Партія регіонів повертається до часової реформи?

Партія регіонів повертається до часової реформи?

Після мовної реформи регіонали знову візьмуться скасовувати зимовий час?

Осінь минулого року пройшла під знаком безглуздих дебатів навколо можливого скасування практики переведення годинників на літній та зимовий час. Слідом за Росією, яка вирішила лишитися на літньому й більше не чіпати стрілки, а потім і слухняною Білоруссю, з такою ж ініціативою виступила й українська влада.

20 вересня 2011 року провладна більшість у Верховній Раді ухвалила постанову регіонала Олега Надоші, згідно якої в Україні з 27 березня 2011 року встановлюється другий часовий пояс з додаванням однієї години, і більше стрілки годинників чіпатись не будуть. У нас мала збереглася різниця в часі в одну годину з Москвою, проте з нашими європейськими партнерами різниця в зимову пору року мала складати аж дві. Адже європейці практику переведення стрілок скасовувати не збирались.

На фоні професійних дискусій: десь корів погано доїти через переведення стрілок, а десь у людей псується здоров’я, на перший план вийшло політичне питання. З ким ми синхронізуємо своє обчислення часу – з Європою чи Росією та Білоруссю? Тут же виникло і питання протистояння Сходу та Заходу країни. Частина Закарпаття перебуває в першому поясі, а тому новела регіоналів встановити другий пояс плюс одна година для них булла неприйнятною. Не дивно, що найзатятішим поборником відміни регіональної постанови був глава МНС Віктор Балога, що вже тоді розраховував вигравати більшість округів Закарпатської області.

Натомість частина Донецької і Харківської областей, а також вся Луганська, лежать в третьому поясі й їм такий підхід був ідеальним.

В певний момент навіть здавалося, що часове питання вийшло на перший план для чиновників, а всі інші проблеми стали другорядними. Багато експертів стверджували, що часова реформа навіть обговорювалася на найвищому рівні керівників України та Росії – між президентами Януковичем та Медведєвим. Проте не дуже вірилось, що від цього питання хоч якось залежала ціна на російський газ.

Проте після провалу газових перемовин з Росією 18 жовтня 2011 року сталося чудо. Тоді лідери двох країн саме зустрічалися в Донецьку. Зранку скасування часової реформи в Раді провалилось, але коли надійшов сигнал, що в Донецьку все провалилося, 295 депутатів, в тому числі й регіонали, таки скасували постанову Олега Надоші.

В кінці-кінців ситуація з часом лишилася такою, як і до реформи. Ми перейшли на зимовий час – на годину назад, а росіяни – ні. Тому взимку у нас з Москвою різниця в часі становила аж дві години.

В проекті постанови, ухваленої 18 жовтня, було сказано, що Кабмін має розробити спеціальний закон, яким остаточно урегулюють часове питання. З цього приводу в Кабміні почалися дебати – Балога виступав за закріплення другого часового поясу (зимового), а Колесніков виступав за встановлення літнього, за якого з Росією різниця буде всього 1 година. В результаті Кабмін ухвалив компромісне рішення. Планувалося задля зручності на Євро-2012 перейти в березні 2012 року на літній час, а потім восени повернутись на зимовий. І, згідно розробленого Кабміну проекту закону, так і залишитись на зимовому часі. Законопроект затвердили на засіданні уряду і 27 лютого передали у Верховну Раду.

15 травня 2012 року профільний комітет з питань науки і освіти рекомендував прийняти законопроект за основу, проте після цього про часову епопею забули.

Й не дивно, адже, яке б і хто рішення не ухвалив у часовому питанні – будуть незадоволені. Урядовий проект, який проштовхував Балога, дратував Східну Україну, затвердження постійного літнього часу не влаштовувало Україну Західну. Тому ідеальним виходом із ситуації було лишити все, як є. Жила країна 20 років без часової реформи – і добре. Тим більше, що Путін, знову ставши навесні Президентом, не дуже добре відгукувався про часові ігри Медвєдєва.

Проте з наближенням парламентських виборів і чергового переведення стрілок часове питання знову можуть використати в політичних цілях. Слідом за мовним. Про те, чи будуть повертатися до часової реформи ще до виборів й що чекає на урядовий проект, в бліц-інтерв’ю «Главкому» розповів автор скандальної постанови про скасування переведення годинників, народний депутат від Партії регіонів Олег Надоша.

… На жаль, питання з часовими поясами стало політичним, тому мою постанову відмінили. Зараз урядовий проект перебуває у Верховній Раді, проте його відклали. Але я впевнений, що вирішувати часове питання треба. Ми маємо другий часовий з широтною поправкою плюс одна година. Такий час є реальним, його треба закріпити. Скажімо, Санкт-Петербург також лежить в другому часовому поясі, проте аби його там використовували, то о першій годині дня було б вже темно. Тому там враховують широтну поправку й діє пояс +4 години. І в нас має бути поправка на одну годину.

Станом на зараз питання відклали й законопроект спустили на гальмах?

Не можна говорити, що законопроект про облік часу не буде розглядатися. Вважаю, що це питання більш ніж вигідне Партії регіонів, адже страждають від другого часового поясу взимку якраз східні регіони країни – Донецьк, Луганськ, Харків. Тому питання часових поясів може виникнути в найнесподіваніший момент. Треба трохи почекати - вересень-жовтень, а потім подивимось.

Вже середина вересня, тому логічно, що в цьому році ми перейдемо на зимовий час, адже до переведення стрілок в кінці жовтня лишилось мало часу…

Я б не стверджував, що ми перейдемо в жовтні на зимовий час. Це питання може знову виникнути в будь-який момент.

Можливість розгляду законопроекту про облік часу обговорювалась на фракції?

Не знаю. Більше місяця працюю в себе на окрузі. Давно не був на фракції, не знаю, що там відбувається.

На вашу думку, чому тему часу не використовують на виборах? В Партії регіонів визнали, що навіть мовне питання було в тому числі і передвиборчим, а тут таку нагоду втрачають…

Немає пояснень з цього приводу. Думаю, що це ж не тільки під вибори питання, воно потрібне всій країні.

В Росії президент Путін розкритикував те, як Медведєв провів реформу часу. Може й Україні це не потрібно?

Путін розкритикував часову реформу на Далекому Сході. На Сході підлаштовувалися під Китай, який на території п’яти поясів ввів один пекінський час. Росіяни мімікрували цю тему й на Далекому Сході зробили там, де було три пояси – всього два. Путін же наголошував, що часові пояси треба розгалузити так, як воно мало бути, але ввести широтні поправки. Тому Путін не критикував все, що зробив Медведєв, зокрема, не критикував відміну переведення стрілок.

Питання повернення практики переведення годинників в Росії вже не обговорюється. Там йде розмова тільки про розгалуження поясів і введення широтних поправок.

Яка ваша оцінка урядового законопроекту? Його ж подали як цілісну позицію всієї влади?

Думаю, що це Балога все робив, йому, мабуть, потрібно було вигравати вибори в своєму окрузі. Він збив усіх з пантелику й змусив прийняти Кабмін таке рішення. Якщо ви уважно прочитаєте критику, яка йшла по моєму законопроекту, то всі ці вчені були родом із Закарпаття. В тому числі з інститутів, які підпорядковані МНС. Всі інші були за мій проект. Фракція в приватних розмовах була за мій проект, але щось сталось й була команда відміняти.

Допускаєте, що станеться так, як пропонує Кабмін – ми перейдемо на зимовий час й потім більше не будемо переводити стрілки?

Це буде дуже великою помилкою Кабміну, якщо так буде зроблено. Я не буду голосувати за такий проект закону в парламенті, й впевнений, що мені вдасться пояснити своїм колегам, що за це не треба голосувати, а треба мати другий часовий пояс плюс одна година широтної поправки, як це було за радянських часів.

Минулого року говорили, що часова реформа робилася на догоду Росії…

Я свій законопроект зафіксував у Верховній Раді 2 квітня 2011 року, а Росія свій проект зареєструвала 1 липня. Різниця - два місяці, вони були після нас.

Проте ж дивіться – як тільки не вдалося домовитись з Росією за газ, тут була дана команда відміняти вашу постанову про скасування переведення годинника на зимовий час. Не бачите зв’язку?

Думаю, що це була внутрішньополітична проблема України в середині влади, не пов’язана з Росією ніяким чином.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: