Юрій Ганущак: Рішення зняти мене з виборів є не об’єктивним, а мудрим

Юрій Ганущак: Рішення зняти мене з виборів є не об’єктивним, а мудрим

Бютівець про те, чому опозиція пожертвувала саме ним і зняла його з виборів в Києві на користь «Удару»

Лише за два тижні до виборів представники опозиційних сил «Батьківщини» і УДАРу пішли на узгодження своїх кандидатів-мажоритарників. При чому, з’їзди провели не синхронно, а по черзі. 14 жовтня партія Віталія Кличка оприлюднила список мало відомих кандидатів, яких вирішено зняти на користь «Батьківщини». Політик-боксер також наголосив на тому, що опозиція, в свою чергу, має зробити крок у відповідь. 15 жовтня закритий з’їзд Об’єднаної опозиції з «боями» зняв 26 кандидатів по мажоритарним округам.

Вимога партії Кличка до опозиціонерів зняти з виборів в столиці ряд відомих політиків, серед яких – Сергій Терьохін, Олександр Бригінець, Ксенія Ляпіна, Олександр Чорноволенко, Леонід Ємець та Дмитро Андрієвський, виконана не була. Проте і так без розбіжностей у думках не обійшлося. Керівник штабу опозиції у Києві Юрій Одарченко до останнього «бився» за те, щоб залишити супротивником регіонала Олеся Довогого по київському округу Юрія Ганущака, проте той погодився із рішенням партії і «звільнив дорогу» представнику «Удару».

Про те, як проходив з’їзд, чиї кандидати сильніші, та про те, чому «пропозиція» «Удару» розцінювалася Об’єднаною опозицією як «достатньо провокаційна» Юрій Ганущак розповів в інтерв’ю «Главкому».

Зняття вашої кандидатури по 214 округу в Києві на користь представника партії «Удар» Віктора Чумака ви вважаєте об’єктивним і правильним?

А потоплення ескадри кораблів Чорноморського флоту в 18-му році було об’єктивним?

Тому тут не до амбіцій. Питання в тому, як цей округ захистити. Партія «Удар» прийняла своє рішення вчора, нам потрібно було приймати своє сьогодні. Так, я міг би піти ва-банк, не зніматися, сказати: «так не доставайся же ты никому». Але нам все ж потрібно оцю традицію «демократії», коли всі згодні отримати друге-третє місце і програти, змінювати.

На інших округах, де «Батьківщина» зняла своїх кандидатів, за яким принципом приймалось рішення? Ви вважаєте, що там представники партії Кличка сильніші за кандидатів Об’єднаної опозиції?

Та я і щодо себе не думаю, що на моєму окрузі кандидат від «Удару» сильніший. Але є боротьба рейтингів, а є здоровий глузд. Наші з’їзди не проходили, як то було б потрібно, синхронно, кандидатури синхронно, як потрібно, не знімались, «Удар» своє слово сказав – вони зробили це раніше. Я не скажу, що це рішення дуже провокаційне, але воно достатньо провокаційне.

Провокаційність полягає в тому, що «Удар» раніше оприлюднив списки тих, кого знімає, або в пропозиції до «Батьківщини» зробити такий самий крок?

Є юридичний факт. Він визначається в списку тих, кого вони знімають. А є пропозиція, не юридичний факт, її не пришиєш до рішення ЦВК. І от ця пропозиція до «Батьківщини» зняти своїх мажоритарників на користь «Удару» і була достатньо провокаційною.

Ми розуміємо, що «Удар» – партія молода, досить амбіційна, вона ще немає досвіду політичної боротьби в умовах, коли, як то кажуть, «завтра настане». Треба завжди прораховувати, що буде завтра, хтось має бути більш далекоглядним. Коли ми аналізували їхню заяву, ми виходили не з провокаційності, а з реальних шансів тих чи інших кандидатів перемогти на окрузі, з рейтингів, які ми маємо.

Питання в тому тільки, що по моєму округу не було впевненості, у кого рейтинги кращі – у мене чи у представника «Удару». Тепер у єдиного кандидата є шанс наростити рейтинг. У мене був шанс залишитись – Одарченко мене відстоював до самого кінця. Я міг просто не прийти, і тоді б за мене була б «бійка» - дуже багато людей готові були мене захищати. Та то недобра ситуація: Ганущак – другий, Чумак – третій. Я не пішов через скандал.

На цьому з’їзді, взагалі, було багато скандалів?

Був випадок, коли за одну людину поручився безпосередньо керівник…

За кого саме?

Не пам’ятаю. Проте там казали: люди, ви ж враховуйте, що ми втрачаємо округ. Але наполягали, щось міняли – нелегко було. Багато людей утрималось від голосування.

А чому погодження, взагалі, проходило так важно – з боями? Інші мажоритарники, на відміну від вас, не хотіли знімати свої кандидатури?

З боями – так це точно. Це я підтверджую. Розумієте, в будь-якому випадку зняття кандидатур – це дуже болючий процес. Цей процес потрібно було робити ще задовго до голосування – так, як ми це робили із «Свободою». Політбюро засідало понад дві години, з’їзд – це рідкісний випадок – дуже важко проходив.

Та була проявлена певна мудрість. Наші візаві чи колеги по «Удару» не зможуть нам пред’явити нам те, що ми порушили якісь домовленості.

Але ж тих кандидатів, що просили в партії «Удар» – Бригинця, Ляпіну, Чорноволенка та інших – ви не зняли.

По цьому питанню наша позиція дуже жорстка. Так, ми не сперечались особливо по інших округах. Але по Києву ми залишили тих, хто за рейтингом йде першим номером. Ці кандидати лідирують на своїх округах.

Що це, взагалі, був за інцидент, коли Бригинця та Ляпіну начебто вигнали зі з’їзду?

Інформація не відповідає дійсності. Їх не виганяли, не просили залишити з’їзд – він на той час ще, взагалі, не розпочався. Вони зайшли в зал. Їм сказали: ну, ви ж не делегати. Вони відповіли, що вони все ж зацікавлені особи – кандидати в депутати, і на те, щоб вони залишились, погодились, реально ніхто особливо не опирався. І добре. Бо в моєму випадку це значно спростило рішення, тому що я зміг розрядити напружену ситуацію. За моєї відсутності було б обурення. Нащо воно потрібно? Рішення треба приймати, а не заганяти проблему в куток. Вони, як і я, не голосували, бо не мали права. Але були присутні на з’їзді.

Чи показовим, на вашу думку, є той факт, що більшість знятих кандидатів від Об’єднаної опозиції йшли по округам на Донеччині? У «Батьківщини» там невелика підтримка?

Насправді, зняття кандидатів проходило пропорційно по Україні. В Донецькій області самих по собі округів набагато більше. Тому якщо там знімається троє чи четверо з двадцяти шести – так це потрібно оцінювати в пропорціях.

Рішення, прийняте з’їздом, є об’єктивним по відношенню до всіх. По відношенню до мене воно є не стільки об’єктивним, як мудрим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: