Януковичі: царська династія?

Януковичі: царська династія?

Європейські ЗМІ: президент України обрав шлях азіатських диктаторів, будуючи свою династію

І куди ж це все зайде, якщо батько Олександра Януковича не втратить скоро посади президента? Таким питанням задаються провідні європейські ЗМІ, коментуючи останні події навколо родини українського президента і її бізнесу.

Бізнес – група старшого сина президента протягом останнього року на державних тендерах у галузі вугільної промисловості отримала контракти на суму, що перевищує 7 мільярдів гривень і залишила в далекому тилу інших конкурентів.

«Вугільна карта України змінюється на наших очах. Донедавна своє місце на ній займали вугільні генерали на чолі з маршалом Рінатом Ахмедовим. Нині перше місце зайняв Олександр Янукович. Якого ранг він отримає? З’ясується наступного року. Дехто прогнозує йому «погони» фельдмаршала» - зауважує «Дзеркало Тижня».

Старший син Віктора Януковича, Олександр, будує вугільну електростанцію в Донбасі і незабаром матиме більший вплив на головних гравців на цьому ринку. Експерти стверджують, що експансія Януковича у вугільній промисловості має на меті не лише економічні інтереси. Йдеться і про збереження електорату його батька.

«Вугілля повинно замінити дорогий російський газ в українській економіці. Українські теплоелектростанції будуть використовувати чорне золото, причому, заміну технології профінансують китайські державні банки, виділяючи нині Україні кредит розміром понад 3 мільярди доларів США», – сказав Rz Олег Соскін, економічний радник колишнього президента Леоніда Кучми. За його словами, син Януковича також експортуватиме вугілля, б’ючи по інтересам найголовніших вугільних королів Донбасу: серед них, звичайно, і Ахметова, який поступово втрачає вплив в оточенні президента.

Депутат опозиційного Блоку Юлії Тимошенко Михайло Волинець стверджує, що син Януковича успадкував вугільний бізнес від політиків Партії регіонів.

-- І куди ж це все зайде?

В рейтингу найбільш впливових українців, який опублікував у серпні тижневик «Кореспондент», Олександр Янукович зайняв четверте місе, його батько – перше. Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung, коментуючи результати рейтингу, писала, що «президент України вибрав дорогу арабських і азіатських диктаторів, будуючи родинну династію».

Старший син Януковича не є публічною людиною і уникає журналістів. Його маєток, що оцінюється в 100 мільйонів доларів, просто ніщо у порівнянні з тим, чим володіє олігарх Ахметов, активи якого оцінюються в понад 18 мільярдів доларів. Чому ж тоді він такий впливовий? Депутати від опозиції стверджують, що він не лише син президента, але також його найближчий соратник.

Київський політолог і публіцист Дмитро Видрін вважає, що глава держави не робить нічого надзвичайного, роблячи ставку на свого сина. «Янукович – старший, по-просту, ставить на розумних людей, а те, що вони з найближчого оточення, для нього подвійна вигода», – переконує Видрін.

-- Лікар-мільйонер

Олександр Янукович народився 1973 року в Єнакієво, що неподалік Донецька. За освітою лікар – стоматолог. Має різноманітні інтереси – не лише вугілля, також нафтові продукти, будівництво, нерухомість, банки. Є власником або співвласником багатьох фірм, насамперед - MAKO Holding (Management Assets Company), а також Всеукраїнського Банку Розвитку, Marinservice ( нерухомість), Артемівські вина (ігристі сорти якого, між іншим, дуже цінуються).

Але, як підкреслив тижневик «Кореспондент», важливі інвестиції Олександра в «людський капітал». Попри батька - президента і брата – народного депутата має багато впливових знайомих, а серед них Голову Національного Банку України Сергія Арбузова і голову Державної Податкової Адміністрації України Олександра Клименка. І куди ж це все зайде, якщо його батько скоро не втратить посади президента?

-- Потуга родини

Якщо родина українського керманича зміцнюватиметься, то Україна може приєднатися до держав з «президентськими династіями». У Білорусії президент Олександр Лукашенко теж цементує міць своєї сім’ї. Його найстарший син Віктор вважається дуже впливовим, а молодший, Дмитро, більш активний в бізнесі. Найбільш відома у цьому контексті Північна Корея, де після смерті Кім Ір Сена правив його син Кім Чен Ір, а тепер – внук Кім Чен Ун.

Левко Лук’яненко, український дисидент в часи СРСР, правозахисник вважає, що Янукович насправді хотів би правити довго, а потім передати владу своїм синам і внукам. «Однак цього не станеться. Династії – більш характерної для арабських і азіатських країн – в Україні не буде. Династія, як явище, характеризує феодальну систему. Повернення України до тих часів неможливе. Прагнення Януковича до влади немає меж. Загострюються взаємини поміж його оточенням, котре урядує і частиною українського суспільства, яка не хоче терпіти диктат. Такий стан речей не може тривати вічно», - вважає Лук’яненко. Він прогнозує, що конфлікт має бути вирішений, а Віктор Янукович буде змушений врешті відступити. Відбудеться це незалежно від того, де в цей час перебуватиме його головна політична суперниця Юлія Тимошенко – в ув’язненні в Харкові чи на волі. «Небезпекою для Януковича також можуть бути українські олігархи, котрі не бажають втрачати свої інтереси і будуть за них боротися», - резюмує правозахисник.

За матеріалами Rzeczpospolita переклав Володимир Олійник.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: