Володимир Ар’єв: Якщо я втрачу мандат, мене можуть притягнути за шпигунство

Володимир Ар’єв: Якщо я втрачу мандат, мене можуть притягнути за шпигунство

Кандидат в депутати по 218-му округу в Києві про боротьбу з «любими друзями» і конкурентами від влади

Оболонсько-святошинський округ № 218 в Києві – один з найбільш непередбачуваних з точки зору інтриги. Від влади (традиційно для столиці – само висуванцем) тут йде будівельний магнат Лев Парцхаладзе. Хоча формально Партія регіонів висунула відомого більше мешканцям Печерська Олега Калашникова, що влаштовував затяжні гучні мітинги під Печерським судом під пісню «Єднаймося-єднаймося» в часи процесу над Тимошенко.

Але найбільш цікава ситуація з кандидатами-опозиціонерами. Об’єднана опозиція віддала цей округ діючому депутату від НУНС – колишньому журналісту Володимиру Ар’єву, проте бажаючих зняти вершки з протестного електорату виявилося набагато більше. Так своє бажання балотуватись по 218-му виявив колишній помічник Ющенка, один з легендарних «любих друзів» Олександр Третьяков, який може посперечатися з Парцхаладзе по глибині гаманця. Окрім нього, свою кандидатуру виставили представник УНП Валерій Асадчев, кандидати від «Удару» та «України – вперед». Про те, як Ар’єв збирається вигравати у двох мільйонерів, кому справді підіграє керівництво Об’єднаної опозиції і коли будуть скинуті маски з Віталія Кличка, Ар’єв розповів «Главкому».

-- «Любі друзі» так і не змінились»

На вашому окрузі є кілька кандидатів, що вважають себе опозиційними. Ви, Третьяков, Асадчев, «кличковець» Сергієнко… З тим же Третьяковим у вас схожі програми – ви вимагаєте визволення Тимошенко та Луценка. Чим будете доказувати, що саме ви – справжній опозиціонер?

Просто Тимошенко та Луценко підтримують мене, а не Третьякова, бо вони розуміють, хто насправді бореться за їхнє визволення. Третьяков дійсно допомагав опозиції, але яким чином? Він – людина багата, і давав певні гроші – як для себе, копійки, – щоб оплатити адвокатів для Юрія Луценка. Це було зроблено в обмін на те, щоб «самооборонці» допомогли Третьякову в його боротьбі за створення нової фракції в парламенті, окремої від НУНС. І тоді ми дійсно вдарили по руках, бо нам було значно важливіше мати можливість підтримки Луценка в суді, в тому числі, в американському. Але Третьяков нас використовував, щоб торгуватись з Мартиненком за місце в списку Об’єднаної опозиції по квоті Яценюка. Ми це усвідомлювали, але це – політика, і треба було розподіляли пріоритети. Своїх фінансових ресурсів у нас немає, тобто це був суто розрахунок…

Так а що конкретно «самооборонці» обіцяли Третьякову?

Ми домовились, що якщо збереться достатня кількість депутатів для створення нової фракції, то ми в неї вступаємо. Фактично Третьяков тоді торгувався з Мартиненком, щоб показати свою важливість і щоб Мартиненко потім домовився з Яценюком про включення його в список. На той момент нас, якщо чесно, задовбало болото, що називалось НУНС. Це вже була не фракція, а якийсь збірник груп по особистих інтересах. І якщо б ми тоді вийшли з фракції, то оголяли б Мартиненка, до якого раніше були досить лояльні. Його було б легко зняти тій групі, яка давно цього прагнула, тому що ставало легше отримати кворум.

Що за група?

Це була група Коломойського, але Саша загрався… Оці такі «конкретні» «любі друзі» так і не змінились. Деякі з них відійшли від тієї категорії – Ігнатенко, Порошенко… Але ті, що залишились «любими друзями» не у Ющенка, а по своїй суті, то сваряться між собою, то миряться. Проте кинути когось для них – це все одно, що каву випити.

Обговорювалося, що Третьяков не тільки через «Самооборону» намагався потрапити в список, а й через того ж Гриценка…

Після того як він не попав в список, то подзвонив мені і каже: «Я прийняв рішення балотуватись по 218-му округу». Я в шоці: «Ну от, приїхали, а інший ти не міг обрати?» Саша запропонував, щоб я зняв свою кандидатуру на його користь. Але, по-перше, чому я маю зніматись, по-друге, я ж не сам висунувся, тож йому треба було домовлятися з ОО. Третьяков тоді сказав мені, що його кандидатура узгоджена з усіма – від влади до останнього опозиціонера, і я ще побачу, як будуть падати мої рейтинги. Натомість він запропонував компенсувати мені мої витрати і навіть дати більше. Я це робити відмовився, побажав йому удачі, але сказав, що мені б дуже не хотілося, щоб мене хтось поливав брудом. Він пообіцяв, що кампанія буде чиста, але потім на УНІАНі я прочитав статтю з конкретним брудом і брехнею на мене. Тоді я зрозумів, що домовлятися з цією людиною про щось сенсу немає – його поведінка доводить абсолютно протилежне.

-- «Третьяков випросив у Мартиненка 100 % членів ТВК по квоті НУНС»

Були чутки, що Третьяков підтримував добрі відносини з «командою Черновецького». Тож йому дісталася база його бабусь?

Я теж чув про цю базу, але не можу стверджувати. Інша справа, що люди, які радили йому це зробити, мали б помітити, що мережа на Святошинському та Оболонському районах у Черновецького була найслабша і розвалилася досить давно. Наші заміри це показують.

Що вони ще показують?

Поки не хочу називати цифри, щоб мої конкуренти не занадто нервували. У мене є достатній запас міцності, інша справа – фальсифікації, які можуть влаштувати. Чому Третьяков випросив у Мартиненка, щоб члени ТВК по квоті фракції НУНС були на 100 % віддані йому? І чому Мартиненко у моєму окрузі діє не в інтересах Об’єднаної опозиції? Я готовий ділитися: хочете – 50 на 50, хочете ще й Асадчеву частину віддам? Але за що 100 % Третьякову? Це я вважаю непорядним з боку Мартиненка, але то все ігри «любих друзів». Вони вже догрались один раз, коли країну програли, і зараз дограються в другий.

Я знаю, що в ситуації з членами ТВК керівництво «Батьківщини» – той же Яценюк – повністю на моєму боці і зараз на цю тему йдуть дуже серйозні внутрішні розмови. Мартиненко вже пообіцяв зустрітися зі мною найближчим часом, щоб обговорити це питання. Подивимось.

Ви вже заявляли про відверту скупку голосів Третьяковим. Чи можете назвати конкретні факти?

Поки що непрямі, але, як показує наше соцдослідження, по деяких групах будинків ми бачимо повну диспропорцію – у Третьякова там неприродно високий стрибок. Ми поговорили з людьми, і вони підтвердили, що почалася попередня роздача – поки що, по нашій інформації, по сто гривень. І ми обов’язково зафіксуємо роздачі від імені Третьякова, якщо в його штабі ухвалять такі рішення.

А від імені Парцхаладзе роздачі відбуваються?

Він більше намагається показати себе як господарника – фарбує все навколо. Щоправда, фарбує так, що люди обурюються. До мене підходила жінка і казала – як це так, що лавочки пофарбували в кольори національного прапору? Як тепер на них сідати? Парцхаладзе роздає гроші черговим по будинку, які стежать за тим, щоб була лише агітація за нього і знімає агітацію інших. Поки у нас худо-бідно працює домовленість, що ми не чіпаємо його агітацію, а він – нашу. Я прагну вести кампанію по-європейськи, незважаючи на напівдиктаторські умови. Але усвідомлюю, що доведеться певним чином приймати ті правила гри, тому що з тим, хто грає в «чапаєва», в шашки грати не доводиться.

Тобто гроші почнете роздавати?

Ні, але будемо ловити, таємно знімати, як весь цей підкуп відбувається. Будемо захищати нашу агітацію, в тому числі, силовими заходами.

Чим закінчилося розслідування нападу на ваших агітаторів на вулиці Чорнобильській?

Там просто з’явився чоловік від Третьякова і почав погрожувати та виганяти наших людей. Потім приїхала людина, що представилася головою чи то штабу, чи то мікроштабу – якоїсь «третьяковської» структури. Вона намагалась нас заспокоїти, але ми доставили того хулігана в міліцію і написали заяву. Зараз чекаємо на відповідь, але якщо Третьяков не збрехав, що його кандидатура певним чином узгоджена з владою, очевидно, що результату розгляду цієї заяви не буде.

Тобто і Третьяков – узгоджений з владою, і Парцхаладзе – узгоджений з владою, про Калашникова вже й годі говорити… Не забагато кандидатів від влади?

Кандидатура Парцхаладзе, напевно, узгоджена з Поповим. Не знаю, з ким узгоджував свою Третьяков – напевно, з Коломойським або кимось близьким до нього. За нинішньої влади система абсолютно неоднорідна: ці групи викристалізовуються як в часи Кучми, тільки Кучма вмів між цими групами лавірувати, а зараз вони відходять від єдиного центру-Януковича. І починають вибудовувати свій захист від Сім’ї, яка розгортається шаленими темпами. Тому в багатьох регіонах з’являється по кілька кандидатів від влади. Я особисто бачу роздрай всередині влади і, можливо, ці літо-осінь стануть початком її краху.

Якщо абстрагуватися від особистостей, то що поганого в тому, що опозиція заведе зайвий мандат в Раду навіть не самими чистими шляхами? Якщо вже ці вибори такі споживацькі.…

Людина, яка купує виборців, не поважає їх. Третьяков – бізнесмен, і краще б він займався бізнесом, бо це, судячи з його декларації, йому добре вдається. Але в політиці навколо нього – завжди проблеми. Скандал 2005-го року, розвал більшості в 2009-му році, коли ледь вдалося утримати уряд Тимошенко – Третьяков в цьому брав дуже активну участь. Він не може працювати з людьми. Той, хто купує громадян, вважає, що угода між ними вже укладена. А на кожному з цих громадян він пізніше заробить більше в 10 разів, ніж вклав. Людина ж, якій потрібно буде після виборів до когось звернутися, Третьякова навряд чи знайде.

Ваші колеги Стецьків і Доній теж, як і Третьяков, балотуються проти висуванців Об’єднаної опозиції. Їх ви теж засуджуєте?

Справа досить проста. В деяких округах Об’єднана опозиція виставила, на жаль, відверто слабкі або досить суперечливі кандидатури. Від самого початку вважалося, що в нашому окрузі я був би одним з лідерів. Третьякова я вважаю сильною фігурою, але коли є два сильних кандидати, з яких один висунутий опозицією офіційно, а інший – самовисуванець, що позиціонує себе як опозиціонер, – тут іде спроба самопоборення. А в наведених вами прикладах – ні. Округ, де іде Доній, фактично відданий Гдичинському з Мінюсту – людині Коломойського.

У вас виникають питання до керівництва Об’єднаної опозиції, яка виставила таких кандидатів, або негласно підіграє деяким ставленикам влади, підібравши їм відверто слабких опонентів?

Питання виникають, але Об’єднана опозиція неоднорідна – треба було враховувати квоти всіх учасників. Деякі учасники не змогли виставити достатньо сильних кандидатур або не захотіли. Але я впевнений, що якщо Доній і Стецьків пройдуть в Верховну Раду, то приєднаються до опозиції і не будуть «тушками».

-- «Після 12 жовтня ми зможемо сказати – в опозиції «УДАР» чи ні»

У яку суму обійдеться ваша кампанія і хто її фінансує?

Я порахував, що вся кампанія обійдеться десь в триста тисяч гривень. Фінансують її дрібні бізнесмени, мої друзі… Вони давно склалися як особистості, і їм абсолютно нічого від мене не потрібно, окрім того, щоб я відстоював ту політичну позицію, яка в мене є. Вони мені просто передають гроші, а я кладу їх у свій передвиборчій фонд.

Давіда Жванії серед таких бізнесменів нема?

Ні, із нині діючих політиків жодного немає. Наприклад, давали гроші бізнесмени, з якими не дуже гарно повівся Парцхаладзе. І ви не побачите моїх бігбордів, якими обвішали все він і Третьяков – ми оцінили їх кампанію сумарно в 14 мільйонів доларів. Я дуже багатьом людям, ще коли працював журналістом, зробив певні добрі справи, і сьогодні вони самі мені дзвонять і пропонують підтримку. Це нормальна європейська практика, коли ти не стаєш агентом якогось впливу, а ось так будуєш стосунки з людьми.

Враховуючи, що на вашому окрузі стільки опозиційних кандидатів, наскільки це підвищує шанси провластного кандидата – пана Парцхаладзе або Калашникова?

Це не дає їм перевагу, але заважає мені отримати достатню перевагу, щоб не боятися фальсифікацій і адмінресурсу. Якби все було по-чесному, в перемозі можна було б бути впевненим, але все це постійно тримає нас в тонусі.

Люди Калашникова, до речі, приходили до моєї мами, яка живе в цьому окрузі. Вона розказувала, що відкриває двері, а там стоять двоє – в костюмах як з похоронного бюро, «men in black». І звертаються наполегливо так, агресивно: «Ви будете голосувати за Олега Калашникова?». Коли вони почули, що в неї син – Володимир Ар’єв, то розвернулися і пішли. Поки ж, окрім влаштованої бійки з виборцями, Калашников особливо нічим не виділяється. Окрім того, адмінресурс працює на нього: він в поліклініках агітує, пологових будинках…

Вам не здається, що наліпки «За Ар’єва», що розклеєні на стовбах та сміттєвих баках, м’яко кажучи, не дуже інформативні?

Ми проводимо зустрічі з людьми, а щодо наліпок – це не більше, ніж «флажкування».

Вони повинні просто інформувати, що в цьому окрузі є такий Ар’єв, який висунутий кандидатом від Об’єднаної опозиції. Навряд чи якщо я всюди розвішу обличчя, це буде впливати на виборців – пізнаваність буде, але не лояльність.

Якщо тверезо оцінювати сили, то хто з кандидатів ОО в Києві має реальні шанси на перемогу?

Більшість, якщо кампанія буде іти досить активно. Для кожного нашого кандидата важливо прив’язати себе до партійного бренду ВО «Батьківщина».

Ви вірите, що Іллєнко переможе Герегу, Яворівський – Борисова?

Киян купити складно…

Як складно, ми бачили по виборах мера…

Якби тоді Турчинов і Кличко були разом, то, навіть за умови літнього періоду, Черновецький не став би мером.

Зараз можна буде те саме говорити – якщо б «Батькивщина» та «Удар» узгодили кандидатів…

Така проблема дійсно є, і, якщо вдасться домовитися про зняття кандидатур на користь сильнішої, то тоді можна буде сказати, що принаймні одні граблі прибрали. Але, наприклад, інший кандидат в нас на окрузі – Асадчев – представляє Ющенко, проте так звана українська опозиція працює на Януковича. Структури, близькі до Партії регіонів, оплатили борги «Нашої України», піар-структури, які ведуть Партію регіонів в Європі, так само організовували зустрічі Ющенка… Костенко, який говорить, що Партія регіонів – краща команда, що колись керувала країною… Ющенко, який каже, що в прийнятті мовного закону винна опозиція, забуваючи, що кілька «тушок» відійшли безпосередньо від нього… Тому «Наша Україна» – це призначена опозиція, як і партія Королевської.

А «Удар»?

«Удар» говорить, що ми домовились про взаємонепоборення, але фактично такої домовленості не було, оскільки вони вийшли з переговорів, оприлюднивши список своїх мажоритарників. Мені казали, що для Кличка принципово, щоб Парцхаладзе не пройшов, тому вони свого кандидата на мій округ виставляти не будуть, але виставили. Після цього я намагався зв’язатися з «Ударом», щоб дізнатися про їхні плани, але вони ігнорували мої дзвінки та повідомлення. Я зрозумів, що вірити їм не можна, але поборювати їх не хочу. Проте хочу зрозуміти, чи «Удар» та його лідер справді є опозиційною силою, чи він хоче «і вашим, і нашим». Йому зараз треба визначитись. На рингу він не думає, кого треба бити – суперника чи рефері, а ось в політиці йому рішучості не вистачає.

Коли дед-лайн щодо узгодженості кандидатів по округах з Кличком?

12 жовтня. Якщо до 14 жовтня кандидати від ОО та «УДАРу» не відкликають частину своїх кандидатів і не буде створено єдиного політичного поля – тоді все стане зрозуміло. Після 12 жовтня ми зможемо чітко сказати – чи партія «УДАР» опозиційна, чи тільки такою здається.

А коли ви очікуєте найбільш гарячої фази виборчої гонки?

За два тижні до виборів вже все буде жорстко. В моєму штабі навіть наполягають, щоб я в цей час почав ходити з охороною. Про всяк випадок, хоча я в житті такого не робив. Навіть розробляється спеціальна система безпеки проти провокацій.

Ходити з охороною до виборців – не дуже комільфо.

Абсолютно. Я і в 2004-му, коли робив «Закриту зону», без охорони ходив, і зараз.

Вам не здається стратегічною помилкою, що більшість сильних кандидатів від опозиції вирішили сховатись в списках?

Вважаю. Я на вибори по мажоритарці пішов абсолютно свідомо, бо мажоритарка – це бойове хрещення для політика. Якщо я переможу, то буду повноправним народним депутатом, а в списках мені вже не цікаво. Щоправда, я розраховував на відносно чесні вибори, коли будуть визначені депутати від влади та від опозиції, але життя внесло свої корективи. Нічого, не страшно.

-- «Коломойський повністю підтримує Третьякова»

Ви теж, як багато хто, вважаєте, що новий парламент буде кардинально нової якості – без «кнопкодавів» і т. д?

Для цього спочатку треба, щоб була більшість тих, хто проти «кнопкодавів». Мажоритарник все одно відчуває за собою конкретну кількість виборців, а списочник більш залежний від волі партійного керівництва. Поки у нас немає ідеологічних партій, які б формувалися не те, щоб знизу, а хоча б горизонтально, депутат, що пройшов по партійним спискам, завжди буде залежати від волі партійних функціонерів. Але в опозиції, на відміну від ПР, вертикаль все ж з елементами горизонтального формування, оскільки різні люди об’єдналися заради спільної мети.

І перед ким же ви відчували відповідальність у складі зібраної «с бору по сосенке» фракції НУНС?

Перед виборцями, які підтримували проєвропейську «помаранчеву» ідеологію. Я уявляв їх як людей, які розуміли, що треба очистити країну від бандитів та корупції. І, власне, я ніколи не робив так, щоб сподобатись партійному керівництву. Інша справа, що мою незалежність не дуже любили в нашій фракції, що ми й зараз бачимо.

Щось не дуже ви побороли бандитів та корупцію…

Звичайно. Давайте спитаємо у Віктора Андрійовича Ющенка, чому він так і не спромігся змінити Генпрокурора, щоб він був не «донецький».

Ющенко не вважав себе чимось зобов’язаним фракції, яку «знайшов на смітнику».

Я на той момент, коли він це сказав, вже не ходив на засідання фракції за участю Ющенка, бо він ще раніше сказав інше. Коли були вибори мера Києва, він заявив на засіданні фракції, що серед нас є депутати-журналісти, які обливають брудом порядних людей. Він мав на увазі мене і мої фільми проти Ахметова і Черновецького, які на той момент були для нього порядними людьми. Після цього я сказав, що більше на фракції ходити не буду, і для мене Ющенко не існує більше ні як Президент, ні як людина.

Ви можете прокоментувати метаморфози, що сталися з Давидом Жванією, що брав участь у Помаранчевій революції, стояв у витоків «Самооборони», а зараз роздає велосипеди з символікою Партії регіонів?

Давід любить рубати все з плеча – такий в нього кавказький характер. Він рубанув з плеча в 2004-му, потім образився в 2010-му. Я його позицію не сприйняв, хоча в нас завжди були дружні стосунки. Він кликав всіх «самооборонців» до себе в групу, але я відмовився. Вважаю, що його позиція була хибною і сьогодні він опинився в пастці, яку сам собі створив.

Навіщо він після всього так хотів опинитися в списку «Батьківщини», а коли зрозумів, що це не вдається, намагався розставити в списку своїх людей?

Будь-які сильні політики намагатимуться розставляти своїх людей. Коломойський мені Третьякова на округ поставив, а Жванія намагався поставити в список Лук’янову.

А як щодо колишнього конфлікту Коломойського з Третьяковим?

Я знаю, що зараз Коломойський повністю підтримує Третьякова.

-- «Нам доведеться обирати між гумусом і асфальтом»

Те, що Кабмін доручив СБУ припинити розповсюдження матеріалів із закликами на повалення державної влади, ускладнить ситуацію для ведення опозиційної агітації?

Якщо вони вважають, що держава – це Партія регіонів, тоді, напевно, ускладнить. Але ж ми не говоримо, що треба змінити державний устрій, а лише про те, що потрібно прибирати цю владу. І, до речі, в Європейській конвенції з прав людини, яка ратифікована Україною, сказано, що в випадку узурпації влади люди мають право, в тому числі, на силове зміщення цієї влади. Те, що сьогодні народжується всередині влади, показує їхній страх перед народом, бо ненависть вже переливається через край.

На аватарці в «фейсбуці» ви зображені з легендарним котом, на якого переписана хата…

Не вважаю, що політик має бути геть серйозним.

Я веду до іншого. Чи вам не здається, що коли пар виходить через подібні Інтернет-меми, а потім всі тижнями клепають «фотожаби» та слідкують, де зняли черговий біг-борд з тим же котом, це вигідно владі?

Не вважаю. Якщо люди по-справжньому захочуть виходити на вулиці відстоювати свої права, то це буде не випусканням пару, а об’єднавчим моментом. «Фейсбук» може показати певну позицію людини. Інша справа, що наші громадяни ще не дозріли для того, щоб вийти і діяти, але момент рішення вже не за горами.

Багато хто вважає, що проблема так званого «фейсбук»-середовища, критично налаштованого до влади, в тому, що воно замкнене само на собі і мало що уявляє про світ за межами соціальних мереж. Тому там в «голосувалках» Гриценко – президент, щире дивування, хто може голосувати за комуністів… І ці люди самі проголосили себе «лідерами думок».

Дійсно, є такі «лідери думок», трошки зациклені на собі і на своїй позиції, які спілкуються з собі подібними. Я ж веду спілкування як у «фейсбуці», так і на вулицях. Якщо ці «лідери думок» захочуть приєднати до себе і людей з вулиць, бо не всі користуються Інтернетом, тоді вони покажуть, що є справжніми лідерами.

Так зараз передвиборча кампанія, от ви і спілкуєтесь з людьми…

Я постійно спілкуюсь, люди мене впізнають. Я ж не їжджу під охороною, а живу в Києві…

Ви як Тарас Чорновіл, який впевнений, що його всі на окрузі знають, бо ходять з ним в один гастроном…

Об’єднана опозиція все одно користується в Києві достатньою підтримкою. Ідеального політичного проекту в нас немає, і взагалі ідеальних політиків не існує. Можливо, опозицію можна назвати гумусом, на якому в майбутньому щось може прорости, а Партію регіонів можна порівняти з укладником асфальту, на якому нічого не виросте. І нам, так чи інакше, доведеться обирати між гумусом і асфальтом.

Вам якось допомагає центральний штаб ОО?

Фінансова ситуація в Об’єднаної опозиції дуже скрутна, і на фінансову допомогу я в принципі не розраховував. Але допомагають з матеріалами, штаби на місцях працюють не тільки на партію, а й на мажоритарників.

Вам подобається те, в що зараз перетворився 5 канал?

Я перестав дивитися телевізор вже кілька років, тому не можу сказати. І навіть ТВі не дивлюсь. В мене немає часу, а інформацію я отримую з Інтернету. Якщо треба подивитись якийсь сюжет, що мені порадили, я потім дивлюсь його окремо в «ютубі».

На який канал ви повернетесь, якщо програєте вибори?

Я обов’язково повернуся в журналістику, але ніколи не думав, щоб повернутися на якийсь канал. Я самодостатня людина в журналістиці, щоб робити самостійні проекти. На телебаченні мені на більшості каналів місця немає, бо там потрібні слухняні. Хоча не виключаю, що можу працювати і на 5 каналі, і на ТВі, але повернуся в журналістику тоді, коли побачу, що Україна очистилася від бруду у владі і почала розвиватися в бік європейської системи.

До речі, якщо я втрату мандат, то можу бути притягнутий за шпигунство. Я вніс колись свою лепту, щоб нинішній уряд припинив заганяти Україну в борги, розподіляючи кредити МВФ між своїми. Під час поїздки в США я передав раднику віце-президента Штатів по Європі і Азії аналітичні дані по динаміці українського бюджету на 2010–2011 роки та проект на 2012-й. Після цього МВФ ухвалив рішення не давати кредитів. Не кажу, що особисто я це зробив, але мій внесок був.

І я знаю, що контррозвідка тепер хоче притягнути мене за шпигунство, хоча це були відкриті дані. Поки я активний політик, вони можуть вважати, що це зіграє мені на руку, а потім, якщо вони зроблять так, що я не пройду в парламент, це намагатимуться використати. Ну чому в мене на окрузі два мільйонери? (сміється)

В вас залишились зв’язки з паном Порошенко?

Бачились з ним кілька разів за роки депутатської каденції, зокрема, в Верховній Раді. А прямих зв’язків немає. Я бачу, що в нинішній системі влади він – «біла ворона». І можу сказати йому «респект» за те, що він скасував арешт рахунків ТВі. Навіть в цьому уряді він залишався зі своєю позицією, причому досить прямолінійною.

Те, що журналісти потрошки йдуть в парламент, себе виправдовує?

Треба розбирати кожен окремий випадок. От Ляшко ж – журналіст, чи виправданий був його похід в парламент? Я ішов в парламент, щоб працювати в комітеті по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією. І ми з іншими членами комітету розробили пакет антикорупційного законодавства, який експерти визнали одним з кращих в Європі. Але його вступ в дію спочатку переносили, а потім скасували взагалі. І замість цілого пакету був один законопроект з суттєво обрізаними резолютивними частинами. Я побачив, що боротьба з корупцією перетворилася в профанацію, і з 2010-го року працюю лише з конкретними випадками. Можливо, міг би зробити більше і, думаю, більше ще зроблю.

Вам не здається, що пан Княжицький підставив канал ТВі, оскільки після того, як він опинився в списку опозиції, почалися відключення каналу з мереж?

Ви плутаєте причину і наслідок. Це відключення було б в будь-якому разі – не через Княжицького, а через позицію каналу. Їм потрібні тільки слухняні ЗМІ – принаймні ті, на які можна впливати.

Якщо відверто, то рейтинги ТВі не були надто загрозливими для влади. Вона більше проблем собі наробила цими відключеннями і галасом, що піднявся.

В теорії літератури є такий троп, який надає неживому предмету ознак живої істоти. В даному разі не треба надавати владі ознак структури, яка займається стратегічним плануванням. Вони щось роблять і вважають, що наслідки потім якимось чином поламають. Бульдозер не розраховує, він валить.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: