Юрій Левченко: Ми зробимо все можливе, щоб глава 223-го окружкому «сів»

Юрій Левченко: Ми зробимо все можливе, щоб глава 223-го окружкому «сів»

«Свободівець» про можливість перевиборів в скандальному окрузі, де перемогу вириває Пилипишин

Про те, як надалі буде розвиватися ситуація із п’ятьма найскандальнішими округами в країні, зараз ще ніхто не може сказати щось конкретне. Після мітингу опозиційних сил 5 листопада та виголошення вимог трьома лідерами – Яценюком, Кличком та Тягни боком – вимог не фальсифікувати результати на мажоритарці, ЦВК визнала необхідність проведення повторних виборів у 94, 132, 194, 197 та 223 окрузі і звернулася з цією «рекомендацією» до Верховної Ради. Верховна Рада ж, в свою чергу, зробили зворотній пас і винесла на розгляд проект постанови, яким пропонується рекомендувати вже ЦВК призначити повторні вибори. Ясно з того було одне: брати на себе відповідальність за нові вибори бажання немає ні в кого.

Столичний Шевченківській 223-й округ, «прославився», передусім, тим, що за паралельним підрахунком опозиції перше місце посів «свободівець» Юрій Левченко. Проте, незважаючи на протоколи з мокрими печатками, за перемогу досі бореться самовисуванець Віктор Пилипишин.

Спроба втечі голови окружної виборчої комісії, численні сутички, розпилення сльзогінного газу в приміщенні зали засідань окружкому, бритоголові «журналісти» і постійний перерахунок голосів – це той невеликий перелік подій, які вже другий тиждень кояться на 223-му окрузі. Більш того, незважаючи на рішення ЦВК, 6 листопада ОВК самочинно перерахувала голоси на виборчій дільниці №801004. І з 411 бюлетеней «за Левченка» 288 виявились вже зіпсованими. За Пилипишина ж – жодного зіпсованого не знайшлося.

Опозиційні сили вже погодилися відстоювати свою перемогу на перевиборах. Але сьогодні з’явилась інформація від джерела в ЦВК: виконати постанову ВР та провести перевибори на скандальних округах неможливо за законом. Напруга на 223-му окрузі не спадає. За даними ЦВК поки що лідирує представник «Свободи», проте відрив від Пилипишина у нього лише в 136 голосів, а протоколів опрацьовано трохи більше дев’яноста відсотків.

Про ситуацію на окрузі, а також про можливість перевиборів і свої шанси «з місця подій» Юрій Левченко розповів в інтерв’ю «Главкому».

Пане Юрію, чи згодні ви з рекомендаціями Центвиборчкому та Верховної Ради щодо проведення перевиборів в п’яти одномандатних округах, і у вашому – 223-му також? Чи не краще було б провести пере голосування за умови зміни виборчих комісій?

До цього я ставлюся негативно. Маю на увазі, не перевибори як такі, а саме рішення ЦВК. Воно є помилковим. Їм достатньо було витребувати протоколи з кожної дільниці, а вони є, вони всі збережені, і встановити відповідні результати. І не потрібно витрачати масу бюджетних коштів, час та людські сили для того, щоб провести перевибори.Складається таке враження, що ЦВК просто спробували зняти з себе відповідальність, і перекласти її на народ.

Перевибори, на вашу думку, стануть шансом для перемоги для вашого головного опонента – пана Пилипишина?

Ні, але це знову буде шанс для фальсифікації результатів. Після того, як опозиційні кандидати перемогли на скандальних округах, і за умови, що в них зараз намагаються вкрасти перемогу, вони матимуть ще набагато більший результат. Але влада спробує ще раз сфальсифікувати вибори, і, можливо, цього разу їм це вдасться.

Але справа не тільки в фальсифікаціях під час підрахунку голосів, але й в тому, що за умови перевиборів на вашому ж окрузі можуть висунути свої кандидатури ті ( необов’язково від влади), які мають добрий рейтинг, достатні ресурси, але програли на своїх округах. Та ж Галина Герега чи Олесь Довгий. Може виникнути ситуація, коли в бюлетені буде по 40-50 людей…

Звісно, це буде жахливо. Але ті кандидати з інших округів, які підуть по п’яти округам, на яких можуть призначити перевибори, будуть конкурувати між собою. Вони не будуть конкурувати з опозицією. Тому що «гречковий» електорат – це не більше 22%.

Ви плануєте знову балотуватися, якщо перевибори на вашому окрузі все-таки призначать?

Безперечно, ми будемо балотуватися, будемо вигравати – в цьому немає жодних сумнівів.

Тобто ви впевнені, що у разі перевиборів ви будете єдиним кандидатом від опозиції на цьому окрузі? Не може цієї честі бути удостоєний інший представник опозиційних сил, що втратив свій шанс на іншому окрузі?

Якщо я вже виграв вибори на цьому окрузі, то це було б дуже дивно не тільки для мене, а й для всього Шевченківського району, взагалі, для українського виборця, якщо б опозиція замість мене знайшла якогось іншого кандидата. Кого вони можуть виставити ще? Я не маю такої інформації.

Якою зараз є ситуація на вашому окрузі?

Йде перерахунок голосів. Але і перерахунок голосів – це є само по собі фальсифікацією. Тому що ніхто не мав право згідно із законом вже займатися якимось перерахунком. Це незаконні дії. Ми за всім спостерігаємо, про все звітуємо і будемо приймати відповідні рішення.

Чи спілкувалися під час передвиборчої кампанії із вашим опонентом Віктором Пилипишиним? ЗМІ йому приписують йому активну роботу з виборцями: подарунки, продовольчі пайки, дитячі майданчики. А чи намагався він якось домовитись з вами?

Домовлятися зі мною він ніяк не намагався. Але я кілька разів викликав його на дебати, і він від цього тікав. Ото і все наше спілкування.

Якщо оцінювати ситуацію по вашому округу та по інших округах в Києві, то можна говорити про неабияке досягнення опозиційних сил – в жодному регіоні країни партія влади так масово не втратила виборця. В чому секрет успіху? В партійних брендах «Батьківщини», «Свободи»? Адже деякі виборці не стидаються казати про те, що до дня виборів не знали прізвища кандидата, за якого проголосували – обирали за партійною приналежністю.

Це питання не бренду «Батьківщини» або бренду «Свободи». По-перше, спрацювало те, що різні опозиційні сили згуртувалися в одну команду. По-друге, Київ – це столиця, тут завжди шансів на перемогу більше у демократичних сил. Люди вже наїлися тої гречки від Черновецького, а кандидати від влади на парламентських виборах – то якраз і була молода команда Чорновецького, яка грабувала Київ. Люди втомилися від цього.

До того ж ми провели колосальну роботу. Я особисто провів на окрузі більше двохсот зустрічей. Подекуди на вихідних у мене було по п’ять зустрічей на день. Ця робота, з одного боку, і той факт, що людям вже набридли всі ті бандити, що купують голоси за гречку, з іншого боку, дали результат.

А ви подарунки виборцям не роздавали?

Ні, я нічого нікому не роздавав. Мене спробували скомпрометувати. Купили один апеляційний суд, який сказав, що я видав якийсь сертифікат. (ЦВК виніс попередження кандидату в народні депутати Юрію Шевченку, який безкоштовно передав Національній бібліотеці України сертифікат у розмірі 10 тисяч гривень для купівлі інтерактивної дошки – «Главком»). Але я нікому і нічого не давав. Описаний факт – це абсолютна вигадка. Я спілкувався з виборцями особисто, а також шляхом листівок і таке інше.

У скільки вам обійшлася ваша виборча кампанія? Опозиціонери, що балотувались в столиці, завжди скаржились на дефіцит коштів. Вони стверджують, що їх кампанія обійшлась максимум в декілька сотень тисяч гривень, не більше півмільйона.

Відверто кажучи, я точно не знаю, в яку суму мені обійшлася кампанія, бо ще не підбивав підсумки. Але мені моя виборча кампанія точно обійшлася менше, ніж півмільйона гривень. Це я можу сказати стовідсотково.

А звідки у вас навіть такі кошти?

Тут велика частка моїх грошей, велика частка грошей партії, тут же і добровільні внески – тобто кампанія фінансувалася з різних надходжень.

Ви розповіли, як опозиції вдалося досягти успіху на виборах в столиці. Але чому виникають такі проблеми при захисті результатів? Складається враження, що відстояти голоси вдається тільки там, де своїх бійців виставляє «Свобода».

Там, де є «Свобода», дійсно, вдається захищати результат.

Тобто «Батьківщина» або «Удар» самостійно не здатні захистити голоси виборців?

Здатні чи ні – я так казати не можу. В нас є домовленість, що ми один одного не критикуємо, тому і я критикувати не буду. Події в парламенті незабаром покажуть, хто на що здатний.

Щодо «обіцянок» партійців «Свободи», що голова скандальної 223-ї виборчої комісії «переїде в Лук’янівське СІЗО». Що ви для цього робите?

Це не були зовсім обіцянки. Просто було сказано, що ми зробимо все можливе, щоб цю людину посадити – вона, безумовно, має нести покарання. Зараз ми вже готуємо матеріали, які будуть спрямовані до Генпрокуратури. І це стосується не тільки голови, а й більшості членів комісій, які систематично приймали незаконні рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: