Затишшя перед Юлею, або Прощай асоціація?

Мабуть, тільки ми, українці, вміємо впадати в ейфорію від передчуття перемоги більше, ніж від самої перемоги. І в цьому, можливо, не було б нічого страшного, якби перемога була гарантованою. У випадку з підписанням Угоди про асоціацію такої гарантії нема і бути не може у НАЙКРАЩОМУ випадку до 18 листопада – останньою перед Вільнюським самітом Радою міністрів закордонних справ ЄС.

Але таке враження, що саміт відбудеться вже сьогодні увечері й на будь-які неприємні сюрпризи накладене жорстке табу.

Так, Росія, показавши зуби, діййсно зробила одну добру річ: вона згуртувала й додала нового драйву тим країнам ЄС, які впродовж кількох останніх років вперто шукали доказ, що вже сама по собі Росія зі своїм приставучим до України Мутним Союзом – серйозний привід, щоб підписати Угоду про асоціацію. Але її поведінка зробила й одну ведмежу послугу: допомогла українському керівництву погрузитись у таку зону релаксу, в якій вони не бували ні в чеських Карлових Варах, ні на грецькому Афоні. І нащо ж, мовляв, думати про звільнення Юлі, якщо європейці вже так нашугані Росією, що підпишуть Угоду й без Юлі?

Не знаю, хто саме розповідає Януковичу, що Угода буде підписана і без звільнення Юлі, і що навіть Меркель вже готова на це піти (саме на її згоду, подейкують у європейських дипломатичних кулуарах, Віктор Федорович посилався на деяких традиційно закритих двосторонках у Ялті, і робив вигляд, що вперше чує про звільнення Юлі як про обов"язкову вимогу. І не знаю, чому ці радники й консультанти так роблять: від завищеної культури страхи приносити Лідеру погані новини, чи від банальних спроб саботувати підписання. Але факт один: таких радників потрібно гнати в шию.

Так, ні для кого з інформаційної підкованої аудиторії УП не секрет, що є країни в ЄС, які ще рік тому були готові підписати з Україною Угоду незалежно від місцерозташування Юлії Володимирівни. Але є й країни, які й на сьогодні переконані: без Юлі – ніякого підписання. Для них навіть виїзд Тимошенко на лікування – це план-мінімум, а не програма-максимум. І країн, які зависли сьогодні в очікуванні вирішення питання Ю. – сьогодні не дві чи три, їх майже половина.

Так, можливо певний прогрес у розумінні стратегічної важливості і влучності історичного моменту для підписання Угоди про асоціацію відбувся з боку традиційно найвибагливішого партнера України в ЄС – Німеччини. Але сьогодні номер один перешкода у підписанні Угоди про асоціацію – це, осмілюсь заявити, не Німеччина, а Франція. Позиція французів чітка: 100% (!) виконання всіх рекомендацій Ради міністрів ЄС включно з Юлею на волі. Нема стовідсоткового виконання – нема куди поспішати. Так і кажуть: не поспішайте й не переживайте – буде Україна готова, буде підписана й Асоціація. У Києві, таке враження, не особливо й переживають з цього приводу. Маленький штрих: на цьому тижні українську столицю відвідала делегація французького МЗС. Хотіли, поміж іншого, зустрітись з головою Комітету Верховної Ради з закордонних справ Віталієм Калюжним. Калюжний, як, подейкують, часто у нього буває, не зміг, зате зміг його заступник комуніст і прекрасно розповів французьким дипломатам, чому Угоду НЕ потрібно підписувати.

Є й інші підводні камені, які на момент прийняття рішення можуть цілком перетворитись у серйозні рифи: є деякі країни ЄС на Півдні Європи, в яких слово "Росія" після різних фінансових потрясінь звучить може й не гордо, але до чогось явно зобов"язує.

Питання звільнення Тимошенко для багатьох європейських країн – це таке ж сакралізоване питання, як питання Вільнюсу для українських. Відповіді "пізніше" чи "можливо" не приймаються. Будуть тільки відповіді "так" або "ні". "Підпишуть – не підпишуть" для України. "Відпустить – не відпустить" для ЄС.

Навіть найбільш наївні європейські партнери розкусили Януковича: мовляв, хоче і Угоду підписати, і Юлю не звільняти. І навіть найбільші симпатики України як мантру повторюють: Янукович продемонструє, що дійсно хоче підписати Угоду, як тільки Тимошенко пересіче кордон України.

Тимошенко варто поважати за те, що вона готова – навіть якщо це тимчасово – вибрати свободу замість політичної кар"єри. Януковича залишиться тільки зневажати, якщо він вибере політичну кар"єру, нехтуючи свободою цілої країни. Як би пафосно це не звучало.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: