Ухвалення закону про наклеп - свідома провокація влади (Документ)

Ухвалення закону про наклеп - свідома провокація влади (Документ)

Партія регіонів знайшла спосіб показати, як Віктор Янукович турбується про журналістів і свободу слова

Сьогодні журналісти протестували під Верховною Радою проти ухвалення законопроекту регіонала Віталія Журавського про введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Документ було ухвалено в першому читанні 18 вересня. «Главком» детально писав про цей проект, що встановлює в Кримінальному кодексі статтю за наклеп, і те, як він порушує не тільки фундаментальні права журналістів, а й іде в розріз із зобов’язаннями України перед Радою Європи й іншими міжнародними інституціями.

Після хвилі обурення в ЗМІ автор проекту сам зареєстрував постанову про відкликання скандального дітища. Проте так просто ситуацію вже не переграєш, а тому для скасування прийняття закону про наклеп в першому читанні потрібне нове голосування в стінах Верховної Ради.

Крім скандальності та безглуздості законопроекту Журавського за змістом, при прискіпливому дослідженні його ухвалення стає очевидною спланованість та політичний характер цієї інформаційної провокації. Багато експертів звернули увагу на штучність цієї історії й цілеспрямоване відволікання уваги журналістів та суспільства напередодні виборів. І те, як з порушенням всіх можливих парламентських процедур його проштовхнули, очевидно, що відмашка запускати провокацію надійшла явно не від Чечетова з Єфремовим, а - набагато вищого рівня.

Законопроект №11013 про встановлення кримінальної відповідальності за наклеп та образу опинився в парламенті ще 19 липня 2012 року. При цьому 10 сесію Верховної Ради закрили ще 6 липня, а робота в комітетах закінчилась 13 липня.

6 серпня Головне науково-експертне управління надало комітету свій висновок, в якому каменю на камені не лишило від проекту Журавського, з чіткою рекомендацією – ухвалювати його не можна ні в якому вигляді.

4 вересня Верховна Рада зібралась на нову сесію й профільний комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності взявся за розгляд законопроекту. Вже 5 вересня підкомітет з кримінального та кримінально-процесуального законодавства ознайомився з проектом Журавського й запропонував всьому Комітету на засіданні 12 вересня рекомендувати Верховній Раді відхилити документ.

І тут відбувся перший фінт народного депутат Журавського – 6 вересня він вперше відкликав свій законопроект, щоб його не розглянули на комітеті й не зарізали на самому початку.

Розгляд документу зняли з порядку денного засідання комітету й здавалося, питання вирішилося саме собою. Але вже 12 вересня Журавський зробив ще один хитрий хід – повторно вніс законопроект в парламент під тим же № 11013. Відмінність між двома проектами полягала в тому, що Журавський відмовився від своєї ідеї запроваджувати кримінальну відповідальність за образу, залишивши там тільки наклеп.

Але не це було найголовніше. 12 вересня профільний комітет оцінити новий витвір Журавського не зміг, а новий варіант закону Володимир Литвин передав на розгляд комітету тільки 17 вересня в понеділок. І тут же його, без рішення комітету, без нового висновку науково-експертного управління включили до порядку денного, а у вівторок зранку 244 голосами ухвалили в першому читанні. Як любив казати Михайло Чечетов – розвели як котенят, порушивши Закон про регламент Верховної Ради. Через те багато журналістів спочатку навіть плутали дві версії проекту, вважаючи, що там лишились статті «за образу». На цьому тлі нарікання, що документ навіть в очі не бачили в комітеті зі свободи слова виглядає дитячими забавками.

Чи проводили б всі ці маніпуляції, аби не було команди згори запускати таку провокативну інформаційну хвилю - сумнівно. Принаймні, одному Журавському провернути все це б точно не вдалося. Результату досягнуто – увагу журналістів відвернули, перевірили грунт, а тепер можна й дати послаблення, показавши, яка влада демократична і, як Віктор Янукович турбується про журналістів і свободу слова.

Володимир Литвин запевнив, що завтра з самого ранку ухвалення закону про наклеп скасують й дуже сумнівно, що до нього повернуться найближчим часом. Але можна тільки здогадуватись, яку долю готує Партія регіонів цьому документу вже після парламентських виборів.

Подивіться на цей документ й оцініть красу гри Партії регіонів при ухваленні закону про наклеп.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: