Олексій Баганець: Європейський суд напише прямо: звільнити Юрія Луценка

Олексій Баганець: Європейський суд напише прямо: звільнити Юрія Луценка

Адвокат екс-міністра МВC впевнений, що європейська Феміда сьогодні стане на сторону Луценка

З того моменту, як Юрій Луценко та його захисники подали до Європейського суду з прав людини скаргу на незаконний арешт та політичне переслідування, пройшло вже майже півтора роки. За цей час екс-міністр МВД «встиг» отримати чотири роки ув’язнення із конфіскацією майна за «перевищення службових повноважень» у Печерському суді, а Апеляційний суд цей вирок підтвердив. Луценко також «залетів» і по іншій, так званій справі «отруєння Ющенка». Над ним повисла загроза ще в десять років ув’язнення. І от сьогодні об одинадцятій годині ранку Європейський суд з прав людини збирається на відкрите засідання у справі «Луценко проти України». Однодумці Юрія Віталійовича впевнені, що вже через кілька годин отримають на руки новий козир для боротьби із «несправедливою судовою системою».

Про перспективи справи Луценка у Євросуді та про те, як рішення європейської інстанції вплине на українське правосуддя, «Главкому» розповів захисник Луценка Олексій Баганець.

Сьогодні об одинадцятій годині Європейський Суд з прав людини збереться на відкрите засідання по справі «Луценко проти України». На чиєму боці європейські судді?

Хочу спочатку уточнити. Це буде не засідання Європейського суду, який буде розглядати позов Луценка, а оголошення рішення, прийняте Європейським судом, по справі Юрія Віталійовича, де мої колеги оскаржували законність утримання Луценка, законність його арешту та перебування під вартою.

І на який вердикт ви сподіваєтесь?

Мотивація захисту в цьому питанні полягає в тому, що під час арешту та утримання Луценка під вартою були порушені норми Європейської конвенції з прав людини, і що причиною таких грубих порушень є політично вмотивоване судочинство - він був затриманий і заарештований незаконно з політичних міркувань.

Я не знайомився зі змістом позову мого підзахисного щодо політичної вмотивованості, бо це готувалося ще до мого вступу в справу. Тому не можу стверджувати, що мої колеги в судовому процесі довели порушення вимог статті 18 Європейської конвенції з прав людини – щодо політичної вмотивованості допущених по відношенню до Юрія Луценка порушень.

Але якщо виходити з моїх знань обставин затримання його як підозрюваного, арешту, утримання під вартою, в тому числі під час судового процесу над ним і по першій справі, і по виділеній, яка зараз розглядається в Печерському суді, я на сто відсотків переконаний: відносно Луценка допущені грубі порушення вимог. Як Кримінально-процесуального кодексу України та Конституції України, так і норм Європейської Конвенції справ людини. І в мене немає жодних сумнівів в тому, що Європейський суд підтвердить незаконний арешт та незаконне утримання Луценка під вартою.

Якщо Європейський суд, дійсно, визнає ці порушення, що це дасть Луценку? Чи можна визнаний факт порушень ефективно використати для його звільнення?

Деякі юристи від імені влади переконують всіх в тому, що це нам нічого не дасть. Такі ж думки я чую і у виступах народних провладних депутатів, і у виступах міністра юстиції та представників Адміністрації Президента. Але я з ними не згоден.

Якщо по цьому питанню буде позитивне рішення Європейського суду, це при оскарженні рішень судів, якими Луценко вже був незаконно засуджений до реального позбавлення волі, дасть нам, захисникам, мотивацію перед Вищим спеціалізованим судом. Це ще один доказ того, що на фазі досудового слідства, під час розгляду справи Луценка в суді по відношенню до нього були допущені істотні порушення вимог Кримінально-процесуального кодексу України. А це згідно вимог того ж нашого процесуального законодавства є беззаперечною підставою для скасування судових рішень.

На розгляд нинішньої справи, яка розглядається в Печерському суді, це теж вплине?

Це надасть можливості нам сьогодні ставити перед Печерським судом, який зараз розглядає виділену справу, питання про зміну по цій справі міри запобіжного заходу для Луценка.

До того ж, ми не знаємо, що Європейський суд запише у документ, окрім визнання факту порушення прав, що ще вкаже в своєму рішенні. Наприклад, окрім відшкодування моральної шкоди Луценку у грошовому еквіваленті, він також має право на запис у рішення додаткових заходів індивідуального характеру. Тобто, цілком можливо, що Європейський суд напише прямо: звільнити Юрія Луценка з-під варти.

Тобто теоретично сьогодні Європейський суд може оголосити своє рішення, а завтра Юрій Луценка вже вийде на волю – нехай хоч і на підписку?

Ви ж розумієте, що якби в нас була, дійсно, демократична правова держава, то, беззаперечно, після такого рішення Європейського сулу Печерський суд прийняв би рішення про його звільнення з-під варти хоча б по тій справі, яку розглядає зараз. Але ж ми знаємо, де ми знаходимося. Суд не приймає самостійні рішення. Рішення приймаються політично і далеко за межами нього.

Коли ж Луценко вийде на свободу?

Тут тільки два варіанти. Або Луценко вийде на волю після закінчення відбуття того покарання, яке йому вигадав Печерський суд і ще вигадає. Або після обрання нової Верховної Ради, коли там у більшості будуть не просто опозиційні партії, а більшість народних депутатів, які поважають закон. Тільки якщо Верховна Рада кардинально зміниться, Луценко і Тимошенко опиняться на волі.

Коли ви буде подавати наступне подання до Євросуду – про незаконне ведення суду та вирок? І через який час можна очікувати відповідь на нього?

Це вже трохи пізніше – після рішення Вищого спеціалізованого суду, який повинен розглянути наші касаційні скарги. Після того, однозначно, ми вже зможемо і будемо оскаржувати в Європейському суді факт порушення права Луценка на справедливий суд.

Але, як і в нашому законодавстві конкретно не прописано, скільки суд може розглядати ту чи іншу кримінальну справу по суті, так і в Європейському суді немає таких обмежень у часі. Єдине, про що можна говорити – про розумні строки. Але поняття про розумні строки у кожної людини, тим більше у юриста, коли він сидить у мантії, а не в ізоляторі на Лук’яновці, звичайно, різні.

А коли ви вже плануєте подати касацію?

Поки що ми її пишемо. Нам закон дає для підготовки цієї скарги три місяці. Та якщо чесно кажучи, в тому числі ми чекаємо і рішення Європейського суду.

Щодо справи, по якій Луценку інкримінують санкціонування незаконного стеження під час розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. На ваш погляд, на який вирок вже можна сподіватись?

Розуміючи те, що судом керують ззовні, я зараз кажу і не приховував того, коли виступав у суді: я не маю ніяких ілюзій і впевнений, що по цій справі не буде прийняте законне рішення. Рішення буде про засудження Луценка – це однозначно. Якби прикро це не було, але сьогодні можливо тільки так. Я знаю, що проти Луценка буде обвинувальний вирок.

Може, знаєте, і скільки років йому дадуть? Прокуратура говорить про можливі десять...

Поки що не можу це спрогнозувати. Але яке б рішення не прийняв суд, яку б міру покарання не визначив, все одно кінцеве визначення терміну покарання Юрію Луценко будуть визначати за правилами статті вісімдесятої, за правилами складання вчинених злочинів, а не вироків, як це прийнято говорити.

Захисники Юлії Тимошенко вже давно готові до появи нових справ проти своєї підзахисної. І погрози прокуратури найближчим часом пред’явити екс-прем’єру звинувачення у вбивстві Євгена Щербаня далекого 1996 року тільки доводять можливість цього. А ви готові до «нових справ» проти Луценка?

Сьогодні можна очікувати на все. Тимошенко і Луценко – це загроза нинішньої діючої влади. І звичайно, ця влада буде робити все для того, щоб вони не вийшли на волю ні до парламентських виборів, які відбудуться вже жовтні, ні до виборів Президента в 2015 році. Ці двоє людей є лідерами опозиційних рухів і партій України, і влада здатна на все, щоб їх не випустити. Тому я не виключаю, що будуть ще якісь нові кримінальні справи – такі ж вигадані, як і ці. Коли ми сьогодні повертаємося до подій п’ятнадцятирічної давності, коли вигадуємо нових свідків, які в той час були ще в малолітньому чи неповнолітньому віці, я вже нічому не можу здивуватися. Правосуддя у нас немає, а правова система в державі деградована.

Тобто принцип Європи оголошувати бойкот Україні і Януковичу на розгляд справи Луценко не вплине?

Ой, ні-ні-ні. Я так бачу, що для багатьох нинішніх керівників в державі, не для всіх, але для тих, хто впливає на прийняття рішень першою особою, не є визначальним те, що рішення Європейського суду, наприклад, - це частина національного законодавства України. Вони не розуміють, що треба дотримуватися вимог Європейського суду в країні, треба виконувати ці рішення, взагалі орієнтуватися на судову практику Європейського суду з прав людини. На превеликий жаль, влада не робить належних висновків і продовжує повторювати свої помилки.

Але ж на виклики з боку таких серйозних інституцій треба реагувати. Якщо ми прийняли закон, і він сьогодні ніким не скасований, про виконання рішень і застосування практики Європейського суду, то, вибачте, цей закон треба виконувати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: