Партія регіонів захоплює Хмельницьку міськраду

Партія регіонів захоплює Хмельницьку міськраду

Регіональна меншість у Хмельницькій міській раді взялась за “розброєння” більшості

Прецедент, що трапився навколо Хмельницької міської ради, заслуговує всеукраїнської дискусії. П’ятеро депутатів від Партії регіонів у міській раді (всього у раді 60 обранців) через суд, вирішили банально захопити владу, позбавивши легітимності виборної влади народом. Наразі містом Хмельницьким керує (з 2006 року) бютівська команда на чолі з міським головою Сергієм Мельником.

Тлумачі закону, доля яких залежить від примхи однієї людини — президента України — змушені виносити подекуди такі карколомні рішення, після яких складається враження, що живемо у королівстві кривих дзеркал. Ось, наприклад, вердикт хмельницького судді Приступи від 20 липня у справі проти Хмельницької міської ради до секретаря Валерія Лескова. Феміда поставила під сумнів займану ним посаду секретаря ради, починаючи з 2010 року, чим відкрила дорогу для паралічу усієї міської ради. Замовниками процесу виступили двоє депутатів Хмельницької міської ради від фракції Партії регіонів.

-- Хліба і видовищ

Адміністративний позов обранців від Партії регіонів Оксани Кольгофер і Анатолія Собка до Хмельницької міської ради щодо скасування рішення першої сесії міськради від 2 грудня 2010 року “Про обрання Лескова на посаду секретаря міської ради” датується 17 червням. На думку упорядників заяви, секретар міськради Валерій Лесков порушив статтю 50 частину 2 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. “Секретар сільської, селищної, міської ради не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики і спорту) або підприємницькою діяльністю”, — так гласить буква закону. Для підсилення тексту регіонали п’ять разів зробили посилання на названий закон.

Представники ПР відкрили Феміді “секрет”, що 14 лютого 2012 року делегати звітно-виборчої конференції міської партійної організації ВО “Батьківщина” переобрали (вчетверте!) головою Валерія Лескова. Крім того, позивачі узяли витяг з державного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців та повідомлення міського управління юстиції, які на 29 травня підтвердили перебування на посаді голови Хмельницької міської партійної організації ВО “Батьківщина” Валерія Лескова. Відтак, як зізнаються автори позову, лавина офіційних даних потягла за собою неабияке прозріння. “За таких обставин належна інформація про необґрунтованість та незаконність оскаржуваного рішення Хмельницької міської ради та порушення їх прав, позивачам стала відома лише в травні 2012 року”, — зізнаються Кольгофер та Собко.

Овва! А тепер прослідкуємо невипадкову хронологію. Обоє регіоналів навмисне з акцентували увагу судді саме на травні. До цього рубікону вони “мирним” шляхом (пропозиціями, благаннями, проханнями) намагалися владнати з хмельницьким мером питання затвердження кандидатів комунальних підприємств на сесії міськради, а не одноосібно міським головою, як це є зараз. Щоправда, кулуарно обговорювалося й питання про винесення недовіри секретарю Хмельницької міськради Валерію Лескову. Щоб реалізувати цю затію на практиці, ПР не вистачало голосів. Тому “наполеонівські плани” накрилися мідним тазом, а чергова сесія міськради 23 травня була зірвана Партією регіонів.

Є ще одне пояснення, чому судовий позов регіоналів з’явився 17 червня. Парламентські вибори на носі, які посилюють небажання ПР бути пасивними спостерігачами виборчої гонки, зокрема, на хмельницькій мажоритарці (округ №187), де, здебільшого переважає бютівський електорат. Повісити дамоклевого меча над головою Лескова — зайвий привід спонукати міського голову Сергія Мельника до походу у ВР. Ясна річ, що вакантне мерське крісло разом з “лінчуванням” посади секретаря ради, дуже хороша міна при поганій грі регіоналів.

-- Бютівське алібі: я не я, і партія не моя

Козирі секретаря міськради Валерія Лескова хоч і виглядають з колоди карт, але не зовсім зрозуміла логіка його дій. Після обрання на виборну посаду, 8 грудня 2010 року він пише заяву до міського партійного бюро ВО “Батьківщина” і просить звільнити із посади бютівської партії, “оскільки частиною 2 статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, секретар міської ради не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах”. Минуло чотири місяці і 11 квітня 2011 року Лесков пише відповідну заяву до обласної ВО “Батьківщина”. Як бачимо, внутрішньопартійна бюрократія у політсилі Юлії Тимошенко “зашкалює”.

Що робить далі діючий секретар міської ради? Не повірите?! Іде на перевибори голови Хмельницької міської партійної організації ВО “Батьківщина” 14 лютого цього року! До того кількість потенційних конкурентів дорівнює нулю. Одноголосно делегати звітно-виборчої конференції міської парторганізації продовжують термін його керівництва. І лише 24 травня 2012 року перший заступник голови партії ВО “Батьківщина” Олександр Турчинов постановою звільняє В.Лескова з посади голови партійного осередку.

Тому, формально, Лесков може розраховувати, що Вінницький апеляційний адміністративний суд скасує рішення суду першої інстанції. Однак вже зараз міський голова Сергій Мельник прогнозує, що судова система, яка на боці влади, залишить у силі ухвалу Хмельницького міськрайонного суду без змін. Тоді міська рада перейде у стадію клінчу. Після звільнення Лескова з посади секретаря ради, Мельник обіцяє знову подати його кандидатуру депутатам на голосування.

-- Місто Хмельницький як ласий острівець владної опозиції

Апріорі позовна заява двох регіоналів Оксани Кольгофер і Анатолія Собка залишилася б предметом нереалізованої фантазії, якби місто українського гетьмана не відійшло до сфери впливу ВО “Батьківщина” ще в далекому 2006 році. Тоді на мерських виборах переміг, на той момент заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Сергій Мельник, котрий вчасно зорієнтувався у політичній ситуації. 2010 року на місцевих виборах діючий градоначальник Хмельницького вдруге підтвердив свій статус, отримавши понад 70% підтримки хмельничан. А тому правило давньогрецького філософа Геракліта “все тече, все міняється” аж ніяк не вдалося заточити під загальноукраїнську кон’юнктуру, коли в Україні почала владарювати Партія регіонів. Натомість амбіційні містечкові регіонали також прагнули, якщо не повноцінних владних повноважень, то бодай мінімальних гарантій впливати на політично-соціально-економічне життя Хмельницького. Епіцентр боротьби перекинувся у раду, яка з початку на 90% була коаліцією з бютівських і свободівських депутатів. Постійні кпини 5 депутатів-регіоналів зводяться до висловлення особистого “фе” конкретним персонажам біло-сердечної команди, у тому числі й до секретаря ради Валерія Лескова. За словами хмельницького міського голови Сергія Мельника, така поведінка фракції ПР виходять за рамки дозволеної толерантності. “У попередній каденції (2006-2010 роки — авт.) депутати міської ради до відвертих образ не переходили, хоча й достатньо вистачало дискусійних думок. Скажу більше: коли представники Партії регіонів перебували в опозиції, то сиділи тихо, як миші під віником. А зараз, складається враження, що у них щось зірвало. Мені здається, що ними керує відчуття вседозволеності, яке змушує їх йти на прямі образи”, — сказав він.

Інший бік медалі — це “плідна” робота усієї фракції ПР з найбільш “вразливими” депутатами, котрі прийшли до самоврядного органу із бізнесу. Спеціально для них, щоб підходило по формі і по змісту, була видумана депутатська група “За добробут хмельничан”, куди приєдналися грошовиті бютівські обранці, яких згодом виключили з однойменної фракції “за зраду”. Таким чином, все ще регіональна меншість у Хмельницькій міській раді зосередилася на “розброєнні” більшості. Не виключення, що невдовзі до “бравої команди” приєднається троє депутатів з “Фронт змін”, до речі, керівника цієї фракції у міськраді Руслана Афійчука столичне керівництво днями вже виключило з лав ФЗ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: