ПАРЄ: Порушення в 13 округах спотворили вибори (ДОКУМЕНТ)

ПАРЄ: Порушення в 13 округах спотворили вибори (ДОКУМЕНТ)

Звіт Парламентської асамблеї Ради Європи щодо виборчих порушень в Україні

Сьогодні Постійний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи розглядає звіт спеціально створеного комітету зі спостереження за українськими парламентськими виборами. Скоріше за все, звіт стане основою для майбутньої резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні.

Документ вийшов достатньо жорстким та містить суворі вимоги провести кримінальні розслідування та знайти організаторів виборчих порушень на низці мажоритарних округів, де вони були зафіксовані . А таких, на думку ПАРЄ, як мінімум тринадцять.

В звіті ПАРЄ вказано на маніпуляції з формуванням окружних та дільничних виборчих комісій, нерівність доступу до ЗМІ учасників виборів й непрозорість фінансування виборчої кампанії. Крім того, зафіксовані зловживання адміністративним ресурсом та підкуп виборців. Окремої уваги заслужили порушення в Білій Церкві та Ірпіні.

Проте загалом європейці оцінили проведення виборчої кампанії та день виборів задовільно, а ось те, що почало творитися з підрахунком голосів, цілковито зіпсувало картину. Затягування зі встановленням результатів голосування в мажоритарних округах і проблеми з передачею даних на сервер ЦВК викликали серйозне занепокоєння європейців. Тому в ПАРЄ засумнівалися в чесності підрахунку голосів як мінімум в тринадцяти округах.

Це краще у порівнянні зі звітом ОБСЄ, де під сумнів ставиться результат аж 25 округів, проте й ці 13 зуміли задати загальний тон документу й зіпсувати картину українських виборів. При цьому ПАРЄ планує вимагати від України якомога швидше провести розслідування фальсифікацій та повідомити європейським структурам про результати. Також привертає увагу вимога чітко розмежувати державні адміністрації та офіси провладних партій. Європейці пересвідчились, що структури Партії регіонів фактично зрослися з державними адміністраціями.

Пропонуємо вам переклад резулятивної частини звіту, з повною версією якого можна ознайомитись тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: