Ірина Луценко: Юра може вийти з в’язниці інвалідом

Ірина Луценко: Юра може вийти з в’язниці інвалідом

Дружина еск-міністра МВС про останній візит уповноваженої з прав людини та лікарів у колонію

Після отримання посади омбудсмена Валерія Лутковська не поспішала відвідувати ув’язнених опозиціонерів Юлію Тимошенко та Юрія Луценко – здавалося, у неї є важливіші справи. Проте вчора, 2 жовтня, разом із незалежною медичною комісією вона все-таки приїхала до Менської колонії. Якраз напередодні Юрій Луценко «заробив» собі догану – за те, що ліг на ліжко у недозволений час.

Після візиту до колонії пенітенціарна служба повідомила, що стан екс-міністра МВС задовільний, і всю необхідну медичну допомогу та призначене лікування він в змозі отримувати в умовах колонії. З іншого боку, пані Лутковська наголосила на тому, що лікарі все ж рекомендували додатково обстежити Луценка в умовах медичного стаціонару. «Після цього лікарі зможуть зробити більш актуальною схему лікування Луценка», - повідомила омбудсмен.

Слідом за Лутковською до колонії попрямувала дружина екс-міністра МВС Ірина. Про те, звідки взялася догана Луценка, яким, насправді, був вердикт лікарів, та про умови перебування чоловіка в колонії вона розповіла в інтерв’ю «Главкому».

Ірино Степанівно, щодо отримання Луценком догани. Розкажіть, чому він все ж ліг у недозволений час? Він так погано себе почуває?

Останні три тижні чоловіку погано, ситуація зі станом його здоров’я погіршується. У нього сильні головні болі, запалення нерву, міозит, защемлення хребців, там сиро і холодно – все це дає сильну віддачу на стан самопочуття.

Луценко вже неодноразово звертався до працівників керівництва Менської колонії по допомогу. В них є його заява, він просив їх лікувати його в спеціалізованому закладі. Бо ніякі анаболіки – яких він вже по п’ять штук випиває – йому не допомагають. Це вже за межею реальності: пити стільки анаболіків, і не відчувати ефекту.

І це дуже дивно, коли пенітенціарна служба каже нам: та він здоровий, у нього все нормально, до нас він навіть не звертався. Звертався! Якщо взяти копію журналу звернень засуджених в медчастину, там написано, що йому з 26 по 29 вересня був прописаний ліжковий режим. Тобто через його головний біль йому в колонії дозволили навіть лежати! А через день буквально пенітенціарна служба виносить йому догану за те, що він на ліжко ліг – та це ж якесь безглуздя. Це банально бажання скомпрометувати Луценка, показати, що він дебошир, що він не дотримується режиму.

Ви встигли поспілкуватися вчора з пані Лутковською? Вона пообіцяла вам прослідкувати за лікуванням чоловіка?

Особисто – ні, я поспілкувалася з нею в телефонному режимі. Вона мені сказала, що пенітенціарна служба їй пообіцяла провести обстеження і лікування, звичайно, не без дозволу прокуратури.

Але пенітенціарна служба зазначила, що в колонії для цього є все необхідне – тому вивозити в медичний заклад його не обов’язково.

Справа в тому, що Луценку прописали частково медикаментозне лікування, але також зазначили, що потрібно провести обстеження. Лутковська сказала правду – його потрібно обстежити за межами колонії, пенітенціарна служба збрехала. Вона завжди бреше. Згадайте, як вони всім розповідали, що у них там зв’язку немає. І тільки коли я переслала звідти факс в Київ (попросила одну з працівниць колонії), подзвонила з телефону в іншу компанію, а потім від оператора взяла підтвердження, що дзвінок пройшов нормально, включили телефон.

Що вони заявили, коли Лутковська приїхала і привезла з собою журналістів з каналу 1+1? Камеру зняти дали – всіх засуджених тільки вивели звідти. А далі? Повідомили, що нібито Луценко написав заяву, що не хоче давати інтерв’ю. Та Юра аж розсміявся! Де ви бачили політика, якого засудили за політичну діяльність, і який би відмовлявся давати інтерв’ю?!

Тут така сама ситуація. Менська колонія бреше і нам, і Лутковській. Бо тільки після мого попереднього відкритого листа до Лутковської, після того, як 1 жовтня Юра написав заяву до керівництва колонії, мовляв, ви несете відповідальність за стан мого здоров’я і знову попросив його лікувати, Лутковська приїхала до колонії з лікарями. Якщо вона так відреагувала – привезла комісію, то тут вже серйозна ситуація.

Ви спілкувалися з лікарями? Що вони постановили?

Лікарів Лутковська привезла з Чернігівської лікарні – там був невропатолог, кардіолог, гастроентеролог і, здається, завідуючий терапевтичним відділенням. Вони провели обстеження, призначили йому лікування стосовно головних болів, міозиту та запалення нерву. А також призначили додаткове обстеження по підшлунковій і шлунку на відповідному обладнанні – бо є підозра і всі ознаки того, що в нього знову кровоточать язви. Звичайно, зробити це в умовах Менської колонії неможливо. Тому його, скоріш за все, будуть обстежувати в Чернігівській міській лікарні.

І ви думаєте, що з огляду на те, що лікарі визначили стан його здоров’я як задовільний, а пані Лутковська зазначила, що він знаходиться у гарному настрої, до цього поставляться серйозно і, дійсно, вивезуть його в лікарню?

У Луценка завжди гарний настрій, я ніколи не бачила, щоб він розпускав соплі, нюні, він чоловік! Та й перед ким там проситися? Лікарі, які з ним спілкувались, бачать стан його здоров’я – він катастрофічний. Інше діло, що їх заставляють написати то все обмежено, стисло, коротко, щоб не можна було зробити висновок.

Не можна очікувати потрібного лікування. Бо прокуратура після того, як Юрі винесли другий вирок, не дала йому дочекатися апеляції, і відправила його до колонії, хоча тоді теж були певні домовленості, що його все-таки пролікують. Це вже друга обіцянка, яку вони можуть не виконати.

Так, жити Луценко буде. Але ви подивіться на Іващенка – він відкинув милиці, але вийшов з тюрми інвалідом. Головне питання зараз в тому, чи не вийде і Луценко інвалідом. Це ж машина, яка нищить, не розбираючись, політичних опонентів. Від нас десять місяців скривали той факт, що Луценко заражений гепатитом. Вони годують суспільство обіцянками, що він буде жити – ну, ногами ж якось переставляє, але, насправді, нічого не роблять, не лікують його. Від цих людей очікувати можна все що завгодно. У них є одне завдання – і стосовно Тимошенко, і стосовно Луценко – знищити фізично і морально людину. Та Європейський суд вже ж визнав це політичним переслідуванням! Що ще?

До речі, щодо Європейського суду. Мінюст же подав оскарження – клопотання щодо перегляду рішення у справі «Луценко проти України». Думаєте, Євросуд, дійсно, може переглянути своє рішення?

Та вони самі знають, що програють - це зрозуміло вже всьому світу. Це робиться для того, щоб відтягнути виконання цього рішення. У них же там великі терміни розглядів. Не тому що тягнуть час, а тому що звернень тільки з України більше десятки тисяч.

Розкажіть про умови утримання Луценка в колонії.

По кімнаті розповідати не буду. І так до колонії велика увага. Луценко в цьому контексті постає як подразник. Там є багато чого розказати, насправді, але я краще промовчу, бо йому там ще сидіти. Люди з ним сидять. Там свої правила.

Скажу тільки, добре, що це не бокс на шістдесят чоловік, їх там п’ятеро, є туалет, ванна, окремо кухня, окремо кімната, де вони можуть почитати і подивитись телевізор. Умови, наскільки Юра каже, нормальні, кращі ніж в ізоляторі. Головне, що людина може вийти з шести ранку до десяти вечора на вулицю. Хай там і огородили їх, зробили маленьку в’язницю в великій в’язниці, і він не може вийти на той самий стадіон, спортивну площадку, яка там є. Але, принаймні, він в принципі може вийти на вулицю – для нього це головне. Бо в СІЗО було таке, що добу, дві їх не виводили – чи забували, чи зайняті були.

Луценко вийде, і сам розкаже про умови в камері.

Як зараз проходить спілкування Луценка із захисниками – після його відмови спілкуватися через скло?

Так само – через скло, але з відкритою кватиркою. Він говорив про це Лутковській під час зустрічі з нею – що порушуються його права на захист. Чому він має спілкуватися із захисниками як довічно засуджений? І такі порушення мають системний характер, омбудсмену вони б мали впадати в очі.

Добре, що хоч через кватирку можна тепер передавати якісь документи. Але того, щоб він брав папери з собою, не дозволяють. Можна поки тільки передавати до десяти одиниць періодичної преси, так я хоч разом з газетами, як періодичну пресу, передаю йому добірку з інтернет-видань щодо головних політичних подій - хоча б раз на три-чотири дні. Та це не спілкування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: