доля ваших подань до Європейського суду? Коли можна чекати якихось результатів?

Ми вже подали клопотання щодо вироку у газовій справі. Підкреслю, що Європейський суд, на відміну від Печерського - це суд. Там працюють певні процедури, яких неухильно дотримуються. Наша справа має статус пріоритетної. Вона може бути заслухана, умовно кажучи, завтра, а може і через кілька місяців. Ми інформуємо суд і просимо розглянути заяву Тимошенко якнайшвидше. Але у них свій план роботи. Це ж не Кірєєв, який в памперсі справу з 9 ранку до 8 вечора веде, не даючи підготуватися адвокатам.

Можете назвати ваші аргументи у зверненні до Євросуду, аби вони прийняли заяву до розгляду без отримання касаційного вироку?

Не маю права про це зараз говорити.

Євгенія Тимошенко висловила сподівання, що її матір вийде на волю ще до Євро-2012 року. Які в неї підстави так думати?

На жаль, все, що стосується справи Юлії Тимошенко, залежить тільки від Віктора Януковича. Якщо він і далі буде перебувати в теплій ванні, куди його кладуть радники. Янукович не розбирається в нюансах законодавства, тому його радники можуть брехати. А потім примушують суддів благословляти цей абсурд. Дивуються, чому вся Європа стоїть на вухах й називає Януковича африканським диктатором.

Яка зараз ситуація з іншими справами проти Тимошенко? Пам’ятаємо, що є ж ще епізоди з каретами швидкої допомоги та кіотськими грошима. Ці справи ще існують?

У справі про кіотські гроші та машини для сільської медицини ми продовжуємо ознайомлюватися з матеріалами в генеральній прокуратурі. Ми вже рік з цими справами ознайомлюємося, але поки ніхто нас не прискорює.

Тобто, вони вже не в пріоритеті, на них вже махнули рукою?

Як вони можуть бути в пріоритеті, якщо там немає жодного особового рішення Тимошенко? Там все ухвалювалося Кабміном. Мало того, що ті всі рішення законні, так їй інкримінують підписання розпорядження, чесно проголосоване на Кабміні. Це був її обов’язок. Вони хочуть покласти на неї відповідальність за рішення колегіального органу, що в принципі не можливо. Це абсурд і брєд, який вони склепали в перші дні, тепер не знають, що з цим робити.

Чекаєте наступних справ проти Тимошенко? Пам’ятаємо, на початку 2010 року реанімували якийсь епізод з хабарами судді…

Я очікую обвинувачення в тому, що Юлія Володимирівна розіп’яла Христа. Головним свідком буде Інна Богословська, яка скаже, що це бачила. Вона створить з цього приводу слідчу комісію в парламенті, буде доповідати з цього приводу.

Як команді адвокатів вдається справлятися з цими усіма справами? Дехто натякає, що захист не ефективний, бо не може в повній мірі опрацьовувати всі матеріали на всіх напрямках…

Фізично дуже важко. Починаючи з березня 2011 року я не був у відпустці. Я якщо й виїжджаю у відрядження, то на день-два. Я по дорозі в літаку досипаю, потім у напівсонному стані їду на зустріч, проводжу кілька зустрічей і їду в аеропорт. В літаку назад сплю. В такому режимі живемо більше року. Проте справляємось.

Скільки юристів в команді?

Можу говорити про себе. В такому ж жорсткому режимі живе й Юлія Володимирівна. Коли проти неї порушили справу, почали викликати кожен день в прокуратуру. По 10-15 хвилин складали довідки і відпускали, щоб вона не могла нормально працювати як політик. Коли її арештували, ми в суді сиділи з 9 ранку до 8 вечора, потім навіть не могли з нею радитись, її одразу відвозили в Лук’янівку, а зранку починався судовий процес. Вона була позбавлена можливості спілкуватися з захисниками.

Розкажіть, скільки коштує захист Тимошенко. Вона вже другий рік постійно в судах, у скільки це обходиться їй в грошовому еквіваленті? Тут і витрати на міжнародні поїздки, суди в Україні та Європі…

Тимошенко її захист коштує нуль гривень.

Хто ці речі оплачує?

Мою роботу на Тимошенко ніхто не оплачує.

А роботу команди адвокатів?

Ніхто не оплачує роботу адвокатів Тимошенко.

Почекайте, хтось же має покривати витрати…

У нас є досить невеликий гонорар в одного з адвокатів, а всі інші працюють командно і безкоштовно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: