П’ять років за наклеп: радянські репресії повертаються (Документ)

П’ять років за наклеп: радянські репресії повертаються (Документ)

Парламентські юристи «розгромили» закон про кримінальну відповідальність для журналістів

Сьогодні провладна більшість 244 голосами «за» таки проголосувала в першому читанні за драконівський законопроект №11013 регіонала Віталія Журавського, який повертає кримінальну відповідальність для журналістів за наклеп. Депутати погодились доповнити Кримінальний кодекс статтею, яка існувала з 1960 по 2001 роки. Регіонали також постановили внести відповідну норму й в нещодавно ухвалений «реформаторський» кримінально-процесуальний кодекс, в якому навіть економічні злочини були декриміналізовані. За документ проголосувала фракція Партії регіонів, комуністи і Блок Литвина. Тільки сам Володимир Литвин сором’язливо не наважився натиснути кнопку «за».

Згідно проголосованого проекту, журналісти й всі інші, хто поширює інформацію, яку можуть розцінити за посягання на честь і гідність, чекає покарання до 5 років позбавлення волі.

«Поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію,- карається штрафом в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до одного року;

Наклеп, що міститься в публічному виступі, публічно демонструються в творах або засобах масової інформації, - карається штрафом в розмірі від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного року до двох років, або арештом на строк від трьох до шести місяців, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років;

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається штрафом в розмірі від 1500 до 2500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк від шести до восьми місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років;

Наклеп, здійснений з використанням свого службового становища,- карається штрафом від 2500 до 5000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

Ті ж самі дії передбачені у другій, третій, четвертій частинах, що спричинили стійкий розлад здоров’я особи,- караються обмеженням або позбавлення волі від 3 до 5 років», - передбачено в документі

Показово, що за тиждень до голосування в парламенті з проекту закону прибрали запровадження кримінальної відповідальності за образу. Опозиція вже встигла звинуватити регіоналів в закручуванні гайок і згортання свободи слова, а регіонали вказують, що подібні норми є в багатьох європейських країнах.

Аби не займати той чи інший бік, пропонуємо ознайомитись з висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Юристи Верховної Ради рознесли проект регіонала в пух і прах, чітко вказавши, що документ ухвалювати ні в якому випадку не можна.

Аргументація юристів Литвина полягає в тому, що, по-перше, кримінальна відповідальність за наклеп – це радянська авторитарна практика, а відповідна норма містилась в 125 статті Кримінального кодексу Радянського Союзу. І в 2001 році, при ухвалені нового документа, цю норму виключили.

Крім того, юристи не бачать доцільності саме в криміналізації відповідальності за наклепу, адже суспільну небезпеку та шкоду від даних правопорушень не можна порівнювати з аналогічними ознаками інших злочинів у Кримінальному кодексі.

І чи не головний аргумент парламентських юристів – законопроект Журавського призводить до порушення міжнародних зобов’язань України перед Радою Європи щодо дотримання стандартів свободи слова. Ми порушимо Резолюцію ПАРЄ №1239 (2001 рік), а також низку інших документів.

«Главком» публікує повний текст висновку науково-експертного управління. Лише зауважимо, що документ був написаний ще до виключення з законопроекту норм про кримінальну відповідальність за образу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: