Дрібні проблеми Януковича, або чому неправий Хорошковський

Дрібні проблеми Януковича, або чому неправий Хорошковський

Реакція польських ЗМІ на інтерв’ю Валерія Хорошковського про демократію і чесні вибори в Україні

Реакція польських ЗМІ на інтерв’ю Валерія Хорошковського про демократію і чесні вибори в Україні.

Валерій Хорошковський, віце – прем’єр українського уряду, має рацію: Україна це не Білорусь. Опозиція представлена у парламенті і перед жовтневими парламентськими виборами відбувається реальна виборча боротьба. Опозиція, навіть якщо не переможе, то все одно буде впливовою політичною силою у майбутній Верховній Раді. Плюралізм відтак буде збережено, а з ним і вигляд, що загалом все в порядку.

«Дрібні проблеми, врешті – решт, має кожна молода демократія» - переконує Хорошковський.

Влада в Києві давно страждає хворобою плутання дрібних речей і принципових – засадничих. Вже понад десять років Юлія Тимошенко є надто важливою постаттю української політики, аби визнавати її ув’язнення (як і ув’язнення Юрія Луценка, колишнього міністра її уряду, а також інших політичних в’язнів) хворобою «молодої демократії».

Хорошковський, недооцінюючи проблеми демократії, видає бажане за дійсне. Парафування і можливе підписання Угоди про асоціацію з ЄС та про створення Зони вільної торгівлі заморожено до вирішення справи Тимошенко. ЄС ставиться до цих проблем дуже серйозно.

Україна от-от переконається в цьому. Український Вищий спецсуд залишив у силі семирічний вирок Юлії Тимошенко і тепер справа потрапить до Європейського суду з прав людини. Якщо там приймуть рішення на користь Тимошенко, то влада в Києві - як вже заявив генеральний прокурор України - не буде його виконувати. В такому разі Тимошенко стане європейським в’язнем совісті, а Брюссель і більшість європейських столиць отримають неспростовний доказ того, що президент Віктор Янукович і його команда чхати хотіли на європейські цінності.

Український президент вже сьогодні має проблеми з тим, щоб зустрітися з кимось із чільних європейських політиків. Канцлер Ангела Меркель має на нього алергію, бо відчуває, що Янукович ошукав її особисто, коли запевнив у «швидкому вирішенні проблеми Тимошенко»

В оточенні Януковича, мабуть, це розуміють, бо про запас мають ще дві справи проти Тимошенко: звинувачення у вбивстві донецького політика і бізнесмена (вона нібито замовила його в середині 90-х років), а також про «афери», які начебто здійснювала її фірма ( «Єдині Енергетичні Системи») у торгівлі газом з Росією.

У версію про організацію вбивства ніхто не вірить, бо постріли на летовищі в Донецьку були елементом зведення внутрішніх рахунків у регіоні, з якого й походить нинішній президент і його найближче оточення. Чим більше бруду буде вилито у цій справі на Тимошенко, тим більше людей задаватимуть питання про минуле Януковича і верхівку Партії регіонів. І про те, чи варто з ними мати хоч якісь політичні справи. Посадивши Тимошенко до ув’язнення за підписання газового контракту з Володимиром Путіним, український президент кинув рукавичку російському самодержцю. І Путін знову і знову дає зрозуміти, що він не забув про це. Під час зустрічі глав України і Росії в Криму Путін змусив чекати на себе чотири години, бо затримався на зустрічі з російськими байкерами.

Проблема Януковича - це не лише Тимошенко, Меркель і Путін. ОБСЄ і Рада Європи фіксують випадки обмеження свободи слова і доступу опозиції до ЗМІ, що належать олігархам з владної команди. Минулої суботи у кількох містах відбулися демонстрації на захист опозиційного телеканалу TВi, котрий під натиском влади перестають транслювати регіональні і столичні кабельні оператори.

Перед українською владою лежить надзвичайно довга дорога до того, щоб Європа визнала перебіг парламентських виборів демократичним. Тим більше, що метою дій президента Віктора Януковича, подейкують у Києві, є проведення до парламенту такої кількості підконтрольних депутатів, яка б дозволила йому змінити Конституцію. Щоб в 2015 році президента обирав парламент, а не ціле суспільство. Щоб забезпечити Януковича і його родину довгі роки життя з усіма тими привілеями, які дала їм влада. І якими вони користуються без будь-яких застережень, беручи під контроль банки і найприбутковіші підприємства.

Хорошковський сказав, що у взаєминах України з ЄС м’яч знаходиться на полі Брюсселю: «Замість ображатися одне на одного, у ці важкі часи ми повинні звіряти годинники у всіх галузях нашої співпраці». Зараз - найкращий момент для того, щоб президент Янукович звірив годинник з Європою і вчинив у справах поваги до демократичних цінностей, прав опозиції і звільнення політичних в’язнів так, як підказує Європа. А також здоровий глузд і українські національні інтереси.

За матеріалом Wyborcza.pl переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: