Янукович так ненавидить Тимошенко, що дарує Росії $400 мільйонів

Янукович так ненавидить Тимошенко, що дарує Росії $400 мільйонів

Адвокат Тимошенко про наслідки рішення українського суду віддати 3,2 мільярди гривень Росії за борги ЄЕСУ

Сьогодні Господарський суд міста Києва задовольнив позов Міністерства оборони Росії до Кабміну щодо старого боргу компанії ЄЕСУ 90-х років. Згідно рішення судді Анатолія Івченка, держава Україна заплатить Росії 3,2 мільярди гривень боргу, на які нібито давав гарантії прем’єр-міністр Павло Лазаренко. Компанія Тимошенко в кінці 90-х борг не заплатила і потрібних товарів за російський газ не постачала, а тому розплачуватись за неї має уряд.

Найпоказовіше, що тему держгарантій щодо боргів ЄЕСУ більше року тому підняла сама українська влада, намагаючись накопати матеріал для нової справи проти Юлії Тимошенко. Влітку 2011 року в пресі писали, що росіяни надіслали листа-вимогу до України на $400 млн. ледь не на прохання української влади.

На деякий час про ту ситуацію забули, але тиждень тому стало відомо, що Господарський суд України прийняв до розгляду скаргу Міноборони Росії щодо відшкодування понад 400 мільйонів доларів. Формально, уряд України заперечив наявність держгарантій, про те ж заявила й Інна Богословська, яка активніше всіх викриває «темне минуле» екс-прем’єра. Проте сьогодні суд, показавши чудеса оперативності, виніс рішення на користь Російської Федерації. Влада отримала ще один привід посадити Юлію Тимошенко, але якою ціною!

Наслідки сьогоднішнього рішення Господарського суду міста Києва «Главкому» прокоментував адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

{1-}

Сьогодні Господарський суд міста Києва зобов’язав уряд України виплатити Міністерству оборони Росії 3,2 мільярди гривень боргів компанії ЄЕСУ, на які нібито свого часу були дані урядові гарантії. Чому український суд підіграв російському Міноборони і як це вплине на кримінальне переслідування Юлії Тимошенко?

Ми з вами розуміємо, що всі українські суди тотально підконтрольні Віктору Януковичу. Без згоди української влади в Україні не буде судді, який винесе рішення проти держави Україна на 400 мільйонів доларів. Та суди проти задрипаної сільської ради на одну гривню таких рішень не виносять. Судді не готові виступати проти держави навіть в законних позовах.

Тому рішення господарського суду Києва про відшкодування Міноборони Росії 3,2 млрд гривень замовлено Адміністрацією Президента. Ненависть Януковича настільки велика, що він готовий, не маючи для цього жодних законних підстав, подарувати Росії 400 мільйонів доларів. Це ж гроші платників податків, а він їх пустив для того, щоб оплатити неіснуючі гарантії.

Я не розумію, чому ця справа розглядалася в господарському суді. Взаємовідносини по державних гарантіях, навіть якщо вони існують, - це не є господарські правовідносини. Це відносини між державами – публічно-правові. Уявіть собі ситуацію, що Греція відмовилась виплачувати Німеччині отримані кредити. І що, Німеччина піде в господарський суд Афін? Це повний маразм.

Державні гарантії - це специфічна річ, яка повинна обліковуватись належним чином в бюджетах міністерствами фінансів. Тобто, в кожному річному бюджеті, починаючи з винесення гарантій, вони мають відображатися. Цього нічого ніде не було й не могло бути.

На тому, що державних гарантій з українського боку не було, наполягав і Мін’юст, представляючи Україну в суді. Мін’юст свідомо здав державні інтереси?

Там все було сплановано заздалегідь. Ви уявляєте собі українського суддю, який зараз винесе рішення проти Мін’юсту і держави на 400 млн. доларів, не маючи права взагалі цю справу розглядати? Це ж не суд був, а маскарад. Реалізація державних гарантій – це ж не господарська справа!

Яких нових поворотів тепер чекаєте в справі Тимошенко щодо ЄЕСУ?

В Харківській справі ЄЕСУ цього епізоду з гарантіями немає. Але в нас є інша кримінальна справа, порушена саме щодо цих нібито гарантій і завданої Тимошенко державі шкоди. Відповідно, саме для цієї справи проти Тимошенко й ухвалювалося рішення віддати Росії 400 млн. доларів.

Тепер ці 400 млн інкримінують Тимошенко як збитки, нанесені державі Україна?

Так, вони казатимуть, що Тимошенко за це має сісти на 12 років. Один рік посадки Тимошенко коштуватиме державі 33 мільйони доларів, заплачених Росії. Це ж абсурд.

Але ж їх обов’язково треба Росії сплатити, бо без цього збитку не буде…

Фізично так, гроші мають надійти росіянам.

Пам’ятаємо, що коли тема боргу перед Міноборони Росії з’явилася, то була інформація з російського боку, що в РФ ця справа закрита. Хіба не так?

В питанні цього боргу в нас багато різних нестиковок, неточностей та протилежних заяв. Інна Богословська ходила по всіх ефірах й розповідала, що є державні гарантії по ЄЕСУ, Кабмін в цій справі заявляв, що ніяких гарантій немає. І тут суддя раптом вирішує, що вони є. Це якийсь сюрреалізм. Насправді, це не колапс судової системи та моралі, це крах правової системи України. Це так само, аби адміністративний суд своїм рішенням почав розглядати кримінальні справи.

На основі яких доказів суд виніс рішення на користь Росії?

Наскільки мені відомо, там фігурує лист за підписом прем’єр-міністра України Павла Лазаренка від 1996 року. Який насправді немає жодного відношення до державних гарантій. Але чомусь суд вирішив, що гарантії є. З таким успіхом людину можна засудити у вбивстві, а при цьому вбитий би сидів у залі. Адвокати кажуть – людина жива, але судді все одно.

Коли чекаєте активізації нової справи проти Тимошенко?

Це лише рішення першої інстанції. З точки зору здорового глузду, Кабмін буде імітувати захист інтересів держави в суді, щоб не платити 3,2 мільярди доларів. Почекаємо на апеляцію, але це нічого не змінить. Не вірю я в українське незалежне правосуддя, і що цей суддя виніс таке рішення сам по собі. Це зроблено за вказівкою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: