Оппозиционеры заинтересовали прокуратуру и милицию

Оппозиционеры заинтересовали прокуратуру и милицию

НУНСовев Ярослав Джоджик уже побывал на допросе, а его коллега Парубий пойдет в прокуратуру 10 мая

На минувшей неделе в правоохранительные органы для допроса вызвали двух депутатов от оппозиции. Накануне в Главном следственном управлении МВД побывал парламентарий от НУНС Ярослав Джоджик. 6 мая повестку на допрос в прокуратуру г. Киева получил также нунсовец Андрей Парубий.

Депутатов планируют допрашивать в рамках двух разных дел. От Джоджика хотели подробностей в связи с митингом оппозиции и потасовками под стенами Рады 27 апреля, а Парубия вызывают в прокуратуру по делу о беспорядках в сессионном зале парламента, произошедших тогда же.

«Главком» побеседовал с членом Украинской народной парии Ярославом Джоджиком (фракция НУНС), который уже ответил на вопросы правоохранителей. У следователей он побывал в четверг, 6 мая.

{1-}

Про що вас запитували у міліції?

Головні питання були пов’язані з переліком осіб, які приймали участь у пікетуванні від нашої партії, просили надати список тих, хто з них приймав участь у сутичках. Розпитували саме мене, тому що за моїм підписом перед мітингом було надіслане інформаційне повідомлення до КМДА про намір УНП пікетувати будівлю Верховної Ради

І ви надали ці списки?

Звичайно ні! Я вважаю, що достатніх підстав вимагати таких списків у міліції немає.

Справа ще й в тому, що незрозуміло, про які події хоче пояснень міліція. Тому що там були тисячі людей. Шукати зараз винних – це значить шукати цапа-відбувайла.

Тим більше, ті сутички, які відбувалися, вони радше були спровоковані міліцією, що поводила себе некоректно. Чи відбуваються допити працівників міліції на предмет того, як вони себе тоді поводили? Це для мене важливе питання, я би хотів мати відповідь на нього.

Тому що, наприклад, по справі про події, що відбувалися у самій Верховній Раді, я не маю інформації про запрошення на допити тих, що приймали участь безпосередньо у бійках. Вони поводили себе як справжні хулігани. Це вже є свідченням того, що слідство яке ведеться – ведеться тенденційно і не має на меті об’єктивно з’ясувати обставини всього, що відбулося всередині будівлі Ради, так і під її стінами.

Як довго вас допитували?

Десь 40-50 хвилин. Задавали багато питань, але всі вони крутилися навколо питань про сутички під парламентом.

Чи плануєте приймати участь у акції під стінапи Ради 11 травня?

Такої заявки ми не подавали. Розумієте, ми маємо усвідомлювати той факт, що зараз вже пройшли президентські вибори, відбулося формування коаліції, хоч і не в конституційний спосіб. Ми маємо розуміти, що швидких перемог і змін не буде. Ми повинні зараз ставити собі задачі мінімізувати вплив антиукраїнських і антидержавних кроків влади. У цьому сенсі я розумію, навіщо була потрібна акція 27 квітня під стінами Ради – аби не допустити ратифікації Харківських угод.

Ми не розуміємо мету акції, яку організовують на 11 травня. Якщо вона має на меті оголосити про якісь безстрокові речі, то нас це не влаштовує.

Одна з головних причин того, що Україна має одне з найбільших падінь ВВП і погіршень економічної ситуації, крім світових чинників, це внутрішньовладні протистояння і постійний виборчий синдром в Україні. Замість того, аби приймати такі рішення, яких потребує українська економіка, приймалися популістські рішення.

Протестуючи проти тих кроків влади, що є протилежними за відстоювання національних інтересів, ми в той же час маємо розуміти ризики, які наступають у зв’язку з подальшим протистоянням і розхитуванням ситуації. Тому тут треба підходити надзвичайно відповідально і по-державницькому. В Україні достатньо політичних сил, які задля використання шансу отримати владу чи повернутися до влади підуть на будь-які радикальні дії.

Тобто, вам некомфортно йти разом із БЮТ на подібні акції?

Коли люди перебувають спільно у опозиції, вони думають як потім разом прийти до влади, а потім у владі реалізовувати свої програми. Яким може бути БЮТ при владі ми бачили під час попередніх двох років. Ними було здійснено багато кроків, які по суті поставили на грань банкрутства українську економіку, а відтак – і українську державу. У нас є дуже серйозні застереження до спільної діяльності у опозиції, в даному випадку – з БЮТ.

В той же час ми маємо розуміти ті ризики, які сьогодні є в зв’язку з антиукраїнськими кроками, які здійснює коаліція і президент, без утворення єдиного опозиційного фронту ми не отримаємо максимального результату. Але мета такого опозиційного фронту – це зупинити кроки президента і коаліції. В той же час ми, не ставимо собі на меті сприяти поверненню у владу політичних сил, які ще нещодавно керували державою.

***

«Главкому» также удалось поговорить с Андреем Парубием. Накануне он рассказал УНИАНу, что утром в четверг, 6 мая, получил две повестки от следователя по особенно важным делам прокуратуры г. Киева «в связи с расследованием факта хулиганских действий в Верховной Раде Украины». Он отметил, что в одной из повесток, полученных 6 мая, его приглашали прибыть в прокуратуру 5 мая, другой повесткой – назначили встречу с правоохранителями в день ее получения, 6 мая.

Он также рассказал, что сейчас находится во Львове и не поехал с семьей в отпуск из-за полученных травм в сессионном зале 27 апреля. «Главкому» он заявил, в частности, что пока так и не смог попасть в прокуратуру и сообщил, что готов это сделать в начале следующей недели.

{2-}

Коли і як ви отримали повістку із запрошенням до прокуратури?

Вчора (6 травня – «Главком») до мене в обід потрапила повістка з викликом на позавчора. Повістка прийшла в комітет Верховної Ради, мій помічник її отримав і повідомив мені про виклик. Я і тоді і зараз перебуваю у Львові, працюю у окрузі і тому фізично не міг добратися у Київ. Тим більше – на позавчора, дізнавшись про це тільки вчора.

Але тим не менше, я записав телефон слідчого, що був вказаний на повістці. Я йому перетелефонував, сказав йому, що нема чого переживати. Ми домовилися, що я прийду щоб відповісти на його питання у понеділок, 10 травня, о 16.00 у прокуратурі. Я не буду ні за кордон втікати, як це робили у 2005 році члени ПР, ні ховатися за депутатську недоторканність, як це робили останнього часу депутати від ПР. Я піду до слідчого і даватиму відповіді на ті питання, які його цікавлять.

Попередньо слідчий не розкривав зміст питань, які він буде задавати?

Чесно кажучи, я попросив його, щоб він мені вислав перелік питань і він навіть пообіцяв це зробити додавши, що передасть питання через мого помічника в обід в п’ятницю. Але сьогодні, коли мій помічник йому зателефонував, слідчий розповів, що, порадившись із керівництвом, вирішив цього не робити.

Разом з тим можу тільки здогадуватись, чому прокуратура викликає не тих депутатів, які калічили депутатів і НУНС Донія, Карпука. Ці здогадки приводять тільки до одного - це просто починається виток політичних переслідувань.

Донія та Карпука також викликали на допит?

Ні. Але не викликають тих, хто їх бив. Доній і досі в лікарні, у Карпука зламаний ніс, причому у нього пощерблена кістка, що є вкрай складним. У мене теж зламаний ніс і струс мозку, але хоча б не так важко зламаний. Чому не викликають тих, хто вривався на наші місця в парламенті і вчиняли там бандитські розборки? Це ж видно було через телекамери усій країні!

Ви підете до Генпрокуратури один чи з адвокатом?

Я пораджусь до того із адвокатами, але до Генпрокуратури потім я піду сам – як рядовий громадянин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: