Микола Федорук: Чернівці помстились Партії регіонів та Папієву

Микола Федорук: Чернівці помстились Партії регіонів та Папієву

Колишній мер Чернівців й новообраний нардеп розповів, чому влада програла вибори в столиці Буковини

Останнім часом ЗМІ багато пишуть про феномен виборів в Києві й причини провалу тут Партії регіонів. Та ситуація в столиці не унікальна. Схожі виборчі розклади спостерігались і в Чернівцях.

Найперше, що поєднує Київ та Чернівці, це те, що вже два роки в цих містах не працює обраний мер. В столиці керує призначений президентом Олександр Попов, і влада навіть після відставки мера Черновецького відмовляється призначати вибори. В Чернівцях схожа історія, проте природа її інша. На місцевих виборах 2010 року Микола Федорук вп’яте поспіль був обраний мером міста. При чому, за нього проголосували 65% виборців. Проте на тих виборах він допустився одразу кількох серйозних помилок. По-перше, не знайшов спільної мови з Партією регіонів. По-друге, маючи таку підтримку містян, не повів у міськраду свою партію.

Після низки скандалів і конфліктів з губернатором та його людьми, міська рада 31 березня 2011 року відправила Миколу Федорука у відставку. Поставивши керувати містом секретаря міськради Віталія Михайлішина, якого ЗМІ пов’язують з іменем губернатора Папієва та відомого олігарха Дмитра Фірташа. Попри вимогу закону призначити нові вибори, Верховна Рада двічі відмовилась це робити.

На парламентських виборах «Батьківщина» виставила в 201 окрузі Чернівців Федорука, а Партія регіонів – Михайлішина. І знову виборці проголосували за колишнього мера – він набрав 52%, а секретар міськради - 33%. Хоча загалом в області Партія регіонів взяла два округи з чотирьох, в тому числі і в районах компактного проживання румунської громади.

Щоб розуміти специфіку виборів в Чернівецькій області варто не забувати про показові погрози губернатора, що в селян у разі неголосування за Партію регіонів не буде газу.

Миколо Трохимовичу, вам вдалося виграти округ у Віталія Михайлішина, який є секретарем міськради й якого всіма силами вів до перемоги губернатор Михайло Папієв. Боротьба у вас була жорстка, але чому влада не застосувала адмінресурс з «Беркутом», щоб вибити перемогу?

Це може з Києва здаватися, що у нас вибори пройшли гладко. Для мене це була вже шоста виборча кампанія й вона стала найбруднішою. Був шалений адміністративний тиск, різноманітні технологічні прийоми, наклепи, брехня і відкритий підкуп виборців. Але чернівчани таки показали, що вони мудрі люди й так само як і кияни не дали владі виграти у своєму місті. Щоправда, в Києві люди вже пройшли «щеплення синдромом Черновецького» від гречки. Тут також в це не повірили, попри шалену пропаганду.

Ми вели свою кампанію дуже скромно, жодного бігборду в мене не було, люди просто зробили вибір. Насправді, чернівчан досить брутально образила Партія регіонів і обласна влада, коли понад півтора року тому незаконно звільнили мера, за якого проголосували 65% виборців міста. Фактично, Чернівці помстились Партії регіонів та губернатору Папієву за знищення самоврядування.

Що стосується «Беркуту» й всього іншого, то це не мало жодної перспективи, оскільки розрив між мною та представником Партії регіонів був надзвичайно великий. Навіть за даними ЦВК він склав 18,5 тисяч виборців. Хоча тут був проведений екзит-пол, який показав навіть більший розрив. Але чомусь похибка екзит-полу по двох лідерах склала 5%, в той час як по інших кандидатах – 0,8%. Це наштовхує на думку, що таки намагалися скоротити розрив й мої голоси перекинути конкуренту.

Застосовувались технології червоних ручок, коли так контролювали, як голосують студенти й тому подібне. «Опора» дуже чітко зафіксувала ці випадки.

Але ж в Київській області Тетяна Засуха програла 10 тисяч, і все одно зуміла не дати виграти опозиції. Папієв не наважився на «бєспрєдєл»?

В мене було 20 тисяч відриву, ну як проти цього можна піти?

Якщо ви пішли в депутати, це значить, що посада мера, за яку ви продовжували донедавна боротись, для вас вже не цікава?

Розумієте, всі приємності й неприємності треба переживати за мірою їх появи. Зараз рано говорити, що буде з боротьбою за пост мера. Нових виборів мера вони не хочуть оголошувати. А якщо таки призначать, тоді буду радитися й визначатись.

Яка зараз перспектива виборів мера Чернівців? Допускаєте варіант, що до 2015 року їх і не буде?

Є варіант, що в Чернівцях не буде мера до 2015 року. Тут аналогічна ситуація, як і в Києві. Все залежить від того, чи влада бачить для себе можливість їх виграти. Бачите, мажоритарний округ в Чернівцях влада з тріском програла, тому вибори мера їм зараз ні до чого. Думаю, з цього вони й будуть виходити вирішуючи подальшу долю місцевого самоврядування у місті.

Я хочу працювати в комітеті з державного будівництва і місцевого самоврядування. Там вже буду піднімати питання про проведення виборів мера Чернівців. Треба ж жити за законами і Конституцією, які чітко визначають, що у разі відставки мера треба оголошувати вибори нового.

Очевидно, що опозиції важко буде знайти людину, яка переможе владу у Чернівцях. Ви допускаєте, що відмовитесь від депутатського мандату у разі проведення виборів?

Про це рано говорити.

Ще рік тому ви не хотіли співпрацювати з якимись партіями й не планували балотуватись в депутати. Як стали кандидатом від «Об’єднаної опозиції»?

Так, тоді я думав, що мерські вибори таки будуть. Їх не призначили, тому Арсеній Петрович Яценюк запропонував мені балотуватись від «Батьківщини». Це логічно, враховуючи той результат, який я отримав на мерських виборах і скільки років я тут працюю. Будь-кому іншому важко було б протистояти силам та фінансовим ресурсам, які кинули на виборчу кампанію в Чернівцях. Вони дуже хотіли показати, що Чернівці за владу.

Скільки було витрачено вами і вашим опонентом на виборах в окрузі?

Точно не знаю, у представника Партії регіонів, за різними оцінками, мова іде про десятки мільйонів гривень. Я витратив 201 тисячу гривень.

В чому специфіка Чернівецької області. Два округи з великим відривом виграла опозиція, а два інші – з таким же відривом - влада. Це фактор адмінресусру, етнічного складу області (велика частка румунського населення, яке підтримує владу та Партію регіонів) чи ті округи могли «здати» владі?

Чернівецька область – це Україна в мініатюрі. Є свій Крим, південь, Схід, Захід. Якщо хочете знати, як будуть в Києві справи, треба провести вибори в Чернівцях і навпаки. Були різні нюанси. Не треба виключати, що в двох округах могли бути висунуті не дуже потужні кандидати.

Хоча, в першу чергу, там спрацював адміністративний ресурс. Все інше – це похідне. Швидше, людей підкупили, а тому і вибори фальсифікувати особливо не треба було.

Артем Семенюк - 1983 року народження, який виграв 204 округ в області – це родич губернатора Михайла Папієва?

Всіх деталей я не знаю. Єдине, що він дійсно живе зараз в сім’ї губернатора.

Про що говорять в Чернівцях, за результатами виборів може бути відставка керівника області, чи в Києві здобутками Партії регіонів задоволені?

Чесно, я не в курсі. Хоча розмови в місті про його відставку ходили давно, але чуткам навряд чи можна вірити.

Плануєте вступити у фракцію «Батьківщини»?

Так, звісно. Буду тільки у цій фракції. Якщо я приймаю рішення й на щось погоджуюсь, то не можу відмовлятись від своїх слів. Ще не надрукували стільки грошей, за які можна було б мене купити. Тому мене незаконно і звільнили з посади мера.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: