Андрій Парубій: Я готовий до в’язниці

Андрій Парубій: Я готовий до в’язниці

Депутат розповів, як готується до ув’язнення

Депутат від НУНС та член партії «Наша Україна» Андрій Парубій став одним з «героїв новин» останніх днів. Саме його та Юрія Гримчака прокуратура хоче «посадити» за безлад в парламенті при ратифікації угоди по Чорноморському флоту. Проти них обох вже порушені кримінальні справи, а в четвер їх можуть позбавити недоторканності.

Давав інтерв’ю «Главкому» Андрій Парубій не в простих умовах – в приймальні Печерського райсуду, де намагався оскаржити постанову прокуратури про відкриття кримінальної справи. А ввечері на депутата чекає ще одне випробування – «стріляні демократи» Степан Хмара та Михайло Ратушний мають провести йому майстер-клас з виживання в камері.

Андрію Володимировичу, розкажіть, чи ви вже оскаржили постанову прокуратури про порушення проти вас кримінальної справи?

Я саме сьогодні в прокуратурі взяв постанову про порушення кримінальної справи проти мене і оскаржив її Печерському суді міста Києва.

Хто ваш адвокат, це хтось із народних депутатів?

В’ячеслав Мартинюк, він не дуже відомий для широкого загалу.

Як ви самі оцінюєте перспективу оскарження цієї постанови?

З точки зору закону, я переконаний, постанову мають скасувати. Але побачимо. Ми ж маємо справу з політичною доцільністю, а не захистом закону. Я в постанові прокурора прочитав дуже дивні речі: що я вступив в злочинну змову і перешкодив реалізації головою Верховної Ради і депутатами їх повноважень.

Яким чином ви їм перешкодили, в чому саме вас звинувачують?

Там зазначено, що, увійшовши в злочинну змову, пройшовши до сесійної зали, ми перешкодили спікеру і депутатам. В окремому абзаці нас звинувачують в підпаленні димових шашок. Хоча сама постанова дуже дивна, в багатьох місцях звинувачення нелогічно обриваються.

Тобто, головне звинувачення до вас – все-таки у підпалі димових шашок?

Так.

В парламенті вже є подання щодо зняття з вас депутатської недоторканності для притягнення до кримінальної відповідальності. Коли варто чекати голосування?

Олександр Єфремов вже заявив, що голосування відбудеться в четвер. Для мене виглядає так, що вони це рішення тоді й проголосують. Я сьогодні чув заяви Литвина, що, мовляв, не треба поспішати, але думаю, що це гра в поганого і доброго слідчого. Єфремов і Литвин грають в поліцейських – регіонал вдає з себе поганого, а Литвин хорошого. В цілому ж очевидно, що справа сфабрикована. Кому я і в чому перешкодив здійснювати повноваження? Литвину чи депутатам з коаліції? Вони ж прийшли і проголосували, як хотіли! Виступали стільки, скільки хотіли! Це якраз ми не могли виступити. Фактично, це ми – потерпілі по цій статті. У нас якась країна Задзеркалля, все перевертають навпаки.

Але ж підпалювати шашки теж протизаконно, це могло призвести до шкоди здоров’ю депутатів…

Це хай вже слідство займається цим моментом. Ми прийшли на свої робочі місця, де на нас був здійснений бандитський напад. Потім вже з’явилися шашки і дим. Це – засвідчений факт.

Чи встигнете ви до четверга оскаржити постанову прокурора і перешкодити зняттю недоторканності?

Це вже нюанси, які не мають ніякого юридичного значення для зняття недоторканності.

Ви вже для себе припускаєте, що через деякий час можете опинитися у в’язниці?

Я вже психологічно і морально готовий до в’язниці. Це для мене не буде в новинку. В національно-визвольному русі я з 1988 року, я багато пережив, не раз мене заарештовували. Якби я боявся арешту, то не пройшов би того життєвого шляху, який пройшов. Мої друзі, які мають великий досвід ув’язнення, сьогодні ввечері будуть давати консультації, як поводити себе в камері.

На що це буде схоже? На майстер-клас виживання в тюрмі: що там їсти і що пити?

Скажу пізніше. Сьогодні ввечері Степан Хмара і Михайло Ратушний будуть у мене, і все детально пояснять: як заходити в камеру, як спілкуватися і кому що говорити. Бо є інформація, що можливі якісь провокації, і треба бути до них готовим.

Для чого це все робиться взагалі? Вас хочуть таки посадити чи просто залякати, аби ви далі поводилися в сесійній залі тихо і мирно?

Мені ще самому не зрозуміло. Мені важко було уявити, що так швидко принесуть подання в парламент. Бо якби йшли згідно закону, то воно було б не швидше, як за місяць–півтора. Чомусь вони дуже спішать, діють радикально і гостро. Це – відображення людей з кримінальною психологією, які в 90-х роках робили так на Донбасі. Кожен, хто проти них, мав понести найбільш жорстке і швидке покарання. В мене таке враження, що тут головна не політична доцільність, а кримінальні навики цих людей. Вони хочуть ламати і закопувати в терикони всіх, хто насмілиться піднятися проти них. Влада відчула опір, тому треба покарати когось, щоб кожен бачив, що з ним буде.

Зараз починають говорити про те, що ув’язнений цією владою автоматично стає популярним політиком, як мінімум на Західній Україні. Наприклад, якби вас посадили на якийсь термін, то ви б перейшли до вищої політичної ліги. Ви задумувалися про цей бік питання? Адже це може стати для вас справжнім подарунком…

Все було б гарно, але спробуйте все це пояснити моїй маленькій донечці, яка в 7 років з нетерпінням чекає на тата вдома. Ви дуже красиво все розписали, але не врахували найголовніших людських нюансів. Моя сім’я дуже тяжко сприймає всі ці події. Ми ні в якому разі не включаємо новини, коли донечка вдома, ми не обговорюємо дома справи і робимо все, аби вона ні про що не дізналася.

Ніхто із знайомих не говорив, щоб ви «сіли за Україну», а в майбутньому від цього виграли?

Ні, такого немає, мені мої друзі телефонують і висловлюють підтримку, обіцяючи будь-яку допомогу.

Виглядає дивно, що прокуратура взялася за депутатів з НУНС, а бютівців не чіпають. Чому так відбувається?

Бо реальний супротив чинила тільки «Наша Україна». Це видно на записах. Навіть не вся фракція, а тільки чоловік двадцять. Тому цю угоду і ратифікували…

Багато говорять про неузгодженість дій між опозиціонерами під час подій в парламенті 27 квітня. У вас був якийсь стратегічний план? Чому він не спрацював?

Це вже питання, по яких ведеться слідство. Не буду про це говорити.

Чи зараз ви визнаєте, що димові шашки – помилка? Адже через це в тому числі «флотську угоду» і ратифікували…

Це теж вже питання слідчого.

Нескоординовані дії НУНС і БЮТ призвели до того, що угоду таки ратифікували. Але опозиція явно не засвоїла уроку. Партія «Наша Україна» відмовилася входити до Комітету захисту України, аби раптом не підіграти Тимошенко. Ви усвідомлюєте, що так продовжувати далі – це шлях в нікуди?

На рівні Києва для лідерів опозиції навіть під час протестів політичні амбіції більш вагомі, аніж сам супротив владі. На рівні областей все набагато легше і швидше відбувається. Там головну роль відіграють не політичні партії, а громадські організації, студенти та інші.

Хто хоче зробити рух опору під партійним прапором – іде хибним шляхом. Громадські структури мають тут грати головну роль. Звичайно, коли лідери опозиції і далі між собою будуть ворогувати, ні до чого доброго це не призведе. Всі мають стати разом. Але голови партій мають зрозуміти це і припинити жити президентською кампанією та з’ясуванням, хто перший.

Чи хтось в партії намагався умовити Ющенка припинити війну проти Тимошенко? Чи хочуть цього в партії?

Я координатор Комітету захисту України на рівні Львівської області. Там об’єдналися всі. Щодо Тимошенко, Ющенка й інших – питайте в них.

Але ви особисто, перед загрозою ув’язнення, вважаєте помилкою, що при виборі між Януковичем і Тимошенко ваша партія не підтримала останню?

Я вважаю помилкою намагання створити у Верховній Раді широку коаліцію, коли БЮТ і ПР хотіли ухвалити Конституцію й обрати Януковича в парламенті. Я вважаю помилкою всі загравання з Партією регіонів і сподівання на те, що вони білі і пухнасті. За всі ці помилки до діючих політиків дуже багато питань. Політики старої генерації мають піти, а нові прийти. Так і буде, хоча не дуже скоро.

До тих, хто має піти, належить і глава вашої партії «Наша Україна» Віктор Ющенко? Чи тільки Тимошенко?

Я не хочу називати прізвища.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: